Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

0

Αυτοδιοικητικό Ι
Το είχαμε σημειώσει χθες και πριν στεγνώσει το μελάνι, άρχισαν οι συσκέψεις και διαβουλεύσεις με στόχο τους εκλογικούς σχεδιασμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι λοιπόν, αμ ‘ έπος αμ’ έργον για τους εν ενεργεία αυτοδιοικητικούς, χωρίς να χρονοτριβούν, μόλις έγινε γνωστό ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν το Μάιο του 2019, δηλαδή σε 10 μήνες χοντρικά, όλοι οι υποψήφιοι ανασκουμπώθηκαν. Λογικό θα πείτε και δεν θα έχετε άδικο. Άνοιξαν λοιπόν τα συρτάρια τους, έβγαλαν έξω τους φακέλους με τις μελέτες και φουλ ταχύτητα στη λειτουργία τους για την εκτέλεση νέων έργων όσο υπάρχει χρόνος. Κακό είναι αυτό; Κάθε άλλο και μακάρι να το εντατικοποιήσουν και καταφέρουν και εγκρίνουν πολλές μελέτες για έργα που τα κρατούσαν γι’ αργότερα.
Γ.Δ.


Αυτοδιοικητικό ΙΙ
Όμως μαζί με την έγκριση των έργων που υλοποιούμενα θα δείξουν έργο, οι δήμαρχοι και κυρίως ο Μητροπολιτικός, έχουν κι άλλον σχεδιασμό που επείγει επίσης. Εντατικοποιούν τις διεργασίες και τον σχεδιασμό για την επαφή και προσέλκυση υποψηφίων συμβούλων όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Ξάνθης έχει σαφές προβάδισμα ως εν ενεργεία, όπως και οι υπόλοιποι τρεις βέβαια.
Με την ευκαιρία, θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι οι τέσσερις σημερινοί δήμαρχοι θα εκτεθούν εκ νέου ως υποψήφιοι. Ως προς τους ανθυποψηφίους τους, ποιοι και πόσοι θα είναι, αυτό ακόμη είναι νωρίς να το πούμε. Κι αυτό διότι οι ζυμώσεις μόλις άρχισαν.
Μάλιστα στο θέμα αυτό μην αποκλειστούν και εκπλήξεις που θα ταράξουν τα δημοτικά νερά. Κι αυτό εξαιτίας του νόμου «Κλεισθένης 1»  που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Γ.Δ.


Η προσφορά συνεχίζεται
Το ζεύγος Ευάγγελου και Ελένης Κουράκου, συνεχίζουν την εδώ και χρόνια προσφορά τους σε τόμους βιβλίων προς την Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Ξάνθης. Πρόσφατη αποστολή δύο χαρτοκιβωτίων με 41 τίτλους διαφόρων συγγραφέων και ολόκληρη τη σειρά εκ 15 βιβλίων του Ουμπέρτο Έκο η ιστορία της φιλοσοφίας. Τα παραπάνω βιβλία βρίσκονται ήδη στη διάθεση της διεύθυνσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
-Τι να πει κανείς και τι να σχολιάσει γι’ αυτή τη χειρονομία του ζεύγους Κουράκου αλήθεια. Μεγαλείο ψυχής και προσφοράς. Να’ ναι καλά.
Γ.Δ.


Μνήμη Κ. Θανόπουλου
Την προσεχή Τρίτη 17 Ιουλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπητού τέως Νομάρχη Ξάνθης για δύο περιόδους, Κωνσταντίνου Θανόπουλου. Η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Κάνουμε τη μικρή αυτή αναφορά στη μνήμη του κ. Θανόπουλου ως ελάχιστη απότιση τιμής στον άνθρωπο αλλά και την ιδιότητά του μέσω της οποίας πρόσφερε πολλά στην Ξάνθη, με κυριότερο όλων, τη διάσωση της Παλιάς Πόλης χαρακτηρίζοντας αυτήν ως Παραδοσιακό Οικισμό.
Στη μνήμη και την προσφορά του ευελπιστούμε ότι ο δήμος Ξάνθης θα τον τιμήσει με την ονομασία κάποιας οδού με το όνομά του.
Γ.Δ.


