Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Ιουνίου 2018

0

Ο καιρός τρελάθηκε…
Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούντα στην παραλιακή ζώνη του νομού μας. Το νοίκι στα beach bar τρέχει κάθε μέρα και τα έσοδά τους λειψά αφού κάθε μέρα ρίχνει και ένα μπουρίνι με αποτέλεσμα να είναι μειωμένοι οι λουόμενοι. Παρά το γεγονός ότι η θάλασσα είναι απολαυστική, η βροχή ακόμη κι η συννεφιά δρα αποτρεπτικά για κάποιον να ξεκινήσει από την Ξάνθη για ένα μπάνιο στις παραλίες του νομού μας.  Και ως γνωστό το καλοκαίρι είναι μικρό στα μέρη μας… Το μόνο παρήγορο είναι ότι φέτος ξεκίνησε νωρίς αφού τις ζέστες του Ιουνίου και του Ιουλίου μας της έκανε Απρίλη, Μάρτη και τώρα μας κάνει τον δικό τους φυσιολογικό καιρό. Τι να πούμε,  είναι τα καπρίτσια του καιρού που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Η μόνη ελπίδα για μας τους Βορειοελλαδίτες να έχουμε παρατεταμένα καλοκαίρια σαν της Κρήτης και των Κυκλάδων είναι μετά από 80 χρόνια – σύμφωνα ε έρευνα που δημοσιεύτηκε σε μεγάλο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό. Τότε η Κρήτη θα έχει το κλίμα του Μαρόκου και εμείς της Κρήτης!
Θα το απολαύσουν οι αγέννητες γενιές!
Μ.Ξ.


Νοικοκυρεμένες είναι οι παραλίες του δήμου Αβδήρων
Εμφανής η διαφορά στην καθαριότητα σε σχέση με άλλα χρόνια. Καλάθια υπάρχουν παντού και δεν παρατηρείται εκείνο το αίσχος με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν ή να έχουμε βουνά από σκουπίδια στους αμμόλοφους του Αη Γιάννη. Κι όχι μόνο αυτές αλλά όλες οι παραλίες του δήμου ακόμη κι αυτές που δεν είναι πολυσύχναστες από το κοινό είναι καθαρές και περιποιημένες και οι δρόμοι που οδηγούν σ’ αυτές αν και χωματόδρομοι, προσβάσιμοι. Αυτό είναι πολύ θετικό και δείχνει ότι ο δήμος προσπαθεί να διατηρεί καθαρές τις παραλίες το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι λουόμενοι όμως … Γιατί αν και περιορισμένο το φαινόμενο σε σχέση με άλλοτε πάλι βρίσκεις χαρτιά, μπουκάλια πεταμένα ενώ παραδίπλα έχει καλάθι.
Μη τα περιμένουμε όλα από το δήμο!
Κι αν μη τι άλλο είναι θέμα παιδείας να φροντίζουμε να κρατάμε καθαρό το περιβάλλον μας. Κοινότυπη μεν σαν υπόδειξη αλλά απαραίτητη για να μας γίνει βίωμα…
Μ.Ξ.  


 12 ώρες εργασία στην Αυστρία
Στον αντίποδα τώρα, στην «καθυστερημένη» οικονομικά Αυστρία. Εκεί λοιπόν σκέφτονται οι άνθρωποι στην κυβέρνηση και όχι μόνον, να εφαρμόσουν το δωδεκάωρο! Ναι, σωστά διαβάσατε. Από τις οκτώ ώρες που εργάζονται, τώρα, να πάνε στις 12! Δηλαδή αύξηση των ωρών εργασίας κατά 50 τοις εκατό. Απίστευτο μεν, αληθινό δε.
Ερώτημα για συζήτηση μόνον: Φαντάζεται κανείς, όχι να τεθεί αύξηση ωρών εργασίας ημερησίως κατά τέσσερις, αλλά έστω μισής ώρας; Σας αφήνω να σκεφτείτε μόνοι σας τι έχει να γίνει. Πού, στην Ελλάδα. Με την κατεστραμμένη οικονομία. Πού για να πάρει μπρος θέλει δουλειά πολύ.
Η συζήτηση πάντως στην Αυστρία συνεχίζεται, γίνεται πολιτισμένος διάλογος με επιχειρήματα και χωρίς αφορισμούς και κατηγορίες, χωρίς ψέματα και υπερβολές. Καμία σχέση με ότι συνήθως γίνεται εδώ…
Γ.Δ.


Διαφθορά ζεις, εσύ μας οδηγείς
Η διαφθορά στην Ελλάδα μας ζει και βασιλεύει. Μάλιστα τα επίπεδα διαφθοράς είναι όμοια με την Ινδονησία, την Μέση Ανατολή και την Αραβία. Δηλαδή έτσι απλά, καμία σχέση με Ευρώπη, ΗΠΑ και άλλες χώρες. Το ζήτημα της διαφθοράς δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και τους κινδύνους που δημιουργεί για την εικόνα αλλά και τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, σε μια περίοδο που πρέπει να οικοδομήσουμε ένα νέο θετικό πρότυπο επιχειρηματικότητας, η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Από την άλλη, έχουμε την ετήσια έκθεση της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για εντυπωσιακή αύξηση, της τάξης του 300% των αναφορών για διαφθορά στον χώρο της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας.
-Ξεχωρίζουμε λοιπόν, ξεχωρίζουμε, συνήθως στ’ αρνητικά…
Γ.Δ.


Σουρεαλισμός!
Μήνες μετρά η κυβέρνηση, αν πιστέψουμε τα όσα δηλώνει ο κ. Καμμένος. Αν πιστέψουμε, γιατί πολλές φορές στο παρελθόν είχε απειλήσει με παραιτήσεις, ρήξεις και πτώσεις κυβερνήσεων. Αν δεν γινόταν «κούρεμα» χρέους, αν επιβάλλονταν ΦΠΑ στα νησιά ακόμα και αν άλλαζαν τα βιβλία των θρησκευτικών. Όλα αυτά βέβαια έγιναν, αλλά ο ίδιος βρίσκεται ακόμη στη θέση του. Καλού κακού πάντως ο πρωθυπουργός ετοιμάζει το προεκλογικό κλίμα επιχειρώντας να ταυτίσει τον Κ.Μητσοτάκη με την ακροδεξιά ακόμα και το φασισμό, για τη θέση που πήρε στο Σκοπιανό ζήτημα. Με λίγα λόγια όποιος διαφωνεί με τη συμφωνία του, στο Σκοπιανό είναι ακροδεξιός. Όλοι εκτός του συνεταίρου Πάνου ο οποίος ναι μεν είναι εναντίον της συμφωνίας, απειλεί να ρίξει και την κυβέρνηση, αλλά δεν συγκαταλέγεται στη λίστα Τσίπρα με τους ακροδεξιούς. Ο Μητσοτάκης είναι ο ακροδεξιός αλλά ο Καμμένος ένας «αγωνιστής» που έχει τις «δικές του απόψεις σε κάποια ζητήματα». Η συμφωνία με τα Σκόπια για Τσίπρα και Κοτζιά είναι μια μεγάλη επιτυχία. Για τον Καμμένο πρόκειται για κακή συμφωνία και μεγάλη αποτυχία. Παρόλα αυτά συνεργάζονται με απόλυτη σύμπνοια και σταθερότητα, αποδεχόμενος ο πρωθυπουργός έναν υπουργό του να αποκαλεί αποτυχημένη την πολιτική του, χωρίς καμία συνέπεια!
Μήπως μπερδευτήκατε; Μα αυτός είναι ο σκοπός… να μπερδευτούμε τόσο που να μην ξέρουμε τι μας γίνεται!


Κλεισθένης Ι
Ο κύβος ερρίφθη: Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 13 Οκτωβρίου 2019 με απλή αναλογική (εάν δεν αλλάξει από τη Ν.Δ. μετά τις βουλευτικές εκλογές). Ο σχετικός νόμος κατατέθηκε στη Βουλή και βέβαια θα ψηφιστεί από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα, λοιπόν με το τελικό κείμενο των 255 άρθρων – έναντι 237 που περιελάμβανε το αρχικό κείμενο, ορίζεται η άμεση εκλογή δημάρχων και Περιφερειαρχών. Όπως τονίζεται, παρόλο που η έμμεση εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη είναι πιο συνεπής προς την απλή αναλογική, στο παρόν νομοσχέδιο προκρίθηκε η διατήρηση του υφιστάμενου τρόπου άμεσης εκλογής του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, ως επικεφαλής του αντίστοιχου συνδυασμού, είτε στον πρώτο γύρο, εφόσον ο συνδυασμός του λάβει τουλάχιστον το 50% των έγκυρων ψήφων συν μία, είτε, εφόσον η πλειοψηφία αυτή δεν επιτευχθεί, στον δεύτερο γύρο διεξάγεται μεταξύ των επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών.  Παράλληλα, όπως άλλωστε είχε διαμηνυθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, η θητεία των δημοτικών  καθώς και των περιφερειακών Αρχών επανέρχεται στα τέσσερα χρόνια, ενώ οι εκλογές ορίζονται για τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου κάθε τέταρτο έτος. Η εγκατάσταση, δε, των νέων αυτοδιοικητικών Αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους. Οι ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου 2019.
Γ.Δ.


Κλεισθένης ΙΙ
Από τις βασικές ρυθμίσεις του προγράμματος Κλεισθένης I είναι η κατηγοριοποίηση των δήμων με βάση τον πληθυσμό, τον βαθμό αστικοποίησης και άλλα χαρακτηριστικά. Έτσι, οι δήμοι της χώρας χωρίζονται σε έξι κατηγορίες: σε Δήμους Μητροπολιτικών Κέντρων, σε Μεγάλους Ηπειρωτικούς Δήμους και Πρωτεύουσες Νομών, με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων, σε Μεσαίους Ηπειρωτικούς Δήμους, με πληθυσμό άνω των 10.000 και έως 25.000 κατοίκων, σε Μικρούς  Ηπειρωτικούς και Μικρούς Ορεινούς Δήμους, με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, σε Μεγάλους και Μεσαίους Νησιωτικούς Δήμους, με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων, και σε Μικρούς Νησιωτικούς Δήμους με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους.
Η διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, τόσο με απόφαση των αυτοδιοικητικών θεσμών όσο και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας, αποτελεί – βάσει της αιτιολογικής έκθεσης – τομή για το πεδίο της Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, με το εν λόγω σχέδιο νόμου χορηγείται η δυνατότητα στους ΟΤΑ α΄ και β’ βαθμού να συνιστούν νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με αντικείμενο δραστηριότητες του τομέα ενέργειας. Στο άρθρο 184, μάλιστα, ορίζεται και η σύσταση δημοτικών μονομετοχικών ΑΕ λειτουργίας πρατηρίου καυσίμων, για την κάλυψη των αναγκών μικρών νησιωτικών δήμων.
Γ.Δ.


Κουνούπια εν δράσει
Βρεθήκαμε την Κυριακή στην περιοχή Αβδήρων επισκεπτόμενοι αγροτική περιοχή λίγο πριν το μεσημέρι. Τα σμήνη των κουνουπιών έκαναν την παρουσία μας εκεί αδύνατη. Σε κάθε βήμα «σηκώνονταν» κουνούπια που τελικά μας υποχρέωσαν σε αποχώρηση και καταφυγή στον κλειστό χώρο του σπιτιού. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως οι πρόσφατες βροχές δεν βοηθούν την καταπολέμηση των κουνουπιών όμως οι ψεκασμοί τελικά θα πρέπει να συνεχίζονται για να περιορίζεται αυτή η αρνητική κατάσταση. Μια άκρως ενοχλητική περίπτωση που εμποδίζει κανείς να χαρεί τη φύση, να κυκλοφορήσει ανάμεσα σ’ αυτήν, να ασχοληθεί με τις διάφορες αγροτικές υποχρεώσεις του.
-Πολλά κουνούπια, πάρα πολλά που η παρουσία τους, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής της περιοχής και των κατοίκων.
Γ.Δ.


Η ξεχασμένη Δημοτική Αγορά
Το σήμερα είναι θλιβερό και αρνητικό. Το δυναμικό χθες πέρασε, δεν υπάρχει. Το αύριο είναι άγνωστο, αφενός και τίποτε δυστυχώς δεν δείχνει, αφετέρου, ότι θ’ αλλάξει προς το καλύτερο. Σήμερα, κάθε επαγγελματίας που συνταξιοδοτείται και παραδίδει το κατάστημα στο δήμο, συνήθως αυτό δεν ξανανοίγει οριστικά. Σε βαθμό που χρόνο το χρόνο να αυξάνονται τα κλειστά καταστήματα. Κι αυτή η εικόνα δημιουργεί τη θλίψη.
Νέοι επαγγελματίες σπανίως θα «μπουν» στη δημοτική αγορά εξαιτίας του μηδενικού ενδιαφέροντος κι αυτό διότι η εμπορική κίνηση χρόνο το χρόνο μειώνεται. Χάθηκε η παλιά αίγλη, η μεγάλη κίνηση, οι φωνές, η ζωντάνια. Τώρα επικρατεί ησυχία, ηρεμία, λόγω της απομάκρυνσης των πελατών.
Ξεχασμένη πλέον η Δημοτική Αγορά. Κι αυτό δεν είναι καλό. Θα πρέπει να συζητηθεί η όλη κατάσταση, να προταθούν λύσεις, να ληφθούν αποφάσεις, να γίνουν παρεμβάσεις και εν τέλει η δημοτική αρχή να εξετάσει πως θα αναβαθμίσει την περιουσία της και τα έσοδά της.
Εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, θα’ ναι το τέλος προδιαγεγραμμένο. Δυστυχώς…
Γ.Δ.


ΕΒΖ και αποκατάσταση
Εάν είσαι εργαζόμενος σε επιχείρηση που ελέγχεται από το δημόσιο δεν χάνεις ποτέ. Το ελληνικό δημόσιο θα σε αποκαταστήσει. Εξάλλου αυτό είναι κανόνας. Έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζεται και τώρα. Έτσι, το αρμόδιο υπουργείο θα μετατάξει σε υπηρεσίες του δημοσίου 212 άτομα που «εργάζονται» στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Τα εργοστάσια δεν λειτουργούν, εκτός ενός, οι μισθοί «πέφτουν» κανονικά και οι «εργαζόμενοι» αυτοί δεν θέλουν την ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ  και να συνεχιστεί το σημερινό άρρωστο και απαράδεκτο καθεστώς. Η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει την ΕΒΖ αλλά ο αγοραστής θέλει κι αυτός την επιχείρηση «καθαρή»  χωρίς το προσωπικό. Κι επειδή το ελληνικό κράτος είναι γαλαντόμο και φροντίζει τους σκληρά εργαζόμενους της ΕΒΖ, θα τους τοποθετήσει εδώ κι εκεί, σε άσχετες θέσεις στον κορμό του δημοσίου. Για να τους φύγει το άγχος.
-Καλή σας ημέρα και χαιρετίσματα στην εξουσία…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…