Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 24 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 24 Ιουνίου 2018

0

Υποψήφιοι «δια παν ενδεχόμενο»
Σήμερα Τρίτη 24 Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα που οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΙΝΑΛ έχουν υποχρέωση να προτείνουν τους υποψήφιους για το αξίωμα του βουλευτή. Παράλληλα δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία μπορούν όσοι θέλουν να εκδηλώσουν την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι βουλευτές. Τέλος, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ ο Κ. Σκανδαλίδης παρέδωσε μία λίστα ονομάτων από διάφορους νομούς, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά το παρελθόν να είναι υποψήφιοι.
Αφού λοιπόν συγκεντρωθούν όλα τα ονόματα των υποψηφίων, αρχές Φθινοπώρου θ’ αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης από σχετική επιτροπή που θα συσταθεί για το σκοπό αυτόν, «δια παν ενδεχόμενο», να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Έτσι θα συμπληρωθεί ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα.
Γ.Δ.


Σιγά-σιγά προοδεύει
Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Γενισέας είναι γνωστός σε πάρα πολλούς Ξανθιώτες σε πόλη και ύπαιθρο. Οι δραστήριες και εργατικές αυτές γυναίκες με επικεφαλής την πρόεδρό τους Αναστασία Αμανατίδου, έχουν «γράψει» τη δική τους δύσκολη ιστορία στο χώρο του επιχειρείν. Κι αυτό διότι με προσπάθειες πολλές κατάφεραν να παράγουν Πετιμέζι από Ζαχαροκάλαμο που καλλιεργούν και που επεξεργάζονται επίσης οι ίδιες.Πρόσφατα λοιπόν με την χρηματοδότηση του ΤΑΡ προμηθεύτηκαν μια σειρά μηχανημάτων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εργαστηρίου στον Οικισμό Συδινής. Πείσμα, εργατικότητα και οργάνωση, οδηγούν τις δραστήριες γυναίκες. Οι οποίες οργανώνουν τη δουλειά τους σε νέες βάσεις, απλώνονται σιγά-σιγά σ’ όλη την Ελλάδα και στοχεύουν και στο Εξωτερικό. Όραμα υπάρχει, όρεξη και διάθεση επιτυχίας. Συγχαρητήρια προς όλες.
Γ.Δ.


Χάλασε και πάλι ο καιρός!
Ο φετινός Ιούλιος σίγουρα θα μείνει στη μνήμη μας ως ο πιο βροχερός των τελευταίων –πολλών- χρόνων. Έτσι, μετά από μία σύντομη ανάπαυλα τις τελευταίες ημέρες και επιστροφή σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ήρθε και πάλι κακοκαιρία.
Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που μπορεί κατά τόπους να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις.
Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο, που εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού, ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί όλη την εβδομάδα, με τα έντονα φαινόμενα να ξεσπούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα ηπειρωτικά.


Ο Ορτέγκα δικτάτορας
Ο συμπολίτης που πήρε τηλέφωνο ήταν οργισμένος αλλά και λυπημένος μαζί. Και μόλις σήκωσα το τηλέφωνο ορμητικός μου μίλησε για όσα δυσάρεστα συμβαίνουν στη μακρινή Νικαράγουα με τον στρατό να επεμβαίνει σε βάρος των πολιτών και σε διάστημα τεσσάρων μηνών που ξεσηκώθηκε ο λαός υπήρξαν 350 νεκροί της πιο βίαιης κρατικής καταστολής. Έτσι, η χώρα επιστρέφει στο σκοτεινό της παρελθόν.
Έτσι, ο Ντανιέλ Ορτέγκα, από αριστερός επαναστάτης έχει εξελιχθεί σε ανελέητο δικτάτορα, ο οποίος έχει μετατρέψει την εξουσία στη Νικαράγουα σε οικογενειακή υπόθεση, πνίγοντας στο αίμα τις αντιδράσεις. Ο χρόνος όμως μετράει αντίστροφα για τον αριστερό δικτάτορα που θαυμάζει τον γνωστό Μαδούρο της Βενεζουέλας.
Αυτά και άλλα μου είπε ο φίλος που στα χρόνια της νιότης του είχε συγκινηθεί από τον αγώνα των Σαντινίστας του Ορτέγκα. Γι’ αυτό η αγανάκτησή του αλλά και η λύπη για το κατάντημα του Ορντέγκα, ο οποίος όρισε τη σύζυγό του αντιπρόεδρο…
Γ.Δ.


Γεωθερμικά πεδία
Στην απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και τη μείωση της γραφειοκρατίας αποσκοπεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δόθηκε προχθές σε δημόσια διαβούλευση. Με τις διατάξεις του η διενέργεια διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των πεδίων θα γίνεται σε ένα μήνα. Απλουστεύεται η κατηγοριοποίηση των γεωθερμικών πεδίων. Πιο συγκεκριμένα, τα γεωθερμικά πεδία θα διακρίνονται σε τοπικού (θερμοκρασία ρευστού 30-90°C) και εθνικού ενδιαφέροντος (θερμοκρασία ρευστού άνω των 90 °C). Επιπλέον δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων έως 90oC τα οποία μπορούν να καλύψουν μια σειρά από ενεργειακές ανάγκες (π.χ. θέρμανση ιχθυοκαλλιεργειών, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ξήρανση αγροτικών προϊόντων, θέρμανση και ψύξη κατοικιών, αφαλάτωση νερού, θέρμανση κολυμβητηρίων, λειτουργία λουτροθεραπευτικών εγκαταστάσεων).
Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για την περαιτέρω αξιοποίηση των τριών Γεωθερμικών πεδίων του νομού μας. Ας ελπίσουμε…
Γ.Δ.


Αποδοκιμασίες
Ένα μπαράζ αποδοκιμασιών ήταν η αιτία να οδηγηθούν για ανάκριση δώδεκα πολίτες στην Κύπρο. Ειδικότερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε προχθές την Κύπρο και πήγε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για τα αποκαλυπτήρια μνημείου της «Μάνας του αγνοουμένου»! Εκεί δέχθηκε γιουχάισμα από ομάδα πολιτών με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έγινε στόχος εξύβρισης μόνον από τρεις έλληνες υπηκόους 56, 43 και 40 ετών, που βρίσκονταν στην εκδήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποδοκιμασίες – και μόνον – ακούστηκαν από περισσότερο κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, μετά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της τουρκικής εισβολής και το επεισόδιο ο Πάνος Καμμένος πήγε στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία και έδωσε κατάθεση για το γιουχάισμα που δέχθηκε. Οι τρεις Ελλαδίτες οδηγήθηκαν από την Αστυνομία στο τμήμα και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για οχλαγωγία και εξύβριση. Αναμένεται να κληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο στο δικαστήριο με μάρτυρα τον Πάνο Καμμένο. Οι αποδοκιμασίες βέβαια δεν είχαν τελειωμό, αφού και το Σάββατο το πρωί ο Πάνος Καμμένος γιουχαΐστηκε στην εκκλησία της Φανερωμένης στη Λευκωσία κατά την έξοδό του μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του 1974. Εννιά άτομα, οκτώ άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λευκωσίας και ανακρίθηκαν για εξύβριση του υπουργού. Εννέα φοιτητές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λευκωσίας όπου και ανακρίθηκαν για εξύβριση του υπουργού.
Γ.Δ.


Ποιος ο λόγος;
Συζητήθηκε ήδη και θα συζητηθεί ακόμη για το ποιος ο  λόγος της αποχώρησης και διαζυγίου από το ΚΙΝΑΛ του Ποταμιού.
Ένας από τους λόγους που οδήγησαν το Ποτάμι στην απόφαση για αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής ήταν η προστασία της ενότητάς του και η διαφύλαξη του πολιτικού του στίγματος. Φαίνεται όμως ότι η κίνηση αυτή δεν αρκούσε, τα αίτια της κρίσης στο Ποτάμι δείχνουν να είναι βαθύτερα. Στους κόλπους του, όπως φάνηκε από τη δημόσια αντιπαράθεση των στελεχών του, υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την πορεία που θα ακολουθήσει. Αυτόνομη παρουσία με στόχο την προσέλκυση ενός κεντρώου προοδευτικού ακροατηρίου που δεν γοητεύεται από τη στρατηγική της Φώφης Γεννηματά «για επιστροφή στις ρίζες του ΠαΣοΚ»; Στήριξη της ΝΔ, με βάση τη συλλογιστική ότι αυτό που προέχει είναι να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ; Κλείσιμο του ματιού στον Αλέξη Τσίπρα και  στήριξη σε θέματα όπως το Μακεδονικό που θα του επιτρέψουν να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία, αφού το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο δυσκολεύει τους σχεδιασμούς;
Δ.Χ.


