Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Βουλιάζουν ακόμη τα βαμβακοχώραφα σε Δέκαρχο , Εράσμιο , Δασοχώρι

Βουλιάζουν ακόμη τα βαμβακοχώραφα σε Δέκαρχο , Εράσμιο , Δασοχώρι

0

Οι αγρότες ζητούν άμεση καταγραφή των καταστροφών και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

 

Μεγάλο ενδιαφέρον και στην Ξάνθη για το πρόγραμμα με το πριμ των 14.000 ευρώ για την πρώτη αγροτική εγκατάσταση

Καλό εργαλείο το Leader για τους αγρότες –Ποιες επενδύσεις χρηματοδοτεί

 

Όλα «στραβά και ανάποδα» για τους αγρότες μας αυτή την χρονιά! Περίμεναν μετά από μια παρατεταμένη ξηρασία τον Μάρτιο λίγες βροχές τον Απρίλιο και τον Μάιο ώστε να δέσουν καρπό τα σπαρτά τους, τους ήρθε… μίνι καύσωνας «καίγοντας» τη σοδειά. Περίμεναν ξηρασία τον Ιούνη για να αλωνίσουν, τους ήρθαν βροχές και καταιγίδες. Και αν πεις για τον Ιούλιο τα …μούσκεψε για τα καλά με το «καλημέρα», πνίγοντας κυριολεκτικά τον κάμπο του νομού μας και καταστρέφοντας καλλιέργειες βαμβακιού, ηλίανθου, κηπευτικών και επηρεάζοντας μέχρι και τα καλαμπόκια που αυτή την εποχή «έχουν πάρει μπόι», σύμφωνα με την αγροτική ορολογία και χρειάζονται έτσι κι αλλιώς νερό. Όχι όμως πλημμύρες…

dalatsis closeΔεν στράγγιξαν τα νερά στα χωράφια των χωριών του Τοπείρου – Καταστροφές σε βαμβακοκαλλιέργειες στο Δέκαρχο , Εράσμιο , Δασοχώρι

Οι καταστροφές είναι τόσο μεγάλες από τις σφοδρές βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας που μερικές περιοχές του δήμου Τοπείρου έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη και ήδη όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης έχει γίνει αναγγελία από τον ΕΛΓΑ και καλούνται οι αγρότες που έπαθαν ζημιές να υποβάλλουν αιτήσεις ώστε να αποζημιωθούν. Όπως αναφέρει ο κ. Δαλάτσης υπάρχουν πολλές καταστροφές σε βαμβακοχώραφα που κράτησαν νερά πολλές μέρες και ξεράθηκαν τα φυτά. Αυτές οι παραγωγές έχουν τελειώσει: «Ας ελπίσουμε να γίνει γρήγορα η καταγραφή των ζημιών και να μην μας λένε πάλι ότι δεν έχουν προσωπικό. Υπάρχουν πολλές καταστραμμένες καλλιέργειες. Κυρίως έχουν πληγεί τα βαμβάκια , τα κηπευτικά, αλλά και ο ηλίανθος έως και τα καλαμπόκια. Δεν μας πήγε καθόλου καλά η φετινή χρονιά», τονίζει ο κ. Δαλάτσης. Να σημειώσουμε πως στα σιτηρά η παραγωγή είναι μειωμένη – λόγω των καιρικών συνθηκών – και πωλήθηκαν με τιμή 15 λεπτά το κιλό μαλακά και 16 λεπτά τα σκληρά. Η μέση απόδοση στο στρέμμα ήταν 300 κιλά. Δηλαδή ο παραγωγός πληρώθηκε 45 ευρώ το στρέμμα όταν για να καλυφθούν τα έξοδά τους και να έχει ένα μικρό κέρδος πρέπει να πληρωθεί 100 ευρώ στο στρέμμα.: «Είμαστε μέσα ασυζητητί …», λέει ο κ. Δαλάτσης.

Μεγάλο ενδιαφέρον και στην Ξάνθη για το πρόγραμμα με το πριμ των 14.000 ευρώ για την πρώτη εγκατάσταση

Δύσκολη η δουλειά του αγρότη καθώς έχει άμεση εξάρτηση από τα κέφια του καιρού. Γι αυτό και έχει συρρικνωθεί ο αγροτικός κλάδος στην χώρα μας και σ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε. Για το λόγο αυτό και η ΚΑΠ προβλέπει μέτρα στήριξης και ανανέωσης του αγροτικού κλάδου που θεωρείται από τους πλέον γερασμένους. Αυτό επιχειρεί να «θεραπεύσει» το πριμ της πρώτης εγκατάστασης όπως λέγεται. Ένα πρόγραμμα που «τρέχει» και παρέχει επιδότηση 14.000 ευρώ σε νέους για να ξεκινήσουν την ενασχόλησής του στον αγροτικό τομέα. Στην περιφέρειά μας έχουν ενταχθεί 1.000 περίπου νέοι αγρότες ενώ υπάρχουν 250 επιλαχόντες. Ο κ. Δαλάτσης επισημαίνει πως υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και πως έχουν ενταχθεί πολλοί και από την Ξάνθη ενώ σύμφωνα με πληροφόρησή του θα απορροφηθούν και οι επιλαχόντες ενώ έχει ήδη γίνει η πληρωμή της α΄ δόσης.

Καλό εργαλείο το Leader για τους αγρότες –Ποιες επενδύσεις χρηματοδοτεί

Ένα άλλο καλό εργαλείο που μπορούν να αξιοποιήσουν οι αγρότες είναι και το Leader ιδιωτιών το οποίο χρηματοδοτεί μεταποιητικές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα το Leader που αναμένεται να προκηρυχθεί χρηματοδοτεί οριζόντιες δράσεις με ποσοστό 50% αφορούν μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με σκοπό τη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων, εκτός των προϊόντων αλιείας. Τέτοια προϊόντα/κλάδοι, είναι ενδεικτικά:

– Κρέας – πουλερικά – κουνέλια (σφαγεία βοοειδών, πτηνοσφαγεία, χοιρινών, αιγοπροβάτων, παραγωγή κρεατοσκευασμάτων και προϊόντων με βάση το κρέας, αλλαντικών, μονάδες δημιουργίας ζωικών υποπροϊόντων κ.τ.λ.)

– Γάλα (επεξεργασία γάλακτος, παραγωγή προϊόντων γάλακτος, τυρί, γιαούρτι κ.τ.λ.)

– Αυγά (τυποποίηση συσκευασία αυγών)

– Μέλι – Σηροτροφία – Σαλιγκάρια

– Ζωοτροφές (παραγωγή μιγμάτων ζωοτροφών για οικόσιτα και γουνοφόρα ζώα)

– Δημητριακά (παραγωγή αλεύρων, ξήρανση δημητριακών κ.τ.λ.)

– Ελαιούχα προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων)

– Οίνος

– Οπωροκηπευτικά

– Άνθη (τυποποίηση και εμπορία ανθέων)

– Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά

-Σπόροι και Πολλαπλασιαστικό Υλικό

-Ξύδι (παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …