Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Αγκινάρες ο’ γκρατέν

Αγκινάρες ο’ γκρατέν

0
agginares ograten

-12 πάτοι αγκινάρας φρέσκοι ή κατεψυγμένοι

-χυμό από 1 λεμόνι

-2 φλιτζάνια γραβιέρα Νάξου τριμμένη

-100γρ. σύγκλινο ψιλοκομμένο ή 8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο

-λίγη φρυγανιά τριμμένη για το ψήσιμο

-Για τη μπεσαμέλ

-5 κουτ. σούπας αλεύρι

-2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο, ζεστό

-2 κουτ. σούπας βούτυρο

-1 αβγό

-αλάτι, πιπέρι

Βράζετε τους πάτους της αγκινάρας για 5 λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα για 1 λεπτό. Ρίχνετε και το γάλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε συνεχώς για να μη σας πιάσει η μπεσαμέλ.

Όταν πήξει η κρέμα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε το αβγό, ανακατεύοντας δυνατά, μη σας ψηθεί. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι από το τριμμένο τυρί και ανάλογο αλατοπίπερο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ, στρώνετε τις αγκινάρες, τις αλατοπιπερώνετε και τις γεμίζετε με ένα κουταλάκι τριμμένο τυρί και λίγο ψιλοκομμένο σύγκλινο ή μπέικον. Από πάνω τις σκεπάζετε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά, συμπληρώνετε ελάχιστο νεράκι στο πυρέξ και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει το φαγητό μια τραγανή κρούστα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μπακαλιαρόπιτα από την Κεφαλονιά

-1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο -500-600 γρ. παστό μπακαλιάρο -100 γρ. ρύζι καρολίνα -1 κρεμ…