Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

0

Έρευνα για την αδράνεια θα γίνει;
Ευτυχώς όμως υπάρχει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Που διέταξε επείγουσα έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε η φωτιά. Επείγουσα έρευνα για το πώς ξεκίνησε η φωτιά, εντάξει, μπορώ να το δεχθώ. Επείγουσα έρευνα για την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού θα διαταχθεί; Για το γιατί η πολιτική προστασία δεν επενέβη άμεσα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις φλεγόμενες περιοχές θα υπάρξει εντολή ερεύνης; Γιατί φοβάμαι ότι, όπως και στις καταστροφικές, φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, θα την πληρώσουν πάλι τίποτα δημοτικοί άρχοντες…
Γ.Π.


Ποια η αιτία τελικά; Θα γίνει γνωστή;
Οι ώρες είναι γεμάτες θλίψη και πόνο. Οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ συμπάσχουν, βοηθούν, όσο μπορούν, το μεγάλο κακό έχει σημαδέψει τις ώρες αυτές τόσο τους συγγενείς των θυμάτων όσο και των υπολοίπων Ελλήνων σ’ ολόκληρη τη χώρα. Λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, κάηκαν ζωντανοί άνθρωποι κάθε ηλικίας. Καταστράφηκαν περιουσίες και σμήνος τα ερωτηματικά βασανίζουν τους πολίτες.
Ποιος φταίει; Ποια η αιτία; Γιατί όλη αυτή η καταστροφή; Γιατί ο θάνατος ο τόσο φρικτός; Θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη;
Δυστυχώς για όλους, τίποτε δεν θα γίνει. Καμία ανάληψη ευθύνης, κανείς δεν φταίει, το κράτος ήταν εκεί (!), η κυβέρνηση θα είναι εκεί αργότερα βέβαια ως συνήθως μοιράζοντας υποσχέσεις. Και η ζωή θα συνεχιστεί, οι νεκροί θα ξεχαστούν, οι δικοί τους θα τους θρηνούν μόνον, θα περάσουν χρόνια έως ότου κλείσουν οι πληγές. Στις καρδιές των ανθρώπων, στη φύση, στις περιουσίες…
Γ.Δ.


Ήττα του κράτους
Ήταν μια μεγάλη ήττα του ελληνικού κράτους ό,τι συνέβη στην Αττική με τις φωτιές και τον θάνατο τόσων ανθρώπων. Μια ήττα, πανωλεθρία θα την λέγαμε, όλου αυτού του οικοδομήματος που λέγεται «κράτος». Το οποίο στις κρίσιμες ώρες, τότε που το χρειάζεται ο πολίτης, αποδείχτηκε ανοργάνωτο, ασυντόνιστο, με ελλείψεις σε υλικά και μέσα και κυρίως αργό και ανεύθυνο έως αναίσθητο. Αγνόησαν τη φωτιά και την υποτίμησαν. Κι όταν αυτή ξέφυγε από κάθε έλεγχο ήταν αργά. Μάλιστα, αγνόησαν τον κίνδυνο και το μέγεθός του και δεν ζήτησαν να εκκενωθούν οι περιοχές από τους ανθρώπους. Δεν έπραξε το λεγόμενο Συντονιστικό Κέντρο το στοιχειώδες και βασικό. Να προστατέψει τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και έχουμε τόσα θύματα, γι’ αυτό η κατακραυγή και αγανάκτηση για την παράλειψη αυτή.
Το κράτος λοιπόν, που αλλού είναι σπάταλο, στο θέμα της Πυροπροστασίας είναι τσιγκούνικο. Και η τσιγκουνιά και οι ελλείψεις πληρώθηκαν με ανθρώπινο αίμα, ζωές.
-Τραγικό από κάθε άποψη.
Γ.Δ.


Η τιμή της Ασπιρίνης
Δυσάρεστο ξάφνιασμα συμπολίτη από την αγορά από το Φαρμακείο ενός κουτιού με 20 δισκία Ασπιρίνης των 500mg. Αιτία του ξαφνιάσματος, η τιμή αγοράς στα 3,5 ευρώ, όταν πριν λίγο καιρό ήταν στο ήμισυ. Και ήταν σ’ αυτή την τιμή 1,80 αναγραφόμενη στη συσκευασία μεν, αλλά η τιμή πώλησης με εντολή της εταιρείας BAYER ήταν να πωλείται  3,5 ευρώ (!) τόσο στο Φαρμακείο όσο και στα Σούπερ Μάρκετ.
Θα πει κανείς ότι 3,5 ευρώ για ένα κουτί 20 δισκίων δεν είναι επιβάρυνση και θα συμφωνήσω. Όμως η τακτική που ακολουθείται είναι η ιστορία που σου τη δίνει, όπως μας είπε και ο συμπολίτης μας.
Γ.Δ.


