Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη

Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη

0

Αριστοτέχνης αποκαλείται αυτός που κατέχει άριστα μια τέχνη. Μουσικούς και ερμηνευτές να πολιορκούν σταθερά το άριστα στη μαγεία της μουσικής, είχαμε την τύχη να απολαύσουμε το βράδυ της Παρασκευής 22/6/2018 στην πλατεία Διοικητηρίου.

Μιλάμε για την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη που βρέθηκε στην πόλη μας για πανδαισία ανεξίτηλη στη μνήμη όσων παρέστησαν. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 19ης Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Διοργανώθηκε από το Δήμο Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο οι «Βάτραχοι» με ελεύθερη είσοδο για όλους. Η Αλεξία Γκιρτζίκη Αντιδήμαρχος Πολιτισμού «έτρεξε» την όλη ιδέα καιρό τώρα το ίδιο αριστοτεχνικά, αποσπώντας θερμότατα σχόλια από το κοινό.

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» δημιουργήθηκε το Μάιο του 1997 από μουσικούς – συνεργάτες του συνθέτη, γνώστες του έργου του. Στα 21 χρόνια που προηγήθηκαν έδωσε συναυλίες στην Αθήνα, όλη την Ελλάδα, όλο τον κόσμο.

Από τις κορυφαίες στιγμές η σύμπραξη με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πεκίνου και τη Χορωδία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Κίνας, όταν μουσικοί κώδικες ξετύλιξαν το μυστικό νήμα που ενώνει κορυφαίες μουσικές δημιουργίες οικουμενικού χαρακτήρα.

Μετά τις ενδοσυνεννοήσεις και τα προκαταρκτικά βρέθηκε στην πόλη μας. Ήρθαν μαζί της δόξες μεγάλες του παρελθόντος. Ποιητές, ερμηνευτές, μουσικοσυνθέτες με περγαμηνές στο Ελληνικό και Διεθνές Στερέωμα. Μπιθικώτσης, Καζαντζίδης, Ζορμπαλά, Φαραντούρη, Γκάτσος, Ελύτης, Χατζιδάκις, Νταλάρας, Χριστοδούλου, Χαλκιάς, Μοσχολιού, Μητσιάς, Λιβανελί, Δημητριάδη, Καγιαλόγλου, Γλυκερία, Καλογιάννης, Σουλτάτου, Κετιμέ, Θεοδωρίδου, Βόσσου, Μάνου,…ατέλειωτος κόσμος. Γαλαξίας σ υ γ κ ρ ο τ η μ έ ν ο ς και σ μ ι λ ε μ έ ν ο ς.

Οι γαλαξιακοί αστέρες, τα μέλη της ορχήστρας, οι ερμηνευτές σε δίμιτο πήχες ατέλειωτες. Οι παρευρισκόμενοι άλλοι με σμίλη, άλλοι τεχνολογικά, κυράδες με χρυσή κλωστή, περίτεχνες σταυροβελονιές, όλοι τραγουδώντας με μια φωνή συνέθεσαν κάτι μοναδικό, απαράμιλλο. «Μια πόλη μαγική». Μόνιμη επωδός του Χατζιδάκειου χορωδιακού φεστιβάλ το τραγούδι του Μάνου. Ακούστηκε εμβόλιμα.

«Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» επέλεξαν οι ερμηνευτές ζητώντας από τον κόσμο να συμμετάσχει όπως και έγινε. Έτσι με προπομπούς τους Γεράσιμο Ανδρεάτο, Κλεονίκη Δεμίρη, Σοφία Παπάζογλου που καταχειροκροτήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας, δεηθήκαμε όλοι με τα λόγια δέησης του Οδυσσέα Ελύτη.

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

και μυρσίνη συ δοξαστική

μη παρακαλώ σας μη

λησμονάτε τη χώρα μου!…

Παράλειψη να μην αναφερθούν οι μουσικοί από το σύνολο των αριστοτεχνών πρωταγωνιστών της βραδιάς. Γιάννης Μπελώνης, πιάνο, Θανάσης Βασιλιάς, μπουζούκι, Γιάννης Ματσούκας, μπουζούκι, Ξενοφών Συμβουλίδης, όμποε, αγγλικό κόρνο, φλογέρες, Βαγγέλης Κονταράτος, κιθάρα, Αρτέμης Σαμαράς, βιολί, βιόλα, Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν, Σταύρος Καβαλιεράτος, μπάσο, Νίκος Σκομόπουλος, ντραμς, Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης, κρουστά. Διεύθυνση : Ασπασία – Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Άρχοντες της Αυτοδιοίκησης, Πρόεδροι Συλλόγων – φορέων, Αξιωματούχοι του ευρέως φάσματος κάθε μορφής δράσης και πλήθος κόσμου οι παρευρεθέντες, τυχεροί, το λιγότερο. Μεγάλοι δημιουργοί, μεγάλοι ερμηνευτές, μεγάλες στιγμές. Τους πρέπει κάθε έπαινος.

Στέλιος  Αρσενίου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Στέλιος Αρσενίου
  • Θερμοπύλες

    Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θερμοπύλες

Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…