Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σε ευρύτερες συναινέσεις για κορυφαία ζητήματα της χώρας κάλεσαν Σαχινίδης-Τζελέπης

Σε ευρύτερες συναινέσεις για κορυφαία ζητήματα της χώρας κάλεσαν Σαχινίδης-Τζελέπης

0

Πρώτη πολιτική εκδήλωση της νεοσύστασης γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής στην Ξάνθη. Εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών οργανώσεων στις 24/7

«Γραμμή» για αυτοδύναμη πορεία του ΚΙΝΑΛ στις αυτοδιοικητικές εκλογές . Ζητούν από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν την αυτοκριτική τους για να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση σε κρίσιμα ζητήματα

Την πρώτη της πολιτική συγκέντρωση πραγματοποίησε η νεοσύστατη Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής στην Ξάνθη, το απόγευμα της Παρασκευής, με ομιλητές τον πρώην υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και τον βουλευτή Σερρών Μιχάλη Τζελέπη. Μετά την εκλογή επικεφαλής, το Κίνημα Αλλαγής έχει στραμμένο το βλέμμα στην ανάδειξη των τοπικών οργανώσεων με τις εκλογές της 24ης Ιουλίου και τον καθορισμό του ιδεολογικού στίγματος του νέου φορέα, μέσα από τις επαφές και συζητήσεις με μέλη, φίλους και παραγωγικούς φορείς, ώστε να καταρτιστεί το πρόγραμμα και οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ.

Τους δύο ομιλητές παρουσίασε ο νέος γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Παλτόγλου, ενώ προηγήθηκε της εκδήλωσης συνέντευξη Τύπου, όπου τα δύο στελέχη του Κινήματος Αλλαγής απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Εισαγωγικά, ο Φίλιππος Σαχινίδης εκτίμησε ότι η χώρα δε θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση χωρίς ευρύτερες συναινέσεις, ενώ ο Μιχάλης Τζελέπη τόνισε την ανάγκη διάχυσης του αισθήματος συνευθύνης, καθώς, όπως είπε, η ευθύνη για την εγκαθίδρυση νέων πολιτικών συσχετισμών δεν είναι ευθύνη μόνο των στελεχών, αλλά όλων των προοδευτικών πολιτών και ευχήθηκε το ΚΙΝΑΛ, να είναι «η ευχάριστη έκπληξη» των επόμενων εκλογών.

Αυτοδύναμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Το ΚΙΔΗΣΟ έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση

Σχετικά με τις ζυμώσεις που γίνονται στο πλαίσιο των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και το διαβλεπόμενο «άνοιγμα» κατά περίπτωση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαχινίδης χαρακτήρισε πολύ πρόωρη κάθε τοποθέτηση αναφορικά με συνεργασίες, ενώ σχολίασε ότι το Νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» αποσκοπεί μόνο σε πολιτικά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε: «Θα εξετάσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε να καταλήξουμε στις καλύτερες δυνατές υποψηφιότητες και στη βάση των δεδομένων θα αποφασίσουμε. Σε κάθε περίπτωση επιμένουμε στην αυτόνομη πορεία». Από την πλευρά του ο κ. Τζελέπης επεσήμανε ότι «ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένας προνομιακός χώρος για μας, καθώς εμείς κάναμε όλες τις μεταρρυθμίσεις. Η δημοκρατική παράταξη διαθέτει πλειάδα ικανών στελεχών που διοικούν, αντίθετα με την κυβέρνηση που έκανε λόγο για βλαχοδημάρχους. Ακόμη και η στήριξη του Μπουτάρη αποτελεί έναν καιροσκοπισμό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε τη δική μας στρατηγική και στόχος μας είναι να αναδείξουμε και νέα αυτοδιοικητικά στελέχη».

Πώς λειτουργεί στο ΚΙΝΑΛ η πολιτική των «ίσων αποστάσεων»

Παραβρέθηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανέστης Αντωνιάδης. Δικαιολογημένα απουσίαζαν Στολίδης-Γκαρμπούνης

Σε ερώτηση για την πολιτική των ίσων αποστάσεων και πώς αυτή διατηρείται από το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Σαχινίδης σημείωσε ότι: «δε λειτουργεί με τη λογική της μεζούρας. Έχουμε υποχρέωση όταν η χώρα βρίσκεται στη μεγαλύτερη σε διάρκεια κρίση να καταθέσουμε προτάσεις για να την ξεπεράσουμε με ασφάλεια. Μία από τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε είναι η διαμόρφωση προτάσεων και εξειδίκευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη σύγκλιση με την Ευρώπη, την προσέγγιση επενδύσεων και τη στήριξη όσων επλήγησαν περισσότερο. Σε αυτά, ας έρθουν να τοποθετηθούν τα υπόλοιπα κόμματα. Η χώρα μας πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα με τις πολιτικές Σαμαρά και Τσίπρα και γι’ αυτό επιλέγουμε την αυτόνομη πορεία. Πιθανά βέβαια να υπάρχει σύμπτωση σε κάποια θέματα με τη μια ή την άλλη πλευρά». Ο κ. Τζελέπης για το ίδιο θέμα επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να μας προσμετράει κανείς για την επόμενη μέρα αριθμητικά, παρά μόνο πολιτικά» και κάλεσε να υπάρξει εθνική συνεννόηση, διευκρινίζοντας ότι για το ΚΙΝΑΛ δεν είναι «αυτοσκοπός» η κυβερνητική παρουσία.

Να κάνουν την αυτοκριτική τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με το ζήτημα της υποστήριξης του νέου φορέα μέσω αυτοκριτικής για όσα οδήγησαν σε αυτή τη θέση της δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ο κ. Σαχινίδης σε έντονο τόνο σχολίασε: «είμαστε οι μόνοι που έχουμε κάνει αυτοκριτική και μάλιστα τόσο σκληρή. Η Νέα Δημοκρατίας δεν έκανε ποτέ και περιμένω να δω αν θα το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε και μίλησε για το νέο ήθος της Αριστεράς, αλλά σε όλες του τις επιλογές αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος. Μέσα από τα κείμενα και τις τοποθετήσεις των στελεχών μας είναι φανερό ότι φτάσαμε σε ακραία μορφή αυτοκριτικής» και συνεχίζοντας το λόγο του σχετικά με το ζήτημα των ευθυνών, σημείωσε: «Γιατί η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος βγήκαν από την κρίση και όχι εμείς; Μήπως εδώ η διάδοση του μίσους και του διχασμού έπαιξαν ρόλο; Οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ λένε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέστρεψαν τη χώρα; Από πού; Από τι την έκαναν χειρότερα; Από τη δικτατορία που είχαμε πριν; Μόνο όταν κάνουμε αυτοκριτική θα είμαστε ώριμοι για ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις. Είναι αναγκαίο σε 3-4 σημεία να συνεννοηθούμε κι ας κρατήσουμε στα άλλα την ταυτότητά μας, αλλά να σταματήσει ο διχασμός που κατάντησε ‘εθνικό σπορ’».

Για το ίδιο ζήτημα και ο κ. Τζελέπης έδωσε βαρύτητα στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση, υπογραμμίζοντας την ασυνέπεια των προγραμμάτων ΝΔ (Ζάππεια) και ΣΥΡΙΖΑ (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης), ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «και η κρίση θέτει υπό κρίση και την κρίση των πολιτών».

Αγωνία για την αποχή στις επόμενες εκλογές

Αμφότεροι οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της απαξίωσης της πολιτικής στη συνείδηση των πολιτών, εκφράζοντας αγωνία για το ιστορικά μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στις τελευταίες εκλογές. Ο κ. Σαχινίδης επ’ αυτού επεσήμανε: «έχουμε υποχρέωση όλοι όσοι συμμετείχαμε στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε την κρίση, να επιχειρήσουμε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και θα είναι νίκη της πολιτικής συνολικά αν καταφέρουμε στις επόμενες εκλογές το ποσοστό συμμετοχής να είναι μεγαλύτερο του 56% των προηγούμενων εκλογών.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες με απόφαση του Αρείου Πάγου

Τι θα γίνει με τις 12 έδρες που κατέχουν στη Βουλή Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε …