Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Μεγάλο Δάσος, υποψήφιο για το πρόγραμμα MAΒ της UNESCO

Το Μεγάλο Δάσος, υποψήφιο για το πρόγραμμα MAΒ της UNESCO

0

Αν ενταχθεί θα είναι η τρίτη περιοχή στην χώρα μας μετά την κορυφή του Ολύμπου και το Φαράγγι της Σαμαριάς

 

Αρνητικές απόψεις ακούστηκαν για το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο – Πικρία και αγανάκτηση εκφράζει στο «Ε» ο Διευθυντής της έδρας της UNESCO κ. Δ. Εμμανουλούδης

 

Με αρνητική διάθεση και αμφισβήτηση υποδέχτηκαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης, την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου που αφορούσε υπογραφή Προγραμματικής σύμβασης ύψους 10.000 ευρώ με το ΤΕΙ ΑΜ- Θ όπου στεγάζεται η έδρα της UNESCO. Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την εισήγηση η προγραμματική αφορά την κάλυψη δαπανών των εργασιών της εθελοντικής ομάδας των καθηγητών που συνεργάζονται με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος ένταξης του Παραποτάμιου Δάσους του Νέστου στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (MAΒ) της UNESCO. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν απόψεις έως και απαξιωτικές για το έργο της UNESCO και την αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί το παραποτάμιο Δάσος του Νέστου στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα». Εκφράστηκαν φόβοι ότι θα είναι άλλη μια «τροχοπέδη» ανάπτυξης καθώς στο όνομα της προστασίας θα υπάρχει αποκλεισμός από οποιαδήποτε δραστηριότητα σε μια περιοχή που ήδη είναι στο δίκτυο Natura.

Πικρία και αγανάκτηση προκάλεσαν οι απόψεις των περιφερειακών συμβούλων στον Διευθυντή της έδρας της UNESCO

Η στάση αυτή προκάλεσε την ενόχληση του Διευθυντή της έδρας της UNESCO, αντιπρύτανη του ΤΕΙ ΑΜ- Θ , κ. Δημήτρη Εμμανουλούδη, ο οποίος μίλησε γι αυτό στο «Ε» καθώς και για την προσπάθεια που επιτελείται αναφορικά με το Παραποτάμιο Δάσος και τα «πολλαπλά οφέλη που θα έχει η τοπική κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά είπε, αν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα»: ‘Έχει γίνει τόσος ντόρος για ένα ζήτημα που είναι ακόμη στην αρχή του. Δεν ήμουν στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ωστόσο την έχω ακούσει και εξεπλάγην δυσάρεστα από την αντιμετώπιση που είχε το θέμα από κάποιους περιφερειακούς συμβούλους. Με αστεία επιχειρήματα, χωρίς καμία τεκμηρίωση έως και απαξιωτικά για αναγνωρισμένους επιστήμονες διεθνώς που συμμετέχουν εθελοντικά στην ομάδα, χαρακτηριστικά της άγνοιας που τους διακατέχει (συμβούλους) προσπάθησαν να υποβαθμίσουν ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ, την UNESCO, διεθνείς τράπεζες και έχει στόχο τη βελτίωση της σχέσης των ανθρώπων με το περιβάλλον τους και την αρμονική τους συνύπαρξη. Ένα πρόγραμμα από το οποίο έχουν μόνο οφέλη οι τοπικές κοινωνίες», σημείωσε ο κ. Εμμανουλούδης , ενώ απαντώντας στις αναφορές για περιορισμούς τόνισε πως: «η μόνη του παρέμβαση είναι στο πεδίο της έρευνας και της ανάδειξη της περιοχής που εντάσσεται στο πρόγραμμα και αφορά τον πυρήνα του Δάσους και όχι την ευρύτερη περιοχή που ούτως ή άλλως είναι προστατευόμενη περιοχή. Στην χώρα μας έχουμε δύο περιοχές ενταγμένες στο πρόγραμμα . Την κορυφή του Ολύμπου και το Φαράγγι της Σαμαριάς. Η τρίτη περιοχή θα είναι το Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου αν και εφόσον ενταχθεί, ενώ διεκδικεί ο Πάρνωνας και η Ελαφόνησος. Να σημειώσετε ότι η ιδέα μας δόθηκε σε συνάντηση που είχαμε στην Ιταλία από στα κεντρικά της UNESCO από επιστήμονες που επισκέφτηκαν την περιοχή. Έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια αλλά μετά από αυτή την αντιμετώπιση δεν ξέρω αν αξίζει κάποιος να προσπαθεί τόσο…. και από πάνω να κατηγορείται…», κατέληξε με εμφανή πικρία ο κ. Εμμανουλούδης.

Η περιφέρεια ΑΜΘ στηρίζει το πρόγραμμα «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ»

Να σημειώσουμε πως παρόλα αυτά το θέμα εγκρίθηκε και όπως ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος στο «Ε», η περιφέρεια στηρίζει την προσπάθεια και θα είναι ευχής έργον για την περιοχή μας να ενταχθεί το Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου στο πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (MAΒ) της UNESCO.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…