Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Ιουλίου 2018

0

Το καυστικό σχόλιο του ΚΙΝΑΛ για το Ποτάμι
“Για 6 μήνες ήταν το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου και δικαιολογίας το πότε θα συμβεί αυτό που συνέβη “, δήλωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά Μανώλης Όθωνας, αναφερόμενος στην αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής.
Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο κ. Όθωνας υποστήριξε ότι “η χθεσινή εξέλιξη ήταν απλά η τελική φάση μιας προαποφασισμένης- προσχεδιασμένης ενέργειας. Ήταν φανερό, αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου, υπήρχε εξ αρχής μια άρνηση αποδοχής του αποτελέσματος που δημιουργούσε δεύτερες σκέψεις και αμφιθυμίες”.
Για τα αίτια που οδήγησαν σε ρήξη, ο Μανώλης Όθωνας υποστήριξε ότι “το πρόβλημα δεν ήταν οι λίγες διαφωνίες με εμάς αλλά οι πολλές συμφωνίες με τον κ. Τσίπρα. Είναι δηλαδή πολλές οι συμπτώσεις απόψεων με μία σειρά κυβερνητικών αποφάσεων και συνεχείς οι αντιρρήσεις σε όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες έφερναν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση”.


Απάντηση σ’ ένα ερώτημα
Η συζήτηση στο γνωστό καφέ όπου η παρέα «συνεδριάζει» και θίγει διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Ένα πρόσφατο, όπως μου μεταφέρθηκε, αφορά τους συμπολίτες μας Ρομά αλλά και μια μερίδα των μουσουλμάνων της ορεινής και πεδινής περιοχής. Έθεσε το ερώτημα ένας της παρέας για το πώς θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι για άδεια οδήγησης (δίπλωμα) στις εξετάσεις, τώρα που η όλη διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά; Όταν όντας αγράμματοι, πως θ’ απαντούν στις ερωτήσεις; Πώς και με ποιο τρόπο θα δίνουν εξετάσεις;
Η απάντηση που δόθηκε είναι απλή σαν το αυγό του Κολόμβου. Απλά δεν θα δίνουν τώρα πλέον. Τα παλιά τερτίπια με την φάμπρικα αυτή μάλλον τελειώνουν οριστικά. Κι έτσι, θα σωθούν και κάμποσες ζωές…
Γ.Δ.


Γνωρίζουμε τη χώρα μας, γνωριζόμαστε οι Έλληνες;
Περηφανεύονται κάποιοι νεοέλληνες για κάποια μακρινά ταξίδια τους, κάποιοι άλλοι για εξωτικά μέρη και κάποιοι τρίτοι που μένουν με ανοιχτό το στόμα, για πολιτισμένες χώρες, όμορφες και γραφικές. Κι όταν αφελώς ρωτήσεις εάν επισκέφτηκαν ελληνικά νησιά του αρχιπελάγους, ορεινές διαδρομές στα Ζαγοροχώρια, γνώρισαν την ελληνική φύση στο Πήλιο ή το φαράγγι της Σαμαριάς, σου απαντούν πως όχι, δεν πήγαν εκεί.
Άρα, δεν γνωρίζουμε τον τόπο μας, τη χώρα μας. Δεν γνωρίζουμε το λαό μας, στην Κρήτη, στην Ήπειρο, στην Θράκη. Δεν έχουμε συγχρωτιστεί μαζί τους, δεν γλεντήσαμε παρέα. Και όμως είμαστε τουρίστες ξένων προορισμών, αγνοώντας τα Μετέωρα, τις λίμνες, τους ποταμούς, τα Αρχαία και Βυζαντινά. Ευκαιρία λοιπόν να γνωρίσουμε τη χώρα μας και να γνωριστούμε με τους Πελοποννήσιους, τους νησιώτες, τους Έλληνες βρε αδελφέ!
Γ.Δ.


