Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Οχυρώνεται και πάλι η ΑΜΘ κατά της οζώδους δερματίτιδας

Οχυρώνεται και πάλι η ΑΜΘ κατά της οζώδους δερματίτιδας

0
agelades-empros

Τέθηκαν σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα, εξαιτίας του κρούσματος στην Τουρκία που γνωστοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Θράκη

 Α. Σαχπαζίδης: «αυτή τη φορά είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο»

«Καμπανάκι» σήμανε το κρούσμα οζώδους δερματίτιδας που εμφανίστηκε στην Τουρκία, δεκαπέντε χιλιόμετρα νότια από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και επιβεβαιώθηκε στις 30 Απριλίου, αν και τελικά γνωστοποιήθηκε στην Ελλάδα, μέσω της καταχώρισης στο ειδικό σύστημα ενημέρωσης για τα νοσήματα, μόλις στις 13 Ιουνίου.

Παρά την καθυστέρηση από την πλευρά της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜΘ τέθηκαν σε εφαρμογή την Τρίτη 20 Ιουνίου προληπτικά μέτρα, προκειμένου να προστατευτούν τα βοοειδή, και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην συνοριακή περιοχή του Έβρου, όπου υπάρχει και ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης της νόσου.

Στα μέτρα πρόσληψης συμπεριλαμβάνεται ο ορισμός της ζώνης 10 χλμ παράλληλα με τον ποταμό Έβρο, όπου υπάρχει εντατικοποίηση της εποπτείας και της προσοχής. Παράλληλα ενημερώθηκαν οι κτηνοτρόφοι ώστε να λαμβάνουν μέτρα βιοασφάλειας με ψεκασμούς, απολυμάνσεις και αποφυγή άσκοπων επισκέψεων στις κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες τελούν υπό την κλινική επίβλεψη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

saxpatzidis axilleas
«Μετά από τέσσερα χρόνια εμβολιασμών ο κίνδυνος είναι μικρότερος για την περιοχή, αλλά δεν εφησυχάζουμε»
Αχιλλέας Σαχπαζίδης
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜΘ

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπαζίδης τονίζει ότι υπάρχει επαγρύπνηση, αλλά πλέον και πολύ καλύτερη ετοιμότητα. «Αυτή τη φορά είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο» σχολιάζει ο ίδιος, αναφερόμενος στην προηγούμενη επιδημία που εξαλείφθηκε τον Ιούνιο του 2016 όταν και θανατώθηκαν 5.000 ζώα στην περιοχή. «Εξαιτίας των συνεχών εμβολιασμών όλα αυτά τα χρόνια, ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος. Ασφαλώς και δεν εφησυχάζουμε, ωστόσο οι δράσεις και οι εμβολιασμοί που πραγματοποιήθηκαν φέτος για τέταρτη χρονιά δημιούργησαν μία «ασπίδα» κατά της νόσου στην περιοχή».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …