Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

0

Θα’ χουμε νέα πρόσωπα
Εν αρχή ο λόγος μεν, αλλά στην περίπτωση της πολιτικής είναι και άλλα, όπως μισές κουβέντες, μισά λόγια, υπονοούμενα, ήξεις-αφίξεις και βέβαια τις διαρροές. Είναι όλα αυτά μια τακτική γιατί κι έτσι περπατάει η τοπική ιστορία ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών αλλά και της κεντρικής σκηνής, παρότι σ’ αυτήν το «δαχτυλίδι»  σου το δίνει το κόμμα, παρά εξαρτάται από σένα τον ίδιο εάν θα είσαι ή όχι υποψήφιος.
Αυτά σε γενικές γραμμές και ούτως εχόντων των πραγμάτων, πάμε παρακάτω. Και το παρακάτω είναι ότι σιγά-σιγά βγαίνουν στον αφρό νέα πρόσωπα που φιλοδοξούν να προσφέρουν στα κοινά του τόπου μας. Η γενικότερη εκτίμηση λοιπόν που υπάρχει  είναι ότι όντως θα υπάρξουν νέα πρόσωπα κι αυτό όπως και να το δει κανείς είναι θετικό.
Γ.Δ.


Παρόν χωρίς μέλλον
Είναι προφανές λοιπόν πως στην υπόθεση αυτή σε εκλογικό επίπεδο πως θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των σημερινών αρχόντων (Δήμων και Περιφέρειας) και των νέων που θα διεκδικήσουν να κερδίσουν τις θέσεις των παλαιών. Φυσιολογικό και καθόλα νόμιμο. Εξάλλου η ανανέωση αποτελεί συστατικό της ζωής και της αλλαγής με την προσδοκία για κάτι καλύτερο.
Μάλιστα όλο αυτό το σκεπτικό μας το περιέγραψε με μια φράση, σοβαρός και έμπειρος αυτοδιοικητικός λέγοντας «…το παρόν δεν έχει μέλλον πλέον…»
Τώρα για ποιο αυτοδιοικητικό «παρόν»  αναφέρθηκε, θα μου επιτραπεί να μην το αναφέρω ακόμη. Έχουμε χρόνο μπροστά μας.
Γ.Δ.


Αγώνας δρόμου
Πριν λίγες ημέρες είχαμε αναφέρει και σχολιάσει στη στήλη ότι αμέσως μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη» οι Αυτοδιοκητικοί θα ξεκινήσουν έναν αγώνα δρόμου. Αγώνας προς την κατεύθυνση εμπλουτισμού των συνδυασμών για τους εν ενεργεία και της δημιουργίας για τους νέους υποψήφιους που θα ξεκινήσουν από την αρχή να στήσουν τον συνδυασμό τους. Και τα δύο δύσκολα, δυσκολότερο το δεύτερο βέβαια.
Το «ψάξιμο» και η έρευνα αγοράς ξεκίνησε και θα συνεχιστεί. Πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί διαπραγματευτικές ικανότητες για να έχει επιτυχία. Κι ακόμη, απαιτεί και μυστικότητα για να μη διαρρεύσουν τα ονόματα και γίνουν στόχος άλλων υποψηφίων δημάρχων, διότι έχει συμβεί κι αυτό κατά το παρελθόν.
Γ.Δ.


Πολυδιάσπαση
«Πολυδιάσπαση εν όψει»  έλεγε φίλος εν ενεργεία αυτοδιοικητικός. Και το έλεγε με στεναχώρια και λύπη, προβλέποντας αυτό που θ’ ακολουθήσει στα  νέα δημοτικά συμβούλια με την μη ομαλή λειτουργία τους. Όλοι σχεδόν, παλιοί και νέοι υποψήφιοι, εκτιμούν ότι με το νομοσχέδιο του « Κλεισθένη» θα γίνεται «πανηγύρι» στα συμβούλια, ενώ πολλές φορές αποφάσεις δεν θα παίρνονται διότι δεν θα υπάρχει η σχετική πλειοψηφία που απαιτείται από το νόμο. Μάλιστα αρκετές φορές η αιτία της μη ψήφισης θα οφείλεται σε εγωισμούς, σκόπιμη άρνηση να προχωρήσει ένα θέμα ή και άλλων απαιτήσεων. Κι αυτό διότι με την απλή αναλογική οι παρατάξεις θα έχουν περισσότερους εκλεγμένους και η αυτοδυναμία άγνωστη υπόθεση.
Γι’ αυτό θα απαιτείται συναίνεση από το Σώμα των Συμβούλων. Κι αν αυτή δεν υφίσταται, δεν θα ψηφίζονται τα θέματα, τα σοβαρά, κι έτσι δεν θα προχωρά τίποτε στους δήμους.
Με δυο λόγια και λαϊκά, δηλαδή «κουλουβάχατα»!
Γ.Δ.


