Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

0

Με λίγα λόγια
Διαβάστε παρακαλώ το αποτέλεσμα έρευνας για το οικονομικό κόστος της γραφειοκρατίας και διαφθοράς. Έτσι, στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ η γραφειοκρατία και η διαφθορά ετησίως και η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός όχι μόνο της αυτοδιοίκησης αλλά του συνόλου-κυρίως- των υπηρεσιών της χώρας.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια λέει ο λαός μας και στην περίπτωση αυτή έχει απόλυτο δίκιο.
Γ.Δ.


Αλήθεια
Μεγάλη ιστορία η αλήθεια. Όχι η λέξη αυτή καθεαυτή όσο το περιεχόμενό της. Είναι σκληρή λέξη, διαμάντι που κόβει και δεν κόβεται. Δεν θ’ αναλύσω περισσότερο τη λέξη. Είναι πόνος, δάκρυ, θάρρος και ψυχική δύναμη και άλλα πολλά, θετικά και μη.
Μόνο θ’ αναφέρω λίγες λέξεις που μου’ στειλε φίλος στο κινητό. Γράφει: «Πάμε άλλη μια: δεν είναι πελατειακό κράτος, είναι πελατειακή κοινωνία. Οι γνωριμίες είναι η βασική μορφή επικοινωνίας στην αγορά εργασίας ΚΑΙ στον ιδιωτικό τομέα»
Άλλη μια αλήθεια λοιπόν…
Γ.Δ.


Τουρκικές εκλογές
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η παντοδυναμία του Ερντογάν ξεφτίζει. Πολλές από τις δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι οι προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου θα κριθούν στο δεύτερο γύρο και ότι, στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν δεν θα καταφέρει να διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Αυτό θα βάλει τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά καθώς ο πρόεδρος θα πρέπει να συνυπάρξει με μια βουλή που θα ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
Γ.Δ.


Το ύψος του χρέους
Η δημοτική αρχή με τη βοήθεια του καιρού, κλείνει τρύπες στα οδοστρώματα, ρίχνει άσφαλτο αλλού και γενικά κινείται. Με την απλή, μικρή καθημερινότητα και την καλοκαιρινή ραστώνη. Εντάξει, δείχνουμε κατανόηση στους οχταμηνίτες κι εμείς και ο δήμος, γι’ αυτό και τους «σχολάει» στις 12 η ώρα. Τέλος πάντων, άλλοι οι ρυθμοί εκεί, άλλοι στην αγορά, την πιάτσα.
Με την ευκαιρία, υπενθυμίζουμε στον αγαπητό δήμαρχο ότι αναμένουμε μια απάντηση για τα χρέη κάποιων δημοτών που χρόνια τώρα μένουν…στα αζήτητα. Ρωτάμε, σε ποιο ύψος έχει φτάσει το ποσό αυτό; Δεν πρέπει να γίνει γνωστό ως ποσό;
Άντε τα ονόματα δεν λέγονται, αλλά γιατί σιωπή για το ύψος του χρέους;
Γ.Δ.


Πάμε Μουντιάλ
Σήμερα λοιπόν, Πέμπτη 14 Ιουνίου, είναι η εναρκτήρια εκδήλωση, η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, το γνωστό στους ποδοσφαιρόφιλους Μουντιάλ. Το είπαμε: Ποδοσφαιρική πανδαισία από δεκάδες ομάδες και εκατοντάδες ποδοσφαιριστές πρώτου επιπέδου. Θα χορτάσουμε οι περισσότεροι άνδρες από ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, από γκολ, και θα ζήσουμε διάφορες συγκινήσεις που μόνον το ποδόσφαιρο προσφέρει.
Κλείνοντας, ευχή να δούμε όμορφα παιγνίδια, καθαρά, δυνατά κι όχι βρώμικα. Δυστυχώς για μας, για άλλη μια φορά η εθνική μας ομάδα δεν είναι στο μεγάλο αυτό ποδοσφαιρικό ραντεβού που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια.
-Καλό θέαμα λοιπόν!…
Γ.Δ.


Αυτοδιοικητικοί μηνυόμενοι
Έχει γίνει καθεστώς εδώ και χρόνια οι αυτοδιοικητικοί να μηνύουν αυτοδιοικητικούς. Η αντιπολίτευση καταφεύγει στη λύση της νομικής οδού για να μπορέσει να ελέγξει τη δημοτική πλειοψηφία η οποία συνήθως λειτουργεί με έπαρση και χωρίς να τηρεί τις δεσμεύσεις του νόμου. Κι όταν αλλάζουν οι θέσεις, και η πρώην αντιπολίτευση κερδίσει, καταφεύγει στον ίδιο τρόπο εις βάρος συναδέλφων της η σημερινή αντιπολίτευση. Και τρέχουν όλοι στα δικαστήρια για αστείες υποθέσεις. Υποθέσεις που εκδικάζονται μετά από χρόνια και συνήθως είναι απαλλακτικές.
Τι δείχνει όλη αυτή η ιστορία; Ότι χάνεται η ουσία και οι διαφορές αντί να λύνονται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου λύνονται στις δικαστικές αίθουσες. Όπου βέβαια ευτελίζεται ο θεσμός από την αντιπαράθεση για ένα θέμα ασήμαντης σημασίας.
Σημεία παρακμής και έλλειψη ισχυρών προσωπικοτήτων στην αυτοδιοίκηση.
Γ.Δ.


Το είχαμε προβλέψει
Την περασμένη εβδομάδα από τη στήλη αυτή όπως θα θυμούνται οι τακτικοί αναγνώστες είχαμε γράψει πως το νέο όνομα των Σκοπίων θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Και λίγες ημέρες μετά, αποδείχτηκε ότι πέσαμε διάνα. Το κρατίδιο των Σκοπίων αποφάσισαν οι δύο πρωθυπουργοί να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία.
Βέβαια υπάρχουν πολλά να κανονιστούν ακόμη, πολλά να διευκρινιστούν και ψηφιστούν εν καιρώ, όπως το θέμα της επίσημης γλώσσας και της εθνότητας του κρατιδίου, πράγματα ιδιαίτερα σοβαρά για την ελληνική πλευρά. Πολύ μελάνι και ακόμη περισσότερες δηλώσεις θα γίνουν από δω και πέρα. Ουσιαστικά η υπόθεση είναι στην αρχή, μόλις άνοιξε.
Γ.Δ.


Υπάρχει πλειοψηφία
Θυμίζουμε για να συζητάμε σοβαρά, ότι υποχρέωση πλέον είναι της κυβέρνησης να ψηφίσει για όλα όσα θα έρθουν στη βουλή από αυτήν την ίδια. Αυτή θα τα φέρει, αυτή θα τα ψηφίσει. Η αντιπολίτευση θα κάνει τη δική της δουλειά χωρίς να χρειάζεται δικαιολογίες.
Υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ας ψηφίσουν κι ας τελειώνουν. Μετά θα κριθούν στις εκλογές. Τα πράγματα είναι απλά και δεν χρειάζονται πολλά λόγια για το όνομα των Σκοπίων. Η κυβέρνηση αποφασίζει και πράττει και η κοινωνία ανάλογα συμφωνεί ή όχι. Δημοκρατικά και οριστικά και τα σκυλιά δεμένα.
Γ.Δ.


Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή των Θερμών
Τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην δύσβατη ορεινή περιοχή γύρω από τις Θέρμες. Όπως μας πληροφόρησε ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Ρούτσιας η φωτιά ήταν  έρπουσα δηλαδή έκαψε φυλλώματα, θάμνους και σάπιους κορμούς δένδρων που ήταν πεσμένοι στο έδαφος και δεν επεκτάθηκε στο δάσος της Οξιάς και Βελανιδιάς. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας η επιχείρηση κατάσβεσης ήταν πολύ δύσκολη επειδή η πυρκαγιά ήταν σε δυσπρόσιτη περιοχή μακριά από δρόμο και σε έδαφος με κλήση. Για το λόγο αυτό επιχείρησαν μόνο πεζοπόρα τμήματα και γι αυτό χρειάστηκε και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής η οποία και παραμένει στην περιοχή, για να προλάβει τυχόν αναζωπύρωση.
Να σημειώσουμε ότι όπως μας διαβεβαίωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής δεν υπήρξε ούτε υπάρχει πρόβλημα για τα παρακείμενα χωριά.
Μ.Ξ.


Και εβαπτίσθη Severna Makedonija
Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πολύμηνη διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων. Τσίπρας και Ζάεφ έδωσαν τα χέρια… στο όνομα Severna Makedonija ή ελληνιστί «Βόρεια Μακεδονία». Όπως μας είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του η συμφωνία περιλαμβάνει και αλλαγή του συντάγματος της γείτονος με απαλοιφή οτιδήποτε εμπεριέχει αλυτρωτικό περιεχόμενο, σύμβολα έννοιες ή ιστορικές αναφορές. Μάλιστα τέθηκαν και δικλείδες ασφαλείας με κυρώσεις και αναστολή της συμφωνίας σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Πρόκειται για μια έντιμη συμφωνία και για τις δύο χώρες, μια συμφωνία που οικοδομήθηκε πάνω στην εθνική γραμμή για την χώρα μας που χαράχτηκε ακόμη επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…