Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Στο χρηματοδοτικό «σκαλώνει» η επένδυση του Ομίλου Ευθυμιάδη στην Ποταμιά

Στο χρηματοδοτικό «σκαλώνει» η επένδυση του Ομίλου Ευθυμιάδη στην Ποταμιά

0

Σε δημοπρασία από τον δήμο Αβδήρων τμήμα του γεωθερμικού πεδίου – Ο Όμιλος αγόρασε το 49% από τα 15 στρέμματα που ανήκε στον Συνεταιρισμό

 

«Φρένο» από την Ε.Ε. – Δεν επιδοτούνται άνω των 500.000 ευρώ επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα

 

 

Σε δημοπρασία βγάζει ο δήμος Αβδήρων έκταση που κατέχει σε ποσοστό 51% εξ’ αδιαιρέτου στο γεωθερμικό πεδίου της Ποταμιάς προκειμένου να εκμισθωθεί και να χρησιμοποιηθεί για εγκατάσταση και λειτουργία θερμοσκοπικής μονάδας με χρήση γεωθερμίας. Η δημοπρασία θα είναι φανερή και πλειοδοτική και θα διεξαχθεί την Τετάρτη 1 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αβδήρων στην Γενισέα.

Σε δημοπρασία από τον δήμο Αβδήρων τμήμα του γεωθερμικού πεδίου στην Ποταμιά

Να σημειώσουμε πως συνολικά η έκταση είναι 15 στρέμματα και ο δήμος κατέχει το 51% ενώ το 49% κατείχε ο Συνεταιρισμός της Κεσσάνης που τελεί υπό εκκαθάριση. Η εταιρεία Agritex –Ενεργειακή ΑΕ του Ομίλου Ευθυμιάδη έχει ήδη αγοράσει το μερίδιο αυτό από τον Συνεταιρισμό, ενώ στις 25 Απριλίου το 2017 είχε υπογραφεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Agritex – Ενεργειακή ΑΕ κ. Χάιτα Βασίλη και το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης κ. Φραγκισκάκη Νικήτα παρόντος του Αντιπροέδρου του Ομίλου κ. Ευθύμη Ευθυμιάδη, η σύμβαση δικαιώματος διαχείρισης τμήματος του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου της περιοχής, που της κατακυρώθηκε μετά από ανοιχτό διαγωνισμό που προκήρυξε η Αποκεντρωμένη. Όπως μας πληροφορεί ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, κ. Σωκράτης Ξυνίδης, έκτοτε η εταιρεία καταβάλλει τα μισθώματα ενώ ενδιαφέρεται να εκμισθώσει και το τμήμα που βγαίνει σε δημοπρασία από τον δήμο Αβδήρων ολοκληρώνοντας έτσι το σχέδιο της ως προς το χώρο όπου θα εγκαταστήσει το Θερμοκήπιο που έχει σκοπό να υλοποιήσει. Είναι μια επένδυση που στο διάστημα έως την υλοποίησή της θα είναι ύψους 7 εκ. ευρώ και με την πλήρη λειτουργία της θα απασχολεί 100 εργαζόμενους, δημιουργώντας έτσι ένα ευμενές οικονομικό περιβάλλον για την απασχόληση και για τις επενδύσεις στην περιοχή.

xinidis«Φρένο» στην επένδυση Ευθυμιάδη από την Ε.Ε. – Δεν επιδοτούνται άνω των 500.000 ευρώ επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα

Και μπορεί μεν το χωροταξικό της επένδυσης να μην έχει προβλήματα ωστόσο έχει το ….χρηματοδοτικό. «Τροχοπέδη» για την άμεση υλοποίησή της αποτελεί η απόφαση της Ε.Ε. να μην επιδοτεί επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ στον πρωτογενή τομέα και επίσης να μην δικαιολογεί κρατικές ενισχύσεις ώστε να μπορεί η επένδυση να υπαχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο και να έχει χρηματοδότηση. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που πρέπει να το διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση από την Ε.Ε. μέσω διαπραγμάτευσης. Στις δηλώσεις του ένα χρόνο πριν και δη την ημέρα της υπογραφή της σύμβασης με την Αποκεντρωμένη ο κ. Ευθυμιάδης είχε αναφερθεί σ’ αυτό ακριβώς το θέμα: ««Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πρόβλημα καθώς δεν μπορεί να ενταχθεί καμιά μεγάλη επένδυση του πρωτογενή τομέα σε κίνητρα αλλά αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει σύντομα ελπίζουμε. Μόλις γίνει αυτό, ελπίζουμε στο επόμενο 12μηνο να έχουμε ξεκινήσει». Σ’ όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε τίποτε από πλευράς κυβέρνησης με αποτέλεσμα ο κ. Ξυνίδης να επανέρχεται: «Ο Όμιλος Ευθυμιάδη ενδιαφέρεται να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της επένδυσης στο γεωθερμικό πεδίο της Ποταμιάς ωστόσο περιμένει από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την αύξηση της επιδότησης στον πρωτογενή τομέα ώστε να μπορεί να έχει μια ομαλή χρηματοδότηση. Διαφορετικά πρέπει να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό και γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που υπάρχουν».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…