Οι αδιάβαστοι
Τους στείλαν «αδιάβαστους» λέει ο λαός μας γι’ αυτούς που χάνουν τη ζωή τους χωρίς να τους διαβάσει παπάς. Δεν έχασαν τη ζωή τους οι αδιάβαστοι του νόμου για το χτίσιμο του αφορολόγητου, όχι βέβαια. Έχασαν απλώς δύο κατοστάρικα ευρώ που τους υποβλήθηκε πρόστιμο.
Κι αυτό γιατί δεν διάβασαν και δεν άκουσαν κι ούτε εγκαίρως ρώτησαν τους λογιστές τους να τους ενημερώσουν πως πρέπει να «χτίσουν» το αφορολόγητο του 2017 με τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Θυμίζουμε απλώς για την ιστορία πως εμείς ως εφημερίδα τουλάχιστον πέντε έως επτά φορές έχουμε δημοσιεύσει τη σχετική υπόμνηση. Όσοι διαβάζουν, ενημερώνονται και δεν πληρώνουν το πρόστιμο. Οι άλλοι, οι αδιάβαστοι και ανενημέρωτοι, ε, κάποτε θα καταλάβουν τι πρέπει να διαβάζουν και παρακολουθούν.
Γ.Δ.


Μητέρα και 3 μικρά
Η είδηση στην απόλυτη τραγικότητά της. Τέτοια που είναι αδύνατον να μη συγκινήσει, να μην προβληματίσει. Η ιστορία: Οικογένεια Τούρκων μαζί με άλλη κυνηγημένη ως Γκιουλενιστές, μπήκαν σε βάρκα για να περάσουν τον Έβρο στο ύψος Θουρίου Ορεστιάδας. Η βάρκα ανετράπη για κάποιο λόγο και όλοι βρέθηκαν στο νερό. Απολογισμός: μία μητέρα και τα τρία μικρά της παιδιά αγνοούμενοι. Θύματα στο ταξίδι αυτό που κρύβει κινδύνους και απώλειες ζωών.
Η ελπίδα της οικογένειας από την Τουρκία για καλύτερη ζωή τερματίστηκε στα νερά του Έβρου. Για άλλη μια φορά δυστυχώς, για μια πράξη οδύνης ενός έργου που θα συνεχίζεται για καιρό.
-Λύπη, μεγάλη λύπη για έναν τόσο τραγικό και άδικο θάνατο…
Γ.Δ


Δύο θέματα για την Υγεία
Συμπολίτης επισκέφτηκε το ΙΚΑ Ξάνθης για να εκτελέσει μια εξέταση στα Ακτινολογικά ιατρεία όπως ο γιατρός του συνέστησε. Πήγε λοιπόν στη γραμματεία για να ζητήσει να «κλείσει» το ραντεβού αυτό κι εκεί πολύ φυσιολογικά η υπεύθυνη κυρία τον ενημέρωσε ότι εδώ και αρκετό καιρό το σχετικό μηχάνημα είναι χαλασμένο. Μάλιστα του είπε πως ενημέρωσαν τους παραπάνω για τη βλάβη αλλά ενδιαφέρον κανένα για να διορθωθεί και αποκατασταθεί αυτή! Και βέβαια του συνέστησαν να πάει στο Νοσοκομείο όπου πήγε και εξυπηρετήθηκε.
Το δεύτερο θέμα είναι συνέχεια του πρώτου. Εκεί λοιπόν στο Νοσοκομείο, ο συμπολίτης μας έπαθε ένα πολιτισμικό σοκ. Οκτώ στους δέκα στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου ήταν τα άτομα των γνωστών «ευπαθών ομάδων». Οι οποίοι κάνουν δωρεάν τις εξετάσεις τους, δεν φορολογούνται ενώ εισπράττουν επιδόματα και διάφορες άλλες οικονομικές ενισχύσεις από το κράτος.
Τα συμπεράσματα για τα δύο αυτά θέματα, δικά σας…
Γ.Δ.


