Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σκανδαλώδεις προμήθειες στα νοσοκομεία Καβάλας και Έβρου

Σκανδαλώδεις προμήθειες στα νοσοκομεία Καβάλας και Έβρου

0

Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας διαπίστωσε ζημία του Δημοσίου ύψους άνω των 20 εκ. ευρώ κατά την περίοδο 2001 – 2016 στα νοσοκομεία της χώρας

Συγκλονιστικά στοιχεία για το μέγεθος και το βάθος της διαφθοράς και των υπερτιμολογήσεων στον χώρο της Υγείας αποκάλυψε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), Σταύρος Ευαγγελάτος.

Το πρώτο παράδειγμα διασπάθισης δημόσιου χρήματος που περιέγραψε ο Ευαγγελάτος αφορούσε σκάνδαλο με απινιδωτές και βηματοδότες τους οποίους προμηθεύονταν νοσοκομεία τουλάχιστον μέχρι το 2004. Όπως ανέφερε τα νοσοκομεία αγόραζαν σε πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που επικρατούν στη διεθνή αγορά χωρίς να έχει γίνει έρευνα τιμών. Φωτογράφισε, μάλιστα, την τότε πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης που καθόριζαν ανώτατες τιμές με κοινές υπουργικές αποφάσεις ΚΥΑ. Μάλιστα τόνισε ότι λειτουργούσαν ακόμη και offshore εταιρείες «στην Κύπρο και αλλού» οι οποίες ιδρύονταν για να αλλοιώνεται η πραγματική εικόνα των τιμών εισαγωγής. Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται σε πολλαπλάσια τιμή από άλλες χώρες ζημιώνοντας τόσο το Δημόσιο όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το ΣΕΥΥΠ ζήτησε να καταργηθούν οι επίμαχες ΚΥΑ αλλά δεν εισακούστηκε.

Ο κ. Ευαγγελάτος αποκάλυψε επίσης ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας την περίοδο 2008-2009 δεν εφαρμόσθηκαν οι συμβάσεις για την προμήθεια και διαχείριση λαπαροσκοπικών υλικών, μοσχευμάτων και άλλων. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ζημία 6,8 εκ. ευρώ το 2008 και το 2009.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις έρευνες του ΣΕΥΥΠ στο Πανεπιστημιακό Αλεξανδρουπόλεως διενεργήθηκαν διαγωνισμοί για αναλώσιμα από 2005 έως 2009 για την προμήθεια υγειονομικού υλικού που προκάλεσε ζημία 974.000 ευρώ. «Η υπόθεση έχει πάει στη Δικαιοσύνη» ανέφερε ο κ. Ευαγγελάτος και σημείωσε ότι αποδείχθηκε η «σκοπιμότητα των μελών των επιτροπών» στις υπερτιμολογήσεις.

Ακόμη, στο νοσοκομείο της Καβάλας την περίοδο 2005 έως 2008 προκλήθηκε ζημία 830.000 ευρώ από προμήθειες για οστικά μοσχεύματα. «Δεν υπήρχαν διαδικασίες διαπραγμάτευσης, γινόταν απευθείας ανάθεση νευροχειρουργικών υλικών και σε υπερβολικές ποσότητες» κατέθεσε ο κ. Ευαγγελάτος.

Αντίστοιχα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης προκλήθηκε ζημία ύψους 1 εκ. ευρώ από εξωσυμβατικές προμήθειες με μεγαλύτερες τιμές από τις συμβατικές για ορθοπεδικό και νευροχειρουργικό υλικό. Στο ίδιο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ζημία 2,1 εκ. ευρώ την περίοδο 2008 – 2009 στη νευροχειρουργική κλινική όπου όλα τα περιστατικά «βαπτίζονταν» επείγοντα.

*Με πληροφορίες από το news247.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακόμη πιο «πράσινη» η νέα ΚΑΠ

Διάλογο με τους Πολίτες για το μέλλον της ΚΑΠ της ΕΕ μετά το 2020 διοργάνωσε το Κέντρο Ευρ…