Συζητούν και προτείνουν
Την Πέμπτη 26 Ιουλίου θα συναντηθούν μέλη της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ για να κάνουν μια πρώτη συζήτηση για τις υποψηφιότητες των βουλευτικών εκλογών. Θα βρεθούν στις 8.30 το βράδυ και θ’ ακούσουν αυτούς που θα αυτοπροταθούν, θα εκφράσουν τις δικές τους εκτιμήσεις για πρόσωπα και θα έχουν έτσι μια εικόνα των ενδιαφερομένων. Στη συνέχεια θα βρεθούν οι Νομαρχιακές από κοινού και θα οριστικοποιήσουν τις προτάσεις των υποψηφίων που θα σταλούν στα κεντρικά για οριστική αιτιολόγηση των προτεινομένων, μεταξύ αυτών και του Μουσουλμάνου υποψήφιου.Τώρα ως προς την ονοματοδοσία, σίγουρη πρέπει να θεωρείται η πρόταση για υποψηφιότητα του Ανέστη Αντωνιάδη, την οποία και θ’ αποδεχθεί. Έτσι, μέχρι στιγμής δύο σοβαρές υποψηφιότητες υπάρχουν, αυτή του Φώτη Καραλίδη και του Ανέστη Αντωνιάδη.
Γ.Δ.
Ετοιμασίες κι αλλού
Δεν είναι όμως μόνοι αυτοί στο ΚΙΝΑΛ που ετοιμάζονται να… μαγειρέψουν πριν πεινάσουν και τους βρει απροετοίμαστους ο Τσίπρας και τους σφυρίξει κατακέφαλα τον εκλογικό αιφνιδιασμό. Έτσι λοιπόν, ετοιμασίες κάνουν και στη Νέα Δημοκρατία. Και ως συνήθως αυτές ξεκινούν από τους υποψήφιους που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο νίκης, όπως το αποκαλούν. Κι ενώ λοιπόν διεργασίες γίνονται και συναντήσεις, τίποτε ουσιαστικό δεν διαρρέει προς τα έξω. Έτσι, η αγωνία αυξάνεται, τα σενάρια επίσης και τα παραπολιτικά σχόλια «δίνουν και παίρνουν». Σχόλια ενίοτε υπερβολικά και εκτός πραγματικότητας που απλώς εκφράζουν προσωπικές φιλοδοξίες. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουμε εμείς, ως υποψήφιους που επιθυμούν να λάβουν το χρίσμα είναι οι κύριοι Τσιλιγγίρης, Σαλτούρος, Μαλάκης, Τριανταφυλλίδης, οι μουσουλμάνοι Ιντζέ Μπιρόλ, Μουτζαχήτ Ντουκιαντζή, Χατζηγκενέ Ιρφάν και η δεσποινίς Τσιακίρογλου.
Δεν αναφέραμε τον Αλέκο Κοντό στην ονοματολογία διότι η εκτίμηση είναι πως η υποψηφιότητά του έχει κλείσει εδώ και καιρό.
Γ.Δ.
Ίδια ομάδα
Ότι αφορά το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τοπικά, είναι προφανές ότι αυτοδικαίως η τριπλέτα θα είναι εκ νέου ίδια και θα προσπαθήσει για το καλύτερο αποτέλεσμα, όσο αυτό θα είναι εφικτό. Όμως εκ των πραγμάτων τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί και μάλλον είναι δύσκολο να επανεκλεγούν και οι τρεις. Έτσι, μοιραία οι σημερινοί βουλευτές θα υποχρεωθούν να δώσουν τη «μάχη του σταυρού» και κατά μόνας. Ήδη μια μικρή διαφοροποίηση στο παλιό «μπετόν αρμέ» σύστημα των τριών βουλευτών άρχισε να φαίνεται και είναι λογικό.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ΣΥΡΙΖΑ τοπικά θα εκλέξει έναν υποψηφιο και η «μάχη» για το ποιος θα είναι αυτός θα είναι αναπόφευκτη.
Γ.Δ.
Μόνο βουβό πένθος αρμόζει…
Δεν το χωράει ανθρώπου νους αυτό που συνέβη στην Ανατολική Αττική. Πρόκειται για εθνική τραγωδία ασύλληπτου μεγέθους! Τόσες ανθρώπινες ζωές, χάθηκαν σε τόσο λίγο διάστημα και με τέτοιο εφιαλτικό τρόπο που προκαλεί σοκ και δέος, φρίκη και ανατριχίλα. Τι έζησαν αυτοί οι άνθρωποι όταν τους πλησίαζε η πύρινη κόλαση και έτρεχαν να ξεφύγουν… Τι φόβος, τι πανικός στο θανατερό άγγιγμα της φωτιάς! Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς αυτό τον πόνο αυτό τον φόβο, αυτό τον θάνατο!
