Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Χωματοκάλυψη» και στις επιπτώσεις από την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ;

«Χωματοκάλυψη» και στις επιπτώσεις από την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ;

0

Δύο μερόνυχτα έκαιγε η φωτιά και δεν έγινε ούτε ένα Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας και ούτε κατατέθηκε αίτημα για μετρήσεις τοξικότητας στο Εργαστήριο Αντιρύπανσης του Δ.Π.Θ. Γιατί;

 

Προσπάθεια υποβάθμισης της πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ έναντι της Sunlight;

«Βέλη» Ζαγναφέρη προς τον ΣΔΑΝ

 

 Συμπληρώθηκαν χθες δυο μερόνυχτα από την εκδήλωση πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης που εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουνίου, και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως το έργο της κατάσβεσής της. Η πυρκαγιά είναι υπόγεια και σε μεγάλη έκταση και βάθος γι αυτό και ακολουθείται η μέθοδος της χωματοκάλυψης, ωστόσο υπάρχει έκλυση καπνού.

Επιχείρηση κατάσβεσης με 11 μηχανήματα του ΣΔΑΝ και της περιφέρειας – Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας της ΒΙ.ΠΕ Ξάνθης με οχήματα και άνδρες καθώς επίσης και του προσωπικού τους ΣΔΑΝ Ξάνθης. Για το έργο της χωματοκάλυψης χρησιμοποιήθηκαν τα μηχανήματα που διαθέτει ο ΣΔΑΝ, οι Δήμοι Ξάνθης και Τοπείρου και η Π.Ε. Ξάνθης. Συνολικά έφτασαν να επιχειρούν 11 μηχανήματα (τσάπες, φορτηγά) και παρόλα αυτά δεν κατέστη δυνατή η κατάσβεσή της.

Κεραυνός προκάλεσε την πυρκαγιά

Εκτιμώντας την κατάσταση ο Διευθυντής του ΣΔΑΝ Ξάνθης κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε στο «Ε» πως μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας θα έχει σβήσει η πυρκαγιά ενώ απέδωσε τα αίτια της πρόκλησή της σε κεραυνό: «Έγινε άμεση ανάφλεξη κατέλαβε πολύ μεγάλη έκταση σε λίγο χρόνο. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προκλήθηκε από κεραυνό. Είμαστε όλοι επί ποδός και προσπαθούμε να την σβήσουμε. Η βροχή δεν βοηθάει καθώς προκαλεί οξυγόνωση. Επειδή είναι υπόγεια κάνουμε χωματοκάλυψη. Γι αυτό χρειάζονται μηχανήματα αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό». Σε ερώτηση του «Ε» αν υπάρχει έκλυση τοξικού νέφους ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε πως ότι καίγεται υπάρχουν κάποιες εκλύσεις τοξικές που επηρεάζουν κυρίως αυτούς που τις εισπνέουν, εννοώντας τους ίδιους που βρίσκονται στο χώρο, ωστόσο τόνισε πως δεν έχει ενημέρωση αν κλήθηκε το Εργαστήριο αντιρύπανσης του Δ.Π.Θ. επικεφαλής του οποίου είναι ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης για να συλλέξει δείγματα και να κάνει μετρήσεις όπως στην άλλη μεγάλη πυρκαγιά της Sunlight, ο κ. Αϊβαλιώτης απάντησε μονολεκτικά ότι δεν έχει ενημέρωση για κάτι τέτοιο.

Προσπάθεια υποβάθμισης της πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ έναντι της Sunlight;

Να σημειώσουμε ότι πολλά ερωτηματικά εγείρονται ως προς τη διαχείρισης του όλου θέματος καθώς υπάρχουν πολλά κενά που παραπέμπουν σε μια προσπάθεια υποβάθμισης της πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ σε θέμα επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία σε σχέση μ’ αυτή της Sunlight την Πρωτομαγιά. Εκείνη σβήστηκε μέσα σε λίγες ώρες και παρόλα αυτά συγκλήθηκε άμεσα το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας και δόθηκε εντολή για μετρήσεις στο Εργαστήριο Αντιπρύπανσης, ενώ η πολιτική διαχείριση ήταν αυτή που επίσης γνωρίζουμε και καταδικάσαμε εξ αρχής τις πρόωρες και ανυπόστατες όπως αποδείχθηκε δηλώσεις για έκλυση μολύβδου! Στην περίπτωση του ΧΥΤΑ, τρία μερόνυχτα καίει η φωτιά τα σκουπίδια και δεν συγκλήθηκε το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας σε κανένα από τους δύο δήμους που βρίσκεται ο ΧΥΤΑ, όπως στον δήμο Ξάνθης και στον δήμο Τοπείρου. Δεν συγκλήθηκε το Συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας που ακολουθεί τα Συντονιστικά των δήμων και επίσης δεν κατατέθηκε αίτημα προς το Εργαστήριο αντιρύπανσης για συλλογή δειγμάτων και για μετρήσεις.

Τρία μερόνυχτα καίει η πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ και δεν ζήτησαν να γίνουν μετρήσεις για τοξικό νέφος

Αυτό μας επιβεβαίωσε κ. Ραψομανίκης: «Εμείς ανταποκρινόμαστε άμεσα όπου κληθούμε και κάνουμε το επιστημονικό μας έργο. Όπως και την προηγούμενη φορά στην πυρκαγιά της Sunlight μιλάμε μόνο με αριθμούς αφού ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας. Δεν κάνουμε υποθέσεις ούτε λέμε λόγια καφενείου. Δεν μας ζήτησε κανείς αρμόδιος να κάνουμε μετρήσεις στην πυρκαγιά του ΧΥΤΑ», δήλωσε στο «Ε».

«Βέλη» Ζαγναφέρη προς τον ΣΔΑΝ

Αιχμές για το θέμα της διαχείρισης από την πλευρά του ΣΔΑΝ που έχει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ άφησε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης.: «Επισκέφτηκα τον ΧΥΤΑ. Απ’ την πλευρά μας διαθέσαμε τα μηχανήματα που μας ζήτησε η Πυροσβεστική αλλά δεν συγκαλέσαμε Συντονιστικό καθώς δεν συγκάλεσαν πρώτα οι εμπλεκόμενοι δήμοι και δεν έγινε αίτημα για σύγκλιση Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας. Εγώ προσωπικά ζήτησα από τον καθηγητή κ. Ραψομανίκη να κάνει μετρήσεις αλλά δεν είμαι ο αρμόδιος. Την αρμοδιότητα την έχει ο ΣΔΑΝ και δεν γνωρίζω το καταστατικό και τις προδιαγραφές που διέπουν την λειτουργία του». Και το ερώτημα είναι ποιος, ποιοι και γιατί προσπαθούν να «θάψουν» την πυρκαγιά στα σκουπίδια και ποιος διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τους καπνούς που εκλύονται από το ΧΥΤΑ;

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …