Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Ιουλίου 2018

0

Δημόκριτος σε τρισδιάστατη απεικόνιση
Κάτι ετοιμάζει ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης που έχει σχέση με την ανάδειξη της αρχαίας ιστορίας των Αβδήρων έχοντας ως επίκεντρο τον πανεπιστήμονα Δημόκριτο. Μετά τη συνεργασία του Δήμου με την έδρα της UNESCO και το ΤΕΙ Καβάλας που διοργάνωσαν το επιτυχημένο συνέδριο με καλεσμένους καθηγητές από το CERN, τώρα προτίθεται ο δήμος να συνεργαστεί με έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που θα αναδείξουν την ιστορία των αρχαίων Αβδήρων και την ζωή και το έργο του Δημόκριτου με την βοήθεια της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας!
Περισσότερα για το θέμα στην ώρα του…
Αυτό που έχουμε όμως να πούμε είναι ότι ο κ. Τσιτιρίδης δείχνει πως έχει αναγνωρίσει τι σημαίνει το brand name «Δημόκριτος» και κάνει προσπάθειες να το αναδείξει και να το αξιοποιήσει…  Να θυμίσουμε ότι κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι το όνομα «Δημόκριτος» έγινε … «σούπα»!
Μ.Ξ.


Υποψήφιοι
Η παρέα, η γνωστή, συζητούσε για ένα επίκαιρο θέμα, αυτό των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα πρόσωπα που θα εκφράσουν την επιθυμία να εκτεθούν ως υποψήφια τόσο ως υποψήφιοι δήμαρχοι αλλά και ως δημοτικοί σύμβουλοι. Η συζήτηση γινόταν ήρεμα, πολιτισμένα και με αναφορές σε πρόσωπα, ικανότητες, δυνατότητες, εμπειρία και άλλα.
Ήταν πραγματικά μια σοβαρή συζήτηση, ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη που σηματοδοτούσε το ενδιαφέρον για την πόλη, για την επιλογή του σωστού δημάρχου για να την πάει μπροστά, να την σηκώσει ψηλά και να την οδηγήσει σε νέους δρόμους.
Στη συζήτηση λοιπόν αυτή ακούστηκαν διάφορα ονόματα συμπολιτών. Ένα όμως έκανε ιδιαίτερη αίσθηση διότι αυτός που το ανέφερε επιχειρηματολόγησε κιόλας τονίζοντας τις ικανότητες του άνδρα στην οργάνωση, τον συντονισμό και την επιμονή στην επίλυση των θεμάτων για να μη μένουν εκκρεμότητες. Κι αυτός, δήλωσε, είναι ο Μανώλης Τσέπελης, που έχαιρε της εκτίμησης και εμπιστοσύνης των πρώην δημάρχων για τη γρήγορη λύση των διαφόρων θεμάτων. Κι αυτό είναι, είπε, ένα ιδιαίτερο προσόν στο χώρο της διοίκησης ενός δήμου. Τα θέματα να λύνονται.
Είπε κι άλλα, οι περισσότεροι συμφώνησαν και γενικά υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός στο θέμα.
Γ.Δ.


Επίδομα εργένη
Τα επιδόματα στις γνωστές επιχειρήσεις ΔΕΚΟ ζουν και βασιλεύουν και σημασία δεν δίνουν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Το διάβασα προχθές και δεν άντεξα και είπα να το μοιραστώ μαζί σας αγαπητοί αναγνώστες. Διαβάστε και κρατείστε την ψυχραιμία σας όσο μπορείτε. Οι εργαζόμενοι λοιπόν στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) εισπράττουν 17 μηνιαίους μισθούς (!) βαρβάτους ετησίως και, ανάμεσα στα άλλα, υπάρχει και επίδομα εργένη. Δηλαδή όσοι είναι ανύμφευτοι ή ανύπαντρες παίρνουν ειδικό επίδομα. Είναι ή δεν είναι να τρελαίνεσαι; Μετά, πώς αυτοί οι άνθρωποι να θέλουν την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας;  Δεν τη θέλουν και ήδη απεργούν.
Γ.Δ.


