Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

0

Αγροτικό Ι
Μια χρονιά καλή, μια άσχημη, μια έτσι κι έτσι. Αυτή είναι δυστυχώς η μοίρα των αγροτών όπου γης. Όταν η παραγωγή ενός τόπου επηρεάζεται άμεσα από τις όποιες ιδιοτροπίες του καιρού, τότε το εισόδημα του αγρότη παίζεται κορώνα-γράμματα. Πότε το χαλάζι, πότε η ξηρασία και η έλλειψη νερού, πότε πλημμύρες και άλλα φαινόμενα, θέτουν σε δοκιμασία την αγροτική παραγωγή. Δεν είναι κάτι νέο. Όλοι το γνωρίζουν λίγο-πολύ και γι’ αυτό συμπάσχουν με την όπια δοκιμασία και τις ζημιές που στερούν εισόδημα κι ελπίδες.
Φέτος η μέχρι τώρα ξηρασία ήδη δημιούργησε προβλήματα μεγάλα στα σιτηρά ενώ η συνέχεια και για  άλλα προϊόντα είναι δύσκολη.
Πριν χρόνια, οι επαγγελματίες της πόλης αγωνιούσαν κι αυτοί για την καλή παραγωγή των αγροτών και κτηνοτρόφων. Κι αυτό, διότι και από αυτούς προσδοκούσαν αύξηση του τζίρου τους, χρήματα στην αγορά. Ακόμη πιο παλιά, με την μονοκαλλιέργεια του καπνού, αγρότες και επαγγελματίες συμπάσχαν από κοινού. Είχαν την ίδια ανησυχία να πάει καλά η παραγωγή και να διατεθεί σε καλή τιμή.
Γ.Δ.


Αγροτικό ΙΙ
Τα δράματα που έζησαν οι οικογένειες των καπνοπαραγωγών όπως τα έχουμε πληροφορηθεί ήταν πολύ μεγάλα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της καπνοπώλησης, όταν «άνοιγαν» οι τιμές κι αυτές ήταν χαμηλές. Οργή, βρισιές, απειλές, δάκρυα και πόνο στα σπίτια. Δουλειά ενός χρόνου χωρίς ουσιαστικό κέρδος. Και να υπάρχουν χρέη, υποχρεώσεις, φτώχεια και μιζέρια. Ο καπνός από «θησαυρός» μεταβλήθηκε σε κατάρα. Άρχισε η εγκατάλειψη της παραγωγής, η φυγή εντός και εκτός χώρας, άλλα δράματα αυτά. Αυτά στάθηκαν και η αιτία να σταματήσει η μονοκαλλιέργεια του καπνού και να στραφούν και προς άλλες.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, τι να πρωτογράψει. Παντού σ’ όλη την Ελλάδα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ήταν οι φτωχότεροι και χωρίς μέλλον άνθρωποι. Οι σταδιακές αλλαγές άργησαν να έρθουν και οι πληγές επίσης έκλεισαν αργά.
Τέλος πάντων, σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά αρκετά, όμως η εξάρτηση των αγροτών από τις καιρικές συνθήκες, έστω σε μικρότερο ποσοστό, υπάρχουν.
Γ.Δ.


Σου στέλνω γράμμα και γραφή
Φίλοι της στήλης συνεχίζουν να την «τροφοδοτούν»  κατά διαστήματα με σύντομα σχόλια ή μηνύματά τους. Κι επειδή δεν είμαστε μονοφαγάδες να τα κρατήσουμε για τον εαυτό μας, σας τα κάνουμε γνωστά! Το τελευταίο αναφέρει: «Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν 10 μονάδες το ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία του και μετά είχε και δεύτερη. Και την 1η και τη 2η φορά, ήξερε σε ποια κατάσταση αναλαμβάνει. Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να επικαλεστεί για το αποτέλεσμα».
Γ.Δ.


Βροχή οι παραιτήσεις… στα λόγια
Κάποιοι ρομαντικοί περίμεναν προχθές ότι ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τα ΜΜΕ για να ανακοινώσει την παραίτησή του μετά τη συμφωνία Τσίπρα –Ζάεφ για το όνομα των Σκοπίων. Οι περισσότεροι όμως γνωρίζουμε πια καλά, ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ για κανένα μέλος της παρούσας κυβέρνησης. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή ας θυμηθούμε πόσες παραιτήσεις έχουν προαναγγελθεί αλλά δεν έγιναν ποτέ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει προεκλογικά ότι θα παραιτηθεί αν είναι να υπογράψει μνημόνιο, και όχι μόνο υπέγραψε μνημόνιο και παραμένει στη θέση του αλλά εγκαλεί και τους προηγούμενους ότι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το μνημόνιο ενώ ο ίδιος πετυχαίνει αυτό το στόχο! Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προαναγγείλει την παραίτησή του αν πέσει το αφορολόγητο και ενώ το παρέλαβε στις 12.000 ευρώ και το πήγε στις 5.000 ευρώ, παραμένει απτόητος στη θέση του. Ο πολύς κ. Κατρούγκαλος είχε πει ότι θα παραιτηθεί αν υπάρξουν μειώσεις συντάξεων με το δικό του νόμο και τώρα σφυρίζει αδιάφορος από το υπουργείο Εξωτερικών. Και κορυφαίος όλων ο Πάνος Καμμένος που έλεγε με στόμφο ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αν εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων, προχθές, με μία ακόμη εντυπωσιακή κυβίστησή του, ανέβαλε την παραίτησή του για… του χρόνου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και η κυβερνητική θητεία βεβαίως…
Τι να πει κανείς για τη συνέπεια λόγων και έργων που διακρίνει όλους τους παραπάνω;