Ο δήμαρχος στηρίζει Θ. Ηλιάδη
Με ξεκάθαρο τρόπο ο δήμαρχος στηρίζει το Θωμά Ηλιάδη, που δέχθηκε σκληρή κριτική και μύδρους για τον τρόπο που προγραμματίστηκαν τα έργα του ΔΕΔΔΗΕ, και είχαν ως κατάληξη την επανεκσκαφή της οδού Μιαούλη, που μόλις είχε ασφαλτοστρωθεί.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Δημοτικό Ραδιόφωνο, και απαντώντας ουσιαστικά στην «Κοινωνία Δημοτών, που ζήτησε την παραίτησή του από τη θέση του αντιδημάρχου ΤΥ, ο δήμαρχος ανέφερε: «Ο Θωμάς Ηλιάδης είναι ένας καλός αντιδήμαρχος, ένας έντιμος άνθρωπος, ένας αυτοδιοικητικός που τον έχει ανάγκη η πόλη, τον αγαπούν οι Ξανθιώτες, τρέχει από το πρωί έως το βράδυ επιλύοντας προβλήματα καθημερινότητας, δίνει λύσεις, αγαπά την πόλη και το Δήμο του και χαίρει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του Δημάρχου και των συναδέλφων του».
Ε.Δ.


Μετακινήσεις – διευρύνσεις
Η διεύρυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με ακόμη έναν βουλευτή «έχει δυναμική και θα συνεχιστεί». Αυτό προεξοφλούν στην Πειραιώς μετά την ένταξη στο κόμμα του ανεξάρτητου βουλευτή Λάρισας Γιώργου Κατσιανιώνη. Ο Γιώργος Κατσιαντώνης πάντως είναι ο τρίτος βουλευτής από άλλο κόμμα που προσχωρεί στη ΝΔ την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εντάχθηκε ο Ιάσων Φωτήλας τον Ιανουάριο του 2017 και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών βέβαια δεν είναι ανεξάντλητη καθώς σ’ αυτήν προσβλέπουν και άλλα κόμματα για να αυξήσουν τις δυνάμεις τους. Εντούτοις, στη ΝΔ θεωρούν ότι υπάρχουν και άλλοι που θα μπορούσαν να κάνουν το δρομολόγιο Βουλή – Πειραιώς. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης είναι ένα από τα ονόματα που έχει ακουστεί και στο παρελθόν ότι βρίσκεται κοντά στις θέσεις της ΝΔ. Αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης που αποχώρησε πρόσφατα από τους ΑΝΕΛ, διαφωνώντας για το Μακεδονικό, στο παρελθόν είχε σχέσεις με τη ΝΔ, καθώς είχε διατελέσει συνεργάτης από το 1986 έως το 1992 του Θανάση Κανελλόπουλου.
Οι υπόλοιποι επτά δύσκολα θα μπορούσαν να ενταχθούν στη ΝΔ. Πρόκειται για τους Μπαρμπαρούση, Κουκούτση, Μίχο που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή, τον Στάθη Παναγούλη (πρώην ΣΥΡΙΖΑ). Επίσης ανάμεσά τους είναι η προσφάτως διαγραφείσα από το κόμμα Κατερίνα Παπακώστα, ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Δημήτρης Καμμένος που τώρα ιδρύει κόμμα μαζί με τον Παναγιώτη Μπαλτάκο, στα δεξιά της ΝΔ. Ωστόσο, στη ΝΔ εκτιμούν ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει καινούργιες ανεξαρτητοποιήσεις και συνακόλουθα νέες προσχωρήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Γ.Δ.


Επαναπροωθήσεις μόνο στην Ελλάδα
Άλλη μία είδηση μας έρχεται από το εξωτερικό και δη από το εγκυρότατο Γερμανικό Δίκτυο deutsche welle. Μεταδίδει λοιπόν η DW ότι μόνο η Ελλάδα δέχθηκε να πάρει πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία. Αρνητικές παραμένουν Αυστρία και Ιταλία όπως και Αλβανία και ΠΓΔΜ, οι δύο βαλκανικές χώρες που προσδοκούν τη γερμανική εύνοια για ένταξη στην ΕΕ αλλά ωστόσο αρνήθηκαν τη δημιουργία μονίμων κέντρων ασύλου στο έδαφος τους.
Η χώρα μας ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της κυρίας Μέρκελ, σε μία προσπάθεια τότε να τη «διευκολύνει» στην κυβερνητική κρίση που αντιμετώπισε λόγω του μεταναστευτικού. Τότε στο παρασκήνιο είχε ειπωθεί ότι έγινε συναλλαγή μεταξύ Τσίπρα- Μέρκελ. Ότι δηλαδή «θα πάρω πρόσφυγες, αλλά θα κρατήσω μειωμένο το ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται».
Τελικά, μετά το τελευταίο Eurogroup, στο οποίο οι Γερμανοί ήταν οι μόνοι που έθεσαν βέτο και δεν πήραμε την τελευταία δόση αν δεν βρούμε ισοδύναμα 28 εκ. ευρώ για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά για 6 μήνες, αποκαλύπτεται για πολλοστή φορά η διαπραγματευτική δεινότητα της κυβέρνησής μας. Δώσαμε πάλι τα πάντα και τελικά κάναμε μια τρύπα στο νερό. Και πρόσφυγες θα πάρουμε και το ΦΠΑ θα αυξήσουμε και τις αμυντικές μας δαπάνες θα πρέπει να μειώσουμε για τιμωρία που δεν υπακούσαμε.
Όλοι λένε όχι στις απαιτήσεις της κυρίας Μέρκελ, να μετατρέψουν τις χώρες τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ψυχών, όλοι εκτός από εμάς, που φτάσαμε μέσα σε τρία χρόνια από το περήφανο «go back madam Μέρκελ»  στο «ότι θέλει η κυρία Μέρκελ»…


Είναι καθαρές οι θάλασσές μας – Καθαρά τα δείγματα της Διεύθυνσης Υγείας
Καθαρές είναι οι θάλασσες του νομού μας, βεβαιώνει με τον πιο επίσημο τρόπο η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, απαντώντας στις φήμες ότι υπάρχει πρόβλημα ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ της Σκάλας Αβδήρων με την παραλία Μυρωδάτου. Όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως η Διεύθυνση Υγείας έχει πάρει δύο φορές δείγματα από αυτή την περιοχή, μία στις 3 Ιουλίου και την άλλη στις 10 Ιουλίου και όλες οι αναλύσεις έδειξαν πως τα νερά είναι μικροβιολογικά καθαρά. Επομένως οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι fake news που μπορεί να υποκρύπτουν σκοπιμότητες όπως να βλάψουν την επισκεψιμότητα στις παραλίες.
Κολυμπάτε λοιπόν άφοβα!
Μ.Ξ.


Η εικόνα της δημόσιας διοίκησης
Η μόνιμη δικαιολογία από δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες όταν καθυστερούν να εξυπηρετήσουν ή να τρέξουν θέματα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν τον πολίτη, είναι ότι δεν έχουν προσωπικό. Ότι είναι υποστελεχωμένες και ότι είναι μεγάλος ο όγκος της δουλειάς ή ότι – το ακούσαμε κι αυτό – ότι δεν δουλεύουν όλοι! Όχι δεν είναι αυτός κύριος λόγος! Είναι η ασφάλεια της μονιμότητας που παρέχει ο δημόσιος τομέας που δημιούργησε ένα τύπο υπαλλήλου που κάνει την δουλειά με το πάσο του, δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη και συνεχώς παραπονιέται ότι μόνο αυτός  δουλεύει και κουράζεται ενώ οι άλλοι …ξύνονται! Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα στη δημόσια διοίκηση με κάποιες ίσως φωτεινές εξαιρέσεις υπαλλήλων που έχουν συναίσθηση του καθήκοντός τους που είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών.
Μ.Ξ.


Η νέα… μυρωδιά της πόλης
Περπατήσατε στην Παλιά Πόλη και σας μύρισε καμένο ψωμί; Θα απορήσατε. Κι εμείς το ίδιο. Η απορία λύθηκε γρήγορα ωστόσο, αφού, όπως διαπιστώσαμε, οι κάτοικοι, αλλά και οι επαγγελματίες καφέ και εστίασης στα μαγαζιά του κέντρου, καίνε παντού… καφέ προκειμένου να προφυλαχθούν και να προφυλάξουν και τους πελάτες τους, από τα κουνούπια, που μόλις πάρει να πέφτει ο ήλιος κάνουν… «καταδρομική», δημιουργώντας μία αίσθηση απειλής και επίθεσης παντού!
Τα δε εντομοαπωθητικά πάνε κι έρχονται και οι πολίτες τα προσφέρουν στους άλλους, με την αίσθηση ότι επιτελούν… «κοινωνικό έργο», μιας και πράγματι, η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη. Και οι βροχές δε λένε να σταματήσουν!
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …