Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

0

 «Έφυγε» και ο Δήμος Αλεξιάδης
Ένας φίλος από τα παλιά έφυγε από κοντά μας για το μεγάλο ταξίδι. Πρόκειται για τον συμπολίτη μας Δήμο Αλεξιάδη, που ο καρκίνος σε πολύ σύντομο χρόνο τον κατέβαλε. Η κηδεία του έγινε την Κυριακή και στην εξόδιο ακολουθία τον συνόδευσαν συγγενείς και φίλοι συντετριμμένοι από την απώλεια του αγαπητού Δήμου.
Η οικογένεια Αλεξιάδη εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη από τη Μικρά Ασία μετά το 1922. Ο πατέρας Αθανάσιος Αλεξιάδης έστησε μια οικοτεχνία στην αρχή για πλεκτές φανέλες που αργότερα οι δυο γιοι του Χρήστος και Δήμος την μετέτρεψαν σε βιομηχανία πλεκτών με το όνομα «Καίσαρ», κατακτώντας την ελληνική αγορά επί σειρά ετών.
Ο Δήμος Αλεξιάδης, ο Βενιαμίν της οικογένειας, υπήρξε ένας ευγενικός άνθρωπος, με χιούμορ, με αγάπη στον συνάνθρωπο, φιλικός προς όλους και πάντα με το χαμόγελο. Στην αδελφή του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον ξαφνικό θάνατο του φίλου Δήμου που έφυγε στα 69 του χρόνια.
Γ.Δ.


Αυτοκτονία 14χρονου
Μοναδικός και αφόρητος ο θάνατος του παιδιού για τους γονείς. Κι όταν μάλιστα ο νέος οδηγείται στην αυτοχειρία από εξωγενείς παράγοντες συμμαθητών στο σχολείο. Ο θάνατος αποκτά για τους γονείς μια τραγικότητα πλέον, είναι διπλό το χτύπημα και η συντριβή από το θάνατο αυτό. Διότι πλέον βλέπουν οι γονείς πως χάσαν το παιδί τους όχι από δική τους αμέλεια, τροχαίο ή άλλο ατύχημα ή και δική τους ευθύνη. Όχι. Τα αίτια ήταν αλλού. Στην τάξη, στην αυλή του σχολείου, στην παρέα των συμμαθητών που μεταβλήθηκαν αιτία και αφορμή για το κακό.
Συμπάσχουμε με την οδύνη των γονιών, των φίλων του 14χρονου νέου. Ο παρηγορητικός λόγος είναι κενός. Το κακό που έγινε δεν αναπληρώνεται. Άραγε οι νέοι που ώθησαν ουσιαστικά τον «άλλον» νέο στην αυτοκτονία πώς νοιώθουν; Οι οικογένειές τους πώς νοιώθουν; Θα ζητήσουν συγγνώμη;
Γ.Δ.


Η επιβίωση
Ιδού κι ένα περιστατικό που δείχνει την ανάγκη επιβίωσης των ζώων όπως και των ανθρώπων μέσω ενός περιστατικού αληθινού που συνέβη προχθές. Λοιπόν, ένας γλάρος με τραύμα στο πόδι, δεχόταν επίθεση από γάτο. Μπροστά ο γλάρος, πίσω ο γάτος να προσπαθεί να τον πιάσει. Τελικά παρόντες συμπολίτες βλέποντας τον κίνδυνο για τον γλάρο, με παρέμβασή τους έδιωξαν το γάτο. Κι έτσι προσωρινά ο κίνδυνος απομακρύνθηκε για το γλάρο, οι οποίοι γλάροι με τη σειρά τους κυνηγούν…περιστέρια.
Η ζωή, η επιβίωση….
Γ.Δ.


Ενδοτικότητα
Ενδοτικός σύμφωνα με το Λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη, είναι αυτός που ενδίδει εύκολα, που έχει την τάση να υποχωρεί σε πιέσεις ή απαιτήσεις.
Όταν διακυβεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα, δεν υπάρχει περιθώριο να φανούμε ενδοτικοί.
Το κατάλαβες κ. Πρωθυπουργέ;
VEN.KAR.
(Βενέτης Καρτσίδης)


Όλα καλά
Κι ένα ευχάριστο νέο από την περιπέτεια του οκτάχρονου αγοριού στην Κυψέλη. Ο νεαρός είναι καλά, το χτύπημα στο κεφάλι δεν είναι σοβαρό και μένει το χέρι του που τραυματίστηκε και με τον χρόνο θ’ αποκατασταθεί κι αυτό. Τέλος καλό λοιπόν, όλα καλά. Βέβαια απομένει να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος τόσο στις πόρτες, όσο και στα κάγκελα. Όπως επίσης να τοποθετηθούν κάμερες οπωσδήποτε στα δημοτικά κτίρια, παιδικές χαρές, Λιμνίο και όπου αλλού κριθεί για την προστασία της δημοτικής περιουσίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Παιδική Χαρά της Κυψέλης που έγινε το ατύχημα, οι έφηβοι μπαίνουν σπάζοντας τα κάγκελα και δημιουργώντας έτσι πρόσβαση για μέσα.
Επίσης, στον ένα μήνα λειτουργίας της π.χ. έσπασε το ξύλινο δοκάρι της κούνιας! Κι αυτό έγινε όχι από τους μικρούς, αλλά από τους μεγάλους που μπαίνουν μέσα.
Γ.Δ.


Διάσωση
Μια ομάδα Πυροσβεστών και ατόμων της ΔΕΥΑΞ, προσπαθούσαν το πρωί της Τρίτης να απεγκλωβίσουν ένα μικρό γατάκι που είχε εγκλωβιστεί στο δίκτυο ομβρίων στη συμβολή των οδών 40 Εκκλησιών  και Αγίου Ελευθερίου. Ενδιαφέρον για την διάσωση του ζώου έδειξε ο Ηλίας Δουκίδης που άκουσε το νιαούρισμα του γατιού που ζητούσε βοήθεια. Απευθύνθηκε στη ΔΕΥΑΞ και την Πυροσβεστική και η επιχείρηση ξεκίνησε. Δύσκολη μεν γιατί το φοβισμένο ζώο έφευγε φοβούμενο τους ανθρώπους, αλλά τελικά η σωτηρία επετεύχθη!
Γ.Δ. 


Μαζεύουμε τα σκουπίδια μας
Ωραίο το πάρτι σας παιδιά, αλλά “ξεχάσετε” ένα βασικό κανόνα κοινωνικής συμβίωσης : ο δημόσιος χώρος είναι δικός μας αλλά και όλων των υπολοίπων συμπολιτών μας, που θα θελήσουν να τον χρησιμοποιήσουν μετά από εμάς. Παραλία Αη Γιάννη, 7/7/2018.
Θ.Γ.


Τα χόρτα
Είναι κακό πράγμα τα πράσινα χόρτα; Για τους οικολογούντες όχι. Όμως για όλους τους άλλους είναι μια άσχημη εικόνα που σε ένα μεγάλο βαθμό έχει την ευθύνη να τα καθαρίσει ο δήμος. Όμως, γιατί υπάρχει κι αυτό, και οι δημότες έχουν το μερίδιο ευθύνης τους όταν ΔΕΝ ενδιαφέρονται να καθαρίσουν και κόψουν τα μικρά χόρτα έξω από το σπίτι τους. Κι αντί να κάνουν αυτό το απλό, περιμένουν να έρθει ο δήμος να καθαρίσει!…
Νοοτροπία επαρχιώτη και δη αγράμματου και απολίτιστου. Που νομίζει ότι ο ίδιος δεν έχει καμία υποχρέωση και ευθύνη έξω από το σπίτι του. Που τα περιμένει όλα από το δήμο. Άσχετα εάν ο σύζυγος την αράζει στα καφέ χωρίς να κάνει το παραμικρό. Νοοτροπία λανθασμένη πέρα για πέρα λοιπόν.
Έτσι, τα χόρτα μεγαλώνουν και θεριεύουν λόγω και των βροχών και της μη σωστής αξιοποίησης των προσλαμβανόμενων οκταμηνιτών, οι γειτονιές έχουν ανάγκη καθαρισμού από τα χόρτα όπου σε κάποιες έχουν μεγαλώσει αρκετά.
Γ.Δ.


Πολιτικό ατόπημα από μία έμπειρη πολιτικό
Πολλά κι εύλογα ερωτηματικά  προκάλεσε η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του Ερντογάν και σχολιάστηκε ως επί το πλείστον αρνητικά. Την στιγμή που επέλεξε να μην παραστεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά ούτε άλλος εκπρόσωπος της κυβέρνησης ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας για τους 2 στρατιωτικούς που κρατιούνται μήνες τώρα χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες η κα Μπακογιάννη χωρίς να ενημερώσει κανένα επέλεξε να λάβει μέρος στην φιέστα του κ. Ερντογάν. Γιατί άραγε; Εκπροσωπούσε την ΝΔ επιδιώκοντας σχέσεις πολιτικής αβρότητας ή θέλησε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με το υπουργείο Εξωτερικών; Ή ακόμα το έκανε για ψηφοθηρικούς λόγους κλείνοντας το μάτι στους θιασώτες του Ερντογάν έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης τη στιγμή μάλιστα που δεν παρέστησαν μειονοτικοί βουλευτές!  Σε κάθε περίπτωση η κα Μπακογιάννη είναι έμπειρη πολιτικός και θα έπρεπε να γνωρίζει πως ιδιαίτερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής (υπήρξε άλλωστε υπουργός Εξωτερικών) όταν αφήνονται σε χέρια εξωκυβερνητικών έχουν ολέθρια αποτελέσματα. Να θυμίσω την ιστορία του Οτσαλάν μήπως;
Μ.Ξ.


Τα …σουρεαλιστικά του δήμου Ξάνθης
Σε μια ατέρμονη διαδικασία «ράβε – ξήλωνε» επιδίδεται η τεχνική υπηρεσία του δήμου Ξάνθης. Ακόμη νωπή είναι η άσφαλτος στην οδό Μιαούλη από την πρόσφατη ασφαλτόστρωση και κατέφτασε το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ για έργα ξηλώνοντας και πάλι το φρέσκο οδόστρωμα. Είναι ευνόητο ότι τα …πήραν άγρια οι περίοικοι… Ποιος τελικά φταίει; Γιατί δεν συνεννοήθηκε ο δήμος με την ΔΕΔΔΗΕ ώστε να προηγηθούν τα έργα της και μετά να γίνει η ασφαλτόστρωση; Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Το θέμα είναι ότι ο δήμος δίνει την άδεια για να σκάψει όποια άλλη υπηρεσία θέλει να κάνει έργα. Άρα γνωρίζει πότε θα γίνουν. Για ποιο λόγο τότε η τεχνική υπηρεσία κάνει ασφαλτόστρωση και δεν περιμένει να τελειώσουν τα έργα; Για να κάνει δύο φορές ασφαλτόστρωση επιβαρύνοντας τον δήμο;
Τι σουρεαλισμός είναι αυτός;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…