Στο Λειβαδίτη 500 ευρώ!
Οι  ειδικοί εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών που όρισαν τις τιμές ζώνης για τις περιοχές της χώρας και ανάμεσα σ’ αυτές και της Ξάνθης, τα έκαναν…σαλάτα.
Οι ερίφηδες, είδαν ότι ο οικισμός Λειβαδίτη είναι ορεινός, σκέφτηκαν ότι θα είναι κάτι σαν τα Ζαγοροχώρια και όρισαν τιμή τετραγωνικού τα 500€, δηλαδή την αντικειμενική αξία ακινήτου. Οι ίδιοι άνθρωποι δε, όρισαν ως ανώτερη τιμή ζώνης στην παραλιακή Αβδήρων, Μυρωδάτου κλπ στα 650 ευρώ, ενώ μέσα στους οικισμούς στα 600 ευρώ.
Λειβαδίτης- Άβδηρα διαφορά 100 ευρώ. πού να το φανταζόταν οι Λειβαδιώτες ότι ο οικισμός τους θ’ αποκτούσε αξία…
Γ.Δ.


Πρώτα το έργο
Είμαστε έτοιμοι να χειροκροτήσουμε δημόσια, να χαιρετίσουμε δημόσια και συγχαρούμε την έναρξη κατασκευής του σιδηροδρομικού έργου στο τμήμα Παρανέστι-Σταυρούπολη. Έργο ενταγμένο στην Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία όπως ονομάστηκε. Έργο 30 χιλιομέτρων περίπου, σημαντικό και αναπτυξιακό για την ευρύτερη περιοχή μας που θα βοηθήσει στην συντόμευση της διαδρομής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη σε 3 ώρες.
Το έχουμε ξαναγράψει. Τα σημαντικά έργα έχουν ένα ειδικό βάρος, μια διαφορετική ονομαστική αξία. Κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια και γι’ αυτό, φρόνιμο είναι πρώτα να τα δούμε να ξεκινούν και μετά να επαινέσουμε και απονείμουμε τα εύσημα.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Η συμφωνία είναι λάθος
Στις μεγάλες αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής δεν χωρούν εθνικιστικές ή ψευδοπροοδευτικές ιδεοληψίες. Στην παγκόσμια σκακιέρα οι αποφάσεις λαμβάνονται με αποκλειστικό κριτήριο τον γεωπολιτικό ρεαλισμό.
1.Η κυοφορούμενη συμφωνία δεν είναι βιώσιμη. Το πολιτικό σύστημα των Σκοπίων και οι πολίτες είναι διχασμένοι. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ, το κόμμα του Γκρούεφσκι και ο αλβανικός πληθυσμός αντιτίθενται σφόδρα. Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί την αλλαγή ονομασίας προδοσία.
2.Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Τα συλλαλητήρια έδειξαν πάνδημη και διαχρονική αντίθεση του ελληνικού λαού. Δεν αντισταθμίζονται από μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επίσης, εάν στα Σκόπια διεξαχθεί δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκασθεί να πράξει το ίδιο, και η όποια συμφωνία θα καταπέσει.
3.Τα Σκόπια κερδίζουν την είσοδό τους στο NATO και στην EE. Προβάλλεται από ελληνικής πλευράς ως επιχείρημα η σταθεροποίησή τους. Αλλά αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί με ειδική συμφωνία με το NATO χωρίς δικαίωμα ψήφου και σύνδεση με την EE όπως η Ελλάδα πριν το 1981.
4.Η Ελλάδα θα χάσει αυτό που τα Σκόπια θα κερδίσουν: την κατοχύρωση της ονομασίας. Γιατί κόπτονται τα Σκόπια, αφού πολλά κράτη έχουν αναγνωρίσει το κρατίδιο ως «Μακεδονία»; Μα γιατί η Μακεδονία είναι μέρος της ελληνικής γεωγραφίας και ιστορίας. Η αναγνώριση από την Ελλάδα και μόνον αυτή νομιμοποιεί τη χρήση του ονόματος.
5.Την επομένη της συμφωνίας θα αμφισβητηθεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας. Θα ζητηθεί νομικά η απαγόρευση της χρήσης του όρου Μακεδονία σε ελληνικές περιοχές, προϊόντα κ.λπ. Σε πιο ακραία εκδοχή, θα δρομολογηθεί ψευδοαλυτρωτικό κλίμα, με το επιχείρημα της ενοποίησης του όλου «μακεδονικού έθνους». Ο σκοπιανός ψευδοαλυτρωτισμός θα επανέλθει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η δε Ελλάδα την επόμενη μέρα θα είναι μια βαθιά διχασμένη και αποδυναμωμένη χώρα.
Μελέτης Μελετόπουλος, διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης


Ποιους ωφελεί η επίλυση
Στην πολιτική τα προβλήματα δεν είναι καλό να λιμνάζουν. Το ζήτημα για την ονομασία της FYROM είναι μια τέτοια εκκρεμότητα. Αρχικά, το Σκοπιανό διέθετε έντονα συγκρουσιακό περιεχόμενο. Ο χρόνος που μεσολάβησε έχει αλλάξει την ατζέντα δημιουργώντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυσή του. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αντιρρήσεις που συνοδεύουν μια απόφαση συμφωνίας της ελληνικής πλευράς: τα συλλαλητήρια, η Εκκλησία, ο φόβος της Ακροδεξιάς βάζουν φρένο στο να γίνει μια έντιμη συμφωνία με τη γείτονα.
Μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τη FYROM δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον στα βόρεια σύνορά μας, κάτι που έχει ανάγκη η χώρα εξαιτίας των εντάσεων με την Τουρκία και των διαταράξεων στο εσωτερικό της. Αλλά και την εσωτερική πολιτική σκηνή ευνοεί η επίλυση του Μακεδονικού). Το πολύ έναν χρόνο πριν από τις εκλογές είναι λογικό τα κόμματα να νοιάζονται για τις δεξαμενές τους.
Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας κλείνοντας τη συμφωνία επιχειρεί να αντισταθμίσει την ασυνέπειά του σε ένα πλήθος ζητημάτων. Ωστόσο και η ΝΔ ευνοείται από την επίλυση του ζητήματος: αν πετύχει μια συμφωνία η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν θα αφήσει την υποχρέωση σε μια άλλη μελλοντική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το εγχείρημα• αν η συμφωνία δεν είναι καλή, η αντιπολίτευση μπορεί εύλογα να ασκεί κριτική στην προεκλογική αρένα.
Το ζήτημα του ονόματος της FYROM, παρά τους συμβολισμούς, δεν κρατά τα σκήπτρα σημαντικότητας στην πολιτική ατζέντα. Οι εκλογές δεν θα κριθούν από το όνομα. Μια συμφωνία για το όνομα, ωστόσο, θα προσδώσει πόντους αξιοπιστίας σε μια χώρα που συχνά έχει ταυτιστεί με το εμμονικό και το ακατανόητο στις επιλογές της.
Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο


Έρχονται 150 προσλήψεις στον δήμο Ξάνθης
Νέο μεγάλο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας για δήμους και περιφέρεια αναμένεται να ανακοινώσει το Υπουργείο Εργασίας τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για 29.986 θέσεις οκτάμηνης απασχόλησης. Σύμφωνα με την κατανομή στο δήμο Ξάνθης αντισοιχούν 150 θέσεις με διάφορες ειδικότητες ΠΕ, ΔΕ, και ΥΕ Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ θα διατηρηθεί και ίσως επεκταθεί το σκέλος της κατάρτισης και πιστοποίησης των ανέργων. Η προκήρυξη θα εκδοθεί από τον ΟΑΕΔ και οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).
Μ.Ξ.


Όλα τα’ χαμε ο Πυρηνικός σταθμός δίπλα μας,  μας έλειπε…
Πρόκειται για τον τρίτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας που προτίθεται να εγκαταστήσει στην Ανατολική Θράκη.  Την αποκάλυψη για τα σχέδια του Τούρκου προέδρου έκανε ο γαμπρός του και υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Vatan. Και μάλιστα αιτιολόγησε την επιλογή ως προς την περιοχή που θα εγκατασταθεί ως εξής: «Εκείνη η περιοχή χρησιμοποιεί πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας αλλά στην ίδια περιοχή δεν υπάρχει παραγωγή που να ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Τις λεπτομέρειες να τις ανακοινώσουμε εντός του 2018».
Να σημειώσουμε πως ο  πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας στο Ακούγιου θα λειτουργήσει το 2023. Πρόκειται για τον πυρηνικό σταθμό που ο Ερντογάν κατασκευάζει σε συνεργασία με τον Πούτιν, καθώς το έργο έχει αναλάβει η ρωσική εταιρία Rosatom. Για το δεύτερο έχει κλείσει συμφωνία) με γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία στη βόρεια Τουρκία και στην περιοχή της Σινώπης.
Σημειωτέον, η χώρα μας δεν έχει κανένα πυρηνικό σταθμό και κανένα πυρηνικό εργοστάσιο αν και περιστοιχίζεται και από την Βουλγαρία και από την Τουρκία
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …