Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

0

Πού είναι παρκαρισμένα τα εκατομμύρια
Μας πληροφόρησε το Δημοτικό ρεπορτάζ ότι ο δήμος Ξάνθης έχει «παρκαρισμένα» στο ταμείο του 14 εκ. ευρώ περίπου. Άσκολσουν δήμαρχε που τα μάζεψες. Μα οι Ξανθιώτες έχουν μια απορία. Γιατί στο σεντούκι; Για να αυγατίσουν; Άδικα θα περιμένεις.
Έχουν όμως και μια απαίτηση οι συμπολίτες κι είναι απλή. Να διατεθούν τα όβολα για να γίνουν έργα. Εξάλλου τι νόημα έχουν τα ευρώ στο ταμείο; Γι’ αυτό τα μαζέψατε; Τα χρήματα θα πρέπει να γίνουν έργα για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των Ξανθιωτών. Ώρα είναι το κομπόδεμα ν’ ανοίξει, για να μη πούμε ότι είναι και αργά.
Γ.Δ.


Από τις συναντήσεις να πάμε στα έργα
Απαραίτητες είναι οι συναντήσεις μεταξύ Ξανθιώτικης πλευράς και πλευράς Σμόλυαν και Τεχνικής εταιρείας που ανέλαβε το έργο του κάθετου άξονα στην ορεινή περιοχή του νομού μας προς το Δημάριο.  Έτσι, ναι μεν είναι καλές οι συναντήσεις αλλά καλύτερο είναι να ξεκινούν τα έργα για να τελειώνουν κιόλας. Και το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά χρόνια από ελληνικής πλευράς.
Με την ευκαιρία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε κι αυτούς που πρώτοι μίλησαν για το έργο αυτό, αυτούς που το οραματίσθηκαν σε δύσκολους καιρούς κι αυτούς που το κυνήγησαν για να γίνουν οι μελέτες και να βρεθούν τα πρώτα χρήματα.  Για την ιστορία λοιπόν αναφέρουμε τα ονόματά τους. Ο αείμνηστος Φώτης Σιδερίδης, ο Αχιλλέας Τσαρτσάρας και ο Σωκράτης Ξυνίδης.  Η πραγματικότητα και η αλήθεια πρέπει να λέγεται.
Γ.Δ.


Η επανασύνδεση έγινε
Σημαντικός ο ρόλος και η αποστολή του Τοπικού Τύπου στο να παρεμβαίνει και βοηθά να επιλύονται διάφορα θέματα της καθημερινότητας των κατοίκων. Έτσι συνέβη και πρόσφατα με την οικογένεια στα Μάγγανα η οποία ζούσε χωρίς ρεύμα λόγω αδυναμίας οικονομικής. Η κυρία της οικογένειας απευθύνθηκε στην Εφημερίδα μας ζητώντας τη συνδρομή μας στο να βοηθηθεί να συνεδριάσει μια επιτροπή του δήμου Τοπείρου για να ενταχθεί η οικογένεια στις ευεργετικές διατάξεις επανασύνδεσης του ρεύματος. Μας ενημέρωσε σχετικά  ότι η επιτροπή δεν συνεδρίαζε παρότι είχε αρκετό καιρό που είχε εγγράφως ζητήσει τη σύγκλησή της. Ακολούθησε έρευνα δική μας, διαπιστώσαμε το δίκαιο και νόμιμο αίτημα της οικογένειας και με δημοσίευμα θέταμε την ευθύνη του δήμου στη μη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής. Το δημοσίευμα κίνησε τον μηχανισμό, η επιτροπή συγκλήθηκε, οι διαδικασίες ξεκίνησαν και η ΔΕΗ ενέκρινε την επανασύνδεση και η φτωχή οικογένεια έχει πάλι ρεύμα το σπίτι της. Τόσο απλά, τόσο εύκολα και νόμιμα.
Γ.Δ.


Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εδώ;
Φεύγεις από την πόλη για μια έξοδο προς το βουνό. Στην Σταυρούπολη, τον υπόλοιπο ορεινό όγκο, φτάνεις μέχρι το Λειβαδίτη. Κι εκεί αναρωτιέσαι αν είσαι προβληματισμένος πολίτης «τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εδώ, γιατί μένει αναξιοποίητο όλο αυτό το μέρος;»
Ένας περιπατητής τα βλέπει. Βλέπει το κενό και θλίβεται και προβληματίζεται. Και διερωτάται, δεν τα βλέπουν οι διάφοροι αυτοδιοικητικοί; Γιατί η υστέρηση; Δεν τους στεναχωρεί τους πολιτικούς η εικόνα, η ερημιά, η φυγή των ανθρώπων; Και σκέφτεσαι λοιπόν. Λείπει η πολιτική πρόοδος. Διότι η πρόοδος, η ανάπτυξη μιας πόλης είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα. Είναι βέβαια και κάτι άλλο. Η αισθητική προοπτική. Άρα, πολλά μπορούν να γίνουν. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και σκέψη. ΟΧΙ μικροπολιτική. Πολιτική. Όχι κομματική, για να εξηγούμαστε.
Το βουνό, η ορεινή περιοχή πρέπει να ζήσει. Να ζήσει βέβαια ως οντότητα, όχι ως αφηρημένη έννοια.
Γ.Δ.


Επιστροφή φόρου σε… μακαρίτη
Έκπληκτοι έμειναν οι συγγενείς ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή το 2016 στα Χανιά, όταν στο σπίτι τους ήρθε ένα ειδοποιητήριο από την εφορία. Τι έλεγε το χαρτί; Καλούσε το μακαρίτη να παραλάβει επιστροφή φόρου! Το παραστατικό ήταν του 2014 και η ειδοποίηση είχε βγει στις 12 Ιουλίου του 2018, ενώ ο άνθρωπος είχε φύγει από τη ζωή το 2016! Το ερώτημα ρητορικό: Σε ποια σοβαρή χώρα γίνονται τέτοια πράγματα;
Π.ΠΕΡ.


Τα λέει…
Χωρίς πολλά λόγια, χωρίς φιοριτούρες, τα λέει κάθε σοβαρός Έλληνας. Ιδού: «Μηδενική πρόληψη. Ανεμπόδιστη δράση εμπρηστών. Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και αδειοδοτήσεις, επιχειρήσεων στα καμμένα. Πλήρης ατιμωρησία υπευθύνων. Πώς κάθε χρόνο κατακαίγεται η χώρα, μεγάλο μυστήριο…»
Γ.Δ.


Οι μόνιμοι κάτοικοι στην Π.Π.
Πλησιάζουν οι γιορτές Παλιάς Πόλης και με την ευκαιρία να πούμε λίγα λόγια για την περιοχή. Και θα πούμε κυρίως, για τους ανθρώπους. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ανθρώπους. Αυτούς που δίνουν ζωή, κρατούν ζωντανό και λειτουργικό τον παλιό Οικισμό. Που κυκλοφορούν εκεί μέσα, που η μία γενιά ακολουθεί την άλλη στα στενοσόκακα της πλαγιάς και τα αρχοντικά των αστών. Η Παλιά Πόλη δεν θα πρέπει να αποχωριστεί από τους ανθρώπους της, τις δραστηριότητές τους, την παρουσία τους. Απεναντίας θα πρέπει να στηριχτούν από την Πολιτεία, το Δήμο. Όσοι νομίζουν πως αν φύγουν οι κάτοικοι πως θα είναι καλύτερα για ν’αναπτυχθούν καταστήματα, κάνουν λάθος. Μια «νεκρή» περιοχή δεν ενδιαφέρει κανέναν, δεν την θέλει ούτε ο επισκέπτης. Το αρμονικό είναι να συμβιώνουν άνθρωποι και καταστήματα. Διάφορα, κι όχι μόνον καφέ και μπαρ. Για όλον τον χρόνο. Με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση χωρίς ακρότητες και υπερβολές.
Και οι κάτοικοι θέλουν τη ζωντάνια, αλλά και τα καταστήματα οφείλουν το σεβασμό στα δικαιώματα των μονίμων κατοίκων. Η Π.Π. έγινε πλέον σημείο αναφοράς για την Ξάνθη και όλη την Ελλάδα. Οφείλουμε όλοι να την προστατέψουμε. Φροντίζοντάς την, αγαπώντας την, σεβόμενη την ιστορία της το παρελθόν  αλλά και το σήμερα που εκφράζεται από τους κατοίκους που την επέλεξαν για να ζήσουν εκεί, να της δώσουν ζωή.
Γ.Δ.


