Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

0

Άρχισε να κινείται
Ευχάριστη έκπληξη μας επιφύλαξε ο δήμος Ξάνθης έστω και τώρα. Πρώτον έχουμε αλλαγές στο εσωτερικό δίκτυο της ύδρευσης που έπρεπε να γίνουν, για να σταματήσουν οι συχνές βλάβες και ν’ αντικατασταθούν οι σωλήνες.
Δεύτερο, αξιοποιεί πρόγραμμα για παρεμβάσεις στο Δροσερό κι αυτό είναι σημαντικό, τρίτον συμμετέχει σε πρόγραμμα ηλεκτρονικής βελτίωσης του δήμου για την εξυπηρέτηση των δημοτών και βέβαια υλοποιεί πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων τόσο στο κέντρο όσο και περιφερειακά.
Είναι μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των δημοτών, οι οποίοι βέβαια περιμένουν κι άλλα, διότι υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να λυθούν.
Γ.Δ.


Αστυνόμευση με ποδήλατα
Όσοι φίλοι αναγνώστες ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες θα τους έχουν δει τους αστυνόμους με ποδήλατα. Όπως και σε πόλεις της Θεσσαλίας υπάρχουν δημοτικοί αστυνόμοι εποχούμενοι να οδηγούν ποδήλατα. Στις πόλεις λοιπόν που χρησιμοποιούν αυτή την μορφή αστυνόμευσης προστέθηκαν και τα Χανιά Κρήτης. Η αρχή θα γίνει, έγινε ήδη, στο χώρο της Παλιάς Πόλης Χανίων και οι Αστυνομικοί θα προσφέρουν πληροφορίες αλλά και προστασία και εξυπηρέτηση των δημοτών και επισκεπτών.
-Να σκεφθώ ότι θα δούμε στα μέρη μας κάτι παρόμοιο; Μάλλον δύσκολο το βλέπω…
Γ.Δ.


Νέα αποχώρηση από τους ΑΝΕΛ
Εξελίξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Ο βουλευτής Λαζαρίδης Γιώργος με επιστολή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο προεδρείο της βουλής ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του. Οι δε λόγοι της απόφασής του έχουν να κάνουν με το Σκοπιανό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δήλωσε «Δεν μπορώ να σηκώσω το βάρος στη συνείδησή μου».
Μετά και τη δεύτερη αποχώρηση σε λίγες ημέρες, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που συνεχίζουν να παραμένουν είναι επτά τον αριθμό και η συγκυβέρνηση διαθέτει πλέον 152 βουλευτές.
Κοινή η διαπίστωση πως στην παράταξη του Πάνου Καμμένου τα πράγματα πλέον γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα έως απρόβλεπτα.
Γ.Δ.


Ξανθιώτες εκδρομείς στην Καππαδοκία το 2007. Οι περισσότεροι αυτών με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας (Αρχείο Γιάννη Κιουρκτσόγλου)

Καιρικό
Μέχρι και σήμερα Πέμπτη, η ΕΜΥ προβλέπει καταιγίδες, ανέμους, κρύο και βέβαια αρκετή βροχή. Πράγματα που τα ζήσαμε ήδη και τα είχε προβλέψει. Τέλος Ιουνίου και οι ουρανοί έχουν ανοίξει για τα καλά. Ψυχρές αέριες μάζες που προκαλούν βροχοπτώσεις, αστραπές και βροντές (κεραυνοί), χαλάζι και όλα αυτά λόγω των παρεμβάσεων των ανθρώπων. Άλλαξε λοιπόν το κλίμα στον πλανήτη μας, πολύ συχνά συμβαίνουν μεγάλες καταστροφές από τυφώνες, πλημμύρες, πυρκαγιές, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και τις περιουσίες τους, ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, οι πάγοι λιώνουν και η μόλυνση συνεχίζεται. Συνεχίζεται και ο απλός άνθρωπος μένει μόνος, απροστάτευτος, κυρίως στις χώρες της Ασίας, Λατινικής Αμερικής αλλά και της βόρειας ακόμη.
Άραγε πότε οι ισχυρές βιομηχανικές χώρες θα καταλάβουν το κακό που έρχεται;
Γ.Δ.


Τι θα κάνει η Εκκλησία;
Παρότι η κυβέρνηση δεν έκανε επίσημη ανακοίνωση για το δημοσίευμα της Καθημερινής περί διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, τα σχόλια και οι δηλώσεις έχουν αρχίσει.
Βέβαια, η Ιεραρχία της Εκκλησίας κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της και δεν προχωρά σε δηλώσεις. Μάλλον, υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, ο διαχωρισμός θα είναι μια βελούδινη διάσταση κι όχι μια κόντρα.
Κι επειδή από κυβερνητικά χείλη ελέχθη ότι η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος θα συνεχιστεί, ανησυχία καμία. Όλα τα υπόλοιπα είναι επουσιώδη και οι Ιεράρχες θα χαμογελάσουν ευχαριστημένοι για άλλη μια φορά διότι ο «διαχωρισμός» θα είναι ένα λεκτικό παραμύθι που θα ικανοποιεί τους αριστερούς και θα καθησυχάζει τους δεξιούς και την εκκλησία κυρίως, η οποία είναι συνηθισμένη πλέον, εδώ και εκατοντάδες χρόνια να ευλογεί πότε την δεξιά του Κυρίου και εσχάτως την αριστερά…
Ως εκ τούτου το ερώτημα τι θα κάνει η Εκκλησία περιττεύει. Θα κάνει αυτό που χρόνια τώρα ξέρει να κάνει και το κάνει σωστά. Να υπερασπίζεται συμβιβαζόμενη τα συμφέροντά της.
Γ.Δ.


Μάχη Κοτζιά υπέρ των Σκοπίων
Ομολογούν οι περισσότεροι ότι μένουν έκπληκτοι από την εργώδη προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών Κοτζιά να βοηθήσει την κυβέρνηση των Σκοπίων. Τρέχει στην Ευρώπη και υποστηρίζει τις θέσεις των Σκοπίων για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τσακώνεται» με τους Γάλλους και Ολλανδούς που μπλοκάρουν τις ενταξιακές προσπάθειες του κρατιδίου. Μέγιστο το ενδιαφέρον Κοτζιά που μάλιστα πολλούς στην Ε.Ε. τους έχει ξαφνιάσει αυτό το ενδιαφέρον γιατί δεν τους είναι συνηθισμένο.
Και μένει η απορία. Γιατί τόσο πάθος και τόση προσπάθεια του Κοτζιά; Εντεταλμένος ποιας χώρας είναι να υποστηρίζει τα συμφέροντα; Τι εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε; Υπάρχει κάποια ερμηνεία που την γνωρίζει μόνον ο υπουργός Κοτζιάς και τον παρεξηγούν όλοι αδίκως;
Γ.Δ.


Έχει κι άλλες λύσεις
Όμως δεν θα μας αφήσει έτσι νηφάλιους και τεμπέληδες ο υπουργός Εξωτερικών. Επίσημες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την επιτυχημένη λύση του ονόματος των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία που έχει ξεσηκώσει τους περισσότερους Έλληνες και δη της Βόρειας Ελλάδας, ο εν λόγω υπουργός θα λύσει τα θέματα της χώρας μας με την Αλβανία, στη συνέχεια το Κυπριακό, κι αν του το επιτρέψουν, έχει ιδέες και διάθεση να επιλύσει το Μεσανατολικό. Τέτοια όρεξη για λύσεις έχει ο υπουργός μας, φτου να μην το βασκάνουμε και πάθει κάτι και δεν προφτάσει να τις υλοποιήσει. Τις έχει έτοιμες, στο τσεπάκι του σας λέμε, πάντα επ’ ωφελεία των άλλων, ως γνωστόν…
Γ.Δ.


Ζητούνται επενδυτές για τα Λουτρά και την παραλία με τα φύκια και την θεραπευτική λάσπη του Λάγος
Πριν από 3 χρόνια είχαμε παρουσιάσει σε ρεπορτάζ μας με τίτλο: « Κρυμμένος …θησαυρός στην λάσπη του Πόρτο Λάγος»  (Δημοσιεύτηκε στις 18 Αυγούστου 2015), την παραλία με τα φύκια και την λάσπη στην οποία αποδίδουν θεραπευτικές ιδιότητες για αρθριτικά, ρευματικά, αναπνευστικό αλλά και δερματικές παθήσεις. Μάλιστα αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι παρότι δεν έχει προβληθεί είναι γνωστό σε  λίγους και μυημένους και έρχονται από τους γειτονικούς νομούς αλλά και από το Εξωτερικό (Γαλλία, Ελβετία) που ερευνούν και ενημερώνονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες της λάσπης από φύκια και στο Πόρτο Λάγος έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση αυτής της ευεργετικής λάσπης και μάλιστα δωρεάν! Τότε ο δήμαρχος Αβδήρων είπε πως είναι στις προθέσεις του δήμου η δημιουργία ενός Κέντρου Λασποθεραπείας που θα λειτουργεί παράλληλα με τα Λουτρά της Ποταμιάς ώστε να αποτελεί μια ακόμη υποδομή ιαματικού τουρισμού. Έκτοτε ουδέν…
Ούτε Κέντρο αλλά και τα Λουτρά υπολειτουργούν…
Η αλήθεια είναι ότι είναι σπάνια περίπτωση (αλλά όχι ανύπαρκτη) οι δήμοι να κάνουν βιώσιμες επενδύσεις είτε τουριστικού χαρακτήρα είτε άλλου είδους. Είναι τόσο πολύπλοκη η νομοθεσία, και οι αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας που ακυρώνουν στην πράξη κάθε τέτοια πρωτοβουλία.
Γι αυτά χρειάζονται ιδιώτες  να αναπτύξουν διάφορες δραστηριότητες να γίνουν ξενοδοχεία, να φέρουν κόσμο και χρήμα. Έτσι έρχεται η ανάπτυξη.
Το ζητούμενο όμως είναι που είναι αυτοί οι επενδυτές… Γιατί αν κρίνουμε από την περίπτωση του κάμπινγκ Μυρωδάτου τότε άστα να πάνε!
Μ.Ξ.


Φταίνε κι αυτοί!
Νέο πρόγραμμα έρχεται για τους Ρομά του Δροσερού με στοχευμένες παρεμβάσεις ανά κατηγορία. Στην περίπτωση του Δροσερού δεν προβλέπεται να γίνει μετεγκατάσταση ή επιδότηση ενοικίου γιατί υπάρχουν μόνιμες κατοικίες και όχι σκηνές ή παραπήγματα. Αλλά προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις βελτίωσης υποδομών, έως  και «πολυκέντρο» με εγκαταστάσεις ατομικής υγιεινής στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή του οικισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται προγράμματα για τους Ρομά. Όλοι θυμόμαστε και τα περίφημα ….στεγαστικά δάνεια όπως και τι …κοτέτσια έγιναν στο Σέλινο. Όλοι θυμόμαστε επίσης τις επιδοτήσεις για επιχειρήσεις και τι απέγιναν… Ας μην κρυβόμαστε έχουν πέσει πολλά λεφτά στο Δροσερό, έχουν δοθεί και δίνονται πολλά επιδόματα από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και από λεφτά των φορολογούμενων.  Για να είμαστε δίκαιοι έχουν γίνει βήματα, ο οικισμός δεν είναι στην κατάσταση που ήταν αλλά όχι ανάλογα με τα χρήματα που δόθηκαν. Και σε κάθε περίπτωση ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι του Δροσερού και ας μην τα ρίχνουν όλα στο κράτος για την κατάστασή τους!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…