Όταν ο Tσίπρας κατήγγειλε τους άλλους
Και θα κλείσω με μια δήλωση η οποία επιβεβαιώνει το κλασικό «μεγάλη μπουκιά τρώγε, μεγάλο λόγο μη λες» διότι κάποια στιγμή θα σου έρθουν όλα στο κεφάλι κ.λπ. κ.λπ. Την παραθέτω ολόκληρη: «Η κυβέρνηση έχει γελοιοποιηθεί πλήρως με τα επικοινωνιακά της ευρήματα περί ασύμμετρης απειλής. Η ανικανότητά της να αντιμετωπίσει την καταστροφή αποκαλύφθηκε με εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο. Η προεκλογική δημαγωγία δεν μπορεί να καλύψει τα αισθήματα οργής και αγανάκτησης της κοινωνίας για όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ απαξίωσαν συστηματικά το περιβάλλον για να εξυπηρετήσουν οικονομικά και μικροπολιτικά συμφέροντα και τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω στην καμένη γη».
Η δήλωση έγινε στις 28 Αυγούστου 2007, λίγο μετά το τέλος των φονικών πυρκαγιών που είχαν κατακάψει τη χώρα και είχαν κοστίσει 84 νεκρούς, από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος ήταν τότε εκείνος ο διαπρύσιος καταγγέλλων το ανίκανο κράτος της Δεξιάς; Ο κύριος Αλέξης Τσίπρας. Ναι, ο σημερινός Πρωθυπουργός. Που έχει την απαίτηση- και σωστά – να μην υπάρξει μικροκομματική εκμετάλλευση της τραγωδίας από την αντιπολίτευση. Ο,τι δεν έκανε εκείνος, δηλαδή, προ 11 ετίας..
Γ.Π.


Κι ένα ευχάριστο και αισιόδοξο
Μέσα στην κατάθλιψη και τη μαυρίλα των τελευταίων ημερών για τον τραγικό θάνατο 81 ανθρώπων άδικα, και τον πανελλήνιο θρήνο, χθες, υπήρξε και μια αχτίδα ελπίδας και αισιοδοξίας. Αφορμή στάθηκε η επίσκεψη στο χώρο εργασίας των Γραφικών Τεχνών «Τυπόγραμμα» στη βιομηχανική περιοχή Ξάνθης, των συμπολιτών Γκεντσίδη-Τσεβρένη.
Λοιπόν είδαμε και χαρήκαμε την πρόοδο της επιχείρησης, τις νέες μηχανές και τους 25 εργαζόμενους στην επιχείρηση. Ευχάριστη εικόνα, αισιόδοξη και παράλληλα πιστοποίηση ότι το επιχειρείν υπάρχει ακόμη παρά τις δυσκολίες.
Φεύγοντας και αποχαιρετώντας τους δύο εταίρους, τους ευχήθηκα τα καλύτερα. Ο θόρυβος των μηχανών που δούλευαν, η μυρωδιά από τη μελάνη, οι άνθρωποι γύρω ήταν η καλύτερη εικόνα αισιοδοξίας για το μέλλον.
Γ.Δ.


Δηλώσεις χωρίς μισόλογα
Ανακατατάξεις λοιπόν θα υπάρξουν σε τοπικό πολιτικό επίπεδο. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης. Ο οποίος «άνοιξε τα χαρτιά του» και μίλησε ξεκαθαρίζοντας ως προς τον εαυτό του τι προτίθεται να κάνει από δω και πέρα. Παράλληλα ο Κ. Ζαγναφέρης έθεσε με τις δηλώσεις του και το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιθυμεί να κινηθεί και να δραστηριοποιηθεί ως μέλος της Νέας Δημοκρατίας.
Το γεγονός ότι ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτεί να συμπλεύσει με χρίσμα άνωθεν κι όχι από τη βάση, σίγουρα δημιουργεί ένα σοβαρό θέμα. Κι αυτό, διότι προσεγγίζει η άποψή του αυτή τον πυρήνα του προβλήματος με τη νοοτροπία των κομμάτων να «φυτεύουν» τις δικές τους επιλογές αγνοώντας την επιθυμία των τοπικών κοινωνιών.
Παράλληλα δεν κρύβει στην συνέντευξή του ο Ζαγναφέρης, ότι ο θεσμός του Αντιπεριφερειάρχη πως είναι απαξιωμένος και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Άρα, καθίσταται ένα διακοσμητικό αξίωμα και τίποτε άλλο, τονίζοντας ότι οι Νομαρχίες προσέφεραν περισσότερο και ουσιαστικότερο έργο.
Βέβαια, ο χρόνος και η συνέπεια θα είναι ο κριτής των δηλώσεων Ζαγναφέρη για να διαπιστώσουμε την αξία τους.
Γ.Δ.


