Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Βροντερό «παρών» της Ξάνθης στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία

Βροντερό «παρών» της Ξάνθης στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία

0

Απεύθυναν χαιρετισμό ο μητροπολίτης Ξάνθης και ο δήμαρχος Ξάνθης στο συλλαλητήριο της Καβάλας. Έντονη παρουσία της ΝΟΔΕ Ξάνθης. Σύμφωνα με υπολογισμούς συμμετείχαν 5.000 πολίτες

 

Απών ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης: «Θεωρώ ότι δεν μπορεί ό όχλος να καθορίζει την εθνική πολιτική», δήλωσε στο «Ε»

 

Δυναμική και βροντερή ήταν η παρουσία της Ξάνθης στο συλλαλητήριο της Καβάλας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουνίου 2018 στην πλατεία Ελευθερίας. 17 σύλλογοι με αντιπροσωπεία μελών τους, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες με λεωφορεία ή ΙΧ αυτοκίνητα κατέφτασαν στην Καβάλα ενώ παρόντες ήταν και απηύθυναν χαιρετισμό ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Δυναμικό παρών έδωσε και η ΝΟΔΕ Ξάνθης με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Κιατίπη καθώς και τον κ. Πατεράκη, τον κ. Οικονόμου. Τέλος στο συλλαλητήριο συμμετείχε και ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης.

XANTHIS_PANTELEIMON-emprosΠαντελεήμων: «Η λύση δεν μπορεί να είναι εθνομηδενιστική, σα να λέμε άνω και κάτω μαχαλάς! Λύση που δεν σέβεται την ιστορία, δεν είναι λύση»

Στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, τόνισε: «Σήμερα στην όμορφη πόλη της Καβάλας διατρανώνουμε με κοσμιότητα, αλλά και στεντόρεια φωνή, ότι η Μακεδονία είναι μια, το όνομά της είναι συνώνυμο της Ελλάδας, είναι ο τόπος μας, το παρόν και το μέλλον μας. Αν σήμερα παραδώσουμε το όνομα στους γείτονές μας, τότε αυτό το όνομα της Μακεδονίας θα γίνει κτήμα των Σκοπιανών και η Μακεδονία θα μπει άλλη μια φορά στο στόχαστρο του Σλαβικού αλυτρωτισμού που δεν προέρχεται μόνον από τα Σκόπια. Δεν εκχωρούμε το όνομα σε κανέναν, δε νομιμοποιούμε κανέναν να διαπραγματεύεται την ιστορία μας και την ταυτότητά μας. Έχουμε ένα ιερό χρέος προς τους Μακεδονομάχους. Η λύση δεν μπορεί να είναι εθνομηδενιστική, σα να λέμε άνω και κάτω μαχαλάς! Λύση που δεν σέβεται την ιστορία, δεν είναι λύση».

Δήμαρχος Ξάνθης: Είναι αδιαπραγμάτευτο, μπορούν οι γείτονές μας να ονομάζονται όπως θέλουν, αλλά όχι Μακεδονία»

«Η αλήθεια είναι μια και ακούστηκε παντού, η Μακεδονία είναι Ελλάς, το λένε όλοι οι Έλληνες, το μαρτυρά η ιστορία μας. Θέλουμε να ξέρουμε τι συζητάμε σήμερα, την ιστορία μας, τους προγόνους μας; Είναι αδιαπραγμάτευτο, μπορούν οι γείτονές μας να ονομάζονται όπως θέλουν, αλλά όχι Μακεδονία. Μακεδονία είναι εδώ, δεν χρειάζεται να αποφασίσουμε τίποτα», είπε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.

zagnaferis synenteyxi1Απών ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης: «Θεωρώ ότι δεν μπορεί ό όχλος να καθορίζει την εθνική πολιτική»

Συνειδητά απών από το συλλαλητήριο της Καβάλας ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης. Σε δήλωσή του στο «Ε» τόνισε: «Θεωρώ ότι δεν μπορεί ο όχλος να καθορίζει την εθνική πολιτική. Όσες φορές οι πολιτικοί μας εμπιστεύτηκαν στην λαϊκή βούληση είχαμε εθνικές καταστροφές. Θυμηθείτε τι έγινε το 1921 – 1922 όταν με λαϊκή βούληση αποφασίστηκε η προέλαση του στρατού μας στην Μ. Ασία που είχε αποτέλεσμα την Μικρασιατική καταστροφή και την εθνική μας τραγωδία Ήταν λοιπόν συνειδητή η απόφασή μου να μην συμμετέχω. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζω να ονομαστούν Μακεδονία τα Σκόπια».

Σύμφωνα με υπολογισμούς συμμετείχαν 5.000 πολίτες

Περισσότεροι από5.000, σύμφωνα με υπολογισμούς από εφημερίδες της Καβάλας,  ήταν οι πολίτες από την Καβάλα, την Ελευθερούπολη, τη Χρυσούπολη, την Ξάνθη και την Κομοτηνή που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Καβάλας. Επίσης άλλοι δύο Μητροπολίτες, ο Φιλίππων , Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, και Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, απέστειλαν το μήνυμα ότι η Εκκλησία της Ελλάδας αφουγκράζεται τη λαϊκή βούληση και απαίτηση. Παρόντες εκτός από τον δήμαρχο Ξάνθης και οι δήμαρχοι Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα τόνισε με έμφαση τη παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρείται, λέγοντας: «Η συγκλονιστική παρουσία σας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Εμείς αποφασίσαμε, τελεία και παύλα, καμία αναγνώριση. Ο δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Συμβούλιο είχαν την υποχρέωση να πάρουν θέση δημόσια και ξεκάθαρα. Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, με κοινή γλώσσα, κοινά ιερά, κοινούς θεσμούς, συμμετείχαν στις Αμφικτιονίες, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ζήτημα της ονομασίας έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με την παραχάραξη της ιστορίας. Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό τελεσίγραφο ή θα υπάρξει λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία ή χίλια χρόνια να μην υπάρξει καμία λύση».

«Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με το πλήθος να ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξαν ακρότητες και συνθήματα με κομματικό περιεχόμενο, αν και υπήρχαν κομματικά στελέχη, εκτός από μια γενικότερη αποδοκιμασία για τα κόμματα και τους πολιτικούς που εκφράστηκε, όμως, συγκρατημένα», όπως αναφέρει το site : www.kavalapost.gr .

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …