Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

0

Άνω κάτω οι εκδηλώσεις
Δύο παράγοντες έκαναν άνω-κάτω τις διάφορες εκδηλώσεις του Ιουλίου. Ο ένας ήταν ο καιρός και ο δεύτερος και σοβαρός, η τραγωδία στην Ανατολική Αττική με τους 91 νεκρούς.
Έτσι, ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις, γιορτές, πανηγύρια και μετατέθηκαν για τον Αύγουστο. Οι ενδιαφερόμενοι μπερδεύτηκαν, θεατρικές παραστάσεις στους Φιλίππους ακυρώθηκαν, το ίδιο και στο θερινό θεατράκι της πόλης. Για να υπάρξει κάποια ενημέρωση, όσοι θέλουν θα πρέπει να ενημερώσουν τα Μέσα Ενημέρωσης για τις νέες ημερομηνίες που θα γίνουν οι εκδηλώσεις τους, τον Αύγουστο πλέον. Για να μπει μια σειρά, για να συνεχίσει η ζωή τον δικό της δρόμο που τίποτε τελικά δεν την σταματάει.
Γ.Δ.


Αντίθετος καιρός
Πάντως για να είμαστε ρεαλιστές, τέτοιον καιρό Ιούλιο μήνα στην Ξάνθη δύσκολα θυμάται κανείς. Αύριο μπαίνουμε στον Αύγουστο και Καλοκαίρι πραγματικό δεν γνωρίσαμε ακόμη. Βροχές, καταιγίδες, πλημμύρες, χαλάζι, αέρας.
Πού να σου κάνει διάθεση για παραλία, άσχετα εάν εκεί ο καιρός ήταν καλύτερος. Όταν όμως στην πόλη βρέχει, χάνεις διάθεση και κέφι για θάλασσα. Ας ελπίσουμε ότι ο Αύγουστος θα είναι διαφορετικός, έτσι όπως πρέπει. Γιατί, την ανωμαλία του καιρού την πλήρωσαν τα καλοκαιρινά καφέ, αναψυκτήρια αλλά και τα παραλιακά μπητς-μπαρ που έβλεπαν κάθε μεσημέρι να συννεφιάζει και να ψιχαλίζει…
Γ.Δ.


Βγάζουμε εμείς συμπεράσματα;
Ξαφνιαστήκαμε, πονέσαμε, δακρύσαμε για το θάνατο τόσων ανθρώπων, για χαμένες περιουσίες, για τη μοναδική καταστροφή. Και οργιστήκαμε για τα λάθη και τις παραλείψεις της πολιτείας, των υπηρεσιών, των υπουργών, για το μπάχαλο που ακολούθησε τη φωτιά.
Ας μιλήσουμε όμως καθαρά. Αυτό που έγινε, αυτή η καταστροφή, αυτές οι χαμένες ζωές έτσι όπως χάθηκαν, εμάς, πολίτες και αρχές, μας δίδαξαν αυτά που έπρεπε να μας διδάξουν; Βγάλανε τα συμπεράσματά τους οι δήμοι, οι δημότες, οι διάφοροι προϊστάμενοι φορέων και υπηρεσιών; Θα δουν εάν υπάρχει κάτι παρόμοιο εδώ; Θα το εξετάσουν; Κι αν όντως υπάρχει να το θεραπεύσουν; Τώρα, όχι αύριο. Πριν είναι αργά και έχουμε θύματα. Κι αυτό, διότι το κακό δεν γνωρίζεις ποτέ, πότε θα σε βρει και οφείλεις να είσαι έτοιμος, να έχεις λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.
Τα έχουμε βγάλει λοιπόν εμείς τα απαραίτητα συμπεράσματα; Έχουμε δει τι ακριβώς συμβαίνει στον τομέα ευθύνης του ο καθένας; Για να προλάβουμε το κακό. Τόσο οι ιδιώτες όσο και οι κρατικές υπηρεσίες που για άλλη μια φορά απέδειξαν το απροετοίμαστο και αλαλούμ επίπεδό τους. Όλα όσα έγιναν στο Μάτι είναι μια ευκαιρία για να διορθωθούν και προβλεφθούν ως λάθη, να μην ξαναγίνουν.
Ας γίνει σκληρό μάθημα προς όλους μας. Για να διορθωθούν τα στραβά που έχουν γίνει στα βουνά και τις παραλίες. Κυρίως στις παραλίες.
Γ.Δ.


Τα μπάζα παραμένουν

Λίγα μέτρα μετά το γήπεδο της Ασπίδας

Πριν λίγες ημέρες η Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ είχε δημοσιεύσει σχετικό κείμενο με φωτογραφίες από διάφορα σκουπίδια, μπάζα και άλλα υλικά, πεταμένα στο χώρο λίγο μετά το Εθνικό Στάδιο δεξιά.
Ε, λοιπόν, συνέβησαν δύο πράγματα μετά το δημοσίευμα. Τα μπάζα συνεχίζουν να είναι στο ίδιο σημείο και δεύτερο, αυξήθηκαν. Δηλαδή, από το δήμο αδιαφόρησαν για το θέμα και δεύτερο, έγινε γνωστό μέσω του δημοσιεύματος πού υπάρχουν μπάζα ήδη πεταμένα και πήγαν και πέταξαν κι άλλα!
Το φαινόμενο έχει την ερμηνεία του. Εάν σ’ ένα καθαρό μέρος, οικόπεδο π.χ. αφήσεις μία σακούλα με σκουπίδια, σε χρόνο ρεκόρ θα δημιουργηθεί τούμπα από σκουπίδια! Εκεί όπου μέχρι πριν δεν διανοούνταν κανείς ν’ αφήσει σκουπίδια. Η ψυχολογία έχει ερμηνεία για το θέμα αυτό. Από το δήμο, τι ερμηνεία δίνουν για τη μη απομάκρυνση των μπαζών;
Γ.Δ.


Αύξηση 60%!
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η κυβέρνηση με την άκρως προκλητική και προσβλητική για τη μνήμη των νεκρών από την τραγωδία στο Μάτι κίνησή της να καταθέσει τροπολογία με την οποία αυξάνονται έως 60% οι μισθοί των διοικητικών στελεχών ορισμένων ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ), διορισμένων από την ίδια.
Με δεκάδες νεκρούς, πάρα πολλούς τραυματίες και αγνοούμενους και εν μέσω εθνικού πένθους, η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καταθέσει τη συγκεκριμένη τροπολογία προκάλεσε όχι απλά αλγεινή εντύπωση, αλλά οργή.
Εν μέσω κατακραυγής από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ αναγκάστηκε να σαλπίσει «ισπανική υποχώρηση» και να αποσύρει την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών. Μια ακόμη όμως ζημιά είχε γίνει για την κυβέρνηση, η οποία με την ενέργειά της να αποσύρει αμέσως την τροπολογία, ενίσχυσε το κατά τη ΝΔ επιχείρημα περί ομολογίας ενοχής. Η τροπολογία-σκάνδαλο επιχειρήθηκε να περάσει στα θερινά τμήματα της βουλής και στο νομοσχέδιο «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες». Ωστόσο, μετά τη γενική κατακραυγή, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου την απέσυρε άρον άρον, λέγοντας ότι θα την επαναφέρει με καλύτερη διατύπωση. Η επίμαχη τροπολογία έφερνε αυξήσεις έως και 2.852 ευρώ!
Μ.Β.


Σαν να κόβουμε το τσιγάρο
xynides-emprosΟι κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται. Αν έχεις μάθει από μικρός άντε να τις αλλάξεις. Όμως πολλές φορές δεν γίνεται αλλιώς. Είτε σου πούνε ότι έχεις κατεστραμμένες αρτηρίες είτε καρκίνο … ή δε χρειάζεται να σου πούνε και τίποτα. Σιχαίνεσαι τον εαυτό σου που βρωμάς και δεν σου φτάνουν οι ανάσες να ανέβεις δέκα σκαλιά. Και τότε λες ΤΕΡΜΑ ΩΣ ΕΔΩ. Και βάζεις μια ημερομηνία – στόχο να το κόψεις. Άλλοι παιδεύονται με υποκατάστατα που τους συνηθίζουν σιγά – σιγά στη στέρηση. Παίζει και αυτό αλλά είναι αργό και βασανιστικό. Και σε τελική ανάλυση ποτέ δεν ξέρεις αν πράγματι το έκοψες.
Το ίδιο συμβαίνει με τον παλαιοκομματισμό. Δύσκολα κόβεται. Το απεχθές πρόσωπό του -που εξατομικεύεται στη λειτουργία του καθένα μας κι ας κάνουμε τους αμόλυντους- το έχουμε σιχαθεί. Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε βήμα να κάνουμε πια. Βλέπουμε ότι έχουμε καταστρέψει μια υπέροχη χώρα και έναν άξιο λαό με τον εθισμό αυτής της κοινωνίας στον παλαιοκομματισμό. Κι όμως δεν το παίρνουμε απόφαση να τον κόψουμε. Γιατί έτσι μάθαμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Από τον Πρώτο Πολίτη της Χώρας μέχρι τον τελευταίο περιθωριακό αυτής της κοινωνίας.
Ας βάλουμε λοιπόν ένα στόχο. Από 1ης Αυγούστου 2018 να μην ενδώσουμε στο μέσον, στον χρηματισμό, στην αναξιοκρατία, στην αδιαφάνεια, στην κοινωνική αναλγησία, στην παρανομία. Για ένα μήνα να το κάνουμε το σύστημα θα καταρρεύσει. Γιατί σε αυτά στηρίζεται. Είστε;
Σωκράτης Ξυνίδης


Φόρος…
Γιατί τόσος φόρος πάλι…;
Το πολυτιμότερο δώρο στη γη, ετυμολογικό θαρρείς παιχνίδι των μαύρων  καπνισμένων ημερών στη φράση “παρανάλωμα του πυρός” (άραγε μόνο; Σαφώς και το προσπερνάμε τώρα).
Μα πώς να προσπεράσεις τόσο τρόμο, εκείνη την αδιαμφισβήτητη συνείδηση του  επερχόμενου τέλους; Και δεν ήταν στο όρος Χωρήβ, δεν ήταν η Καιόμενη Βάτος…
Σκηνή από χορό αρχαίας τραγωδίας οι είκοσι έξη αγκαλιασμένοι(και όχι μόνο). Δίχως  ηθοποιούς, με μόνο σκηνοθέτη την αχόρταγη, ανυποχώρητη απειλή της φωτιάς, να  καταβροχθίζει ανελέητα σάρκα, πνεύμα, αχρεώστητες ζωές!
Γιατί τόσος φόρος πάλι…;


Χρύσα Μπαΐρα


Δεν καταδικάζει τη βία ο «Δήμος Πρότυπο»
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της φιλοσοφίας που διέπει τη λειτουργία της δημοτικής αρχής δόθηκε στο  δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής όπου συζητήθηκε (ή μάλλον δεν συζητήθηκε επί της ουσίας) το θέμα της επίθεσης που δέχτηκε  από τον γιο του αντιδημάρχου Θ. Ηλιάδη ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Μανώλης Φανουράκης. Ο δήμαρχος καταδίκασε μεν θεωρητικά  τη βία διευρύνοντας τον ορισμό της και τις εκφάνσεις της και εξομοιώνοντας τον ξυλοδαρμό του Φανουράκη με το μπούλινγκ που κατά τον δήμαρχο  δέχεται ο κ. Ηλιάδης επειδή είναι ελληνοπόντιος και δεν γνωρίζει καλά ελληνικά! Στη συνέχεια έβαλε μια ταμπέλα «πολιτική εκμετάλλευση» και ξέπλυνε την «αμαρτία» με την βολική αιτιολογία ότι είναι ποινική υπόθεση. Και ναι το ποινικό μέρος το διερευνά η δικαιοσύνη αλλά το πολιτικό μέρος δεν αφορά το δημοτικό συμβούλιο; Δεν αφορά, το γεγονός ότι ένα μέλος του έπεσε θύμα ξυλοδαρμού εξαιτίας της πολιτικής κριτικής που ασκεί, δικαίωμα και υποχρέωση που απορρέει  από τον θεσμικό του ρόλο;
Ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν.
Αυτό όμως που απαντήθηκε είναι ότι η πλειοψηφούσα παράταξη του  δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης δεν καταδικάζει την βία!
Αυτό είναι το μήνυμα λοιπόν δίνει στους συμπολίτες μας η παράταξη του «Δήμου Πρότυπο»!
Δεν καταδικάζουμε τη βία γιατί χρησιμοποιήθηκε για πολιτική εκμετάλλευση!
Μ.Ξ.


Ο Ηλιάδης και ο Κυριακίδης…
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο κ. Ηλιάδης δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει, ούτε μια συγγνώμη! Ο δε δήμαρχος βρήκε ευκαιρία από την δήλωση του Α. Κυριακίδη για να βγάλει όλα τα απωθημένα του για το ζήτημα της πλαστογραφίας των πρακτικών για το οποίο έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση εξομοιώνοντας πάλι δύο εντελώς διαφορετικά θέματα.
Πολλά ερωτηματικά εγείρονται και ως προς τη στάση του κ. Κυριακίδη, ο οποίος είπε ότι δεν έβαλε την υπογραφή του στο κείμενο των 16 αλλά ότι συμφώνησε προφορικά να γίνει δημοτικό συμβούλιο και να συζητηθεί το θέμα. Συγγνώμη, αλλά προς τι αυτή η διευκρίνιση; Θα υπήρχε θέμα πλαστογραφίας αν δεν συμφωνούσε όχι τώρα που δηλώνει ότι συμφωνεί.
Προφανώς ο κ. Κυριακίδης κάηκε με το γάλα (ΕΑΠΑΞ) και φυσάει και το γιαούρτι!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…