Έξτρα μπόνους και επιδόματα
Μπορεί οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα να έχουν φτάσει σε επίπεδα Βουλγαρίας (328 ευρώ) μέσα στο 2018,  όμως στο δημόσιο έχουμε αυξήσεις μέσω παροχών και επιδομάτων! Η κυβέρνηση θεωρεί δίκαιο (και κάνει πράξη) να δίνει μπόνους στους μισθούς του δημοσίου αντί να μεριμνήσει για τα 2 εκατομμύρια εξαθλιωμένων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, οι εργαζόμενοι της κρατικής εταιρίας ΗΔΙΚΑ Α.Ε. υπέγραψαν διετή επιχειρησιακή σύμβαση για το 2018 και το 2019 με έξτρα επιδόματα που φτάνουν τις 5.840 ευρώ το χρόνο. Η εταιρία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, την οποία εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας υπέγραψε με τους εργαζόμενούς της σύμβαση που προβλέπει: την μερική επαναφορά δώρων με επίδομα 300 ευρώ για Χριστούγεννα και Πάσχα, τη χορήγηση επιταγής (διατακτική τροφής) 6 ευρώ τη μέρα για σίτιση καθώς και 340 ευρώ το μήνα σε κάθε εργαζόμενο και για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας που πηγαίνει σε παιδικό σταθμό!
Σε καλή μεριά να ευχηθούμε λοιπόν στους «έξυπνους» εργαζόμενους της ΗΔΙΚΑ, που βρήκαν τρόπο να εξαιρέσουν τους εαυτούς τους και να μην τους αγγίξει καμία κρίση και κανένας νόμος. Τα κορόιδα του ιδιωτικού τομέα άλλωστε να είναι καλά και να πληρώνουν όλο και περισσότερους φόρους γι’ αυτούς…


«Μπήκε με το δεξί» η Παρτσαλίδου στην ΕΠΖ
Με πλήρη ομοφωνία και ομοψυχία στέφθηκε η επίσημη πρώτη της κας Δέσποινας Παρτσαλίδου ως προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καθώς όλα τα θέματα 8 εκτός ημερησίας και 4 στην ημερήσια διάταξη εγκρίθηκαν ομόφωνα και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό! Ίσως βέβαια αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα θέματα πλην ενός,  αφορούσαν παραχωρήσεις της πλατείας ή άλλων δημοτικών χώρων σε συλλόγους (Καρκινοπαθών,  Επιτροπές (Επιτροπή Ειρήνης), την αντιπεριφέρεια  ( συναυλία Ξαρχάκου – Πρωτοψάλτη στο πλαίσιο της VIA EGNATIA στο χώρο του Κολυμβητηρίου)  και στο Κέντρο πολιτισμού για την τοποθέτηση οικίσκων των συλλόγων και τις 3  εξέδρες για τις συναυλίες των Γιορτών της Π. Πόλης καθώς και τη σκηνή Νησάκι,  ωστόσο ο κυριότερος λόγος ήταν η  παντελής απουσία της Κοινωνίας Δημοτών. Έτσι από την αντιπολίτευση ήταν μόνο ο κ. Στέλιος Γουναρίδης από την παράταξη «Συμμετέχω» που δεν διαφώνησε σε τίποτε. Όλα πέρασαν σε χρόνο ρεκόρ ακόμη δε και η παράδοση – παραλαβή και τα πεπραγμένα της ΕΠΖ επί προεδρίας Α. Γκιρτζίκη δεν συζητήθηκαν καν…
Μ.Ξ.


 Συνάντηση Ζαγναφέρη με Πετρώφ στο Δημάριο για τον κάθετο άξονα
Την ερχόμενη Πέμπτη ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης θα συναντηθεί με τον ομόλογο του από την Περιφέρεια Σμόλυαν, Αντριάν Πετρώφ. Όχι όμως στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας αλλά στο Δημάριο και συγκεκριμένα στο εργοτάξιο όπου ξεκίνησε η κατασκευή του έργου του α’ τμήματος του κάθετου άξονα της Ξάνθης και συγκεκριμένα το αδιάνοιχτο τμήμα των 8 χιλιομέτρων που θα ενώσει το Δημάριο με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι δύο αυτοδιοικητικοί θα ενημερωθούν για τα τεχνικά θέματα και το χρονοδιάγραμμα περάτωσης του έργου . Σημειωτέον ότι οι  Βούλγαροι το περιμένουν πως και πως καθώς από την δική τους πλευρά έχουν σε πιο προχωρημένο στάδιο τα έργα που έχουν αναλάβει ωστόσο έχουν κάποιες εκκρεμότητες σε κάποια τμήματα της οδού προς το Σμόλυαν. Να υπενθυμίσουμε ότι  στις 10 Ιουλίου με υπογραφή Σπίρτζη δεσμεύτηκαν τα 25 εκ. για το έργο και ο κ. Ζαγναφέρης ζητά μετ΄επιτάσεως να δεσμευτούν και τα υπόλοιπα 20 εκ. ευρώ για την μελέτη και για την βελτίωση άλλων τμημάτων του κάθετου άξονα.
Το ίδιο κι εμείς…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Λίγα λόγια για τον Κώστα Δέλκο Ένας χρόνος από τον θάνατο του Κώστα Δέλκου. Ενός συμπολίτη…