Αντίφαση
Σωστός ο γεωγραφικός προσδιορισμός Βόρεια Μακεδονία.
Λάθος ο προσδιορισμός Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα αντί του σωστού Βορειομακεδονική εθνότητα και γλώσσα, όπως επίσης και Βορειομακεδονικά προϊόντα.
Το σωστότερο θα ήταν η ονομασία Σλαβομακεδονία, αλλά αντιδρούσε το Αλβανικό κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση του Ζάεφ.
VEN.KAR. (Βενέτης Καρτσίδης)


Ανατροπή
Περίοδος Μουντιάλ αυτή που διανύουμε και ως εκ τούτου δεν μπορούν να λείπουν τα ποδοσφαιρικού περιεχομένου σχόλια. Μάλιστα σχόλια για ένα παιγνίδι που πρόσφερε μεγάλη συγκίνηση σε όσους είχαν την επιλογή να το δουν. Ο λόγος για το δεύτερο ημίχρονο κυρίως του αγώνα Βελγίου με την Ιαπωνία.
Οι πραγματικοί φίλαθλοι έζησαν μια μοναδική ανατροπή, μια απόλαυση πέντε τερμάτων σε μια αναμέτρηση που ενώ εθεωρείτο φαβορί το Βέλγιο, αυτό βρέθηκε να χάνει με 2-0. Από τους Ιάπωνες που «πετούσαν» στο γήπεδο, αλάνθαστοι, οργανωμένοι σωστά σε άμυνα και επίθεση. Η δε εξέλιξη του αγώνα και με το καθαρό 2-0 υπέρ τους έδειχνε ότι θα είναι οι νικητές. Όμως οι Βέλγοι άρχισαν να πεισμώνουν, να βλέπουν το φάσμα της ήττας και άρχισαν να ξυπνούν και ν’  αρχίσουν να παίζουν το παιγνίδι τους. Στην αφύπνισή τους βοήθησε το πρώτο τυχερό τους γκολ. Από κει και πέρα, το παιγνίδι απέκτησε μια άγρια ομορφιά με νικητές τους Βέλγους που κατάφεραν το 3-2 στο 95 λεπτό! Χαρά μεν από τους Βέλγους για την πρόκριση, μεγάλη λύπη για τους απίθανους Ιάπωνες που έζησαν το όνειρο της πρόκρισής τους. Απρόβλεπτο και μοναδικό το ποδόσφαιρο τελικά.
Γ.Δ.


Δεν είναι αυτή ενιαία Ευρώπη
Όλα όσα συμβαίνουν εδώ και λίγους μήνες στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς στους απλούς πολίτες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Οικογένειας. Διαφωνίες στην ακολουθούμενη πολιτική στο Μεταναστευτικό που έχει οδηγήσει στο διαχωρισμό χωρών που επιθυμούν τη φιλοξενία και παρουσία των προσφύγων και από την άλλη χωρών που είναι τελείως αρνητικοί σε κάθε ιδέα να δεχτούν στη χώρα τους μετανάστη. Ακόμη, διαπιστώνεται μια σταδιακή απομάκρυνση ορισμένων χωρών από τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές και ιδέες που οικοδόμησαν την Ε.Ε.
Αυτά και άλλα, είναι οι αιτίες που έχουν αρχίσει τα σχόλια και οι γκρίνιες ότι έχει χαθεί η ενιαία αντίληψη για μια ενιαία Ευρώπη των 28.
Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η Ευρώπη που οραματίσθηκαν οι εμπνευστές της. Μάλιστα στην πορεία των χρόνων αντί να υπάρξει ταυτότητα απόψεων διαπιστώνεται ασυμφωνία για σοβαρά θέματα.
Γ.Δ.


Το λέει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός
Στα γειτονικά Σκόπια, ο πρωθυπουργός Ζάεφ, άρχισε τον αγώνα του να πείσει τους Σκοπιανούς να υπερψηφίσουν τη συμφωνία που υλοποίησε με την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, την Πέμπτη, θα έρθει το θέμα στη βουλή των Σκοπίων για ν’ αποφασίσει για το ίδιο θέμα.
Το «ωραίο» της υπόθεσης είναι ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός χρησιμοποιεί ως βασική του επιχειρηματολογία δύο πράγματα και τα οποία μάλιστα θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντικά για τη χώρα του. Το πρώτο είναι, όπως ο ίδιος επαναλαμβάνει συνέχεια, ότι κατοχυρώνεται ως επίσημη γλώσσα των Σκοπίων η Μακεδονική και το δεύτερο επιχείρημα ότι κέρδισε την κατοχύρωση της Μακεδονικής ταυτότητας (εθνότητας) για τους συμπατριώτες του.
Μετά από τις δηλώσεις του ίδιου του Ζάεφ, δεν νομίζουμε να χρειάζεται άλλο επιχείρημα για το ποιο ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση της χώρας μας.
Γ.Δ.


