Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Τέχνη στα …κύτταρά μας!

Η Τέχνη στα …κύτταρά μας!

0

Μέσα από το διαγνωστικό μικροσκόπιο της Μαρίας Λαμπροπούλου, Αν. Καθηγήτριας Ιστολογίας – Εμβρυολογίας, Τμήματος Ιατρικής Δ.Π.Θ – Παρουσίαση της έκθεσής της στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης , Μάνος Χατζιδάκις – Τα έσοδα της έκθεσης θα δοθούν σε ογκολογικά νοσοκομεία

 

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ίδρυμα SCIACCA και τα Διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca. Καλεσμένος ο τραγουδιστής Λούκας Γιώρκας. Ένα βραβείο από το Ίδρυμα SCIACCA για τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη

 

 

Η Τέχνη βρίσκεται παντού… Η ειδοποιός διαφορά που χαρακτηρίζει τον καλλιτέχνη είναι ότι μπορεί να τη δει μέσα στην καθημερινότητά του και με τα μάτια της φαντασίας να διεισδύσει στην  άλλη διάσταση των πραγμάτων όταν αυτά συναντώνται με το συναίσθημα και γίνονται έννοιες, την ίδια στιγμή που χιλιάδες άλλα μάτια βλέπουν το πρώτο επίπεδο του αντικειμένου! Δύο διαφορετικοί κόσμοι με διαφορετικές συντεταγμένες, η Επιστήμη και η Τέχνη συνδέονται στο διαγνωστικό μικροσκόπιο της Μαρίας Λαμπροπούλου, Αν. Καθηγήτριας Ιστολογίας – Εμβρυολογίας, Τμήματος Ιατρικής Δ.Π.Θ και το αποτέλεσμα είναι μαγικό και ελπιδοφόρο γιατί περικλείει μήνυμα ζωής, μια κραυγή ζωής και ελπίδας από το αρχέτυπο της ζωής, τα κύτταρά μας.

Εκεί που επιστήμη συναντά την Τέχνη και γεννά την ελπίδα

Μια ιστολογική εικόνα, ενός μέρους του ανθρωπίνου σώματος, με το «άγγιγμα» της κας Λαμπροπούλου, μετουσιώνεται σε πίνακα με πουλιά, με πεταλούδες, με καρδιές, με ηλιοβασιλέματα, με φυσαλίδες… Ένα ελαφάκι, και ένα μικρό ροζ δελφίνι αλλά και μια «Χειραψία με τον θεό» όπως το εμβληματικό έργο του Μικαλάντζελου.  Μόνο που είναι λεπτομέρεια μιας βιοψίας εμβρυακών υμένων στο σάκο που μεγαλώνει το έμβρυο. Και ο συνειρμός είναι προφανής: «Είδα το άγγιγμα του Θεού στον Αδάμ, μέσα στον εμβρυακό σάκο που ξεκινάει η ζωή κι έκανα τον συνειρμό. Μέσα από αυτή την εικόνα ξεπηδά η ελπίδα… δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση μια κακή βιοψία να σταματά την δύναμη και την ελπίδα για ζωή. Αυτό είναι το μήνυμα», τόνισε η κα Λαμπροπούλου παρουσιάζοντας τους πίνακες της έκθεσης με τίτλο: «Επιστήμη και Τέχνη»  μέσα από το μικροσκόπιο», κατά στην πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα SCIACCA και τα Διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca την Τετάρτη 4 Ιουλίου το απόγευμα στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης , Μάνος Χατζιδάκις. «Είναι πίνακες ζωγραφικής που αποτελούνται από απλούς σχηματισμούς κυττάρων που άθελά τους πήραν αυτή την καλλιτεχνική διάσταση», «Βρίσκεται τέχνη μέσα στην επιστήμη σας;», «Ακριβώς και η επιστήμη έτσι γίνεται πιο δημιουργική. Παρόλο που είναι ασύμβατες έννοιες η επιστήμη με την τέχνη ο συνδυασμός έχει ένα μαγικό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ τα βραβεία Giuseppe Sciacca την τιμή που μου έκαναν. Το έργο είναι αφιερωμένο σ΄ όλους όσους αγωνίζονται και μάχονται και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας με θάρρος και αξιοπρέπεια. Νομίζω ότι το μήνυμα είναι ότι μέσα από εκεί που ξεκινάει μια κακή διάγνωση ξεκινάει η ελπίδα», είναι ο ολιγόλεπτος διάλογος που είχαμε με την κα Λαμπροπούλου λίγο πριν την εκδήλωση.

Τα έσοδα της έκθεσης θα δοθούν σε ογκολογικά νοσοκομεία

Μιλώντας για την έκθεση της κας Λαμπροπούλου η γενική γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Βασιλική Μπαφατάκη σημείωσε: «Τα έργα που πωλούνται απ’ αυτή την έκθεση δίνονται σε ογκολογικά νοσοκομεία. Είναι πολύ σημαντικό σε μια εποχή που ο καρκίνος μαστίζει να επιδεικνύουμε κοινωνική ευαισθησία. Είναι ελπίδα ότι μέσα από τις σέλφις του σώματος αναδύεται ελπίδα μέσα από τις καρδιές και τα λουλούδια! Μήπως τελικά μέσα στα κύτταρά μας υπάρχει ελπίδα και μεις δεν την βλέπουμε; Και πρέπει να έχουμε όλοι πολύ καλή ψυχολογία;».

Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων από 5 πίνακες

Να σημειώσουμε ότι σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ 5 παραστάσεις από τους πίνακες της κας Λαμπροπούλου έγιναν γραμματόσημα και κυκλοφορούν σε 2,5 εκ. αντίτυπα. Πρόκειται για τις παραστάσεις : λουλούδια , Πεταλούδα, Καρδιά, Στεφάνι και Ελάφι.

Λ. Γιώρκας: «Είναι πολύ σπουδαίο που η Μαρία είδε αυτά τα πράγματα… μέσα στις βιοψίες» 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο γνωστός τραγουδιστής Λούκας Γιώρκας, ο οποίος δήλωσε στο «Ε»: «Συμμετέχω στην έκθεση της Μαρίας Λαμπροπούλου με αφορμή ένα πολύ όμορφο εύρημα. Έργα τέχνης που σχηματίστηκαν από ιστούς κυττάρων για βιοψία και πραγματικά νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης όλων είναι ο Θεός που παντού δείχνει την τέχνη του και νομίζω ότι αυτό ξεπερνά κάθε λογική. Τα κύτταρα να σχηματίζουν αυτές τις μορφές και τα σχήματα! Είναι πολύ σπουδαίο που η Μαρία είδε αυτά τα πράγματα. Κι αυτό γιατί πολλά μάτια βλέπουν στα μικροσκόπια και δεν παρατήρησαν,  δεν είδαν αυτό που είδε η Μαρία. Αυτό σημαίνει ότι η Μαρία έχει αυτή την καλλιτεχνική φύση μέσα της. Ο κ. Γιώρκας έκλεισε μελωδικά την εκδήλωση ερμηνεύοντας με αισθαντικότητα γνωστά κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκι.

Ένα βραβείο από το Ίδρυμα SCIACCA για τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κα Μπαφατάκη αναφέρθηκε στον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη, λαμβάνοντας αφορμή από το γεγονός ότι ήταν ο εμπνευστής του έργου αναστύλωσης του Πολυχώρου όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα στην μουσική ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις και με την δική του πολύχρονη προσπάθεια έγινε πράξη.  Ως ένδειξη τιμής στην μνήμη του για το έργο και την προσφορά του το Ίδρυμα SCIACCA απένειμε βραβείο στον Γιώργο Παυλίδη που παρέλαβε η κόρη του Μαρίνα και η σύζυγός του Αθηνά, μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης τόσο από την οικογένεια του Γιώργου Παυλίδη όσο και του κοινού που παρακολουθούσε την εκδήλωση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Ο Λούκας Γιώρκας ερμηνεύοντας τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι
Το άγγιγμα του Θεού στον Αδάμ, μέσα στην βιοψία εμβρυακού σάκου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…