Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

0

Αλλού
Στη γειτονική Αλεξανδρούπολη οι έμποροι εισηγήθηκαν στον Εμπορικό Σύλλογο να προωθήσει αρμοδίως το αίτημά τους για παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τους. Έτσι, αφού το αίτημά τους έγινε δεκτό, από 11 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου τα εμπορικά καταστήματα τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα κλείνουν στις 10 αντί στις 9 το βράδυ.
Ξαφνιαστήκατε; Εγώ να δείτε! Όταν εμείς το καλοκαίρι έχουμε την αγορά μας μόνον μια ημέρα το απόγευμα ανοιχτή, την Πέμπτη. Σας ενημερώνω ότι τις ίδιες ημέρες είναι ανοιχτή και η αγορά της Καβάλας.
Γ.Δ.


«Έπαινος»
Με φιλοπαίγμονα διάθεση συμπολίτης μας έστειλε το παρακάτω mail με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο «επαινώντας» το νόμο Κατρούγκαλου που θα πετσοκόψει τις συντάξεις. Γράφει: «Γεια σου ρε Κατρούγκαλε θεέ που από 1/1/2019 οι συνταξιούχοι θα πίνουν νερό στο όνομά σου με περικοπές 18% και κόψιμο του ΕΚΑΣ. Συγχαρητήρια για την οδήγηση στην ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ».
Γ.Δ.


Προτεραιότητες
Κι από κοντά, μια ρεαλιστική προσέγγιση των γεγονότων στη χώρα μας από έναν γνώστη των διεθνών εξελίξεων, κυρίως δε στην περιοχή μας αφού είχε προσωπική ανάμειξη. Είπε ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου:  «Εάν η Ελλάδα ξεφορτωθεί τα διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τα ζητήματα όπως του ονοματολογικού ή του αλυτρωτισμού των γειτόνων της Ελλάδας (Σκόπια και Αλβανία), θα είναι σε θέση να επικεντρωθεί στον πιο υπαρκτό κίνδυνο, αυτόν της επιβουλής της Τουρκίας στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Κύπρο».
Πόσο δίκιο έχει στην προσέγγισή του ο πρώην υπουργός. Αλλά ποιος ακούει;
Γ.Δ.


Στο Σιντριβάνι της πόλης, στην οδό Βασ. Σοφίας, χειμώνας του 1961. Ο Εμ. Δημητράκης με την κόρη του Μαριγούλα (αρχείο Γεώργιου Δημητράκη)

Το πρόβλημα είναι εκεί
Σαν εφημερίδα έχουμε την υποχρέωση να τα επισημάνουμε αυτά. Να ενημερώσουμε τι συμβαίνει στον Οικισμό. Στον οποίο Οικισμό ο πληθυσμός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Κι αυτό δεν το λαμβάνουν κάποιοι υπόψιν τους, δεν το εκτιμούν ως προς τη σοβαρότητά του. Όταν όμως θα σκουραίνουν τα πράγματα μετά από λίγα χρόνια, τότε οι σημερινοί αδιάφοροι θα τρέχουν αλλά θα είναι αργά. Τώρα, χτες, έπρεπε να ληφθούν μέτρα με μακροπρόθεσμο στόχο δεκαετιών. Κι όχι μόνο στο Δροσερό, αλλά παντού στη χώρα που υπάρχουν Ρομά.
Μας κριτικάρουν γιατί ασχολούμαστε τόσο πολύ με το θέμα. Άφες αυτοίς. Δεν καταλαβαίνουν τίποτε, δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους, τη δουλίτσα τους, το σπίτι τους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι εκεί, ζει και αναπνέει και δημιουργεί προβλήματα, μικρά στην αρχή, μεγαλύτερα αργότερα…
Γ.Δ.


«Το πρωί δικά σας, το βράδυ δικά μας»
Η φράση στον τίτλο του σχολίου «το πρωί δικά σας, το βράδυ δικά μας» είναι πραγματική. Μου τη μετέφερε φίλος συμπολίτης ο οποίος την άκουσε ο ίδιος, περιπαικτικά από Ρομά του Δροσερού. Το τι εννοεί ο Δροσερίτης είναι προφανές. Το πρωί με το φως, η περιουσία σας και τα εν γένει περιουσιακά σας στοιχεία, είναι δικά σας. Το βράδυ όμως είναι δικά μας. Δηλαδή εννοεί στη διάθεση του κλέφτη, ληστή, διαρρήκτη που δεν είναι άλλος από τον Ρομά Δροσερίτη. Ο οποίος μαζί με την παρέα του κατοπτεύει τους χώρους που θα «χτυπήσει» το βράδυ.
Aυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα κι όσοι δεν έχουν πειστεί ακόμη δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τις επιχειρήσεις γύρω από το Δροσερό.
Γ.Δ.


Το γεγονός
Συνηθίσαμε να τα διαβάζουμε, να τα ακούμε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Μάλιστα με πολύ μεγάλη συχνότητα. Για το «παιγνίδι» διακινητές και αστυνόμοι. Κάθε μέρα τουλάχιστον ένα συμβάν, ενίοτε και περισσότερα. Όλα βέβαια στους δρόμους και σημεία της εθνικής οδού ή της Εγνατίας. Το προχθεσινό όμως γεγονός-συμβάν στο κέντρο της πόλης στην οδό Καραολή, ε, αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία. Κανείς δεν περίμενε ότι θα ζούσαμε διακινητές να φτάσουν μέχρι το κέντρο της πόλης, κυνηγημένοι από την αστυνομία.
Γι’ αυτό και συζητήθηκε τόσο πολύ το γεγονός, γι’ αυτό και οι Ξανθιώτες με αγανάκτηση και οργή σχολίαζαν το συμβάν αυτό το οποίο έκρυβε μεγάλο κίνδυνο τραυματισμών αθώων πολιτών. Ευτυχώς δε που δεν συνέβη αυτό διότι υπήρχε αρκετός κόσμος στην Καραολή την ώρα εκείνη.
Το γεγονός όμως έχει την ερμηνεία. Ότι οι διακινητές δεν έχουν καμία αναστολή, καθόλου δεν ενδιαφέρονται για ζημιές και τραυματισμούς που θα προκαλέσουν. Δεν τα λαμβάνουν αυτά καθόλου υπόψιν τους. Αυτοί έχουν το μυαλό τους στο κέρδος και τη διαφυγή.
Γ.Δ.


Καυτό καλοκαίρι
Καυτό προμηνύεται το καλοκαίρι για τη χώρα μας όχι μόνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και των εν εξελίξει γεγονότων. Πρώτο στη λίστα όσα προέρχονται από τη γειτονιά μας και κυρίως από Ανατολή. Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις δημιουργώντας σκηνικό έντασης στην περιοχή του Αιγαίου. Οι προκλήσεις κυρίως στρέφονται προς την Ελλάδα βέβαια, ενώ όλα δείχνουν ότι αυτές δεν θα ολοκληρωθούν και μετά τις εκλογές, αλλά θα συνεχιστούν.
Από την άλλη έχουμε το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Είναι γεγονός ότι ανησυχεί εξαιρετικά η κοινή γνώμη για την εξέλιξη αυτή και το εκδηλώνει μέσω των συλλαλητηρίων. «Ραγίζει»  ως εκ τούτου η χώρα από τη διφορούμενη κατάσταση. Από τη μια τα πολιτικά γεγονότα, από τη άλλη τα οικονομικά που ταλανίζουν χρόνια και δε λένε να τελειώνουν. Κι από την άλλη, υπάρχει και το μικροπολιτικό παιγνίδι. Όλα καυτά…
Γ.Δ.


Oι πανελλήνιες
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Έκθεση) άρχισαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στα ΓΕΛ την Παρασκευή 8 Ιουνίου. Το θέμα των Πανελληνίων που έπεσε στους υποψηφίους των ΓΕΛ είναι η Παιδεία και η Εκπαίδευση από κείμενο του Δ. Ν. Μαρωνίτη, εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», 1/3/2009 και 8/3/2009 (το κείμενο προσαρμόστηκε για τον σκοπό της αξιολόγησης). Να σημειώσουμε ότι την Πέμπτη 7 Ιουνίου άρχισαν οι Πανελλαδικές για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, επίσης με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Το θέμα το οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι της Δ’ τάξης των Εσπερινών αφορούσε τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς το κείμενο στο οποίο εξετάστηκαν ήταν μία διασκευή του κειμένου «Απορρίμματα» του Κωστή Παπαγιώργη («Υπεραστικά», Καστανιώτης, 2014).
Το πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα 11 Ιουνίου. Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών.
Καλή επιτυχία!
Μ.Ξ.


Παίρνει λεφτά για Τοπικό Χωρικό Σχέδιο και 5 μηχανήματα ο δήμος Αβδήρων
Εγκρίθηκαν 500.000 ευρώ για το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο στο δήμο Αβδήρων από την Διαχειριστική Επιτροπή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Να σημειώσουμε ότι το Τοπικό Χωρικό εντάσσεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ορίζει τις χρήσεις γης, τους συντελεστές δόμησης κ.λ.π. Επίσης έχει εγκριθεί αίτημα του δήμου για αγορά δύο μηχανημάτων (φορτωτή και τρακτέρ) από το πρόγραμμα «Φιλόδημος καθώς και άλλα 3 μηχανήματα (1 τσάπα, 1 JCB, 1 φορτηγό) από τον ΤΑP.
Του’ φεξε πάλι του δήμου Αβδήρων…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…