Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Γνωριμία με τις «ΑΕΚ του κόσμου» μέσα από μία εκδήλωση γεμάτη μνήμες και συγκίνηση

Γνωριμία με τις «ΑΕΚ του κόσμου» μέσα από μία εκδήλωση γεμάτη μνήμες και συγκίνηση

0

Το βιβλίο του “οι ΑΕΚ όλου του κόσμου” παρουσίασε ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης στην Ξάνθη και την ΑΕΚ Κυψέλης

 Αφορμή η εκδήλωση για την παρουσίαση της διαδρομής της τοπικής «ΑΕΚ Κυψέλης» και της καθοριστικής συμβολής του Βαγγέλη Καραγιαννίδη στην σημερινή επανενεργοποίησή της

Μνήμες και συγκίνηση πυροδότησε η παρουσίαση του βιβλίου “οι ΑΕΚ όλου του κόσμου” του γνωστού δημοσιογράφου της ΕΡΤ Νίκου Αγγελίδη, το απόγευμα του Σαββάτου, όπου την τιμητική της είχε η «δική μας» ΑΕΚ Κυψέλης και η διαδρομή της από την ίδρυσή της το 1952 μέχρι και σήμερα. Για το βιβλίο μίλησαν οι δημοσιογράφοι Βασιλική Μαχαίρα και Σαμή Καραμπουγιούκογλου, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε τον ίδιο τον συγγραφέα «κίτρινο άνεμο» και την πρωτοβουλία για τη συγγραφή του ως έκφανση της «φωτεινής πλευράς του ποδοσφαίρου».

Οι πρώτοι παίκτες και κάτοικοι, όπως ο δάσκαλος του χωριού μίλησαν για τα πρώτα βήματα της ομάδας

Το βιβλίο, που ο Νίκος Αγγελίδης αφιέρωσε στον παππού του από την Κωνσταντινούπολη, περιλαμβάνει την ιστορία 361 ομάδων που φέρουν το όνομα της προσφυγικής ομάδας και μέσα από αυτές αναζητά την ιστορία και τη σημερινή τους κατάσταση. Το έναυσμα για τον ίδιο δόθηκε όταν γνώρισε την ομάδα ΑΕΚ από το χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας, όπου οι πολιτικοί πρόσφυγες «έδεσαν» τη ζωή τους με την ποδοσφαιρική τους ομάδα. Η έρευνα απαίτησε 5 χρόνια, ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί και άλλες ΑΕΚ ανά τον κόσμο, που θα συμπεριληφθούν στη 2η, εμπλουτισμένη έκδοση. Ο ίδιος ο Νίκος Αγγελίδης περιέγραψε πώς ξεκίνησε η Ένωση Αγάπης, όπως τη χαρακτήρισε με την ΑΕΚ και με ποιο τρόπο μια έρευνα που ξεκίνησε ερασιτεχνικά, έγινε ένα πολύτιμο βιβλίο ιστορίας και αναμνήσεων. Όπως είπε και ο ίδιος «όταν μαζεύτηκαν πολλές ΑΕΚ είπα ότι πρέπει να περάσουν στην ιστορία».

Για την Ξάνθη, ωστόσο, η παρουσίαση ήταν μία αφορμή για την παρουσίαση της ιστορίας και των επιτευγμάτων, όχι μόνο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, της ΑΕΚ Κυψέλης, που ξεκίνησε πριν 67 χρόνια, έμεινε αδρανής για 18 χρόνια και σήμερα ακμάζει και εμπνέει και αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Βαγγέλη Καραγιαννίδη, πρόεδρο του συλλόγου της ΑΕΚ Κυψέλης. Όπως ο ίδιος τόνισε, με μετριοπάθεια και έκδηλο το μεράκι για την αγαπημένη του ομάδα, η ΑΕΚ Κυψέλης επαναδημιουργήθηκε το 2006, όχι μόνο για να πρεσβεύει τον αθλητισμό, αλλά και τις ανθρώπινες αξίες.

361 ΑΕΚ από όλο τον κόσμο περιλαμβάνει το βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη

Παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη διαδρομή της ομάδας, ενώ συγκινητική ήταν και η παρουσία παικτών από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της, καθώς και οι μαρτυρίες των κατοίκων της Κυψέλης, όπως του δασκάλου Σωκράτη Ταουσιάνη, που περιέγραψε πώς δημιουργήθηκε το γήπεδο. Το τόπι, τα λαστιχένια παπούτσια, η πρώτη στολή, τα πρώτα παιχνίδια στην πλατεία, η κατασκευή του γηπέδου «ζωντάνεψαν» μέσα από τις αναμνήσεις των παικτών που διηγήθηκαν με συγκίνηση τις πρώτες προσπάθειες και επιτυχίες.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για πολλοστή φορά η ΑΕΚ Κυψέλης παρέλαβε το κύπελλο ήθους της ΕΠΣ Ξάνθης και στους παίκτες της απονεμήθηκε μετάλλιο. Η εκδήλωση έληξε με μια έκπληξη που επεφύλαξε στην ΑΕΚ Κυψέλης ο συγγραφέας, δωρίζοντάς της μία φανέλα της ΑΕΚ, υπογεγραμμένη από τους παίκτες του φετινού ρόστερ της νίκης.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …