Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

0

Πέσαμε έξω
Ομολογούμε ότι πέσαμε έξω στο θέμα της προφυλάκισης χωρίς κατηγορία των δύο αξιωματικών του στρατού στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. Πιστεύαμε ότι με την συμπλήρωση των τριών μηνών, η υπόθεση θα προχωρούσε και θα υπήρχε θετική μάλιστα εξέλιξη για τα δύο παλικάρια. Πέσαμε έξω διότι το τριμηνο πέρασε ήδη εδώ και μέρες και ακόμη καμία κίνηση από πλευράς των δικαστικών αρχών της γείτονος.
Τελικά οι δύο αξιωματικοί πληρώνουν α) τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία και β) την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου ν’ αφήσει ελεύθερους τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο. Όλη η άτυχη συγκυρία συγκεντρωμένη στους δύο νέους, δυστυχώς.
Γ.Δ.


Το «άνοιγμα» αυτοκινήτων στις παραλίες
Φέτος το καλοκαίρι παρατηρείται μια έξαρση κρουσμάτων διάρρηξης αυτοκινήτων σε παραλίες, τόσο του νομού μας όπως και στους γειτονικούς νομούς. Οι διαρρήκτες σπάζουν ένα ή δύο τζάμια και αφαιρούν συνήθως τσάντες, έγγραφα και βέβαια πορτοφόλια ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Βέβαια άμεσα μέτρα αντιμετώπισης δεν μπορούν να ληφθούν διότι το εύρος των παραλιών είναι μεγάλο και η φύλαξη από την αστυνομία αδύνατη λόγω μικρού αριθμού αστυνομικών. Εδώ είναι που οι τοπικοί φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, δηλαδή και οι ίδιες οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να δουν το ζήτημα της ασφάλειας και να μη μένουν μόνο στη βιτρίνα.
Το φαινόμενο φέτος τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας διαρρήξεων κι αν δεν ληφθούν μέτρα, μπορεί να χαθεί σ’ ένα καλοκαίρι ό,τι κερδήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Γ.Δ.


Τάδε έφη Καμμένος
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος χθες και μίλησε για διάφορα θέματα. Εμάς μας ενδιαφέρουν όσα δήλωσε για την υπόθεση του Σκοπιανού, την ονοματολογία, το τηλεφώνημα του Ζάεφ και άλλα τέτοια επίκαιρα.
Είπε λοιπόν ο Καμμένος ότι «δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία με τα Σκόπια». Εξάλλου, όλη η διαδικασία, είπε, θα κρατήσει έναν χρόνο μεταξύ των δύο χωρών.
Είπε κι άλλα ο Καμμένος για αποφάσεις εσωτερικής λειτουργίας του κόμματός του, αλλά αυτά λίγο ενδιαφέρουν. Πάντως όσοι περίμεναν πιθανή παραίτηση Καμμένου, θα περιμένουν πολύ. Δεν θα γίνει ποτέ. Για τους γνωστούς λόγους βέβαια.
Γ.Δ.


Όχι πανικός με τα φίδια
Σε χώρους με έντονη βλάστηση, τόσο δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν φίδια. Κατ’ αρχάς απαιτείται προσοχή διότι περισσότερο ξαφνιάζεται κανείς από την παρουσία του φιδιού, παρά κινδυνεύει.
Εξάλλου, τα περισσότερα είδη φιδιών που ζουν στην περιοχή μας είναι εντελώς άκακα και ακίνδυνα. Περισσότερος είναι ο φόβος παρά ο κίνδυνος. Ο μοναδικός υπαρκτός κίνδυνος προέρχεται από την οχιά η οποία βέβαια συνήθως ζει σε περιοχές εκτός πόλης, σε πετρώδεις και εκτός υγρών και δροσερών σημείων διότι αρέσκεται να κάθεται στον ήλιο.
Οι κάτοικοι των χωριών και της υπαίθρου γνωρίζουν την ύπαρξη των φιδιών γύρω τους και δεν ενοχλούνται διότι τα φίδια εξολοθρεύουν ποντίκια, αρουραίους και άλλα τρωκτικά.
Γ.Δ.


Περί προσφυγικών ροών
Τελικά η αλλαγή συντελέστηκε. Ο Έβρος από εναλλακτική οδός για τους πρόσφυγες έχει εξελιχθεί σε κύρια οδό. Μάλιστα αυτό αποδεικνύεται από τις αυξημένες καθημερινές ροές ανθρώπων από κάθε σημείο της Αφρικής και της Ασίας. Μάλιστα στην κυβέρνηση προβληματίζονται για την νέα διευρυμένη προσφυγική διαδρομή του Έβρου. Ξένα Μέσα  Ενημέρωσης κάνουν αναφορά στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Έβρου. Κι επειδή η μετακίνηση των προσφύγων-μεταναστών γίνεται με αυτοκίνητα, έχουμε συχνά κρούσματα «κυνηγητού» των ανήλικων οδηγών που δεν σταματούν στον έλεγχο με αποτέλεσμα να συμβαίνουν και τροχαία ατυχήματα με το τελευταίο μάλιστα και με πέντε νεκρούς.
Γ.Δ


 Η μεγάλη κυρία

Η Ελλάδα ολόκληρη αλλά και η Ξάνθη ιδιαίτερα τιμούν την Βιργινία Τσουδερού. Την τιμούν για το έργο και την προσφορά της στην πατρίδα της την Ελλάδα και το ιδιαίτερο έμπρακτο ενδιαφέρον της για την Ξάνθη, τη Θράκη.
Είχαμε την τιμή και την χαρά να την γνωρίσουμε πολύ πριν δημιουργήσει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η γνωριμία η παλιά ανανεώθηκε με την άφιξή της στην Ξάνθη για τη δημιουργία της σημαντικής της ιδέας για το Ίδρυμα. Συζητήσεις, συναντήσεις, αναμνήσεις, ώρες ατελείωτες. Η συζήτηση μαζί της ήταν μόνον κέρδος, ήταν Παιδεία.
Η συνεργασία της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ με το όνειρο της Τουδερού κράτησε χρόνια. Κοινή πορεία στον Πολιτισμό. Αρχικά στο κτίριο της οδού Αβδήρων, αργότερα στην Καπνεργατών. Αρχόντισσα πραγματική, με γνώσεις και ευγένεια.
Λυπηρό ν’ αποχαιρετάς έναν αγαπητό άνθρωπο, μια Κυρία πραγματική, μια Αρχόντισσα, που είχε θέσει στόχο στη ζωή της την προσφορά στον συνάνθρωπο.
Αποχαιρετούμε μαζί με άλλους πολλούς τη Βιργινία Τσουδερού. Κλίνουμε το γόνυ από σεβασμό κι εκτίμηση στην μεγάλη Κυρία. Μεγάλη απ’  όλες τις απόψεις. Μας έλειψε διότι είχαμε καιρό να την συναντήσουμε, θα μας λείψει οριστικά, δυστυχώς.
Αντίο Βιργινία Τσουδερού. Είχες μια γεμάτη ζωή. Καλό σου ταξίδι!
Γ.Δ.


Η Ξάνθη χρειάζεται Αναπτυξιακή
Από υπομονή σε νέα υπομονή κι αργότερα κι άλλη υπομονή οδηγεί τους ιδιώτες το Leader. Η διεύθυνση της Αναπτυξιακής Ροδόπης προφανώς θα έχει και τις δικές της ευθύνες και δεν μπορεί να ευθύνεται μόνον το αρμόδιο υπουργείο για το θέμα του Leader για δημόσιους φορείς και Συλλόγους. Όλη αυτή η καθυστέρηση και η συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ροδόπης, σηματοδοτεί κατά τη γνώμη μας μια εξέλιξη. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη δημιουργία μιας νέας Αναπτυξιακής Νομού Ξάνθης.
Είναι καιρός πλέον οι υπεύθυνοι του Νομού να «βάλουν κάτω» τους εγωισμούς και να συνεργαστούν για τη δημιουργία του Αναπτυξιακού αυτού οργάνου. Το έχει ανάγκη ο νομός για να γίνονται επενδύσεις μικρές ή μεγαλύτερες τόσο από την Αυτοδιοίκηση όσο και από τους ιδιώτες. Καιρός είναι να προχωρήσει το θέμα. Όσο παραμένει αυτή η ερμαφρόδιτη ένωση με τη Ροδόπη, η Ξάνθη θα χάνει. Και γι’ αυτό το χάσιμο κάποιοι ευθύνονται. Καιρός είναι να ξεκινήσουν τη νέα Αναπτυξιακή σε νέες βάσεις.
Γ.Δ.


Εκλογικό
Δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, αλλά πληροφορίες από διάφορες πηγές αναφέρουν ότι οι εκλογές έκλεισαν για τις 11 Σεπτεμβρίου 2018. Για κάποιους ίσως να φαντάζει απίθανο, για άλλους απλή φημολογία, εσείς σημειώστε την ημερομηνία για να την τσεκάρετε όταν έρθει ο Σεπτέμβριος. Για δικαιολόγηση της διεξαγωγής ενωρίτερα του κανονικού των εκλογών, εύκολα μπορεί να βρεθεί κι αυτή δεν είναι άλλη παρά Οικονομικοί λόγοι που θα επικαλεστεί η κυβέρνηση όπως παγίως γίνεται εδώ και χρόνια. Έτσι, αμέσως μετά τα μπάνια του λαού, πάμε για εκλογές, βουλευτικές βέβαια.
Γ.Δ.


“Έγραψε” ο Κ. Ζαγναφέρης
zagnaferis synenteyxi1Μια ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε μέσω ανάρτησης στην προσωπική του σελίδα στο Facebook  αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης. Λαμβάνοντας αφορμή από την συζήτηση για το λεγόμενο  «Μακεδονικό» ο κ. Ζαγναφέρης απευθύνει κάλεσμα σε φορείς , συλλόγους και πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο που πρέπει να οργανωθούν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης, ώστε να μην έχουν τον χαρακτήρα «φιέστας» αλλά να έχουν μια ιστορική αναφορά για την νέα γενιά. Ιδού οι σκέψεις του κ. Ζαγναφέρη: « Το 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης και ίσως θα πρέπει να αρχίσει να μας απασχολεί ο τρόπος και η ποιότητα των επετειακών εκδηλώσεων.
Δυστυχώς, πολλοί αυτούς τους εορτασμούς τους βλέπουν ως φιέστες έχοντας στο μυαλό τους το οικονομικό όφελος σαν μία ακόμα αργία της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να αναλάβει ρόλο οδηγού με σκοπό η νέα γενιά να εμπεδώσει, να γνωρίζει και να απαντά υπεύθυνα για τα πραγματικά γεγονότα και γιατί πρέπει να αποδώσουμε στους πρωταγωνιστές των γεγονότων του 1919 τις τιμές που τους αρμόζει. Και αυτό το γράφω γιατί επί 70 και πλέον χρόνια αφήσαμε το λεγόμενο Μακεδονικό ζήτημα στις σκέψεις και στις ορέξεις κάθε ανιστόρητου, γαλουχώντας τρεις γενιές σε ιστορικά λανθασμένες και εθνικά επιζήμιες θέσεις.
Θεωρώ χρέος μας, ένα χρέος που έχουμε απέναντι στους νέους , να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που έχει δεχτεί η Ιστορία μας, έχοντας πάντα στο μυαλό μας την φράση του Διονυσίου Σολωμού, πως πρέπει να θεωρούμε εθνικό ότι είναι αληθές.
Η Αντιπεριφέρεια δέχεται προτάσεις από φορείς, συλλόγους κ.α. για τον τρόπο που πρέπει να οργανωθούν οι εκδηλώσεις ώστε οι νέες γενιές θωρακισμένες με γνώσεις να έχουν απαντήσεις για κάθε άσχετο πονηρά σκεπτόμενο».
Να σημειώσουμε ότι είχε μεγάλη αποδοχή η πρόταση αν κρίνουμε από τα σχόλια…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…