Νηνεμία μετά την καταιγίδα
Μετά την καταιγίδα, ακολουθεί η νηνεμία. Μετά τον αέρα κα τη βροχή, τους κεραυνούς και τις αστραπές, την επόμενη βγήκε ένας λαμπρός ήλιος και όλα γύρω ήταν ήσυχα και φωτεινά. Ηρέμησε η φύση, η κανονικότητα επέστρεψε και η ζωή ξαναβρήκε το ρυθμό της. Ίσως όχι απόλυτα καλοκαιρινό, αλλά θα συμβεί κι αυτό και η καλοκαιρινή εικόνα θα επανέλθει.
Εξάλλου για καλοκαιρινές μπόρες ο λόγος. Που δημιουργούν προβλήματα και μικροζημιές, αλλά όλα είναι παροδικά, όπως η διακοπή ρεύματος λόγω βλάβης στην δυτική πλευρά του νομού το απόγευμα της Τρίτης.
Η ζωή συνεχίζεται λοιπόν…
Γ.Δ.


Στήριξη με ευχές
Αλλάζουν σιγά-σιγά τα πράγματα γύρω μας. Άλλες αλλαγές γίνονται ορατές αμέσως, άλλες όχι. Άλλες είναι αποδεκτές, άλλες δύσκολα ν’ απορροφηθούν από το κοινωνικό σώμα. Στον τομέα του Επιχειρείν, εδώ και χρόνια οι γυναίκες βρίσκονται σε υψηλές θέσεις ευθύνης σε οργανισμούς, εταιρείες, ιδρύματα και επιχειρήσεις. Αργά αλλά σταθερά οι γυναίκες τολμούν, ανεβαίνουν πιο ψηλά, διοικούν, έχουν την ευθύνη υπουργείων και χωρών.
Ένα μικρό παράδειγμα γυναικείας επιτυχίας έχουμε και στο νομό μας. Στον κατεξοχήν χώρο των ανδρών, στη διοίκηση Συνδικαλιστικού οργάνου, τον Σύνδεσμο Βιοτεχνών, Βιομηχάνων Ξάνθης, ανέλαβε τα ηνία μια γυναίκα, η συμπολίτης μας κυρία Έλενα Ροφαέλα, επιχειρηματίας στον τομέα των Υφαντουργικών Προϊόντων. Ιδού λοιπόν που υπάρχει μια αλλαγή. Που θα κριθεί από το έργο της και μόνον και τις ιδέες που θα προωθήσει τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Από πλευράς μας, ολόθερμη υποστήριξη προς το Δ.Σ. για προώθηση και υλοποίηση των στόχων του.
Ευχές για επιτυχία!
Γ.Δ.


Αιωνία η μνήμη αυτής
Την Τρίτη 17 Ιουλίου στις 12.30 το μεσημέρι, η Σοφία Γαβριηλίδου «έφυγε» ήσυχα, ήρεμα για το μεγάλο ταξίδι. Την προηγούμενη ημέρα, είχε διαβάσει το μικρό αφιέρωμα της εφημερίδας μας για την έκδοση της Μητρόπολης Ξάνθης «Εθνικόν Ορφανοτροφείον Ξάνθης». Η Εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στις 12 η ώρα από το Ναό του Αγίου Γεωργίου και σ’ αυτήν χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο αρχιμανδρίτης πατέρας Σωφρόνιος Γκουτζίνης, ενώ την θανούσα τίμησαν ο Στρατηγός κ. Γεώργιος Καμπάς, συγγενείς της θανούσης, φίλες και μαθήτριες από το Ορφανοτροφείο, παλιοί Ξανθιώτες, η Γεωργ. Ανδρέου, ο Θαν. Μουσόπουλος, ο Β. Αϊβαλιώτης κ.α.
Σύντομη αναφορά στο έργο της εκλιπούσης έκανε ο Μητροπολίτης και η πρόεδρος του Ε.Ε. Σταυρού κυρία Μαργαριτοπούλου, ενώ υπήρχε τιμητική παρουσία των Αδελφών Νοσοκόμων του Ε.Ε.Σ. με την επίσημη στολή, διότι η Σοφία Γαβριηλίδου υπήρξε εθελόντρια επί πάρα πολλά χρόνια. Η δεξίωση δόθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης από το 4ο Σώμα Στρατού. Εντύπωση τέλος προκάλεσε η παντελής απουσία εκπροσώπου του δήμου Ξάνθης.
Γ.Δ.


