Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Αναφλέξεις» στο Δημοτικό συμβούλιο για την φωτιά στον ΧΥΤΑ

«Αναφλέξεις» στο Δημοτικό συμβούλιο για την φωτιά στον ΧΥΤΑ

0

Ανησυχία και αιχμές από την αντιπολίτευση για έλλειμμα ενημέρωσης από το δήμο και τον ΣΔΑΝ

 

Συζήτηση στο Δημοτικό για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Ποιοι είναι οι …μετεξεταστέοι στα «Μυστικά του βάλτου»

«Πυρά» για την διαχείριση στο δημοτικό ραδιόφωνο

 

«Με τη συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων πήγαν στράφι 120 χρόνια αγώνων για την Μακεδονία», ήταν η καταληκτική φράση του δημάρχου Ξάνθης, Χ. Δημαρχόπουλου στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, μετά ένα σύντομο μάθημα …πατριδογνωσίας, για να υποδηλώσει την αντίθεση του με την υπογραφή της Συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ την Κυριακή και συγχρόνως να επαναβεβαιώσει το δικό του πολιτικό στίγμα. Ακολούθησε έτσι μια συζήτηση όπου κυριάρχησαν συνθήματα συλλαλητηρίου και ατάκες για δημιουργία εντυπώσεων παρά μια ουσιαστική ανάλυση με τεκμηριωμένες ιστορικές αναφορές.

Μετεξεταστέοι στα … «Μυστικά του βάλτου»

Ο κ. Φανουράκης διευκρινίζοντας ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη και όχι της παράταξης, εξέφρασε την λύπη του όταν , όπως είπε, πριν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του άκουσε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων να αναφέρεται σε «Έλληνες» και «Μακεδόνες», επισημαίνοντας πως αυτό είναι δείγμα αλυτρωτισμού και πως αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια για την χώρα μας γιατί αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Απ’ την πλευρά του ο κ. Νίκος Ανταμπούφης έδωσε έμφαση στις …επιζήμιες συνέπειες της ιστορικής ημιμάθειας και συνέστησε τόσο στον δήμαρχο όσο και στον κ. Φανουράκη να ξαναδιαβάσουν προσεκτικά το ξακουστό βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Τα μυστικά του βάλτου», προκειμένου να δουν τι έγραφε στις αρχές του περασμένου αιώνα η δημοφιλής συγγραφέας και γιαγιά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Μακεδονία.

Ενόχληση Σιαμπάν για την φράση ….«Μετά Χριστόν Προφήτες»

Σε τελείως άλλο μήκος κύματος ο κ. Σιαμπάν Μπαντάκ επικεφαλής του Συμμετέχω» εξέφρασε την ενόχληση του για την φράση του δημάρχου «Μετά Χριστόν Προφήτες», λέγοντας πως ο κ. Δήμαρχος πρέπει να σέβεται τους μουσουλμάνους δημοτικούς συμβούλους και συμπολίτες καθώς μετά τον Χριστό υπάρχει ο Προφήτης Μωάμεθ που πιστεύουν οι Μουσουλμάνοι!

Επίθεση Φερντούν σε ΚΚΕ και Κολλάρο

Ο κ. Κολλάρος στην τοποθέτησή του για την ονομασία των Σκοπίων απέδωσε δίκιο στον κ. δήμαρχο σ’ αυτό που είπε ότι «ο λαός μας δεν πρέπει να τα παρατάει» και παρέπεμψε στις δηλώσεις και θέσεις του γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα για το θέμα της συμφωνίας. Τη ίδια στιγμή δέχτηκε έως και αναίτια επίθεση από τον κ. Φερντούν, ο οποίος του είπε ότι το ΚΚΕ ευθύνεται για όλα! Κάπως έτσι τέλειωσε η συζήτηση για τη συμφωνία για να ξεκινήσει η συζήτηση για την φωτιά στον ΧΥΤΑ.