Κι αν πιάσει φωτιά στην Παλιά Πόλη τις γιορτές;
Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση διατύπωσε μέσω της δημοφιλούς σελίδας του facebook «στραβά και ανάποδα» ο συμπολίτης μας Δημήτρης Χαϊτίδης, που παρακινεί το δήμο Ξάνθης, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και την Πυροσβεστική προφανώς, να διεξάγουν άσκηση για την περίπτωση πυρκαγιάς στις Γιορτές Παλιάς Πόλης.
Πολύς κόσμος, στενοί δρόμοι. Δεκάδες ψησταριές και ελάχιστοι γνωρίζοντες, πράγματι προκαλούν έναν υπαρκτό κίνδυνο πανικού και καταστροφών σε περίπτωση που συμβεί το κακό.
Οι συμπολίτες που σχολίασαν την πρόταση εκδήλωσαν τους φόβους τους για τη διαχείριση και τις άμεσες ενέργειες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οπότε καλό θα ήταν δήμος και πυροσβεστική να το σκεφτούν σοβαρά ή τουλάχιστον να αναλάβουν την πρωτοβουλία να καταρτίσουν σχέδιο και να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τους εθελοντές των συλλόγων.
Πραγματικά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μη γίνει μια τέτοια πρωτοβουλία.
Ε.Δ.


Εξαπτέρυγο του δημάρχου ο Γ. Κολλάρος
Θύελλα αντιδράσεων σ΄ όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και όχι μόνο προκάλεσε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιώργος Κολλάρος, στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, αναφορικά με τον τρόπο που χειρίστηκε και τις φράσεις που χρησιμοποίησε για την επίθεση στον Μ. Φανουράκη με εμφανή την προσπάθεια να αποπολιτικοποιήσει το θέμα και να του δώσει διάσταση προσωπικής διένεξης επουσιώδους σημασίας. «Δεν μπορεί το Δημοτικό συμβούλιο να ασχολείται με έναν που έδειρε έναν…» είπε χαρακτηριστικά!  Αναρωτιέμαι αυτή είναι η δημοκρατία που ευαγγελίζεται το  ΚΚΕ;  Δεν αφορά το δημοτικό συμβούλιο αν ένας δημοτικός σύμβουλος γρονθοκοπήθηκε από τον γιο του αντιδημάρχου για την κριτική που ασκεί στον πατέρα του στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και το αφορά πιο πολύ το μόνιμο μότο του κ. Κολλάρου «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» που πλέον έχει  καταντήσει γραφικό;
Αλήθεια πότε είναι ο εαυτός του ο κ. Κολλάρος και πότε το …φερέφωνο του ΚΚΕ; Όταν τηλεφωνεί για συμπαράσταση στον Φανουράκη, και όπως ο ίδιος αποκάλυψε στη συνεδρίαση,  αποκάλεσε «μαφιόζικη» την επίθεση ή όταν εκφράζει την άποψη του «ένας χτύπησε έναν»;
Μήπως κάπου έχει χαθεί στην μετάφραση;
Έχει πλέον γίνει το εξαπτέρυγο του δημάρχου! Είναι προσωπική του απόφαση αυτή ή του ΚΚΕ;
Μ.Ξ.


Να σταματήσει το «πλιάτσικο»… Βοηθήστε δίνοντας αίμα
Πολύ σωστή η επισήμανση του κ. Καμαρίδη στη συζήτηση για την τραγωδία της Αττικής. Να σταματήσει το «πλιάτσικο». Και δεν εννοούσε «πλιάτσικο» με την κυριολεκτική έννοια αλλά «πλιάτσικο» είναι κι αυτό που κάνουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται τον πόνο των ανθρώπων για να έχουν 2 λεπτά δημοσιότητα. Τα κανάλια που δείχνουν πτώματα για να αυξήσουν τις τηλεθεάσεις τους, αυτοί που βγάζουν ανακοινώσεις για το πόσα μακαρόνια μάζεψαν!  Έλεος πια! Δεν λέμε να μην βοηθήσουμε αλλά με τον σωστό τρόπο. Μας είπε ο δήμαρχός τους ότι χρειάζονται αίμα και εθελοντές. Ανοίχτηκαν επίσης λογαριασμοί για κατάθεση χρημάτων. Όσοι λοιπόν θέλουν να βοηθήσουν ας δώσουν αίμα στην αιμοδοσία της Κυριακής στο Εργατικό Κέντρο και χρήματα στο λογαριασμό τον αριθμό τον οποίο θα ανακοινώσει ο δήμος Ξάνθης σε λίγες μέρες.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…