Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μουντιάλ 2018: Άλλοι περίμεναν τα γκολ και άλλοι…. το τζογάρισμα

Μουντιάλ 2018: Άλλοι περίμεναν τα γκολ και άλλοι…. το τζογάρισμα

0

Συζήτηση για την εξάρτηση από το τζόγο και τις δυνατότητες αναζήτησης βοήθειας στην ΑΜΘ με την υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Κιβωτός της Περιφέρειας Ντέλια Τζιογκίδου

 Λειτουργούν ομάδες συμβουλευτικής και θεραπείας σε Καβάλα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Αίτημα παραχώρησης χώρου στο δήμο για λειτουργία δομής και στην Ξάνθη

Μαζί με τα πολλά ματς, τις ατέλειωτες φάσεις, τα γκολ, το θέαμα και τις συγκινήσεις, τις συζητήσεις και τις κρίσεις για την απόδοση των παικτών, που φέρνει η διοργάνωση του μουντιάλ, καθηλώνοντας τους δείκτες των τηλεοράσεων σε σπίτια και καφέ στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ανακύπτει και ένα ζήτημα που για άλλους είναι συμπληρωματική ασχολία, ενδιαφέρον και … «χαβαλές» και για άλλους εμμονή. Αναφερόμαστε στο τζογάρισμα και στις περιπτώσεις, όπου αυτό παίρνει χαρακτηριστικά εξάρτησης. Ασφαλώς και ο τζογαρόδος δεν περίμενε το μουντιάλ για να παίξει, αλλά οι πολλαπλοί τρόποι στοιχήματος το διάστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης (σε πρακτορεία, διαδικτυακά κλπ) είναι ένα είδος ενίσχυσης του ερεθίσματος, όπως ένα πάρτι ή ένας γάμος για τον αλκοολικό, όπου το κρασί ρέει άφθονο και η κατανάλωση γίνεται χωρίς φειδώ.

Η διεξαγωγή του Μουντιάλ ενισχύει το ερέθισμα για όσους είναι εξαρτημένοι από τον τζόγο

Περιστατικά εξαρτημένων από το τζόγο υπάρχουν και στην πόλη μας και, γνωρίζοντες «την πιάτσα» ξέρουν πλέον ποιοι είναι οι καθ’ έξη τζογαρόδοι και ποιοι παίζουν μεν συχνά, αλλά μόνο γιατί… το ρίχνουν λίγο έξω. Το γεγονός ότι προβλήματα εξάρτησης από το τζόγο υπάρχουν και στην πόλη μας, όπως και στις υπόλοιπες πόλεις της ΑΜΘ μας επιβεβαιώνει η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Κιβωτός ΑΜΘ Ντέλια Τζιογκίδου, η οποία στη συζήτησή μας, αναφέρεται στους τρόπους που ο οργανισμός επιχειρεί να παρέχει βοήθεια στα ίδια τα άτομα που έχουν πρόβλημα με τις εξαρτήσεις και τις οικογένειές τους.

Βοήθεια για την απεξάρτηση από το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός στην ΑΜΘ

Το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός, όπως μας ενημερώνει η κα Τζιογκίδου, παρέχει συμβουλευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης με ουσίες, αλκοόλ και τζόγο. Κέντρα υπάρχουν σε Καβάλα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη και εκεί μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει, προκειμένου να ζητήσει στήριξη. Το πρώτο στάδιο λειτουργεί συμβουλευτικά ώστε να εξακριβωθεί το αίτημα και να αποφασίσει το άτομο για την ετοιμότητά του, ώστε να ξεκινήσει συμβουλευτικές συνεδρίες και θεραπεία. Εκεί μπαίνει το πλαίσιο και οι αρχικοί στόχοι, ενώ αποφασίζονται και μικρές αλλαγές. Στη συνέχεια, στο στάδιο της θεραπείας, ο εξαρτημένος μπαίνει σε πιο βαθιές αναζητήσεις ώστε να διερευνήσει τα κίνητρα και τους λόγους για να πάρει αποφάσεις. Να αναζητήσει τι τον οδήγησε στην εξάρτηση, τι θα βάλει στη ζωή του, ώστε να αφήσει την εξάρτηση και πώς θα βρει νέες αξίες για να κατασκευάσει ένα νέο τρόπο ζωής. Το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός λειτουργεί υποστηρικτικά για τα ίδια τα άτομα και τις οικογένειές τους.

Όπως σημειώνει η κα Τζιογκίδου για να ζητήσει κάποιος βοήθεια, είτε έχει δυσκολευτεί κάπου και άρα παρακινείται (πχ από οικογένεια, δουλειά) ή παίρνει την απόφαση μόνος του, έχοντας κινητοποιηθεί από κάτι που συνέβη και θεωρεί ότι προκάλεσε ή μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση.

Στα κέντρα του ΚΕΘΕΑ Κιβωτός σε Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα λειτουργούν ομάδες και για τις τρεις κατηγορίες εξαρτήσεων και μπορεί σε αυτά να απευθυνθεί όποιος το επιθυμεί.

Η κρίση αύξησε τη μάταιη ελπίδα

Σκιαγραφώντας το προφίλ του εξαρτημένου από το τζόγο, η κα Τζιογκίδου εξηγεί ότι οι ηλικίες είναι μεγαλύτερες από 30-35 έως και 70, ένας μέσος όρος είναι γύρω στα 40. Όπως συμπληρώνει τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι άνθρωποι που άρχισαν να παίζουν, με την ψευδή αίσθηση του γρήγορου πλουτισμού ή της άμεσης εξόφλησης χρεών. Ακόμη, πολλαπλασιάστηκαν οι μορφές του τζόγου, που φέρνουν άμεσο αποτέλεσμα. Έτσι, μπορεί το άτομο να υφίσταται τη ματαίωση της ήττας, αλλά μαζί, αναζητώντας την αίσθηση της άμεσης ικανοποίησης και με εντεινόμενη την αδρεναλίνη, έρχεται και η ελπίδα μέσω της νέας απόπειρας. Άλλωστε, το ποσό που κανείς τζογάρει δεν έχει σημασία για την εξάρτηση. «Μετά από ένα σημείο, δεν έχει να κάνει με το ποσό, αλλά με τη συχνότητα και την έξαψη από της προοπτική του κέρδους», αναφέρει η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Κιβωτός.

Μέσω ΕΣΠΑ επιχειρείται η λειτουργία δομής και κινητής μονάδας στην Ξάνθη

Προκειμένου να παράσχει τις υπηρεσίες του σε όλους τους κατοίκους της ΑΜΘ που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης, και που συχνά ακόμη και το ζήτημα της χιλιομετρικής απόστασης από τη «βοήθεια», μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός προτίθεται να δημιουργήσει δύο νέες δομές σε Ξάνθη και Δράμα και γι’ αυτό το λόγο έχει απευθυνθεί στο δήμο Ξάνθης με αίτημα την παραχώρηση κάποιου χώρου.

Όπως μας πληροφορεί η κα Τζιογκίδου, η εν λόγω πρωτοβουλία θα χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που καταρτίζεται αυτό το διάστημα. Το έργο θα περιλαμβάνει δύο δράσεις. Η πρώτη θα αφορά την ανάπτυξη πολυδύναμου Κέντρου στην Αλεξανδρούπολη για την ενίσχυση των υπηρεσιών, σε φροντίδα και υποστήριξη, καθώς και την ενίσχυση λειτουργίας του παραρτήματος Ορεστιάδας. Η δεύτερη σχετίζεται με τη λειτουργία δύο κινητών μονάδων, η πρώτη με έδρα την Ξάνθη και η δεύτερη τη Δράμα, ώστε και να υπάρχει υποστήριξη απευθείας από τις δομές, αλλά να παράσχεται και η δυνατότητα φροντίδας σε χωριά με τα οχήματα.

Όπως επισημαίνει πάντως και η κα Τζιογκίδου, πολλές φορές μπορεί το άτομο να επιλέγει άλλη πόλη από αυτή της καταγωγής του, ώστε να παίρνει (και φυσική) απόσταση ή να διατηρεί την ανωνυμία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη δομών σε όλες τις πόλεις της ΑΜΘ θα δώσει χώρο και ευκαιρία να αναζητήσουν βοήθεια, με πιο άμεσο και εύκολο τρόπο και άλλοι που μέχρι σήμερα δε το έχουν τολμήσει.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…