Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ζητά άμεση στήριξη στους αγρότες που επλήγησαν από τη θεομηνία ο ΣΑΣΟΕΕ

Ζητά άμεση στήριξη στους αγρότες που επλήγησαν από τη θεομηνία ο ΣΑΣΟΕΕ

0

Απέστειλε επιστολή σε ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου αλλά και προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ έστειλε ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση για χιλιάδες αγρότες οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τη θεομηνία που έπληξε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Η επιστολή έχει ως εξής: Οι έντονες και συνεχείς βροχές και χαλαζοπτώσεις των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα σε καλλιέργειες που ήταν έτοιμες για συγκομιδή και άλλες που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά, οι καλλιέργειες σταφίδας και αμπελιών υπέστησαν μεγάλες ζημιές λόγω του ύψους της βροχής, ενώ προβλήματα έχουν καταγραφεί και σε καλλιέργειες καρπουζιών, κηπευτικών, ντομάτας, καλαμποκιού, πατάτας, πεπονιών και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Πλέον οι σοδειές παραμένουν μέσα στο νερό με κίνδυνο την ολική καταστροφή τους, ενώ παράλληλα σοβαρές είναι και οι ζημιές, εκτός από τον καρπό, και στο φυτικό κεφάλαιο, αφού πλέον κινδυνεύουν να σαπίσουν και τα ίδια τα φυτά.

Για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, οι συνεταιριστές κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή της σταφίδας και των αμπελιών, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες σε όλη την Πελοπόννησο.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές οι καλλιέργειες φρούτων, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. ζητάει την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και κυρίως των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για την ακριβή εκτίμηση των ζημιών, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων της παραγωγής αλλά και του φυτικού κεφαλαίου το συντομότερο δυνατό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, χιλιάδες αγρότες έχουν ήδη πληγεί και κινδυνεύουν να χάσουν τους κόπους μιας χρονιάς.

Δεδομένης της γενικότερης στενότητας και της πιστωτικής ασφυξίας στην αγορά, η μη έγκαιρη και δίκαια αποζημίωση των αγροτών είναι πιθανόν να οδηγήσει πολλούς από αυτούς σε αδυναμία να καλλιεργήσουν εκ νέου.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι περισσότεροι παραγωγοί είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους καθώς και συνέχισης των αγροτικών τους δραστηριοτήτων, με άμεσο κίνδυνο διατάραξης του κοινωνικού ιστού, του πιο υγιούς τμήματος του ελληνικού λαού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…