Ερώτηση που συνυπογράφουν δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτει στον Πάνο Σκουρλέτη ο Στάθης Γιαννακίδης
Ρωτά πόσες πιστοποιημένες παιδικές χαρές έχει ο δήμος Ξάνθης και αν το ΥΠΕΣ θα προβεί σε έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος
Με επερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη φέρνει στη Βουλή το θέμα του πρόσφατου ατυχήματος στην παιδική χαρά της Κυψέλης ο Στάθης Γιαννακίδης, ρωτώντας τον υπουργό πόσες πιστοποιημένες παιδικές χαρές έχει ο δήμος Ξάνθης, ποια είναι τα κριτήρια της πιστοποίησης και αν το υπουργείο προτίθεται να προβεί σε έρευνα για τα αίτια του περιστατικού. Την ερώτηση υπογράφουν δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Περιφέρεια ΑΜΘ και την υπόλοιπη Ελλάδα (όχι ο Γρηγόρης Στογιαννίδης) και σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η περιγραφή του ατυχήματος, καθώς και η στάση του δήμου.
Όσον αφορά στο περιστατικό, στην επερώτηση επισημαίνεται: «στις 4 Ιουλίου σε πιστοποιημένη παιδική χαρά του Δήμου Ξάνθης, η οποία βρίσκεται στην Κυψέλη, συνέβη ένα πάρα πολύ σοβαρό ατύχημα. Ένας οκτάχρονος που έπαιζε στην παιδική χαρά καταπλακώθηκε από τη σιδερένια πόρτα της παιδικής χαράς και τραυματίστηκε στο κεφάλι και στο δεξί του χέρι. Το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά στον Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Καβάλας και αμέσως μετά στην παιδιατρική κλινική της Θεσσαλονίκης για να εξεταστεί από παιδονευροχειρουργό για τραύμα που έφερε στο κεφάλι. Το παιδί ευτυχώς διέφυγε τον κίνδυνο για τη ζωή. Ωστόσο, το συγκεκριμένο περιστατικό καταδεικνύει την ανάγκη ελέγχου των ελάχιστων πιστοποιημένων παιδικών χαρών του Δήμου Ξάνθης». Για τη στάση του δήμου σημειώνεται: «η πρώτη αντίδραση του Δήμου δια στόματος του αντιδημάρχου Καθημερινότητας, Συντήρησης υποδομών και επίλυσης θεμάτων Οικισμών του Δήμου Ξάνθης, ήταν η παραδοχή ότι ναι μεν έγινε το περιστατικό αλλά δεν έπεσε πάνω στο παιδί η σιδερένια πόρτα της παιδικής χαράς. Από την άλλη η μητέρα του παιδιού ισχυρίζεται ακριβώς το αντίθετο επισημαίνοντας ότι η πόρτα βγήκε από τη θέση της και τραυμάτισε το μικρό παιδί. Βέβαια, το γεγονός του τραυματισμένου παιδιού που μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Ξάνθης επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Διοικητής του Νοσοκομείου. Η αναλγησία της Δημοτικής αρχής φαίνεται σε όλο της το μεγαλείο από τη στιγμή που δεν επικοινώνησε καν με την ίδια την οικογένεια του οκτάχρονου αγοριού», ενώ τονίζεται ότι με ανακοίνωση της πρόσφατα είχε ενημερώσει για την πιστοποίηση της παιδικής χαράς η δημοτική αρχή.
Τέλος, η ερώτηση αναφέρει: «το πρόβλημα, όμως, των παιδικών χαρών και των ελεύθερων χώρων του Δήμου Ξάνθης είναι γνωστό εδώ και καιρό. Πριν από μερικούς μήνες είχαμε κατάρρευση πινακίδας εντός παιδικής χαράς .Εδώ και μήνες υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των παιδικών χαρών από τη δημοτική αρχή καθώς είχαν αποξηλωθεί τα όργανα από τις παλιές παιδικές χαρές και ορθώς, προκειμένου να αντικατασταθούν με νέα όργανα. Όμως, στο στάδιο της αποκατάστασης τους δεν υπήρχε η απαιτούμενη σήμανση της απαγόρευσης εισόδου για τα παιδιά. Το πρόβλημα των παιδικών χαρών είναι μόνο μια όψη του προβλήματος της διάθεσης ελεύθερων χώρων στην πόλη της Ξάνθης. Η πόλη της Ξάνθης υποφέρει, επίσης, από την έλλειψη ενός σύγχρονου αστικά βιώσιμου και περιβαλλοντικά φιλικού σχεδίου πεζοδρόμησης. Η πεζοδρόμηση εντός του κέντρου της πόλης και η αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων πεζοδρομιών στο σύνολο του αστικού ιστού της Ξάνθης είναι μια από τις προϋποθέσεις της πετυχημένης ανάδειξης της πόλης. Η ποιοτική διαβίωση, δε, σε μία περιφερειακή πόλη είναι ίσως από τα πιο αποτελεσματικά κίνητρα για να μείνει ο κόσμος στις επαρχιακές πόλεις και να ενισχυθεί η τάση της αποκέντρωσης».