Κλείνουμε ευλαβικά το κεφάλι …και σιωπούμε και πενθούμε…
Μ.Ξ.
Τα «βρόντηξε» ο Ζαγναφέρης…
Δεν ήταν βέβαια «κεραυνός εν αιθρία» για όσους παρακολουθούν τα περιφερειακά …πράματα και θάματα, η απόφαση του Κώστα Ζαγναφέρη να μην είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές με επικεφαλής στην Περιφερειακή Αναγέννηση το Χ. Μέτιο. Ήταν θα λέγαμε ένα φυσικό επακόλουθο μιας υποβόσκουσας δυσαρέσκειας που απειλεί την ενότητα της παράταξης και απορρέει από τους χειρισμούς του κ. Μέτιου. Το ερώτημα είναι αν ο Ζαγναφέρης ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου και ακολουθήσουν κι άλλοι οι οποίοι όμως προς το παρόν κρατούν αποστάσεις! Γιατί τότε μιλάμε για πλήρη διάλυση… Υπάρχουν και πολλά άλλα ερωτήματα που σχετίζονται και με αποφάσεις από τα κεντρικά τη ΝΔ για τα οποία ευελπιστούμε να πάρουμε απαντήσεις από τον κ. Ζαγναφέρη στην συνέντευξη που μας υποσχέθηκε!
Εν αναμονή λοιπόν…
Μ.Ξ.
Τραγωδία Ι
Για άλλη μια φορά η χώρα ζει ένα δράμα εξαιτίας της φωτιάς. Πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ανατολική Αττική τη Δευτέρα το μεσημέρι έγιναν η αιτία να χαθούν μέχρι στιγμής εξήντα άτομα! Το σοκ από το κακό έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη στη χώρα η οποία αποσβολωμένη έβλεπε να χάνονται ζωές και περιουσίες για ακόμη μια φορά. Την νέα τραγωδία που πλέον τραυμάτισε όλο το «σώμα» της Ελλάδος, σκορπώντας ανείπωτη θλίψη στους απλούς Έλληνες που διαπίστωσαν για μια φορά ακόμη ότι είναι ουσιαστικά απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές για τις οποίες βέβαια σοβαρές ευθύνες έχουν και οι άνθρωποι.
Γ.Δ.
Τραγωδία ΙΙ
Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε ως χώρα μπροστά στην καταστροφή μετρώντας ζωές και περιουσίες. Σε ελάχιστες ώρες μέσα, η φωτιά που ξεκίνησε από τα Γεράνεια όρη «κατέβηκε» προς τις κατοικημένες περιοχές, βοηθούντος του δυνατού αέρα. Από τη στιγμή λοιπόν που προσέγγισε σπίτια οικισμών, το παιγνίδι ήταν χαμένο. Ενδεχομένως να έγινε λανθασμένη αρχική εκτίμηση της φωτιάς, κι αυτό εάν συνέβη ήταν μοιραίο λάθος.
Πάγια αρχή είναι την φωτιά την ελέγχεις και τη σβήνεις στην αρχή, πριν εξαπλωθεί. Κι εδώ η φωτιά ξέφυγε γρήγορα, άλλαξε κατεύθυνση λόγω του ανέμου και την επανατροφοδοτούσαν τα πεύκα που ως γνωστόν «αρπάζουν» και καίγονται γρήγορα. Όλα τα στοιχεία ήταν αρνητικά και το κακό ολοκληρώθηκε σύντομα.
Μια τραγική ιστορία της τραγωδίας που εξελίχθηκε στην περιοχή ήταν όταν διασώστης βρέθηκε μπροστά σε 26 απανθρακωμένα σώματα, μεταξύ αυτών και μικρών παιδιών. Εικάζεται ότι πρόκειται για οικογένειες που μπήκαν σ’ έναν χώρο καταστήματος για να σωθούν. Τελικά πέθαναν όλοι.
Γ.Δ.
Τραγωδία ΙΙΙ
Και ενώ άφωνη η Ελλάδα παρακολουθεί τη νέα τραγωδία και το θάνατο 60 ατόμων και εκατοντάδων τραυματιών, γεννάται το ερώτημα: Τι φταίει; Ποιος φταίει; Γιατί τόσος πόνος, τόσο δάκρυ σ’ αυτή τη χώρα χρόνια τώρα; Δεν ευθύνεται κανείς; Κι αν υπάρχουν ευθύνες θ’ αποδοθούν; Ή θα υπάρξουν και πάλι δικαιολογίες για τον δυνατό αέρα, την έλλειψη ανάλογου υλικού για τους δασοπυροσβέστες και μικρός αριθμός πυροσβεστικών αεροσκαφών. Χρόνια τώρα ακούμε τις δικαιολογίες αυτές αλλά έργα και αποφάσεις δεν υπάρχουν στην κατεύθυνση της πυροπροστασίας.
Από την άλλη, είναι υπαρκτή η άναρχη και χωρίς σχεδιασμό επέκταση παλαιών και δημιουργία νέων οικισμών στις περιοχές της Αττικής συνολικά, όπου δυστυχώς έχουν εμφανιστεί και πολλές αυθαίρετες κατασκευές μέσα στα δάση.
Και όλα αυτά και άλλα που υπάρχουν πιθανόν, γίνονται αποδεκτά από μια ανυπόληπτη δημόσια διοίκηση που όχι σπάνια κερδοσκοπεί ασύστολα επί του θέματος αυτού.
Πολλά τα στραβά κι ανάποδα, πολλά τ’ αρνητικά. Που βγαίνουν στην επιφάνεια όταν συμβεί το κακό, δυστυχώς. Και στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής το κακό είναι πολύ μεγάλο διότι σφραγίστηκε με τον θάνατο εξήντα ανθρώπων και εκατό αγνοουμένων.
Γ.Δ.
Ένα χρόνο πριν Ι
Σχεδόν ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές, το πολιτικό σκηνικό εμφανίζει μία παγιωμένη εικόνα, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές. Πιο συγκεκριμένα:
-Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σημαντικό προβάδισμα. Οι έρευνες κοινής γνώμης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο χρόνο επαναλαμβάνουν το ίδιο μοτίβο. Η Νέα Δημοκρατία έχει παγιώσει το δημοσκοπικό προβάδισμά της, που από τις αρχές του 2017 παραμένει σταθερά διψήφιο. Επίσης, παρά τις μικρές αυξομειώσεις στα ποσοστά τους, τα δύο μεγάλα κόμματα δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες μεταβολές στη συσπείρωσή τους: 8/10 ψηφοφόρους της ΝΔ θα επιλέξουν ξανά το ίδιο κόμμα, ενώ αντίθετα το 1/3 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απομακρυνθεί οριστικά. Μέχρι το 2009, σε συνθήκες ισχυρού δικομματισμού, οι ροές ανάμεσα στους δύο πρώτους έκριναν τον νικητή και το εύρος της διαφοράς. Σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των πρώην ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται χωρίς να δηλώνει κάποια κομματική προτίμηση.
-Παγιωμένη η εικόνα του κομματικού συστήματος. Σταθερή εμφανίζεται και η εικόνα της δύναμης των υπόλοιπων κομμάτων. Μάλιστα, αυτό παρατηρείται και έπειτα από σημαντικές κομματικές διεργασίες, όπως στο Κίνημα Αλλαγής. Χαρακτηριστικά, ο ενθουσιασμός της διαδικασίας εκλογής του επικεφαλής από τη βάση που συνοδεύτηκε με σχετικά υψηλές καταγραφές των ποσοστών του δεν ακολουθήθηκε με ανάλογες επιδόσεις: Σήμερα, η Χρυσή Αυγή και το ΚΙΝΑΛ διαγκωνίζονται για την 3η θέση.
Γ.Σ.
Ένα χρόνο πριν ΙΙ
Καταλύτες εξελίξεων. Η συμφωνία της κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ επηρέασε περισσότερο τους ΑΝΕΛ, λειτουργώντας αποσυνθετικά σε επίπεδο εκλογικής βάσης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρά τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφάνισε ιδιαίτερη κάμψη, ούτε η ΝΔ ενισχύθηκε σημαντικά. Σε όμοια κατεύθυνση, παρότι η κυβέρνηση επένδυσε στη ρητορική της εξόδου από την εποπτεία και το τέλος των Μνημονίων, η κοινή γνώμη δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό της. Η κυριότερη όμως επίπτωση του μακεδονικού ζητήματος στο κομματικό σύστημα δεν είναι ακόμη εμφανής. Η ανάδειξή του ενδυναμώνει ιδιαίτερα τις φωνές του δεξιού άκρου του κομματικού συστήματος. Δεν 0α είναι καθόλου περίεργο – εάν όχι και αναμενόμενο – να ενισχυθούν σχηματισμοί ή να εμφανιστούν νέα κόμματα με κυρίαρχη τη συγκεκριμένη ατζέντα. Συνολικά, καθώς εισερχόμαστε στη «μακρά» προεκλογική περίοδο, με τη θητεία της κυβέρνησης να ολοκληρώνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, η εικόνα είναι σταθερή. Αυτό βέβαια: δεν αποκλείει διακυμάνσεις και αλλαγές. Ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στη «στενότερη» προεκλογική περίοδο οι επιλογές των αναποφάσιστων και η αποσαφήνιση των διλημμάτων θα κρίνουν την τελική δύναμη των κομμάτων.
Γ.Σ.