Με ποιους συνεργάζεται;
Πληθαίνουν οι δήμαρχοι που παραδέχονται ότι ο περιφερειάρχης τους έχει «κόψει» τις γέφυρες επικοινωνίας. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, για λόγους πολιτικούς, ή και αδυναμίας διαχείρισης, όπως παραδέχονται, ο Χρήστος Μέτιος δεν τους «ακούει», δε συνεργάζεται κι έτσι και οι ίδιοι έχουν πάψει να ελπίζουν, ότι μέσω της Περιφέρειας θα καταφέρουν να υποστηρίξουν ζητήματα της περιοχής τους και πολυπόθητες χρηματοδοτήσεις. Κάθε νομός έχει μια τέτοια ιστορία ή και περισσότερες. Πλέον άλλωστε, έχει περάσει καιρός, οπότε και οι δήμαρχοι ξέρουν πόσο μπορούν να υπολογίζουν.
Ε.Δ.


Σκούρα τα πράγματα…
Η έλλειψη άλλωστε, επαφής και με τους πολίτες αποτυπώνεται και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Kapa Research για τη Νέα Εγνατία Καβάλας, όπου δεν είναι μόνο το αρνητικό ποσοστό (36%) είναι μεγαλύτερο από το θετικό (34%), αλλά ότι οι θετικές γνώμες για τον περιφερειάρχη μειώθηκαν, σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση που έγινε το Δεκέμβριο του 2017. Τότε οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες ήταν 37%, άρα υποχώρησαν κατά 3% μέσα σε έξι μήνες! Αντίστοιχα αρνητική είναι η εικόνα και στην ερώτηση αν επιθυμούν οι πολίτες την επανεκλογή του Χ. Μέτιου, όπου όσοι δε τον θέλουν για νέο περιφερειάρχη αυξήθηκαν κατά 3,5%.
Βέβαια, ρόλο έχει παίξει αναμφίβολα και το γεγονός ότι ο ίδιος ο περιφερειάρχης αντί να δημιουργεί «γέφυρες» με όσους από τους αντιπεριφερειάρχες του ή περιφερειακούς συμβούλους είχε «πικραθεί» από την αρχή, δημιούργησε νέα «μέτωπα», κυρίως στις ΠΕ της Ανατολικής Μακεδονίας, αλλά όχι μόνο.
Ε.Δ.


Αιωρείται φανοστάτης στην Οδό Χατζηστάρου – Τον… έδεσαν προσωρινά
Ένας επικίνδυνος φανοστάτης  υπάρχει στην οδό Χατζησταύρου. Συγκεκριμένα οι περίοικοι μας ανέφεραν πως κουνιέται και είναι επικίνδυνος να πέσει. Μάλιστα το έχουν αναφέρει τηλεφωνικά πριν αρκετές μέρες στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου και έλαβαν την διαβεβαίωση ότι θα επιδιορθωθεί άμεσα. Αλλά το μόνο που έγινε είναι να μπει ένα σκοινάκι(;) ανάμεσα στις δύο βίδες στην βάση της φωτοστήλης υποτίθεται για να το κρατήσει!
Καλούμε τις τεχνικές υπηρεσίες να κάνουν άμεσα κάτι γιατί αν, ο μη γένοιτο, πέσει ο φανοστάτης μπορεί να έχουμε κάποιο ατύχημα. Η κολώνα είναι μαντεμένια, βαριά και μπορεί να προξενήσει σοβαρούς τραυματισμούς σε περαστικούς ή καταστροφές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Μ.Ξ.


Τον σεβάστηκε ο χρόνος…
Μας παρέσυραν οι αναμνήσεις του κ. Γιώργου Λαζαρίδη που μας αφηγήθηκε την ιστορία του Ζαχαροπλαστείου «Αλεξίου», ενός εμβληματικού Ζαχαροπλαστείου της πόλης μας για 3 τουλάχιστον 10ετίες. Έτσι στην παρουσίασή μας στο φύλλο της Τετάρτης 18/7, σταθήκαμε μόνο στο χθες μέσα από παλαιές φωτογραφίες και δεν δημοσιεύσαμε την σημερινή φωτογραφία του κ. Λαζαρίδη, ο οποίος στα 78 του χρόνια παραμένει ακμαίος και με σωματική υγεία και πνευματική διαύγεια μνήμης.
Κι όπως βλέπουμε ο χρόνος τον σεβάστηκε…
Να’ σαι καλά κύριε Γιώργο…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …