Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτικοί και θεσμικοί οι λόγοι αποχώρησης του Κ. Ζαγναφέρη

Πολιτικοί και θεσμικοί οι λόγοι αποχώρησης του Κ. Ζαγναφέρη

0

«Δηλώνω ότι δεν θα κατέβω ως υποψήφιος με κανέναν που θα επιβληθεί επικεφαλής της παράταξης άνωθεν. Αυτά τα παιχνίδια τέλος…»!

 

«Ο θεσμός του αντιπεριφερειάρχη είναι απαξιωμένος», « Δέχομαι μπούλινγκ από δημοσιογράφους, από τον κόσμο, από τους δημάρχους και σε θέματα που δεν έχω καμία αρμοδιότητα», είναι μερικές από τις ατάκες της συνέντευξης που παραχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης στο «Ε»

 

Πολιτικοί και θεσμικοί και όχι προσωπικοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη να λάβει και να ανακοινώσει κατ΄ αποκλειστικότητα στο «Ε» την απόφαση του να μην είναι υποψήφιος με τον Χρήστο Μέτιο επικεφαλής της «Περιφερειακής Αναγέννησης». Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε διευκρινίζει πως διαφωνεί με τον τρόπο επιλογής του κ. Μέτιου, σημειώνοντας ότι επιβλήθηκε από το κόμμα της ΝΔ, ότι η εκλογή του ήταν αποτέλεσμα κομματικής πειθαρχίας και ότι ο ίδιος δεν είναι διατιθέμενος να υποκύψει εκ νέου σε τετελεσμένα γεγονότα. Αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο να είναι όμως υποψήφιος σε ένα άλλο σχήμα που ωστόσο θα έχει την έγκριση του κόμματος. Πρωτίστως όμως εκφράζει το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος για βουλευτής, ενώ δεν αποκρύπτει την απογοήτευση του για το θεσμό του αντιπεριφερειάρχη τον οποίο θεωρεί απαξιωμένο και ότι ο νέος εκλογικός νόμος τον απαξιώνει ακόμη περισσότερο ενώ οδηγεί σε «μπαχαλοποίηση» τον α΄και β΄βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Ζαγναφέρης μιλά επίσης και για τα «κακά» της δημόσιας διοίκησης ενώ δεν μασά τα λόγια του και για τους δημάρχους και τους κυβερνητικούς βουλευτές.

 «Ε»: Μας δηλώσατε ότι έχετε πάρει την απόφαση να μην είστε υποψήφιος με επικεφαλής στην παράταξη με τον Χρήστο Μέτιο αλλά δεν μας εξηγήσατε τους λόγους που σας οδήγησαν σ’ αυτή. Είναι προσωπικοί, είναι πολιτικοί ή θεσμικοί;

 Κ. Ζαγναφέρης: «Κατ’ αρχάς δεν με ενθουσιάζει ο θεσμός του αντιπεριφερειάρχη έτσι όπως λειτουργεί σήμερα και γι αυτό στη δήλωσή μου είχα πει ότι δεν έχει σχέση με τον εκλογικό νόμο. Είναι ένας θεσμός απαξιωμένος και με τον νέο νόμο απαξιώνεται περισσότερο. Σ’ ότι αφορά την απόφασή μου δεν αφορά μόνο τον Χρήστο Μέτιο. Δηλώνω ότι δεν θα κατέβω ως υποψήφιος με κανέναν που θα επιβληθεί επικεφαλής της παράταξης άνωθεν. Αυτά τα παιχνίδια τέλος. Δεν θα μπω στη διαδικασία λόγω κομματικής πειθαρχίας να συναινέσω σ’ αυτούς που επιβάλει το κόμμα. Όπως σας είπα ό,τι κάνω τον Σεπτέμβριο με ενδιαφέρει να υπάρχει η έγκριση του κόμματος αλλά δεν θα υποκύψω σε τετελεσμένα γεγονότα».

 «Ε»: Θα σας ενδιέφερε να συνεργαστείτε με κάποιο άλλο σχήμα όπως για παράδειγμα αυτό φημολογείται ότι επιχειρείται από μια ομάδα με πρωτεργάτη τον Μιχάλη Αμοιρίδη;

 Κ. Ζαγναφέρης: «Όταν διαμορφωθεί η κατάσταση θα εξετάσω όλες τις παραμέτρους και θα αποφασίσω. Στην παρούσα όμως στιγμή και μέχρι να πάρω τις αποφάσεις μου και δεν θέλω να εμπλακώ σε ονοματολογία».

 «Ε»: Τον τελευταίο καιρό διακινείται ως φήμη ότι καλοβλέπετε τον δημαρχιακό θώκο. Σκέπτεστε να μεταπηδήσετε στον βαθμό αυτοδιοίκησης ως υποψήφιος δήμαρχος;

 Κ. Ζαγναφέρης: «Ναι υπάρχει αυτή η φημολογία. Αυτή την στιγμή αν γίνουν οι εκλογές θεσμικά δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019 μ’ ενδιαφέρει να είμαι υποψήφιος για βουλευτής. Αυτό μ’ ενδιαφέρει περισσότερο…».

«Ε»: Είπατε ότι δεν σας ενδιαφέρει ο θεσμός του αντιπεριφερειάρχη, ότι τον θεωρείτε υποβαθμισμένο. Γίνετε πιο σαφής και εξηγείστε μας γιατί;

 Κ. Ζαγναφέρης : «Ως αντιπεριφερειάχης μπορώ να πω ότι δέχομαι κάποιο ιδιότυπο μπούλινγκ. Από δημοσιογράφους, από τον κόσμο, από τους δημάρχους και σε θέματα που δεν έχω καμία αρμοδιότητα. Ο κόσμος δεν το ξέρει. Οι δήμαρχοι το ξέρουν κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο τοπικά αλλά σ’ όλη την επικράτεια. Οι δήμαρχοι λόγω ανικανότητας ή άλλων λόγων το πρώτο που κάνουν όταν τους ζητάνε να συνδράμουν σε κάτι, είναι να τους παραπέμπουν στον αντιμπεριφερειάρχη και μάλιστα μας εγκαλούν για θέματα που αν ασχοληθούμε έχουμε και ποινικές ευθύνες και έχει συμβεί αυτό. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ. Επίσης δεν υπάρχουν αρμοδιότητες τέτοιες που να βάλει ο αντιπεριφερειάρχης το δικό του στίγμα. Δεν υπάρχει ένας προϋπολογισμός που μπορούμε να τον διαθέσουμε κατά το δοκούν. Το έργο που θα παραχθεί για παράδειγμα στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης εναπόκειται στην καλή διάθεση του όποιου περιφερειάρχη. Όταν θεσμοθετήθηκε ο θεσμός του αντιπεριφερειάχη υπήρχαν ορισμένες πηγές χρηματοδότησης. Προγράμματα , ΚΑΠ κ.λ.π. Το Leader που αναγνωρίζεται εδώ και 5 χρόνια δεν έχει τρέξει… Δημοπράτησα 18 έργα το 2018. Οι δημοπρασίες τέλειωσαν τον Μάρτιο. Οι διαδικασίες όμως συνεχίζονται με αυτές τις δικλείδες ασφαλείας που θέτουν οι νέοι νόμοι. Πηγαινοέρχονται στο Ελεγκτικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει θεσμοθετημένο για παράδειγμα πού ανήκει το οδικό δίκτυο, έχουμε τον βραχνά της Αποκεντρωμένης κάθε τόσο… Έχει υποβαθμιστεί ο θεσμός… Δεν με ενδιαφέρει να ασχολούμαι και να τρέχω κάθε τόσο σε πανηγυράκια… Νιώθω απογοήτευση από την υποβάθμιση του θεσμού. Θεωρώ ότι ο θεσμός της Νομαρχίας λειτουργούσε καλύτερα».

«Ε»: Πολλές απ’ τις δυσλειτουργίες που αναφέρεται αφορούν εν γένει την Δημόσια Διοίκηση….

 Κ. Ζαγναφέρης : «Θίγεται ένα τεράρτιο ζήτημα …ένα τεράστιο πρόβλημα. Το 50% των δημοσίων υπαλλήλων διακινεί διάφορα χαρτιά πολλές φορές σε διπλανά γραφεία τα οποία δεν έχουν κανένα νόημα και δεν προφέρουν απολύτως τίποτε. Μπορεί να το λένε νόμοι αλλά είναι χάσιμο χρόνου. Έχω τις ενστάσεις μου και σ’ ότι αφορά τους νόμους αυτούς. Η δημόσια διοίκηση γενικά είναι δύσκαμπτη και φορτωμένη με απίστευτη γραφειοκρατία που την καθιστά δυσλειτουργική. Παντού αγκυλώσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα τη δημόσιας διοίκησης είναι οι αγκυλώσεις και η γραφειοκρατία».

«Ε»: Μήπως αυτό είναι το …άλλοθι αυτών που δεν παράγουν έργο;

 Κ. Ζαγναφέρης : « Έργο για να παραχθεί πρέπει να υπάρχει χρήμα. Δεν δέχομαι τη λογική όποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη βγάζει λεφτά για την αντιπεριφέρεια Ξάνθης. Είναι γεγονός ότι η περιφέρειά μας θεωρείται μειονεκτική

Αυτό είναι διαχρονικό και δεν οφείλεται στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση , Είναι θέμα υποδομών και κεντρικής διοίκησης.

Η κυβέρνηση μας έχει εγκαταλείψει. Υπάρχει και έλλειμμα συνεργασίας με τους κυβερνητικούς βουλευτές . Η μοναδική σύσκεψη που έγινε και συμμετείχαν είναι για το θέμα χαλάλ. Σεβαστό το θέμα. Αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία».

«Ε»: Είστε ικανοποιημένος από το έργο του περιφερειάρχη και το δικό σας;

 Κ. Ζαγναφέρης : «Θα κριθεί στο τέλος της θητείας του όπως και όλοι εμείς».

 «Ε»: Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τις εκλογές;

Κ. Ζαγναφέρης: « Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει. Είναι ωστόσο βαρύ το φορτίο που θ’ αναλάβει ο Κ. Μητσοτάκης. Χρειάζονται τομές. Οι τομές έγιναν μόνο στην τσέπη των πολιτών αλλά οι πραγματικές τομές, οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει. Είναι αδιανόητο για παράδειγμα να ανακοινώνει ο υπουργός Παιδείας αύξηση σχολών στο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Υπάρχουν πολλοί τομείς που έχουν έλλειψη και δημιουργούν σχολές , βάζουν φοιτητές χωρίς κανένα επαγγελματικό προσανατολισμό, χωρίς καμιά επαγγελματική διέξοδο. Η μη ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων που υπάρχει σ’ όλες τις ανεπτυγμένες χώρες κι εδώ δεν υπάρχει. Το στοίχημα για τον Μητσοτάκη θα είναι να κάνει τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις».

 

«Ε»: Ξεκαθαρίσατε ότι η απόφασή σας δεν σχετίζεται με τον νέο εκλογικό νόμο. Ωστόσο ποια είναι η άποψή σας γι αυτόν;

«Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει συνδιαλλαγή και θα φέρει μπαχαλοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε α’ και β΄ βαθμό. Αντί να την πάει μπροστά θα την πάει πίσω. Αυτό δεν ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχει έρεισμα την τοπική αυτοδιοίκηση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σημασία των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου

Λευτέρης Μ. Καρχιμάκης, Υπ. Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Στην πορεία προς τι…