Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

0

Οι κανόνες
Χρόνια τώρα, ακούμε πως θα μπουν κανόνες στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Κανόνες που θα υποχρεωθούν να τηρήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη με συνέπεια. Έτσι και φέτος, αποφάσισαν να μπουν και πάλι κανόνες. Μάλιστα όλοι έδειξαν ικανοποιημένοι που «κάτι» θα υπάρχει ως βάση για να οδηγεί τις ενέργειες των συμμετεχόντων. Σε προσωπικό επίπεδο είμαστε υπέρ των κανόνων. Και προφανώς και υπέρ της τήρησης αυτών. Διότι κανένα νόημα δεν θα έχει η ύπαρξη κανόνων όταν δεν θα υπάρχει έλεγχος για την εφαρμογή τους. Εάν δεν ισχύσει και εφαρμοστεί αυτό, τότε μάλλον τζάμπα συζητάνε και αποφασίζουν. Δηλαδή, σε δουλειά να βρίσκονται…
Γ.Δ.


Να στηριχθεί
Θα ξεκινήσει σύντομα για 7η χρονιά το γνωστό Κοινωνικό Λαχείο Ξάνθης. Όπως γνωρίζουν πλέον σχεδόν όλοι οι Ξανθιώτες πρόκειται για μια πρωτοβουλία πέντε κοινωνικών φορέων της πόλης μας με πρωτεργάτη τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών. Τα έσοδα από τη διάθεση των Λαχείων που κληρώνει οκτώ πλούσια δώρα, θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων του Συλλόγου Αιμοδοτών, του Γηροκομείου Ξάνθης, του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες, του Συλλόγου Καρκινοπαθών και των Γυναικών της Αγάπης.
Δεν χρειάζεται η δική μας συνηγορία για να στηριχθεί η Λαχειοφόρος. Τους παραπάνω φορείς τους γνωρίζουν οι Ξανθιώτες, γνωρίζουν την προσφορά τους γι’ αυτό και θα προμηθευτούν τα Λαχεία, τα οποία μάλιστα κοστίζουν 1 ευρώ το ένα.
Γ.Δ.


Έργο υποδομής
Η πόλη της Ξάνθης πέρασε τη δοκιμασία της βροχής χωρίς απώλειες, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι έβρεξε έντονα. Μία από τις αιτίες βέβαια είναι το ανάγλυφο της πόλης που δεν «κρατά» τα νερά και το δεύτερο, το σημαντικό έργο υποδομής που έγινε με το δίκτυο ομβρίων. Ένα μεγάλο έργο που δεν «φαίνεται» εξωτερικά αλλά που χρειαζόταν η πόλη μας και η ύπαρξή του προστατεύει ζωές και περιουσίες.
Αξίζει να σημειώσουμε έτσι για την ιστορία ότι το έργο του δικτύου ομβρίων υδάτων πως ξεκίνησε επί Μπένη αλλά το ολοκλήρωσε κατά το μεγαλύτερο μέρος του ο Φίλιππος Αμοιρίδης.
Γ.Δ.


Η καραμέλα της αποστασίας
Όταν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποχωρούσαν παλαιότερα από τα κόμματα τους ήταν «αγωνιστές που λένε όχι στα μνημόνια» και ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιγε την αγκαλιά του μαζί και τα ψηφοδέλτια του. Τώρα που «την κάνουν» ένας- ένας από τους ΑΝΕΛ είναι… αποστάτες και μάλιστα αργυρώνητοι. Όταν το 2014 ο Καμμένος έφευγε από τη ΝΔ μαζί με ομάδα βουλευτών και έκανε δικό του κόμμα, ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ ήρωας, με τον οποίο αργότερα συνεργάστηκε.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως η χρήση των όρων αποστασία, αποστάτες και μη κατονομαζόμενα συμφέροντα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία σημασία, απλά αποκαλύπτουν την δύσκολη θέση και τον πανικό που βρίσκεται η κυβέρνηση, γιατί κανείς στο Μαξίμου δεν περίμενε ότι η πλειοψηφία μπορεί τόσο γρήγορα να γίνει οριακή.
Α.Κ.


Τα ίδια και τα ίδια χρόνια τώρα
Σαράντα χρόνια και κάτι, από την έκδοση της εφημερίδας, ακούω συνέχεια χωρίς κάποια αλλαγή έτσι να σπάει η ρουτίνα, ότι οι δημόσιες υπηρεσίες πως είναι υποστελεχωμένες!
Μονότονο, επαναλαμβανόμενο και απελπιστικά χωρίς ουσία. Διότι δεν μπορεί να αποτελεί μοναδική λύση η όποια μικρή έλλειψη προσωπικού. Έλεος πια!
Κάθε προϊστάμενος σε όλο το εύρος του δημοσίου, μονίμως και παγίως για έλλειψη προσωπικού αναφέρεται. Δηλαδή, θα φτάσει η χώρα μας να έχει εργαζόμενους στο δημόσιο όσους και ο ιδιωτικός τομέας!
Ας σοβαρευτούν λοιπόν κάποιοι- εάν όχι όλοι- με τη δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού. Υπάρχουν πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν και για τα οποία καμία αναφορά δεν γίνεται. Γιατί άραγε; Ποιους δεν συμφέρουν;
Γ.Δ.


Εμείς διαφέρουμε!
Είναι απολύτως καταδικαστέα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας με τη λεκτική βία που ασκείται σε βάρος υπουργών, βουλευτών και στελεχών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με αφορμή τη συμφωνία που προσυπέγραψε η κυβέρνηση με τα Σκόπια. Η συμφωνία αυτή, η οποία προφανώς και έχει σκοτεινά σημεία τα οποία συνιστούν οπισθοχώρηση, αν όχι ήττα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έχει προσφέρει έδαφος για την ανάπτυξη των πιο αντιδημοκρατικών μεθόδων έκφρασης πολιτικών θέσεων.
Και έχει επίσης καταφέρει να συσπειρώσει τις πιο ακραίες εκφράσεις της Ακροδεξιάς, η οποία δυστυχώς υφίσταται και ακόμη δυστυχέστερα αναπτύσσεται στην ελληνική κοινωνία- ένα απεχθές κράμα ρατσισμού, φανατισμού, σοβινισμού και ξενοφοβίας.
Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι αυτό το μόρφωμα δεν εμφανίστηκε τώρα, με τη συμφωνία με τα Σκόπια, στους δρόμους. Μετράει μερικά χρόνια πίσω. Στις πορείες των «Αγανακτισμένων», της «πάνω» και της «κάτω» πλατείας Συντάγματος – τότε που ο φανατισμένος λαϊκισμός έδωσε την ευκαιρία να βρουν κοινά σημεία αναφοράς ακροδεξιές αλλά και αριστερές δυνάμεις.
Γ.Π.


Να σταματήσουν!
Τούς ένωνε, υποτίθεται, ο στόχος «να μην περάσουν τα μνημόνια», αλλά ουδείς μπορεί να παραγνωρίζει ότι η πραγματική τους επιδίωξη ήταν να υπονομεύσουν τη νόμιμη κυβέρνηση του τόπου – την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Χεράκι-χεράκι, δίπλα-δίπλα  πορεύθηκαν όλοι μαζί. Είναι αυτοί οι ίδιοι που το 2012, εντελώς φασιστικά, δεν επέτρεψαν σε ένα νόμιμο, δημοκρατικό κόμμα, το ΠαΣοΚ, να διενεργήσει χωρίς περιορισμούς, απειλές και τραμπουκισμούς την προεκλογική του εκστρατεία. Κατάφεραν έτσι το πολιτικό του μήνυμα να μη φτάσει ποτέ στο εκλογικό σώμα και συνετέλεσαν αποφασιστικά στην εκλογική του ήττα.
Αν πίστευε κανείς στα περί θείας Δίκης, θα έλεγε ότι είναι αυτή που τώρα κάνει την εμφάνιση της. Εκείνοι που σήμερα αποδοκιμάζουν αυτούς που σήμερα καταγγέλλονται ως προδότες, και με τη σειρά τους αυτοί οι δεύτεροι καταγγέλλουν τους πρώτους ως φανατικούς, πατριδοκάπηλους, ναζιστές, φασίστες, ρατσιστές, χρυσαυγίτες, συμπορεύθηκαν τότε αρμονικά. Αν δεν πρόκειται για θεία Δίκη, τότε ο όρος έχει χάσει τη σημασία του.
Όμως ανεξάρτητα από το τι πραγματικά είναι αυτό που υφίστανται τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι απαραίτητο να καταδικαστεί. Και να καταδικαστεί με τον πιο έντονο τρόπο. Διότι οδηγεί σε ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής και της ίδιας της δημοκρατικής ομαλότητας. Και δεν μπορεί από κανέναν και για κανέναν λόγο να νομιμοποιηθεί.
Γ.Π.


Έργα και ημέρες του Λιμενικού Ταμείου Λάγος
Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι απόψεις των αλιέων του Φαναρίου με των Αβδήρων σ’ ότι αφορά το Λιμενικό Ταμείο Λάγος, που έχει τη διαχείριση και των δύο αλιευτικών καταφυγίων. Τη στιγμή που οι Φαναριώτες διαμαρτύρονται για υψηλά τέλη ελλιμενισμού των σκαφών παρά το γεγονός ότι όπως διευκρινίστηκε από το Λιμενικό Ταμείο αυτό δεν είναι απόφαση του Ταμείου αλλά το προβλέπει Υπουργική Απόφαση, οι Αβδηρίτες διά του, προέδρου τους κ. Κ. Τσολάκη επικοινώνησαν μαζί μας για να πουν ένα δημόσιο ευχαριστώ στη διοίκηση του Ταμείου για τα έργα αναβάθμισης που έχει κάνει στο λιμάνι των Αβδήρων. Συγκεκριμένα όπως μας είπαν άλλαξε όψη το λιμάνι μετά τις παρεμβάσεις κι αυτό τους ικανοποιεί ιδιαίτερα. Έχει μπει φωτισμός, κάμερες, χημικές τουαλέτες ανοξείδωτοι σωλήνες για να δένουν τα σκάφη, παγκάκια ενώ ξεκίνησε την δραστηριότητά της και η εταιρεία ιστιοφόρων  «Avdiros Sailing». Μ΄όλα  αυτά το λιμάνι που άλλοτε το χρησιμοποιούσαν μόνο οι αλιείς που είχαν σκάφη τώρα έχει ζωντανέψει και είναι επισκέψιμο από κόσμο. Αυτή η επισκεψιμότητα αναμένεται να πολλαπλασιαστεί όταν ανοίξει και το πρώην τουριστικό.
¨Όλα αυτά πιστώνονται στο Λιμενικό Ταμείο Λάγος και έχει σημασία που το λένε οι ίδιοι οι αλιείς…
Μ.Ξ.


Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων
Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 29 Ιουνίου στις 1 το μεσημέρι οι βαθμολογίες. Να σημειώσουμε πως οι εκτυπωμένες καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα σχολεία, θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του. Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Ως προς τη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr από την ερχόμενη Πέμπτη 5 Ιουλίου. Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει την Δευτέρα 16 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία από τις βαθμολογίες οι εκπαιδευτικοί αναλυτές εκτιμούν γενική πτώση των βάσεων.
Μ.Ξ.


Κατάθεση τη Δευτέρα
Η απόφαση έχει παρθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και την προσεχή Δευτέρα θα κατατεθεί στη βουλή το Νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να γίνει νόμος του κράτους. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν κάποιες αλλαγές, αλλά η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Και ο πυρήνας της όλης προσπάθειας δεν είναι άλλος από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 και μια σειρά νέων ρυθμίσεων.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο «Κλεισθένης» όπως ονομάστηκε ο νέος νόμος, απορρίφθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος όπως και από την Ένωση Περιφερειών.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…