Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

0

Οι μπλε κάδοι
Κοινοτοπία θα πει κανείς και θα έχει δίκιο. Όμως παρά το ότι οι γνωστοί μπλε κάδοι που υπάρχουν σ’ ολόκληρο το νομό πλέον, είναι για να συλλέγονται τα ανακυκλώσιμα υλικά, εντούτοις, εν Ξάνθη, άλλα συμβαίνουν. Κι αυτό που συμβαίνει είναι κάποιοι, προφανώς «έξυπνοι», ρίχνουν στους μπλε κάδους… σκουπίδια οικιακά διάφορα.
Μετά από τόσες συζητήσεις το να συνεχίζουν κάποιοι σ’ αυτήν την ενέργεια σημαίνει πως την κάνουν σκόπιμα. Άλλος λόγος δεν βρίσκω να υπάρχει. Εκτός κι αν οι άνθρωποι αυτοί είναι…αγράμματοι και δεν γνωρίζουν ανάγνωση!… Οι ίδιοι πάντως ψηφίζουν. Κι αυτό είναι το τραγικό.
Γ.Δ.


Αναβλήθηκε η δίκη των γιατρών
Μία σημαντική δίκη είχε χθες στο Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης. Κατηγορούμενοι ήταν τρεις γιατροί από το νοσοκομείο Ξάνθης , οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο με την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από συγκλίνουσα αμέλεια υπόχρεων». Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση αφορά θάνατο ενός βρέφους και πολιτική αγωγή είναι οι γονείς του. Δικηγόροι των γιατρών είναι οι εκ Ξάνθης Γιάννης Μπάρκας και Θανάσης  Ξυνίδης και ο εκ Θεσσαλονίκης κ. Γαλανόπουλος. Ο κ. Μπάρκας ζήτησε αναβολή και το δικαστήριο ανέβαλε την δίκη για τον Δεκέμβριο. Να σημειώσουμε ότι χθες εκδικάστηκαν  και πολλές υποθέσεις με χρέη.
Μ.Ξ.


H συνεδρίαση του ΕΒΕ Ξάνθης
Συνεδρίασε την Δευτέρα το Δ.Σ. του  ΕΒΕ Ξάνθης με διαδικαστικά ως επί το πλείστον θέματα στην ημερήσια διάταξη. Τα μοναδικά ίσως άξια αναφοράς είναι ότι εγκρίθηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού που αφορά στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΕΒΕ ενώ επίσης συζητήθηκε το θέμα που αφορά την διοργάνωση του τριήμερου συνεδρίου από το ΕΒΕ Ξάνθης της Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 28 – 29 – 30 Ιουνίου και θα συμμετέχουν  αποστολές από την Βουλγαρία. Στόχος είναι η ενημέρωση για την ένταξη και υλοποίηση διασυνοριακών προγραμμάτων. Επίσης το ΕΒΕ Ξάνθης προτίθεται να αναβαθμίσει την ιστοσελίδα του και να συνδεθεί με όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Μ.Ξ.


Στη φωτό ο Δημητράκης Εμμανουήλ από το Ρέθυμνο Κρήτης το 1930 – Υπεύθυνος για την Αστυνομία της Ξάνθης μέχρι το 1945

Πολλά τα λεφτά Άρη…
Ε, λοιπόν, να’ μαστε ειλικρινείς, ο συμπολίτης που κέρδισε τα 4.700.000 ευρώ, σίγουρα θα έχει στο εξής ένα πρόβλημα. Κι αυτό, μετά τη μεγάλη χαρά και την τρέλα από την τύχη που τον βρήκε, δεν είναι άλλο από το τι θα κάνει τόσα χρήματα!
Διότι, για δώστε προσοχή παρακαλώ, τα 4.700.000 ευρώ, είναι σε δραχμές 1 δις 600 εκ. δραχμές!! ποσό αστρονομικό και απίστευτό για τα μέτρα της περιοχής μας. Είναι ικανό να σε οδηγήσει σε ακραίες εκδηλώσεις, μέχρι σημείου «σαλταρίσματος» εάν δεν διατηρηθεί η ανάλογη ψυχραιμία που απαιτείται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις περιπτώσεις περασμένων χρόνων που συμπολίτες μας κέρδισαν κάποια εκατομμύρια δραχμές και σε σύντομο διάστημα τα σκόρπισαν δεξιά-αριστερά. Μάλιστα δυο-τρεις στο τέλος έμειναν στον άσσο!
Προσοχή λοιπόν! Τα πολλά κέρδη από τη θεά τύχη, έτσι άκοπα και χωρίς ιδρώτα εύκολα εξανεμίζονται. Τέλος πάντων, ας μην το γρουσουζέψουμε. Ας ευχηθούμε το «σε καλή μεριά» κι ας πιάσουν τόπο τα χρήματα επ’ ωφελεία του τυχερού συμπολίτη και της περιοχής μας.
Γ.Δ.

Φροντίδα πεσόντων
Ο σεβασμός των κατοίκων μιας περιοχής προς αυτούς που θυσιάστηκαν στους διάφορους αγώνες της χώρας, δεν πρέπει να εξαντλείται σε λόγια. Παράλληλα όταν αποφασίζει να τους τιμήσει, οφείλει η τοπική κοινωνία μέσω των φορέων της, να φροντίζει το έργο της απονομής τιμής. Τρεις προτομές έχουμε στο πάρκο μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας. Για να τιμήσουμε τους συμπολίτες που στον αγώνα υπέρ πατρίδας πρόσφεραν την ίδια τη ζωή τους. Αυτές οι προτομές λοιπόν χρήζουν φροντίδας. Και την ευθύνη γι’ αυτήν την ενέργεια την έχει ο δήμος Ξάνθης. Η εικόνα των προτομών δεν τιμά κανέναν. Οφείλει η υπηρεσία του δήμου σε αποκατάσταση. Είναι το μικρότερο οφειλόμενο χρέος μας. Επιτέλους, οι δημοτικοί μας σύμβουλοι δεν κυκλοφορούν σ’ αυτήν την πόλη με τα πόδια;
Γ.Δ.


Το μυστήριο τώρα αρχίζει
Οι ανθρώπινες τραγωδίες, μικρές ή μεγάλες, πάντα αποκτούν ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη, τους απλούς ανθρώπους. Τους δημιουργεί ένα ενδιαφέρον το ανθρώπινο δράμα του «άλλου», γνωστού ή αγνώστου άσχετο. Είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να μάθει λεπτομέρειες, να γνωρίζει για την εξέλιξη της υπόθεσης, να εκφράζει και τη δική του άποψη, να μεταφέρει συζητήσεις από το καφενείο, να ιντριγκάρεται από την όλη υπόθεση. Ανθρώπινο και το ζούμε για άλλη μια φορά με τα νέα στοιχεία για το θάνατο της 55χρονης Ξανθιώτισσας της οποίας το πτώμα είχε βρεθεί στον Αη Γιάννη Αβδήρων την Καθαρά Δευτέρα. Την υπόθεση έφερε στην επιφάνεια η εκπομπή «Φως στο τούνελ» της Νικολούλη και αμέσως τα νέα ταξίδεψαν σ’ όλο το νομό.
Αυτονόητο ότι στα καφενεία του νομού άναψαν οι συζητήσεις εκ νέου, άρχισαν να κατατίθενται διάφορες εικασίες, αυθαίρετες οι περισσότερες ως συνήθως. Εν τέλει η υπόθεση ήρθε στην επικαιρότητα και πλέον τα νέα στοιχεία δημιουργούν διαφορετικές προοπτικές στην όλη υπόθεση. Εν αναμονή λοιπόν να δούμε ποια θα είναι η όλη εξέλιξη. Το μυστήριο τώρα αρχίζει…
Γ.Δ.


