Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

0

Ο ταλαντούχος κ. Αντιπεριφερειάρχης
Αφού από το νόμο δεν διαθέτει αρμοδιότητες τέτοιες που θα του έδιναν το δικαίωμα να ξεδιπλώσει τις δεδομένες ικανότητές του, ψάχνει και βρίσκει με τι τελικά θ’ ασχοληθεί. Έτσι, πέρα από τον ανδριάντα του Καραμανλή, τη Σύμβαση των 2.950 ευρώ υπέρ συγγενικών εκδοτικών συμφερόντων για εναέρια κάλυψη γιορτής, σκέφτηκε να χρηματοδοτήσει και μια καλοκαιρινή συναυλία. Έτσι, σαν προσφορά στον Πολιτισμό…
Κι όλα αυτά, από τον ταλαντούχο Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη. Που ψάχνεται ο άνθρωπος για ιδέες. Γι’ αυτό όποιος έχει κατά νου κάποια καλή, πρωτότυπη, ας την πει στον Περιφερειάρχη. Θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα, μιας και όπως φαίνεται, χρήματα υπάρχουν…
Γ.Δ.


Τον Καμμένο πιέζει
Φίλος του Νεοδημοκρατικού χώρου, διαβάζοντας το σχόλιο για το νέο κόμμα που ίδρυσαν οι Μπαλτάκος και Δημ. Καμμένος, μου τηλεφώνησε και μου είπε την άποψή του γι’ αυτές τις κινήσεις ίδρυσης νέων κομμάτων.
Υποστηρίζω, είπε, πως τόσο η προσπάθεια των δύο (Μπαλτάκου- Δ.Καμμένου) όσο και της κυρίας Παπακώστα που ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία Νέα Ελληνική Ορμή (ΝΕΟ), πως περισσότερο τους ΑΝΕΛ θα θίξουν παρά τη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό, είμαι βέβαιος πως θα καταγραφεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις όταν γίνουν. Δεν έχω λόγο να μην δεχτώ την άποψη του φίλου, διότι χρόνια βρίσκεται στο πολιτικό τοπικό κουρμπέτι κι έχει σχετική εμπειρία.
Γ.Δ.


Πάει καλά το έργο
Το πρόγραμμα της ΔΕΥΑΞ «Αντικαταστάσεις Δικτύων Ύδρευσης σε Τμήματα της πόλης Ξάνθης» πάει καλά. Δηλαδή προχωρά κανονικά και η ολοκλήρωσή του θα γίνει εντός του συμβατικού χρόνου της εργολαβίας.
Αυτό όμως είναι δευτερευούσης σημασίας. Πρωταρχικό είναι ότι αντικαθίσταται το παλιό δίκτυο που είχε προβλήματα, με νέο που σημαίνει υγιεινό, καθαρό και άφθονο νερό. Διότι μια αιτία σοβαρού προβλήματος είναι οι διαρροές του δικτύου. Νερό που «χάνεται» κατά τη μεταφορά. Να λοιπόν ένα ευχάριστο δημοτικό νέο. Υπόγειο μεν, σημαντικό δε.
Γ.Δ.


Δεν παλεύεται η βλακεία και η κακία… σ’ αυτή την πόλη!
Περισσεύει στην πόλη μας η κακοήθεια, η κακεντρέχεια, η ανευθυνότητα, και η βλακεία. Κι όταν αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο το οποίο έχει και δημόσιο λόγο,  τότε η κατάσταση δεν παλεύεται… Γιατί πώς να νικήσεις τον συνδυασμό κακίας – βλακείας; Το αποτέλεσμα είναι η νοσηρότητα που ζούμε χρόνια τώρα…
Μ.Ξ.


Στα ψιλά
Οι τράπεζες ως γνωστόν, ως επιχειρήσεις, έχουν τις δικές τους αποφάσεις και στόχους που πρέπει να υλοποιηθούν για να μπορέσουν να διατηρηθούν στον ανταγωνισμό και τις δυσκολίες που υφίστανται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της παγκοσμιοποίησης. Έτσι, η νέα αλλαγή διοικήσεων στις τέσσερις «ελληνικές» τράπεζες έχει ήδη δρομολογηθεί.
Παράλληλα, διαβάζουμε την ίδια ώρα στα ψιλά: η τρόικα απαιτεί και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί ακίνητα δηλωμένα ως πρώτη κατοικία. Που αποτελούν εγγύηση-ενέχυρο για κόκκινα στεγαστικά δάνεια, όσο και μικρά εταιρικά πολύ μικρών και ατομικών εταιρειών. Με τους πρώτους πλειστηριασμούς να ξεκινούν από το Σεπτέμβρη. Παρά ταύτα, ουδείς αρμόδιος δεν εξέφρασε την αγωνία του. Ουδείς είπε ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα.»
Γ.Δ.


Μόνοι και μαζί
Είναι γεγονός πως όλα αυτά τα νέα «κόμματα και κομματάκια» που ιδρύονται, πως οδηγούνται στην απόφαση αυτή από τους ιδρυτές τους, στην ελπίδα της απλής αναλογικής όταν και εάν εφαρμοστεί ως εκλογικό σύστημα στη χώρα μας. Κι αυτό, διότι οι ιδρυτές των καινούργιων κομματιδίων, δεν δημιουργούνται από κάποιες εξαιρετικές πολιτικές προσωπικότητες που με το κύρος και την προσωπικότητά τους σε πανελλήνιο επίπεδο μπορούν να συνεγείρουν κόσμο. Πρόκειται για άτομα που αποχώρησαν από το κόμμα τους για διάφορους λόγους και σίγουρα δεν διαθέτουν ακτινοβολία πανελλαδικής εμβέλειας.
Επομένως θα ρωτήσει κάποιος, τι επιδιώκουν αυτές οι νέες προσπάθειες; Μεταξύ μας, μία δικαίωση σε προσωπικό επίπεδο και την ικανοποίηση του εγωισμού, ενώ ενδομύχως γνωρίζουν ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες.
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος που δεν πρέπει να αποκλειστεί, κι αυτή είναι η τελική συνένωση όλων αυτών των μικρών σχηματισμών με στόχο την διάσωση των επικεφαλής. Είναι εύκολο αυτό; Εύκολο όχι αλλά θα το επιδιώξουν διότι κατά μόνας, όλοι θα εξαφανιστούν…
Γ.Δ.


Τρεις κάλπες
Σε τρεις κάλπες θα ψηφίσουμε στις προσεχείς εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι δύο πρώτες για την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και η τρίτη για τις ευρωεκλογές. Τρεις ψηφοφορίες στη συσκευασία της μίας. Πας μια φορά και ψηφίζεις τρεις. Μπαινοβγαίνεις στο παραβάν δηλαδή και περνάς την ώρα σου δημιουργικά και δημοκρατικά.
Τώρα, πότε θα γίνει αυτή η δημοκρατική συμμετοχική γυμναστική; Τον Μάιο του 2019 κατά πως μας λέει η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στη βουλή και έκανε αμέσως δεκτή ο υπουργός Σκουρλέτης. Ότι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, για το πότε θα γίνουν, εγκύρως σας λέω πως κανείς δεν γνωρίζει. Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Γ.Δ.


Προεκλογική περίοδος
Ειλικρινά καρφώνονται! Δεν είναι τυχαίο, ούτε έμπνευση της στιγμής, η τροπολογία για τη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο του 2019 παράλληλα με τις ευρωεκλογές. Πολύ φοβάμαι πως αυτό το πολιτικό πείσμα με την απλή αναλογική θα δημιουργήσει πολλά αδιέξοδα. Διοικήσεις σε δήμους και περιφέρειες θα υπάρξουν, αλλά θα είναι ουσιαστικά ανίσχυρες. Πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις και ποιος θα είναι ο ρόλος των δημάρχων, αυτό θα κριθεί σύντομα.
Ακόμη, με εκλογές στην αυτοδιοίκηση 5 μήνες νωρίτερα, εκ των πραγμάτων πάει περίπατο η παραγωγή έργου σε δήμους και περιφέρειες. Μέχρι τώρα δήμαρχοι και περιφερειάρχες θεωρούσαν δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνονταν το φθινόπωρο του 2019 και έδιναν λίγη πίστωση χρόνου στους εαυτούς τους για την προεκλογική τους προετοιμασία. Αν δεν το καταλάβατε, μπαίνουμε, με τη ψήφιση της τροπολογίας, σε προεκλογική περίοδο, οπότε οι δήμαρχοι, τουλάχιστον οι εν ενεργεία, για να ανταγωνιστούν τους εν δυνάμει υποψηφίους δημάρχους που θα οργώσουν τους δήμους με την άνεσή τους χωρίς να επηρεάζονται από τα διοικητικά καθήκοντα των εν ενεργεία δημάρχων, θα δώσουν προτεραιότητα στην προετοιμασία τους παρά στην παραγωγή έργου.
Σ.Α.


Αλλάζουμε τώρα και σύνορα!
Οι Σκοπιανοί πλέον ως υπερήφανοι Μακεδόνες (το Βόρειοι δεν υπάρχει πουθενά, είναι μόνο για τους εντός των συνόρων μας αφελείς) πήραν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και πανηγυρίζουν για το ανέλπιστο δώρο που τους έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ο υπουργός μας όμως δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του, και ακάματος ξεκίνησε αμέσως, τώρα που είναι ζεστός, διαπραγματεύσεις και με την Αλβανία για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Οι διαπραγματεύσεις αυτές διεξάγονται φυσικά με μεγάλη μυστικότητα, όμως μαθαίνουμε την έκβασή τους από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Χαν. Ο οποίος, μιλώντας σε think-tank στο Λονδίνο είπε ότι «Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας, πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες»! Μαθαίνουμε λοιπόν ότι αλλάζουμε και τα θαλάσσιά μας σύνορα στο Ιόνιο. Αφού καταργήσαμε εντελώς τα σύνορα στο Αιγαίο, με τους δουλέμπορους να πηγαινοέρχονται ανενόχλητοι και την τουρκική αεροπορία να αλωνίζει πάνω απ’ τα νησιά μας, τώρα ήρθε η ώρα των Αλβανών, μη μείνουν παραπονεμένοι. Το είχε πει άλλωστε ο πρωθυπουργός ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», οπότε λίγα ναυτικά μίλια πάνω-λίγα κάτω, τι έγινε; Σημασία έχει να λύνουμε τα προβλήματά μας με τους γείτονες, εις βάρος βέβαια πάντα, αλλά εμείς είμαστε γενναιόδωροι, δεν καθόμαστε να χαλάσουμε τις καρδιές μας για μερικά ναυτικά μίλια, και έναν αρχαίο πολιτισμό…
-Α, ρε φουκαρά Έλληνα πως κατάντησες! Πήγες να «πιστολιάσεις» το δάνειο και να γλυτώσεις τον ΕΝΦΙΑ και έγινες περίγελος των Βαλκανίων, να σου αλλάζουν και τα σύνορα και να μη μιλάς… 


Υπερτερούν οι αρνητικές γνώμες για τον περιφερειάρχη ΑΜΘ
«Αχίλλειος πτέρνα» για τον περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο η κοινωνική του πολιτική σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH Α.Ε.  ΑΕ για την εφημερίδα «Νέα Εγνατία της Καβάλας. Ειδικότερα με δείγμα 722 άτομα από την περιφέρεια η αξιολόγηση του περιφερειάρχη σε 6 κατηγορίες δράσεις έχει ως εξής: 1) Υποστήριξη τουρισμού: 47 θετικά η μάλλον θετικά, 43 αρνητικά και μάλλον αρνητικά.
2)Έργα υποδομής: 42 θετικά και 51 αρνητικά, 3)Διαχείριση απορριμμάτων: 42 θετικά , 48 αρνητικά 4)Αξιοποίηση ΕΣΠΑ: 33 θετικά , 49 αρνητικά 5) Τοπική ανάπτυξη/ στήριξη επιχειρήσεων 27 θετικά , 64 αρνητικά και Φτώχεια /στήριξη αδυνάτων: 24 θετικά , 65 αρνητικά. Στην ίδια δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές η ΝΔ προηγείται στην ΑΜΘ με 5, 5 μονάδες κατά τι περισσότερο από ότι στα πανελλαδικά αποτελέσματα. Συντριπτικά υψηλά είναι τα αρνητικά για την συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα αξιολογείται με 73% αρνητικά έναντι 58% πανελλαδικά!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…