Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξεκινά φέτος νωρίτερα το …κυνήγι έκδοσης αδειών θήρας

Ξεκινά φέτος νωρίτερα το …κυνήγι έκδοσης αδειών θήρας

0
kynigoi17

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου εκδίδονται οι ΚΥΑ

 

«Δεν αλλάζουν οι τιμές», βεβαιώνει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης κ. Λ. Σερραίος

 

Εν μέσω θέρους ξεκινά το κυνήγι της έκδοσης και ανανέωσης των αδειών θήρας για τους κυνηγούς. Φέτος για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος εκδίδει τις σχετικές Υπουργικές αποφάσεις παρέχοντας τη δυνατότητα στους κυνηγούν να τακτοποιήσουν οικονομικά τις εκκρεμότητες τους απευθυνόμενοι στους συλλόγους τους και στα κατά τόπους δασαρχείο απ’ όπου εκδίδονται οι άδειες και να είναι έτοιμοι για την περίοδο του κυνηγιού που σύμφωνα με τα συνήθη δεδομένα ξεκινά στις 20 Αυγούστου.

loizos serraiosΔεν αυξάνονται οι τιμές για τις άδειες θήρας

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Λοΐζος Σερραίος διευκρινίζει για να αποφευχθεί η σύγχυση πως πρόκειται για την Οικονομική έκδοση των αδειών και όχι για την Ρυθμιστική που αναμένεται 10 μέρες πριν την έναρξη της Κυνηγετικής περιόδου: «Φέτος για πρώτη φορά εκδίδουν νωρίτερα τις οικονομικές άδειες. Όπως ενημερωθήκαμε η προθεσμία ξεκινά από τις Τετάρτη 18 Ιουλίου. Είναι θετικό γιατί συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των κυνηγών. Να εξηγήσουμε πως η Ρυθμιστική θα εκδοθεί λίγο πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου », σημειώνει ο κ. Σερραίος συμπληρώνοντας πως οι τιμές δεν έχουν αλλάξει: «Οι τιμές είναι σταθερές. Στα 160 ευρώ η γενική άδεια , στα 140 η περιφερειακή και στα 120 η τοπική. Τα μέλη μας απευθύνονται στον Σύλλογο για την ανανέωση ή την έκδοση και ακολουθούν οι διαδικασίες. Οι άδειες εκδίδονται από τον Δασαρχείο». Ο Σύλλογος Ξάνθης αριθμεί περίπου 1.700 μέλη, σύμφωνα με τον κ. Σερραίο, αριθμός μικρότερος σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Έναν μήνα νωρίτερα ξεκινάει η έκδοση αδειών θήρας

Στη σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος παρέχονται επεξηγήσεις και διευκρινήσεις γιατί φέτος εκδίδονται νωρίτερα οι ΚΥΑ για τις άδειες και διαχωρίζονται από την Ρυθμιστική.

Ξεκινά αυτή τη βδομάδα η έκδοση των αδειών θήρας για την επερχόμενη κυνηγετική περίοδο 2018-2019. Είναι η πρώτη φορά που από τα μέσα Ιουλίου οι πολίτες που θέλουν να εκδώσουν την παραπάνω άδεια θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, αμέσως μόλις δημοσιευτούν, την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018, οι δύο απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις:

– ΚΥΑ των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Γεώργιου Χουλιαράκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου «Καθορισμός τελών έκδοσης αδειών κυνηγιού, για το κυνηγετικό έτος 2018-2019», με την οποία καθορίζονται οι εισφορές των κυνηγών στο Πράσινο Ταμείο, καθώς και η

– ΥΑ του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου «Καθορισμός ετήσιας συνδρομής των κυνηγών στους αναγνωρισμένους Κυνηγετικούς Συλλόγους», με την οποία καθορίζονται οι εισφορές των κυνηγών στους αναγνωρισμένους και συνεργαζόμενους με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κυνηγετικούς Συλλόγους, για όσους κυνηγούς επιλέγουν να εκδώσουν την άδεια θήρας διά μέσου αυτών.

Σημειώνουμε ότι τα τέλη και οι εισφορές παραμένουν σταθερά από το 2015 και μετά, αφού το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι ο πολίτης δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ επιπλέον.

Επίσης, είναι η πρώτη χρονιά που οι δύο παραπάνω αποφάσεις διαχωρίζονται από την έκδοση της ΥΑ για τις «Ρυθμίσεις θήρας της κυνηγετικής περιόδου», η οποία και αυτή θα έχει δημοσιευτεί περίπου μέχρι τέλη Ιουλίου. Κατά το παρελθόν, η συνήθης πρακτική ήταν οι παραπάνω τρεις αποφάσεις να δημοσιεύονται σχεδόν ταυτόχρονα και με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα η δυνατότητα έκδοσης αδειών θήρας να ξεκινά ελάχιστες μέρες πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου στις 20 Αυγούστου ή ακόμα και την τελευταία, ενώ συνήθης ήταν και η πολιτική εκμετάλλευση της “διαπραγμάτευσης” για την έκδοση απλών αποφάσεων.

Αυτό πρακτικά είχε τις παρακάτω συνέπειες:

– Συνωστισμό στις δασικές υπηρεσίες και στους κυνηγετικούς συλλόγους, αφού χιλιάδες άδειες έπρεπε να υπογραφούν σε ελάχιστες μέρες.

– Αδυναμία για κάποιους πολίτες να τηρηθεί η ρυθμιστική, αφού δεν κατέστη δυνατό να υπογραφεί η άδεια θήρας.

– Αδυναμία συνδυασμού καλοκαιρινών διακοπών πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, αφού ο πολίτης ήταν αναγκασμένος να είναι στον τόπο έκδοσης της άδειας θήρας για να ακολουθήσει την απαραίτητη διαδικασία.

Το ΥΠΕΝ σεβόμενο τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια είναι επιφορτισμένες με το έργο των δασικών χαρτών, και αναγνωρίζοντας τα προβλήματα για τους ενδιαφερόμενους πολίτες, καινοτομεί φέτος δίνοντας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς περισσότερο από έναν μήνα διαθέσιμο χρόνο, ώστε να κυλήσει ομαλά η διαδικασία έκδοσης αδειών θήρας.

Τις επόμενες μέρες, μόλις ολοκληρωθεί και η ενσωμάτωση των σχολίων των ενδιαφερόμενων φορέων για τη φετινή ρυθμιστική απόφαση θήρας, θα υπογραφεί και θα αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο, ώστε μέχρι τα τέλη Ιουλίου να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το ΥΠΕΝ για την ομαλή έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2018-2019. Και ομαλή έναρξη του κυνηγιού σημαίνει πάνω απ’ όλα ασφάλεια για όλους, σεβασμό και εξυπηρέτηση του πολίτη, διαχείριση του θηράματος και του οικοσυστήματος, θηροφυλακή με εξοπλισμό, αυστηρότητα και ισοτιμία έναντι όλων των κυνηγών, γνώση και τήρηση των κανόνων, αλλά και προτεραιότητα στη ζωή και το περιβάλλον».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …