Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αντιμέτωποι με «επέλαση» κλεφτών οι ψαράδες των Αβδήρων

Αντιμέτωποι με «επέλαση» κλεφτών οι ψαράδες των Αβδήρων

0
limani avdira

Τους αφαιρούν βενζίνη και μπαταρίες από τα καΐκια τους. «Οι Λιμενικοί υπερβάλουν εαυτόν αλλά δεν επαρκούν…», υποστηρίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Κ. Τσολάκης

 

«Επέλαση» δελφινιών και χελωνών – Δεν τα πειράζουν οι ψαράδες μας

 

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα των επαγγελματιών αλιέων που δραστηριοποιούνται στην θαλάσσια περιοχή του Θρακικού πελάγους και δένουν τα σκάφη τους στο αλιευτικό καταφύγιο της Σκάλας Αβδήρων. Μετά την …επέλαση που δέχτηκαν από τα τουρκικά γρι γρι στα μέσα Μαρτίου, ένα θέμα που ανέδειξε σε ρεπορτάζ του το «Ε» στο φύλλο της 26/4/2018, τώρα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν…επέλαση από ξηράς μιας συμμορίας που τους κλέβουν κατ΄ εξακολούθηση βενζίνη αλλά και διάφορα άλλα είδη, εργαλεία της δουλειάς τους.

«Επέλαση» κλεφτών καυσίμων στο λιμάνι των Αβδήρων

Όπως μας καταγγέλλει ο πρόεδρος τοπικού συλλόγου αλιέων κ. Κώστας Τσολάκης, μπορεί οι τούρκοι συνάδελφοί τους να σταμάτησαν τις βόλτες τους στα όρια των διεθνών υδάτων ωστόσο τώρα δέχονται «επίθεση» από ξηράς. Σε καθημερνή σχεδόν βάση τα καΐκια τους γίνονται στόχος κλοπών καυσίμων και μπαταριών. Παράλληλα στις 17 Μαΐου ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Α. Μάρκου είχε αναφέρει στο «Ε» πως η κατασκήνωση «Αρχαία Άβδηρα» που βρίσκεται λίγα μέτρα από το λιμάνι είχε γίνει στόχος κλοπών και συγκεκριμένα ότι τους πήραν όλες τις βρύσες!

Οι λιμενικοί υπερβάλουν εαυτόν αλλά δεν επαρκούν…

Να σημειώσουμε ότι η περιοχή του λιμανιού των Αβδήρων έχει επαρκή φωτισμό και ελέγχεται από κάμερες από τότε που εκκενώθηκε το κτήριο του Λιμενικού, ενώ σε καθημερινή βάση γίνονται περιπολίες λιμενικών του Λιμενικού Τμήματος Λάγος. Μάλιστα ο κ. Τσολάκης αναφέρεται με πολύ κολακευτικά λόγια για τους λιμενικούς: « Γίνονται περιπολίες από λιμενικούς από το Λάγος. Πραγματικά οι άνθρωποι υπερβάλλουν εαυτόν για να ελέγχουν το λιμάνι. Είναι φανερό όμως ότι δεν επαρκούν και είναι λογικό αφού έχουν την ευθύνη για τρία λιμάνια συνολικά. Των Αβδήρων, του Λάγος και του Φαναρίου. Το Λιμενικό τμήμα του Λάγος χρειάζεται στελέχωση. Δεν επαρκεί το προσωπικό του για την φύλαξη των λιμανιών παρότι είναι άξιοι και κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους», σημειώνει ο κ. Τσολάκης.

«Επέλαση» δελφινιών και χελωνών – Δεν τα πειράζουν οι ψαράδες μας

Μια ακόμη …επέλαση έχουν να αντιμετωπίσουν οι ψαράδες μας. Αυτή των δελφινιών και των χελωνών που αφθονούν στο Θρακικό πέλαγος και συναντώνται κατά κοπάδια. Και μπορεί αυτή να είναι ακίνδυνη ωστόσο έχει ωστόσο οικονομικό κόστος γιατί τα συμπαθή παιγνιδιάρικα θηλαστικά καταστρέφουν τα δίχτυα στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή με προτίμηση τα μικρά ψάρια που αγκιστρώνονται στα δίχτυα. Παρόλα αυτά οι ψαράδες μας δεν τα πειράζουν: «Δεν είναι τυχαίο που τα δελφίνια έρχονται κατά κοπάδια στο Θρακικό Πέλαγος. Είναι γιατί δεν τα πειράζουμε… Το ίδιο συμβαίνει και με τις χελώνες. Μπορεί ειδικά τα δελφίνια να μας καταστρέφουν τα δίχτυα αλλά όχι δεν έχουμε περιπτώσεις στα μέρη μας ψαράδων που να σκοτώνουν δελφίνια ή χελώνες», σημειώνει ο κ. Τσολάκης.

Η φημισμένη Αβδηρίτικη γαρίδα στην εποχή της

Να θυμίσουμε πως τώρα διανύουμε την περίοδο της γαρίδας και όπως λέγεται η γαρίδα στα νερά των Αβδήρων είναι φημισμένη για την ποιότητα και την νοστιμιά της. Φέτος δε όπως ανέφερε ο κ. Τσολάκης έχει αρκετή ποσότητα και τιμή της είναι ιδιαίτερα προσιτή σε σχέση με άλλες χρονιές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με εργαζόμενους του ΓΝΞ συναντήθηκε ο Μπαράν Μπουρχάν 

Δόθηκε έμφαση στη λειτουργία της ΜΕΘ, αλλά και την σημερινή αδυναμία κάλυψης των non Covid…