Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Στην Ξάνθη χτύπησε δυνατά η καρδιά της Θράκης

Στην Ξάνθη χτύπησε δυνατά η καρδιά της Θράκης

0

«1.000 χρώματα 1.000 χοροί» στην πόλη με τα 1.000 χρώματα, στο 10ο Θρακικό Αντάμωμα

 

2.000 χορευτές από 74 συλλόγους από όλη την Ελλάδα και την Γερμανία – Έκθεση Θρακιώτικης φορεσιάς με εκθέματα από τα Άβδηρα και το δήμο Μύκης

 

Στην Ξάνθη μας χτύπησε δυνατά η καρδιά της Θράκης , κι ανέβασε …παλμούς από τους 1.000 χορούς, 2.000 χορευτών από 74 συλλόγους από όλη την Ελλάδα και την βόρεια Ευρώπη, (για πρώτη φορά συμμετείχαν σύλλογοι από την Γερμανία), που έδωσαν ραντεβού για το 10ο Θρακικό Αντάμωμα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την κεντρική εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου στο Κλειστό “Φίλιππος Αμοιρίδης” όπου μεταφέρθηκε από το γήπεδο της Ξάνθης λόγω κακοκαιρίας. Να σημειώσουμε ότι το Αντάμωμα διοργάνωσε ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και τις τοπικές αρχές.

 «1.000 χρώματα 1.000 χοροί» στην πόλη με τα 1.000 χρώματα

Μ’ ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που πάλλονταν έμοιαζε η κεντρική σκηνή στο Αμοιρίδιο το βράδυ του Σαββάτου με τους εκατοντάδες θεατές να χειροκροτούν τους χορευτές που τους έδιναν την ευκαιρία για μια βιωματική σχέση με την παράδοση. Οι χαρακτηριστικοί ήχοι από τα παραδοσιακά όργανα της Θράκης πλημμύρισαν το χώρο και δημιούργησαν αισθήματα ψυχικής ανάτασης και ευφορίας. Λίγο πριν αρχίσουν οι χοροί ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος χαιρέτησε την όλη προσπάθεια ενώ δεσμεύτηκε ότι θα στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Χατζόπουλος Ελευθέριος αναφέρθηκε στον σκοπό της διοργάνωσης που είναι η συγκέντρωση του διάσπαρτου Θρακικού Ελληνισμού και την ανάδειξη του Θρακικού Ελληνισμού», όπως είπε. Σημείωσε δε πως κάθε χρόνο η εκδήλωση γίνεται σε διαφορετικό τόπο.

Έκθεση Θρακιώτικης φορεσιάς

Να σημειώσουμε πως το πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλίες, χορούς και άλλες εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Πολύ αξιόλογη ήταν η Έκθεση Παραδοσιακής Θρακιώτικης Φορεσιάς από τη συλλογή του Γιώργου Τοπαλίδη που φιλοξενήθηκε στον πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης. Στην έκθεση αυτή υπήρχαν αυθεντικές φορεσιές από όλα τα σημεία της Θράκης. Σε περίοπτη θέση εκτίθενταν και μια ολόμαυρη γυναικεία φορεσιά (χήρας) που διέθεσε ο Χορευτικός Πολιτιστικός σύλλογος Αβδηριτών και ανήκε σε κάτοικο του οικισμού. Επίσης εκτίθενταν φορεσιές από τους οικισμούς του δήμου Μύκης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Η φορεσιά Αβδηρίτισσας χήρας
Φορεσιές από την Μύκη
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…