Πολλά τα έτη Δέσποτα
Παρασκευή 27 Ιουλίου και το ημερολόγιο αναφέρει για τη γιορτή της ημέρας. «Παντελεήμονος του Ιαματικού». Σημαντική γιορτή. Σημαντικότερη όμως εκ του γεγονότος ότι ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου έχει την ονομαστική του εορτή. Όπως όλοι οι Χριστιανοί, γι’ αυτό και δέχτηκε τις ευχές των Ξανθιωτών που τον επισκέφθηκαν στο Επισκοπείο.
Με την ευκαιρία λοιπόν αυτήν, του απευθύνουμε και τις δικές μας ευχές για μακροημέρευση εν ειρήνη, για συνέχιση του σημαντικού Ποιμαντικού του έργου επ’ ωφελεία των κατοίκων.
-Πολλά τα έτη Δέσποτα.
Γ.Δ.


Τι λέει ο λαός
Το θυμήθηκα μετά από τη δημόσια γνωστοποίηση συμπολίτη μας που υπηρέτησε στη δημόσια διοίκηση από αξιόλογο πόστο στην πόλη μας. Δήλωσε λοιπόν ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος εκ νέου αυτήν τη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Δικαίωμά του. Απλά του θυμίζουμε κάτι πολύ σοφό που λέει ο λαός μας και το οποίο μάλλον ο εν λόγω υποψήφιος το έχει ξεχάσει, αλλά θα το βρει, σίγουρα, μπροστά του. Λέει ο λαός μας λοιπόν:
-Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις».
Γ.Δ.


Τις πταίει;
Πολύ διαφωτιστική ήταν η συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Προστασίας (εδώ γελάμε) του Πολίτη, κυρίου Τόσκα, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ. Ο κ. Τόσκας μετά από μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε όλες αυτές τις ημέρες, παρότι έψαξε πολύ, δεν βρήκε λέει κανένα λάθος και καμία ευθύνη ούτε για τον εαυτό του, ούτε φυσικά για τους επιτελείς που βρισκόταν δίπλα του. Σωστά χειρίστηκαν λένε την κατάσταση όλοι τους, και για τους 87 και πλέον νεκρούς φταίνε οι εμπρηστές (αυτοί οι άγνωστοι) και ο θυελλώδης άνεμος (από στρατηγός έγινε στρατηλάτης..) που ήταν αδύνατο να τον αντιμετωπίσει κανείς! Νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος απέδωσε ευθύνες στους ίδιους τους κατοίκους, ενώ άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ που μεταδίδει τις εικόνες! Κήρυξαν μάλιστα και εμπάργκο στο σταθμό, όπως είχαν κάνει παλιότερα και στο mega, αν θυμάστε με μεγάλη επιτυχία…
Φταίνε λοιπόν, ο ΣΚΑΙ, οι Τούρκοι, οι φονιάδες των λαών Αμερικανοί, οι Ρώσοι πράκτορες, οι υδρογονάνθρακες, η κλιματική αλλαγή, ο θεός, αλλά ποτέ κανένα κυβερνητικό στέλεχος ή υπηρεσιακό στέλεχος! Όσο για τα θύματα, ε, ας πρόσεχαν. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τους συγγενείς με τους μοναδικούς τρόπους που κατέχει καλά: με επικοινωνιακά τεχνάσματα, υποσχέσεις για παροχές και διορισμούς…


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Δημοτικό πάρκινγκ Η πρόταση εκφράστηκε από συμπολίτες και αφορά το γνωστό θέμα του Δημοτικ…