Μάνος Ελευθερίου-Σταύρος Τσακυράκης

Καλοκαίρι του 2018 και αποχαιρετούμε δύο σημαντικούς Έλληνες. Τον Μάνο Ελευθερίου, 1938-2018 και τον Σταύρο Τσακυράκη, 1951-2018.
Ο πρώτος με παρακαταθήκη εκατοντάδων τραγουδιών που μελοποιήσαν οι σημαντικότεροι Έλληνες συνθέτες, τα βραβευμένα μυθιστορήματά του και οι έρευνες για τη γενέτειρά του, την Ερμούπολη Σύρου. Ο Μάνος Ελευθερίου είχε γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μια νουβέλα, πέντε μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια.
Από την άλλη όχθη της πνευματικής δημιουργίας, ο Σταύρος Τσακυράκης, υπήρξε ένας σπουδαίος ακαδημαϊκός δάσκαλος, αλλά κυρίως ως ένας αδιαπραγμάτευτος μαχητής της ελευθερίας και του Δικαίου, δηλαδή της ίδιας της Δημοκρατίας. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, με αντιστασιακή δράση, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι το τέλος. Συγγενείς και φίλοι, τον αποχαιρέτησαν στον Μόλυβο της Λέσβου.
Και οι δύο πνευματικοί δημιουργοί. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι και τον δικό του τρόπο. Με αναγνώριση και καταξίωση σε πανελλαδικό επίπεδο. Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σε πνευματικό επίπεδο, σε ποιότητα.
Γ.Δ.


Το «καυτό» θέμα των ημερών στο Δημοτικό Συμβούλιο
Στο Δημοτικό συμβούλιο μεταφέρεται για συζήτηση αύριο στις 8 μ.μ.,  ένα θέμα που απασχόλησε πολύ στην τοπική κοινωνία και προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Και αναφερόμαστε  στην επίθεση που δέχτηκε ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Μανώλης Φανουράκης από τον γιο του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Θωμά Ηλιάδη. Το γεγονός αυτό έγινε αφορμή για να καθαρίσει η «ήρα από το στάρι» και να δούμε ποιος καταδικάζει τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται και ποιος τη δικαιολογεί και μάλιστα την υποθάλπει και την υποκινεί!  Είναι αυτοί που όλες αυτές τις μέρες προσπαθούν με τον συνήθη τους τρόπο …αλαλάζοντας και προβάλλοντας αστεία επιχειρήματα, να μας πείσουν ότι καλώς έπραξε ο υιός του πατέρα!
Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τι έχει να μας πει και ο κ. Ηλιάδης για το θέμα.
Μ.Ξ.


Παραλιακά …δρώμενα
Βούλιαξαν κυριολεκτικά οι παραλίες του νομού μας το Σαββατοκύριακο. Ήταν ουσιαστικά από τις λίγες μέρες που δεν έβρεξε το απόγευμα, κι ο υδράργυρος «χτύπησε κόκκινο» και ως εκ τούτου η απόδραση σε κάποια παραλία για λίγη δροσιά,  ήταν …μονόδρομος. Γι αυτό και δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα ειδικά το μεσημέρι της Κυριακής και αργά το απόγευμα  στην Ε.Ο. Ξάνθης Αβδήρων. Καρφίτσα δεν έπεφτε στην παραλία Μυρωδάτου, το αδιαχώριστο στο Πόρτο Μόλο αλλά και σε παραλίες των Αβδήρων που δεν έχουν beach bar, όπως ο Αη Γιάννης και οι οποίες προτιμώνται από αυτούς που επιζητούν την ηρεμία αλλά και μια πιο οικογενειακή και οικονομική παράλληλα επιλογή.
Και το φετινό καλοκαίρι οι παραλίες μας  κατακλύζονται από τους γείτονες μας τους Βουλγάρους που έχουν και μια ιδιαίτερη προτίμηση στην παραλία Μυρωδάτου.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…