Ανησυχία για την φωτιά στον ΧΥΤΑ – Αιχμές για έλλειμμα ενημέρωσης από το δήμο και τον ΣΔΑΝ

Πρώτος …ανεφλέγη ο κ. Μανώλης Φανουράκης ζητώντας από τον δήμαρχο να ενημερώσει το σώμα κατά πόσο ανησυχητική είναι η πυρκαγιά και αν γίνονται μετρήσεις για έκλυση διοξινών. Σε πιο έντονο ύφος συνέχισε ο κ. Τσιακίρογλου λέγοντας πως η φωτιά καίει 48 ώρες και ο δήμος δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση για να ενημερώσει τους δημότες. Το ίδιο ζήτησε και ο κ. Νίκος Αναταμπούφης καθώς και ο κ. Καμαρίδης. Ο δήμαρχος είπε πως ο ίδιος έλειπε όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά αλλά ότι επικοινώνησε και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΔΑΝ, δήμαρχο Τοπείρου, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει επαφές με το ΔΠΘ για μετρήσεις και μέσω του αντιπεριφερειάρχη και ότι γίνονται όλες οι ενδεδειγμένες προσπάθειες για την κατάσβεσή της με την μέθοδο της χωματοκάλυψης. Το λόγο πήρε ο κ. Κολλάρος που είπε πως επισκέφτηκε το ΧΥΤΑ από την πρώτη ώρα και πως υπήρχαν καπνοί και μυρωδιά που σημαίνει ότι εκλύθηκαν διοξίνες. Ο κ. Καμαρίδης εξέφρασε την ανησυχία του και επιφυλάχτηκε να μιλήσει όταν δει τις μετρήσεις. Πυρά δέχτηκε και ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας Παναγιώτης Ταρενίδης για το γεγονός ότι δεν συγκλήθηκε συντονιστικό όμως απάντησε πως  αρμόδιος φορέας είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων και μόνο επικουρικά, μπορεί ο Δήμος να παρέμβει.

Απορρίφθηκε το αίτημα ιδιώτη να κατασκευάσει κόμβο στο υπαίθριο αμφιθέατρο

Σ΄ ότι αφορά στα θέματα ημερήσιας διάταξη αυτά που κυριάρχησαν ήταν το αίτημα ιδιώτη επιχειρηματία να κατασκευάσει ο ίδιος τον κόμβο στο σημείο του υπαίθριου δημοτικού αμφιθεάτρου και να γίνει συμψηφισμός με τα μισθώματα του ακινήτου (Ξανθίππη).

Η νομική υπηρεσία γνωμοδότησε όμως αρνητικά και ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί ένας ιδιώτης να κατασκευάζει έργα του δήμου ούτε να γίνεται συμψηφισμός με τις οφειλές του. Το αίτημα απορρίφθηκε τονίστηκε όμως απ’ όλες τις παρατάξεις η αναγκαιότητα ο δήμος άμεσα να κατασκευάσει τον κόμβο με δικά του έξοδα καθώς επίσης και να κάνει εργασίες συντήρησης του χώρου.

«Πυρά» για την διαχείριση στο δημοτικό ραδιόφωνο

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα θέματα που αφορούσαν το Δημοτικό Ραδιόφωνο ήτοι ο Ισολογισμός, απολογισμός και τα πεπραγμένα. Ο κ. Καμαρίδης ζήτησε για 4η φορά, όπως είπε στοιχεία για τις πληρωμές τρίτων που όμως δεν του παραδόθηκαν ενώ ο κ. Ανταμπούφης ζήτησε λογαριασμό για την αύξηση στα έξοδα κατά 220%. Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Λομβαρδέας είπε πως οφείλεται στην αγορά ενός πομπού αξίας 4000 ευρώ και σε αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού χωρίς ωστόσο να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Δεσμεύτηκε όμως να δώσει όλα τα στοιχεία που του έχουν ζητηθεί. Ο κ. Ανταμπούφης καταψήφισε εγκαλώντας τον κ. Λομβαρδέα για κακή διαχείριση. Κατά ψήφισαν και η Κοινωνία Δημοτών και Λευκό ο κ. Τσιακίρογλου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…