Ο ανθρώπινος πόνος
Γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο πόνος για το χαμό του αγαπημένου συντρόφου ενός ζευγαριού, πως αποτελεί μια προσωπική στάση και συμπεριφορά. Ο θάνατος είναι όντως μια μεγάλη απώλεια όταν το ένα μέλος αποχωρίζεται το άλλο. Και κάποιοι αποδέχονται την απώλεια, συμβιβάζονται ότι η ζωή συνεχίζεται, ότι πρέπει να συνεχίσουν να ζουν τιμώντας τη μνήμη του αγαπημένου προσώπου τους. Κάποιοι όμως, ελάχιστοι, δεν αντέχουν αυτόν τον βίαιο χωρισμό, ζουν με μνήμες, με άγχος και βέβαια μεγάλη λύπη για τον αγαπημένο σύζυγο που έφυγε νωρίς. Μας υπενθύμισε την ανθρώπινη παράμετρο αυτής της «άλλης» συμπεριφοράς, ο απαγχονισμός της 47χρονης γυναίκας από την Ηλιόπετρα που είχε χάσει τον άνδρα της πριν τρεις μήνες. Δεν άντεξε το βάρος της απώλειας, κλονίστηκε από τη μοναξιά κι έδωσε τέλος στη ζωή της. Τρομερό;  Βεβαίως. Στη σκληρή και μηδενιστική μας εποχή, κάποιοι άνθρωποι αντιδρούν ανθρώπινα! Με συναίσθημα, με την καρδιά. Και φεύγουν σαν συμμετέχοντες σε μια τραγωδία από το μακρινό παρελθόν. Δεν συμφωνώ μεν αλλά προβληματιστήκαμε…
Γ.Δ.


Μόνο για χορούς και πανηγύρια είμαστε οι Θρακιώτες…
Καλό το Θρακικό Αντάμωμα, καλοί οι χοροί και τα πανηγύρια. Καλό θα’ ταν όμως αν αυτό το ζήλο που επιδεικνύουμε εμείς οι Θρακιώτες σε Ανταμώματα για χορούς και πανηγύρια να το κάναμε και για άλλες δουλειές. Για παράδειγμα:  Γιατί ποτέ δεν διεκδικήσαμε συντονισμένα και με μια φωνή,  ειδικό καθεστώς φορολόγησης στην Θράκη και μειωμένο ΦΠΑ, όπως στα νησιά με τους μετανάστες;  Μέτρο που σύμφωνα με ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού εξετάζεται απ’  την κυβέρνηση να επεκταθεί και σ’ άλλα νησιά; Μια περιοχή σαν τη δικιά μας που είναι κυκλωμένη από χώρες όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία με φορολογία κάτω από 10%, πώς μπορεί να επιβιώσει η επιχειρηματικότητα σ’ αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον; Γιατί ποτέ οι βουλευτές μας όλων των κομμάτων αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πήγαν να χτυπήσουν τη γροθιά τους στους κυβερνώντες και να απαιτήσουν ειδικά μέτρα για την Θράκη; Μόνο με λόγια ξέρουν όλοι τους να μας παραμυθιάζουν ότι θα φέρουν την ανάπτυξη στην Θράκη. Ένα 12% είχαμε και το έκοψαν χωρίς να …ματώσει ρουθούνι… Ας τολμούσαν να το κάνουν στην Κρήτη και τα λέγαμε…
Ναι καλά καταλάβατε… Φταίμε κι εμείς! Μας βρίσκουν βολικούς και καλοπροαίρετους (για να μην πω τίποτε άλλο…) και δεν μας δίνουν σημασία. Γι αυτό και είμαστε η τελευταία σε ανάπτυξη περιφέρεια με το χαμηλότερο ΑΕΠ στην Ελλάδα και μια από τις τελευταίες στην Ευρώπη.
Μετά απ’ αυτό εμείς… ας το ρίξουμε στον χορό…
Μ.Ξ.


Αυτό τους έλειπε…
Με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ανακοινώθηκε πως δεν υπόκειται σε φόρο και σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αλλά ούτε σε κατάσχεση, το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους. Διευκρινίζεται επίσης ότι δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Αυτές οι διατάξεις ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά.
Αυτό τους έλειπε να φορολογούν και τα ψίχουλα που πετούν στους ανέργους!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…