Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

0

Κόμμα ίδρυσαν
Ο γνωστός Τάκης Μπαλτάκος, πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά και ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος που πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ, ίδρυσαν κόμμα. Δικαίωμά τους και μαγκιά τους που λέει ο λαός. Μόνο το να ιδρύσεις κόμμα είναι εύκολο.  Το δύσκολο είναι να βρεις μέλη και οπαδούς να σε ψηφίσουν.
Όσο για το που θα τοποθετηθεί το νέο κόμμα στο φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, δήλωσαν ότι εκφράζουν το Ελληνικό Πατριωτικό Μέτωπο, δηλαδή δεξιότερα της Ν.Δ.
Γ.Δ.


Υπουργός ο γαμπρός
Ορκίστηκε Σουλτάνος ο Ερντογάν, χωρίς πρωθυπουργό, έγινε παντοδύναμος πρόεδρος και έχει δικαίωμα να επιλέγει και να παύει υπουργούς, να καθορίζει υπουργεία, να απομακρύνει δικαστές, καθηγητές, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, χωρίς καμία κοινοβουλευτική έγκριση.  Μάλιστα τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ διόρισε ο Ταγίπ Ερντογάν ως νέο υπουργό Οικονομικών, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών παραμένει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ στο υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο έως τώρα προσωπάρχης του προέδρου Χαλουρί Ακάρ και αντιπρόεδρος ο Φουάτ Οκτάι.
Γ.Δ.


Πολιτική με προσωπικό εγωισμό;
Και δυο λόγια για την τελετή ορκωμοσίας του Ταγίπ Ερντογάν και ως προς την παρουσία όσων παρέστησαν. Σε καμία, μα καμία παρόμοια εκδήλωση που αφορά σημαντικό γεγονός πουθενά στον κόσμο κανείς δεν πάει απρόσκλητος. Παίρνεις την πρόσκλησή σου και πας. Δεν την παίρνεις, δεν πας. Το αυτονόητο έκαναν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Προσκλήθηκαν από τον Ερντογάν και πήγαν. Και κατά τη γνώμη μας πολύ σωστά έπραξαν. Οι διεθνείς σχέσεις δεν στηρίζονται σε εγωισμούς και παιδιάστικες νοοτροπίες.
Δεν συμφωνώ με την πολιτική σου αλλά συνομιλώ, συμμετέχω, δεν κάνω πείσματα κι άλλα τέτοια ανώριμα. Όπως σωστά έπραξε ο Τσίπρας που συνάντησε και συνομίλησε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με τον Ερντογάν.
Προσωπικοί εγωισμοί δεν χωρούν όταν εκπροσωπείς μια χώρα. Γι’ αυτό, σωστά έπραξαν Μπακογιάννη και Αβραμόπουλος που παρέστησαν. Ο δεύτερος ως Ευρωπαίος Επίτροπος και η Ντόρα ως πρώην υπουργός Εξωτερικών. Τόσο απλά!
Γ.Δ.


Σπουδαία ανακάλυψη στην Ολυμπία
Μια πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή που διαπιστώθηκε ότι διασώζει 13 στίχους από τη ραψωδία ξ΄της Οδύσσειας ανακαλύφθηκε μετά από τρία χρόνια ερευνών στον ιερό χώρο της Ολυμπίας. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ. Εάν η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί «τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως και αποτελεί πέραν της μοναδικότητάς της, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο».
Γ.Δ.


Άλλο γλέντια, άλλο έργα
Πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε μορφής και ποικιλίας έχουμε σε μεγάλο αριθμό όχι μόνον στο νομό μας, αλλά και στην Περιφέρειά μας. Όρεξη, χρόνο και ευρώπουλα να διαθέτει κανείς και θα απολαύσει ότι τραβάει η ψυχή του. Όμως, για να’ μαστε ειλικρινείς, τι μένει στο τέλος από αυτές; Έτσι, έχουν αρκετό δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως καλά τα γλέντια και οι εκδηλώσεις, όμως πρώτα χρειάζονται τα έργα. Κι αυτά λείπουν. Έργα μικρά και μεγάλα, έργα με όραμα, με ιδέες, με στόχευση για το μέλλον. Μην στοχεύουν μόνο την τρίτη ηλικία όπως πρόσφατα έκανε δήμαρχος του νομού, όταν ο δήμος αποψιλωνόταν από τους νέους που δεν έβλεπαν μέλλον και προοπτική.
Έργα λοιπόν. Για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης, να ανεβεί το επίπεδο μέσω των παροχών κοινωνικής μέριμνας για τις μητέρες, τα παιδιά, τους νέους, τους ηλικιωμένους. Αυτά προηγούνται κι ακολουθούν τα πανηγύρια και οι διάφορες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις που δεν αφήνουν τίποτε πίσω τους εάν το καλοσκεφθεί κανείς διότι κι αυτές λίγο στηρίζονται στους ντόπιους δημιουργούς και καλλιτέχνες διότι οι διοργανωτές συνήθως προτιμούν τις λαϊκές φίρμες…
Γ.Δ.


Λίστα Λαγκάρντ αρχή
Αξίζει εν συντομία να θυμηθούμε πόσο μελάνι χύθηκε και πόσα λόγια λέχθηκαν γι’ αυτήν την «περιβόητη» λίστα Λαγκάρντ. Επί μήνες οι εφημερίδες έγραφαν και ραδιόφωνα και τηλεοράσεις έλεγαν. Και τι δεν έλεγαν και τι δεν υπονοούσαν για πακτωλό κρυμμένων χρημάτων σε οικονομικούς παραδείσους εξωχώριων λογαριασμών.  Σπιλώθηκαν άνθρωποι απλοί, πολιτικοί (κυρίως) και επιχειρηματίες με το αιτιολογικό ότι είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό! Βούιξε τότε ο τόπος, τα πρωτοσέλιδα και οι «αποκαλύψεις» που ήταν μαϊμού. Πάνω στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ στηρίχτηκε μια αντιπολιτευτική πολιτική και καριέρες. Και όλα, τελικά ήταν μια μεγαλοπρεπής μούφα. Για τα μάτια, για εντυπώσεις και για αντιπολίτευση.
Συμπέρασμα; Η πολιτική σκηνή της χώρας για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι ασχολήθηκε με… τρίχες για αποπροσανατολισμό. Και βέβαια, την όλη ιστορία την έχαψε αμάσητη το πόπολο τότε…
Γ.Δ.


Σοβαρό πρόβλημα
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας, ίσως το πλέον σοβαρό, είναι αυτό της μείωσης του πληθυσμού. Έτσι, μεταξύ 2017 και 2018 ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά περίπου 30.000 άτομα και συγκεκριμένα από 10.768.000 σε 10.738.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Στο σύνολο της Ε.Ε. ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά περίπου 1 εκατομμύριο, από 511,5 σε 512,5 εκ. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση σημειώθηκε στη Μάλτα (3,2%), στο Λουξεμβούργο (1,9%), στη Σουηδία (1,2%), στην Ιρλανδία (1,1%) και στην Κύπρο (1,1%).  Αντιθέτως οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Λιθουανία (1,3%), στην Κροατία (1,1%) και στη Λετονία (0,8%).
Εκείνο δηλαδή που είναι πλέον ολοφάνερο είναι ότι πρώτον ο πληθυσμός μας γηράσκει, δεύτερον οι θάνατοι είναι περισσότεροι των γεννήσεων και πως οι νέοι δεν δημιουργούν οικογένειες για καθαρά οικονομικούς λόγους. Όλη η εικόνα είναι τραγική, που αποτυπώνει όμως κατά τον πιο έντονο τρόπο το μέγιστο πρόβλημα που είναι το Δημογραφικό. Οι νέοι φεύγουν, οι συνταξιούχοι πληθαίνουν και η χώρα μαραζώνει στην κατάθλιψη, την ανεργία, την οικονομική κρίση.
Γ.Δ.


Ποιος φοβάται την ψήφο των ομογενών;
Ένα ιδιότυπο «παζάρι» εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την ψήφο των ομογενών και την κατάτμηση της Β΄Αθηνών. Η Ν.Δ. δεσμεύθηκε ότι θα υπερψηφίσει το σπάσιμο της περιφέρειας, παρόλο που κάτι τέτοιο βολεύει πολύ το κυβερνών κόμμα, αν παράλληλα περάσει και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τις αμέσως επόμενες βουλευτικές εκλογές! Ο κ. Σκουρλέτης αρχικά συμφώνησε, αλλά στη συνέχεια το παρέπεμψε στο τέλος του 2018.
Και μπορεί το θέμα της Β΄Αθηνών να απασχολεί πολύ τους Αθηναίους και τα κόμματα που μετρούν τις δυνάμεις τους και πόσους βουλευτές θα εκλέξουν, όμως το θέμα της ψήφου των ομογενών «καίει» όλους τους Έλληνες. Η Ελλάδα «έχασε το άλας της», τα καλύτερα μυαλά της λόγω των μνημονίων, 500.000 νέους και μορφωμένους Έλληνες. Είναι λοιπόν θέμα ύψιστης εθνικής ανάγκης να διατηρήσουν αυτοί οι νέοι ζωντανούς τους δεσμούς με τη χώρα τους, να έχουν λόγο στη διαμόρφωση του μέλλοντός της προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα και η προοπτική επιστροφής τους πίσω στην πατρίδα…
Τι είναι αυτό που εμποδίζει την κυβέρνηση να κάνει τώρα κάτι που συμφωνούν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου; Μα στην ιδέα και μόνο αυτοί οι νέοι, δημιουργικοί και με φωτεινή, ψύχραιμη σκέψη Έλληνες να έχουν το δικαίωμα ν’ αποφασίζουν πώς και από ποιους θα κυβερνηθεί η χώρα τους για να βγει από το τέλμα, τους… λούζει κρύος ιδρώτας! Γιατί αυτό το περίπου 9% του εκλογικού σώματος, δεν παραμυθιάζεται, δεν εξαπατάται, δεν εξαγοράζεται από… επιδόματα-ψίχουλα και υποσχέσεις για «13 σύνταξη»…


Πάει καλά το έργο
Το πρόγραμμα της ΔΕΥΑΞ «Αντικαταστάσεις Δικτύων Ύδρευσης σε Τμήματα της πόλης Ξάνθης» πάει καλά. Δηλαδή προχωρά κανονικά και η ολοκλήρωσή του θα γίνει εντός του συμβατικού χρόνου της εργολαβίας.
Αυτό όμως είναι δευτερευούσης σημασίας. Πρωταρχικό είναι ότι αντικαθίσταται το παλιό δίκτυο που είχε προβλήματα, με νέο που σημαίνει υγιεινό, καθαρό και άφθονο νερό. Διότι μια αιτία σοβαρού προβλήματος είναι οι διαρροές του δικτύου. Νερό που «χάνεται» κατά τη μεταφορά. Να λοιπόν ένα ευχάριστο δημοτικό νέο. Υπόγειο μεν, σημαντικό δε.
Γ.Δ.


Η λανθάνουσα γλώσσα του κ. Παπαδόπουλου
Είναι εξακριβωμένο ότι …η λανθάνουσα γλώσσα λέει την αλήθεια αλλά και πολλές φορές (μη σου τύχει!) εκφράζει και τους πιο μύχιους πόθους μας γιατί δεν προλαβαίνει να φιλτραριστεί από τον νου! Κάτι τέτοιο έπαθε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ξάνθης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Σ’ ένα διαδικαστικό θέμα αναμόρφωσης προϋπολογισμού που αφορούσε και το πρώην Δημοτικό πάρκινγκ και σε μια επίσης διαδικαστική ερώτηση του Αχμέτ Καρά ο κ. Παπαδόπουλος ακούστηκε να λέει: «…η άδεια λειτουργίας για το πάρκινγκ υπάρχει…»! Αλληλοκοιτάχθηκαν όλοι και ξέσπασαν σε γέλια… γιατί όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει και ότι αυτό είναι μύχιος πόθος του κ. Παπαδόπουλου να βγει αυτή η άδεια επιτέλους. Γι αυτό και συνέχισε λέγοντας: «Ε, που θα πάει θα την πάρουμε όπως πήραμε του Κολυμβητήριου».
Άντε  να δούμε….
Μ.Ξ.


 Λαβές τζούντο Φανουράκη κατά Ηλιάδη και η …βοήθεια του Ιγιαννίδη
Σε θέση άμυνας 2 φορές βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών Θωμάς Ηλιάδης στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να αποκρούσει τις …λαβές «τζούντο» του κ. Φανουράκη που αφορούσαν την Παιδική Χαρά της Κυψέλης και το ατύχημα του παιδιού από την πεσμένη καγκελόπορτα καθώς και τις ασφαλτοστρώσεις της οδού Μιαούλη. Στην πρώτη …βολή απάντησε πως διατάχθηκε ΕΔΕ και θα εξακριβωθεί ακριβώς τι έγινε ενώ ειπώθηκε πως έγιναν δυο ατυχήματα και πως το ένα παιδί τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι και το άλλο σοβαρά στο κεφάλι αλλά ότι είναι ευτυχώς καλά στην υγεία του τώρα! Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για να μην έχουμε ατυχήματα. Η δεύτερη …βολή για τις …τσάμπα ασφαλτοστρώσεις στην Μιαούλη ο οκ. Ηλιάδης παραδέχτηκε με ειλικρίνεια ότι δεν ενημερώθηκε για το αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ για έργα στην οδό και πως ότι χάλασε θα το φτιάξει ο ΔΕΔΔΗΕ και όχι ο δήμος. Σ’ αυτό είχε και βοηθό τον κ. Ιγιαννίδη που είπε: «Εντάξει …θα μπορούσε να γίνει πιο μετά και δεν έγινε …τι έγινε;». Τίποτε δεν έγινε απλά φάνηκε ότι υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών και των αντιδημάρχων. Λίγο είναι;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…