Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

0

Προσοχή! Ο 161 προσλήψεις Κοινωφελούς εργασίας αφορούν τους δήμους Αβδήρων , Τοπείρου, Μύκης και όχι τον δήμο Ξάνθης
Εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσει ο β΄ κύκλος του Προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας που αφορά 274 δήμους. Η κατανομή στο νομό μας είναι 161 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων. Να διευκρινίσουμε ότι αυτές οι θέσεις αφορούν τους δήμους Αβδήρων , Τοπείρου και Μύκης και όχι τον δήμο Ξάνθης. Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Ξάνθης ήδη υλοποιεί τον β΄κύκλο του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας καθώς εντάσσεται στους 34 δήμους – θύλακες υψηλής ανεργίας και είχε προτεραιότητα. Ο αριθμός των προσλήψεων αυτός είναι συνολικός. Η κατανομή ανά δήμο θα ανακοινωθεί όταν προκηρυχτεί το πρόγραμμα. Στο μεταξύ χθες βρήκε η Πρόσκληση για το πρόγραμμα που αφορά 10.000 ανέργους 18 – 29 ετών που θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις.
Μ.Ξ.


Σωστή πρόταση
Το μόνο θετικό που βγήκε από την πολύωρη συζήτηση με θέμα “Γιορτές Παλιάς Πόλης: Παρελθόν, παρόν και μέλλον” που διοργάνωσε ο Σύλλογος των Κατοίκων Π. Πόλης ήταν ότι κατατέθηκε η πρόταση να γίνει ένας Κανονισμός για τις Γιορτές, όπως υπάρχει αντίστοιχα για το Καρναβάλι, την οποία αποδέχτηκε και δεσμεύτηκε μάλιστα γι αυτό. Ένα σύνολο κανόνων που θα πρέπει να τηρούν οι σύλλογοι σε σχέση με το ωράριο και την καθαριότητα καθώς και όσοι επαγγελματίες εμπλέκονται στις Γιορτές. Γενικά έγινε μια καλή κουβέντα για τον θεσμό ενώ δεν έλειψαν οι ακραίες απόψεις που θέλουν την Π. Πόλη να ανήκει μόνο στους κατοίκους της που ενοχλούνται με κάθε επαγγελματική δραστηριότητα ακόμη και με την παρουσία ατόμων που δεν ταιριάζουν στη δική τους …αισθητική και κουλτούρα! Για παράδειγμα κάτοικος κατέθεσε την ενόχλησή του επειδή κατά τη διάρκεια συναυλίας που παρακολουθούσε περνούσε κάποιος με το  σουβλάκι στο χέρι και μιλούσε στο κινητό!
Τέτοια λένε και χάνουν το δίκιο τους!
Μ.Ξ.


«Έφυγε» ο Ανδρέας Δημαρέλης
Ένας ευγενικός άνθρωπος, χαμηλών τόνων, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 71 χρόνων. Πρόκειται για τον Ανδρέα Δημαρέλη, Οικονομολόγο-Λογιστή, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του στους ξανθιώτες επί πάρα πολλά χρόνια. Αγαπητός απ’ όλους, μειλίχιος, καλοσυνάτος και εργατικός πάρα πολύ. Η απώλεια της συζύγου του του στοίχησε αρκετά και μάλλον δεν την ξεπέρασε ποτέ. Επί πολλά χρόνια τον είχαμε γείτονα στην Μπρωκούμη 31 και τον είχαμε γνωρίσει αρκετά.
Ας είναι ελαφρύ το χώρα της Ξάνθης. Θα ξεκουραστεί εκεί που πάει για πάντα μια και ο καλός λόγος των συμπολιτών θα τον συνοδεύει.
Γ.Δ.


Επίκαιρη φωτογραφία λόγω Μουντιάλ. Ομάδα Ξανθιωτών σε εκδρομή στη Μόσχα (Αρχείο Γιάννη Κιουρκτσόγλου)

Βοήθεια προς τη γεωργία
Σίγουρα οι συνεχείς βροχές των τελευταίων ημερών έχουν εκνευρίσει τους κατοίκους της πόλης γιατί τους στερούν τα μπάνια, τις βόλτες στην αγορά και τις εξόδους εν γένει.
Αυτές οι βροχές όμως ήταν χρυσάφι πραγματικό για τους αγρότες όλου του νομού, κυρίως γι’ αυτούς που καλλιεργούν βαμβάκι και καλαμπόκια. Έτσι, επιβεβαιώνεται για μια φορά ακόμη ο μύθος του Αισώπου για τους δυο γιούς, ο ένας κεραμεύς και ο άλλος καλλιεργητής. Δυο γιοι, δυο αντικρουόμενα επαγγελματικά συμφέροντα.
Έτσι και με τις τελευταίες βροχές. Άλλοι τις θέλουν, άλλοι όχι.
Γ.Δ.


Πλημμύρες και καταστροφές
Οι βροχές όμως, πέρα από τις ευεργετικές τους προσφορές προς τους ανθρώπους, γίνονται αιτία και για μεγάλες καταστροφές με πλημμύρες και συχνά και με ανθρώπινα θύματα όπως πριν μήνες στη Μάνδρα Αττικής όπου 24 άτομα πνίγηκαν από τα νερά. Ας μείνουμε όμως στο θέμα για λίγο κι ας βάλουμε τα πράγματα στις πραγματικές τους βάσεις. Και η αλήθεια είναι ότι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις ήταν η μοναδική και ίσως κύρια αιτία για ότι κακό έγινε  σε ζωές και περιουσίες.Το πού οφείλεται το πάθημα, όλοι το γνωρίζουν. Και δεν είναι άλλο από τα αυθαίρετα μπαζώματα ρεμάτων, κατασκευών οικοδομών σε πρώην κοίτες ποταμών ή χειμάρρων. Δηλαδή στους ανθρώπους που παρεμβαίνουν αυθαίρετα και παράνομα, που παρανομούν αγνοώντας την δύναμη της φύσης.
Βέβαια είναι και οι μεγάλες ποσότητες νερού που πέφτουν σε σύντομο διάστημα, είναι οι φερτές ύλες που φρακάρουν τα φρεάτια ομβρίων, είναι που κανείς δεν αποδέχεται τις προσωπικές του ευθύνες, είναι το «σε μένα θα συμβεί το κακό;». Κι όταν έρθει, που θα έρθει, βρίζουν και καταριώνται την κακή τους τύχη και όχι τις δικές τους ευθύνες, τις αυθαιρεσίες και παρανομίες.
-Έλληνες αεί παίδες…
Γ.Δ.


Κατάθεση τη Δευτέρα
Η απόφαση έχει παρθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και την προσεχή Δευτέρα θα κατατεθεί στη βουλή το Νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να γίνει νόμος του κράτους. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν κάποιες αλλαγές, αλλά η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Και ο πυρήνας της όλης προσπάθειας δεν είναι άλλος από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 και μια σειρά νέων ρυθμίσεων.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο «Κλεισθένης» όπως ονομάστηκε ο νέος νόμος, απορρίφθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος όπως και από την Ένωση Περιφερειών.
Γ.Δ.


Φίλος είπε
«Τέτοιο Φθινόπωρο μέσα στο καλοκαίρι είχαμε χρόνια να δούμε» μου είπε φίλος της στήλης στο τηλέφωνο. Είπε όμως και κάτι ακόμη. Πως η κακοκαιρία έγινε αιτία να ακυρωθούν διάφορες εκδηλώσεις κι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή μάλλον. Άρα, καλή η βροχή, καλοδεχούμενη, όχι όμως να δημιουργεί και προβλήματα στη ζωή των κατοίκων.
Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, αλλά για τα καιρικά φαινόμενα υπάρχουν αιτίες. Γι’ αυτές δεν ακούω τίποτε. Κάποιοι φταίνε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και την πληρώνουμε όλοι κι αυτοί που δεν φταίνε.
Γ.Δ.


Περί αποστασίας
Παρακολουθώ τα περί αποστασίας λεγόμενα από πλευράς της κυβέρνησης και απορώ. Αγνοούν την ιστορία και τα γεγονότα ή απλώς λένε κάτι έτσι όπως κρίνουν οι ίδιοι για να κατηγορήσουν τους αντιπάλους τους;
Έζησα και γνώρισα την περίοδο εκείνη με όλο της το πάθος και την συναλλαγή. Υπήρξε μια άσχημη περίοδος του Κοινοβουλευτισμού η οποία πιστεύαμε ότι είχε διαγραφεί από τη μνήμη. Δυστυχώς επανήλθε. Προσοχή όμως, επανήλθε χωρίς γνώση της πραγματικότητας. Ενώ σήμερα τα γεγονότα είναι διαφορετικά. Είναι όμως και κάτι άλλο όταν μιλάνε για αποστασίες. Όταν ο κ. Καμμένος, η κα Κόλλια, η κα Κουντουρά και ο κ. Ζώης, ως βουλευτές της Ν.Δ. αποχώρησαν και δεν παρέδωσαν την έδρα τους όταν διαφώνησαν με το δεύτερο μνημόνιο, όπως και η κ. Μεγαλοοικονόμου που αποχώρησε από το κόμμα της, τα ίδια συμφέροντα τους οδήγησαν εκεί; Αυτό δεν είναι αποστασία;
Γ.Δ.


Του τα σουρε..
Ανέβηκαν οι τόνοι στο μεσημεριανό περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης και σημειώθηκαν εντάσεις που δεν πυροδοτήθηκαν μόνο από αντιπολιτευτικές προθέσεις, αφού επεκτάθηκαν και σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις.
«Άσχετο και αδιάβαστο» χαρακτήρισε από μικροφώνου τον Κώστα Ζαγναφέρη ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, διαμαρτυρόμενος για τα σχόλια του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κατά την εισήγηση του πρώτου στο θέμα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το ΤΕΙ ΑΜΘ για την ένταξη του Κοτζά Ορμάν στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα». Ο κ. Ζαγναφέρης έκανε σχόλια χαμηλόφωνα (αλλά δίπλα του) σχετικά με τα αναχώματα που δημιουργούν οι οικολογικές οργανώσεις και ο κ. Μαρκόπουλος ενοχλήθηκε για την τροπή που έπαιρνε το πράμα… οπότε ξέσπασε.
Ε.Δ.


Ποιος ψήφισε τον Καλπακίδη;
Πρόταση να τεθεί προς συζήτηση η έκδοση ψηφίσματος συμπαράσταση στον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Καβάλας Θέμη Καλπακίδη υπέβαλε στη συνεδρίαση ο Χρήστος Τρέλλης. Παρότι διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησε να υπάρξει υποστήριξη στον αγώνα του και την απεργία πείνας που έληξε με προσαγωγή από την αστυνομία και διακομιδή στο νοσοκομείο μετά από λιποθυμικό επεισόδιο. Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, αλλά με 14 υποστηρικτές δεν πέρασε τελικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την παράταξη της ΝΔ, μόνο οι Γάκης, Αμοιρίδης, Βενετίδης, Εξακουστός και Αραμπατζής στήριξαν την πρόταση.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…