Το Φυσικό Αέριο πάλι
Κάθε τόσο η κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργών (κάθε φορά διαφορετικοί…) μας ενημερώνει εγκύρως, ότι το Φυσικό Αέριο… έρχεται.
Τη φορά αυτή μας προσδιόρισε και τον χρόνο. Μας τον προσδιόρισε στα πέντε χρόνια. Τότε λοιπόν, θ’ αρχίσει η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου στις πόλεις όπως διαβεβαίωσαν οι υπουργοί Σταθάκης και Χαρίτσης (τον δεύτερο τον εμπιστεύομαι περισσότερο πάντως).
Μεταξύ μας, ειλικρινά, θέλω να τους πιστέψω αλλά δεν είναι εύκολο. Έχω ακούσει κατά καιρούς δηλώσεις και δηλώσεις για το θέμα που νιος ήμουν και γέρασα, όπως λέει ο λαός μας.  Γι’ αυτό φρονίμως ποιών, θα αναμένω την πενταετία. Εξάλλου, τι είναι πέντε χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα…
Γ.Δ.


Προκλήσεις και απειλές από τους Τούρκους!
Κάθε μέρα και κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι, που λόγω των προεδρικών εκλογών και για εσωτερική τους κατανάλωση επιτέθηκαν με σκαιότατους χαρακτηρισμούς αρχικά στον υπουργό Άμυνας και τώρα στον πρωθυπουργό της χώρας μας, ξεπερνώντας κάθε όριο!
Προχθές ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπ. Μποζντάγ, σε συνέντευξή του αναφέρθηκε και στην αποφυλάκιση των Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα ενώ καταφέρθηκε με αισχρό τρόπο κατά του Α. Τσίπρα: «Με κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά το πραξικόπημα, είχαμε ένα θετικό κλίμα ότι αυτοί θα εκδοθούν. Σκεφθήκαμε ότι ο κ. Τσίπρας κρατάει τον λόγο του, ότι είναι λόγος ανδρός…»! Απείλησε μάλιστα ότι όπου κι αν πάνε οι 8 στρατιωτικοί, θα τους βρουν, θα τους πακετάρουν και θα τους πάρουν στην Τουρκία!
Για τις απαράδεκτες αυτές απειλές και προκλήσεις της γείτονος, φταίει βέβαια και η ελληνική κυβέρνηση που αφενός έκανε σχετικές συζητήσεις για έκδοση αντί να παραπέμψει ευθέως στη δικαιοσύνη και αφετέρου που επιτρέπει σε Τούρκους πολιτικούς να αλωνίζουν προεκλογικά στη Θράκη, δήθεν με «προσωπικές» επισκέψεις, εμπλέκοντας την περιοχή και τη χώρα στα πολιτικά τους παιχνίδια. Κάτι που δεν επέτρεψαν να συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία και Ολλανδία) κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα, παρά τις οργίλες αντιδράσεις και επιθέσεις Ερντογάν…


Φωτογραφικό αναμνηστικό

Δεν έχασαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με καταξιωμένους ηθοποιούς οι αυτοδιοικητικοί της Ξάνθης, που παραβρέθηκαν στους 18ους Θεατρικούς Μαθητικούς Αγώνες, που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη.
Εξαιρετική η επιλογή Ηλιάδη και Κολλάρου να κρατήσουν… αναμνηστικό με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, που έδωσε το παρών στην αξιέπαινη προσπάθεια των μαθητών που συμμετείχαν στους θεατρικούς αγώνες.
Να σημειώσουμε δε, ότι η διάκριση των μαθητών του 5ου δημοτικού Ξάνθης με το πρώτο βραβείο αποτελεί μεγάλη χαρά για όλη την πόλη, καθώς προσφέρει επιβράβευση στους ίδιους τους μαθητές για τον κόπο, την αγάπη και το χρόνο που αφιέρωσαν και εμπνέει το σύνολο της Ξάνθης για τέτοια όμορφα και περισσότερα.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…