Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Ηλεκτροσόκ» κάνει η ΔΕΗ στους αγρότες

«Ηλεκτροσόκ» κάνει η ΔΕΗ στους αγρότες

0

Στέλνει ειδοποιητήρια διακοπής ρεύματος στις γεωτρήσεις  – Ζητά νέες άδειες για τις γεωτρήσεις και μια σειρά δικαιολογητικά – «Συμφόρηση» στην Διεύθυνση Υδάτων με τις άδειες χρήσης νερού

 

Κ. Δαλάτσης: «Μας κοστίζει σε χρόνο και χρήμα σε μια περίοδο αιχμής…» Προβλήματα και με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά λόγω της μικρής ισχύος

Λύσεις πρότεινε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο

 

«Ηλεκτρισμένες» είναι οι σχέσεις των αγροτών μας με την ΔΕΗ, η οποία στην προσπάθειά της να πατάξει φαινόμενα κατάχρησης του αρδευτικού ρεύματος, δηλαδή επέκτασής του και σε άλλες χρήσεις εκτός από τις καθαρά αγροτικές, διενεργεί μια σειρά ελέγχους ζητώντας από τους αγρότες αναθεώρηση των αδειών τους για άρδευση αλλά και μια σειρά βεβαιώσεις. Και σε περίπτωση που δεν «συμμορφωθούν» έγκαιρα οι αγρότες στέλνει ειδοποιητήρια διακοπής ρεύματος στις αγροτικές γεωτρήσεις!  Να σημειώσουμε πως σε εφαρμογή της ΚΥΑ 14024/6-3-14,  η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να προβεί στην αλλαγή του Μειωμένου Αγροτικού Τιμολογίου (Μ.Α.Τ.) σε όλες τις γεωτρήσεις που δεν έχουν καταθέσει τις σχετικές άδειες χρήσης νερού ή τη βεβαίωση από τους Δήμους ή το απαραίτητο δελτίο γεωργοτεχνικών στοιχείων (Νο1α).  Αυτό δημιουργεί συσσώρευση γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται  καθυστερήσεις και να δυσκολεύουν τις αγροτικές δραστηριότητες σε μια περίοδο μάλιστα που χρειάζονται όσο ποτέ τις γεωτρήσεις! Αυτό το πρόβλημα καθώς επίσης και το θέμα που αφορά τα μικρά αγροτικά φωτοβολταϊκά μετέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία και προτείνοντας λύσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης με παρέμβαση της περιφέρειας.

«Συμφόρηση» στην Διεύθυνση Υδάτων με τις άδειες χρήσης νερού

Υπενθυμίζεται ότι οι άδειες χρήσης νερού για τους χρήστες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, χορηγούνται από την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης με έδρα την Καβάλα. Όπως σημειώνει ο κ. Ζαγναφέρης ο όγκος των κατατεθειμένων αιτημάτων προς εξέταση είναι τεράστιος και για το λόγο αυτό υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών χρήσης νερού, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην έχουν παραλάβει τις άδειες τους. Επισημαίνεται πως στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Ξάνθης μόνο έχουν κατατεθεί και διεκπεραιωθεί για το διάστημα 2014-2018 περίπου 2.500 γεωτρήσεις, ενώ υπάρχουν περίπου 5.000 ηλεκτροδοτούμενες από τις συνολικά 10.000 γεωτρήσεις . Οι περίπου 1.000 είναι με άδεια χρήσης νερού από τις οποίες ορισμένες έχουν λήξει και η ΔΕΗ δεν αποδέχεται την αυτεπάγγελτη παράταση τους μέχρι το 21/12/2022 (εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ 100089/23-1-15 ) και ζητά από τους παραγωγούς πρόσφατες θεωρήσεις από την Δ/νση Υδάτων που εδρεύει στην Καβάλα.

 

Η ΔΕΗ θέλει και τα τεχνικά δελτία

Για τις υπόλοιπες γεωτρήσεις που έχουν κατατεθεί αιτήματα αλλά δεν έχουν παραλάβει ακόμη τις άδειες τους και όπως έχει προβλεφθεί στην παραπάνω ΚΥΑ, μπορούν να υποβάλουν τη σχετική βεβαίωση που θα προμηθευτούν από τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού και να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους άμεσα. Παρόλα αυτά έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τα τοπικά υποκαταστήματα της ΔΕΗ να ζητούν από τους χρήστες και τα τεχνικά δελτία Νο1α , για τα οποία η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη ότι η ΔΑΟΚ θα εκδίδουν τα δελτία Νο1α μόνο με την άδεια χρήσης νερού και όχι με την βεβαίωση του δήμου. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η ΔΕΗ σε αντίθεση με τις οδηγίες της 100089/23-1-15 εγκυκλίου του ΥΠΕΚΑ, αποστέλλει ειδοποιητήρια διακοπής αγροτικού τιμολογίου στους αγρότες της Περιφέρειάς μας.

Κ. Δαλάτσης: «Μας κοστίζει σε χρόνο και χρήμα σε μια περίοδο αιχμής…»

«Η ΔΕΗ ξεκίνησε εκκαθάριση για το αρδευτικό ρεύμα γιατί ισχυρίζεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το χρησιμοποιούν και σε άλλες χρήσεις κι όχι μόνο αγροτικές. Μας βάζει στη διαδικασία να μαζέψουμε πολλά δικαιολογητικά και να περιμένουμε πολύ χρόνο μέχρι να εκδοθούν οι άδειες ή να ανανεωθούν. Αυτό κοστίζει για μας και χρόνο και χρήμα και σε μια περίοδο αιχμής», επισημαίνει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κ. Δαλάτσης, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα που θίγει ο κ. Ζαγναφέρης.

Προβλήματα και με τα αγροτικά φωτοβολταικά λόγω της μικρής ισχύος

Όπως σημείωσε ο κ. Ζαγναφέρης πέραν του παραπάνω, η ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στον αγροτικό εξηλεκτρισμό στις συμβάσεις net metering (αυτοπαραγωγή με συμψηφισμό) των αγροτών. Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου οι παραγωγοί θέλουν να εγκαταστήσουν μια μονάδα ΑΠΕ και να συνδεθεί με την παροχή ρεύματος της γεώτρησης τους, αλλά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με την διαφορά ισχύος του αρδευτικού (μικρή) και την κατά πολύ μεγαλύτερη ισχύ του φωτοβολταϊκού. Δηλαδή, δεν υπάρχει πρόβλεψη από πλευράς ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ για την αύξηση ισχύος της παροχής για την πράξη της αυτοπαραγωγής με συμψηφισμό. Υπάρχει μόνο η αύξηση ισχύος της παροχής μόνο για να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες οι οποίες είναι κατά πολύ μικρότερες (15-30 ΗΡ) από αυτές του φωτοβολταϊκού (100-150 ΗΡ), με αποτέλεσμα οι παραγωγοί για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αυτοπαραγωγή θα πρέπει να κατασκευάσουν φωτ/κά πάρκα σε κάθε αγροτεμάχιο το οποίο ανεβάζει κατά πολύ τα κοστολόγια και κάνει δυσλειτουργική την συντήρηση τους πλήττοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά τους.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη υπ. αριθμ. 142196/10-11-1987 Κ.Υ.Α. περί μέτρων Αγροτικού Εξηλεκτρισμού η οποία δεν έχει καταργηθεί ή τροποποιηθεί και είναι σε ισχύ . Συγκεκριμένα η παρ. 14 (άρθρα α και β) που αφορά τις εξαιρέσεις εφαρμογής των τιμολογιακών και λοιπών ρυθμίσεων, σε αυτά αναφέρεται ρητά ότι οι τιμολογιακές ρυθμίσεις (αγροτικό τιμολόγιο) δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν χρησιμοποιούνται για αγροτικούς σκοπούς , δηλαδή όσες δεν εξυπηρετούν εκμεταλλεύσεις με καθαρά γεωργικό και παραγωγικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί ο μη παραγωγικός σκοπός μιας γεώτρησης , τότε η ΔΕΗ μπορεί να μην χορηγήσει το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο.

Προτεινόμενες λύσεις

Στην εισήγησή του ο κ. Ζαγναφέρης πρότεινε τις ακόλουθες λύσεις για τα προαναφερόμενα προβληματα: Πρώτον εφαρμογή της 100089/23-1-15 εγκυκλίου του ΥΠΕΚΑ για αυτεπάγγελτη παράταση των αγροτικών συνδέσεων και δεύτερον την διόρθωση εφαρμοζόμενων πρακτικών για την αυτοπαραγωγή (net metering). Σε ετήσια βάση γίνονται τουλάχιστον 1-2 επιτόπιες καταμετρήσεις της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το συνεργείο επισκοπήσεων μπορεί να αξιολογήσει εάν η συγκεκριμένη παροχή έχει αγροτική ή μη χρήση και κατόπιν εισηγήσεως του θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές από τον νόμο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά κυριότερο ωθούμε την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παραγωγής της Περιφέρειάς μας.

Κατέληξε δε λέγοντας: «Εισηγούμαι τη λήψη σχετικής απόφασης για την εφαρμογή της 100089/23-1-15 εγκυκλίου του ΥΠΕΚΑ από την ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ, την λύση γραφειοκρατικών ζητημάτων από τις παραπάνω εταιρείες ώστε να προχωρήσει η αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τους αγρότες και την αποστολή της στα συναρμόδια υπουργεία και φορείς ως απαίτηση της τοπικής κοινωνίας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…