Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Δροσερό στο σχέδιο παρεμβάσεων σε υποδομές Ρομά

Το Δροσερό στο σχέδιο παρεμβάσεων σε υποδομές Ρομά

0

Ο δήμος Ξάνθης μεταξύ των 50 δήμων που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα

 

Παράλληλα «τρέχει» σε  Δροσερό και Κιμμέρια το πρόγραμμα «Just Rom» που δίνει την δυνατότητα πρόσβασης στην δικαιοσύνη

 

Ο Δήμος Ξάνθης συγκαταλέγεται στους 50 δήμους όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα για τους Ρομά που έχει ως στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσή τους. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης που υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι έχουν περιθώριο μέχρι της 26 Ιουλίου να υποβάλουν προς την Ειδική Γραμματεία τα αιτήματά τους αναφορικά με τις πράξεις που θα υλοποιήσουν. Να σημειώσουμε ότι οι παρεμβάσεις θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) των Περιφερειακών Προγραμμάτων ( ΠΕΠ).

Παρεμβάσεις βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης στο Δροσερό

Ειδικότερα σ΄ ότι αφορά το Σχέδιο της Ειδικής Γραμματείας, έχει γίνει κατηγοριοποίηση ανάλογα με την υφιστάμενη κατάσταση. Στην πρώτη κατηγορία την λεγόμενη «κόκκινη» ανήκουν οι οικισμοί όπου οι κάτοικοι ζουν σε σκηνές, όπως η περίπτωση του Αλάν Κουγιου Κομοτηνής.  Σ’ αυτή το Σχέδιο προβλέπει μετεγκατάσταση σε οργανωμένους χώρους,  στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι Ρομά με παραπήγματα. Σ’ αυτή το Σχέδιο περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν αυτοί που είναι εγκαταστημένοι σε κάποιο τόπο και έχουν μόνιμη κατοικία. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει και το Δροσερό και γι’ αυτή την κατηγορία προβλέπονται παρεμβάσεις βελτίωσης υποδομών, που θα συνεισφέρουν στην ένταξη και την ελαχιστοποίηση της περιθωριοποίησης.

Οι δύο όψεις του Δροσερού

Όλοι οι παροικούντες εν Ξάνθη γνωρίζουν ότι ο οικισμός του Δροσερού έχει δύο όψεις, και δύο …κόσμους. Είναι αυτοί που έχουν σπίτια και μερικά απ΄ αυτά πολύ περιποιημένα και πολλοί απ’ αυτούς έχουν  υπαχθεί στο νόμο για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (είναι γνωστό ότι όλος ο οικισμός είναι αυθαίρετος), στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο μιλούν καλά ελληνικά, δουλεύουν και έχουν κοινωνικοποιηθεί σε βαθμό μάλιστα πολύ ικανοποιητικό. Σ’ αυτό έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι η δημοτική αρχή Ξάνθης έχει επιλέξει να έχει αντιδήμαρχο από τον οικισμό του Δροσερού αλλά και μια σειρά από δράσεις κοινωνικής στήριξης εκπαίδευσης και περίθαλψης. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, και είναι τελείως αχαρτογράφητη. Είναι αυτοί οι μετακινούμενοι οι οποίοι δεν είναι καταγεγραμμένοι και ζουν στις παρυφές του οικισμού μέσα σε συνθήκες αθλιότητας Πρόκειται για ένα άντρο εγκληματικότητας, ένα γκέτο όπου βασιλεύει η πλήρης αναρχία. Πρώτη παρέμβαση σ’ αυτή την περιοχή είναι η καταγραφή και στη συνέχεια η βελτίωση των υποδομών. Ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος που θα συναντηθεί με την Ειδική Γραμματέα Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά εντός του Ιουλίου σημειώνει: «Έχουν γίνει κάποια βήματα στον δήμο μας, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Πρέπει να υλοποιηθούν και άλλες δράσεις στην κατεύθυνση της ένταξης και της κοινωνικοποίησης των Ρομά. Γι αυτό και είναι σημαντική η συμμετοχή μας στο Δίκτυο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών για το θέμα διαβίωσης των Ρομά. Βασική μας μέριμνα είναι κάθε συμπολίτης να έχει ονοματεπώνυμο, οδό και αριθμό , ώστε να χαρτογραφήσουμε την περιοχή, να έχουμε πραγματική εικόνα της κατάστασης και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο  το πρόγραμμα και τις δυνατότητες που δίνει. Να σημειώσουμε πως σ’ αυτές περιλαμβάνονται τα λεγόμενα «πολυκέντρα» με εγκαταστάσεις ατομικής υγιεινής ενώ όπου δεν είναι εφικτό αυτό εγκαθίστανται υγειονομικά containers. Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύνδεση με τα δίκτυα κοινωνικής ωφελείας και τη δημιουργία βασικών υποδομών ή αποχετευτικού συστήματος.

«Τρέχει» στο Δροσερό το πρόγραμμα « Just Rom»

Παράλληλα υλοποιείται για δεύτερη χρονιά στο Δροσερό το πρόγραμμα « Just Rom». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συμβουλευτικές δράσεις και υλοποιείται από το Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ρομά. Όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος κα Γκιρτζίκη Αλεξία, η οποία έχει οριστεί από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης υπεύθυνη του προγράμματος,  το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα στις γυναίκες του Δροσερού να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους  και πού πρέπει να απευθυνθούν όταν διαπράττονται σε βάρος τους αδικήματα . Είναι μια στοχευμένη δράση και ο δήμος Ξάνθης είναι ο πρώτος  περιφερειακός δήμος που το υλοποιεί μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νομικών που έχουν αναλάβει το έργο έχουν διατεθεί από το δήμο χώροι για γραφεία στο Δροσερό και στα Κιμμέρια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…