Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 22 Μαΐου 2018

0

 Κεντρική επιλογή
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εντολή από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν σαφής προς τις οργανώσεις όλης της χώρας. Δηλαδή δόθηκε εντολή να διερευνηθεί η πιθανότητα εάν μπορούν να υπάρξουν αναγκαίες συναινέσεις τοπικά, καθώς στόχος είναι μέσω συμμαχιών με κεντροαριστερούς υποψηφίους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να στηθούν οχυρά και άμυνες. Εάν δε υπάρξει η πιθανότητα κάποιου θετικού ευπρόσωπου αποτελέσματος στις εκλογές ακόμη καλύτερα.
Στη λογική αυτή κινούμενη και η Τοπική Οργάνωση Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε τη συγκέντρωση στον Ορφέα. Μόνο που οι κληθέντες δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και οι παρευρεθέντες αποτελούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που όπως διέρρευσε, ομοφώνως επέλεξαν ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης τον συμπολίτη Τάσο Τεφρωνίδη, Μηχανικό, ο οποίος και αποδέχθηκε την επιλογή, συμφωνούντος και του Ν. Ανταμπούφη μάλιστα.
Γ.Δ.


Επιλογή ΙΙ
Από την πλευρά του ο Τεφρωνίδης, άτομο του Δημοκρατικού χώρου κατά δήλωσή του, χωρίς προηγούμενη κομματική ταυτότητα, ανέμενε βέβαια ότι θα υπάρξει συμμετοχή και των υπολοίπων δημοκρατικών δημοτικών παρατάξεων στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ. Για λόγους που γίνονται αντιληπτοί, οι υπόλοιποι πολιτικοί χώροι δεν εκτίμησαν την βαρύτητα του προσκαλούντος στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον στην Ξάνθη. Είναι σε όλους γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό και στην πόλη ειδικά, πως διαθέτει μικρή δύναμη ψηφοφόρων κι ως εκ τούτου με βάση τα ποσοστά των δημοτικών παρατάξεων στο δήμο Ξάνθης δεν μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο ή να ρυθμίσει τις δημοτικές εξελίξεις υπέρ του υποψηφίου που θα λάβει το χρίσμα του. Γι’ αυτό επιδιώχτηκε μια συνολική συστράτευση, η οποία όμως τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν βρήκε την επιθυμητή ανταπόκριση.
Γ.Δ.


Επιλογή ΙΙΙ
Βέβαια θα πρέπει να ομολογηθεί ότι στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τεφρωνίδη πως έχει ένα πλεονέκτημα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον χρόνο. Υπάρχει αρκετός χρόνος για επαφές, νέες συναντήσεις, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων. Πρόθυμοι θα υπάρχουν πάντα, αρκεί να εντοπιστούν εγκαίρως και βέβαια ν’ αποτελούν πρόσωπα γνωστά στην κοινωνία, με προσφορά, έργο και καταξίωση, πέρα από τη γνωστή δεξαμενή των προηγούμενων εκλογών. Είναι προφανές ότι το όλο εγχείρημα για το ΣΥΡΙΖΑ πώς είναι δύσκολο. Η ευθύνη θα μετατεθεί στον Τάσο Τεφρωνίδη στο να ψάξει και βρει τον αριθμό των ατόμων που θα πρέπει να τον στελεχώσουν στην προσπάθειά του.
Γ.Δ.


Καλά νέα για τη συγκέντρωση βιβλίων
Ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα από τον Πολιτιστικό Φυσιολατρικό Σύλλογο Τοξοτών ως προς τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου. Κι αυτό, διότι το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών αλλά και κατοίκων του χωριού είναι μεγάλο.  Όπως πληροφορηθήκαμε, εκατοντάδες βιβλία έχουν προσφερθεί και οι προσφορές συνεχίζονται σε βαθμό που πλέον χρειάζεται να κατασκευαστούν νέα ράφια και προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και ο δήμος Τοπείρου. Μάλιστα την περίοδο αυτή γίνεται καταγραφή των παραδιδομένων βιβλίων, ετοιμάζονται οι λίστες με τα βιβλία που παραδόθηκαν και θα σταλούν στους δωρητές συνοδεία ευχαριστηρίου του Συλλόγου. Γίνεται δηλαδή μια σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά.
Γ.Δ.


Θυμίζει Παπαδιαμάντη
Μια θρησκευτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαΐου στο χωριό Λιβερά για να τιμηθεί ο εκεί ναός Κων/νου και Ελένης. Όσοι επιθυμούν να νιώσουν κάπως διαφορετικά, σα να βρίσκονται στο κλίμα του Παπαδιαμάντη, αξίζει ν’ ανηφορίσουν με τα Ι.Χ. τους. Η διαδρομή ξεκινάει από την Γαλάνη, ο δρόμος είναι άσφαλτος και τα Λιβερά κοντά. Σημειώνουμε πως τα εκεί χωριά Λιβερά, Ίμερα, Κρωμνικό, έχουν από αρκετά χρόνια εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους οι οποίοι μετακινήθηκαν στο κοντινό χωριό Τοξότες. Διατηρώντας όμως στη μνήμη τους τα χωριά τους οι κάτοικοι έχουν φροντίσει τις εκκλησιές στις οποίες πηγαίνουν οικογενειακώς την ημέρα της γιορτής. Όπως την Ανάσταση όπου πραγματοποιούν οι κάτοικοι γύρω στις 8 το βράδυ στο χωριό Κρωμνικό, υπό το φως των κεριών και μόνον.
Σας είπα, κλίμα Παπαδιαμάντη για όποιους θέλουν να το ζήσουν.
Γ.Δ.


Αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων
Ψάχνει ν’ αγοράσει ακίνητο για να στεγάσει τον 1ο Παιδικό Σταθμό ο δήμος μας (στον οποίο σας ενημερώνω παρότι κλειστός έναν χρόνο δεν έχει αρχίσει καμία εργασία!) αλλά μάλλον θα πρέπει να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον του. κι αυτό το αλλού δεν είναι άλλο από το να ψάξει και πληροφορηθεί από τη λίστα με τα ακίνητα που έχει ο δήμος στην κατοχή του ποιο ή ποια μπορούν ν’ αξιοποιηθούν προς το σκοπό αυτό.
Ακίνητα που ορισμένα μάλιστα έχουν πιάσει αράχνες…
Γ.Δ.


Επίθεση στο διαφορετικό λόγο
Κατ’  αρχάς ήταν το ξάφνιασμα και το απίστευτο για την επίθεση εις βάρος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Ακολούθως η αγανάκτηση για την άνανδρη επίθεση των τραμπούκων και τέλος η αηδία για όλους αυτούς που δεν μπορούν να δεχτούν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και τον προσωπικό λόγο κι εκτίμηση για κάποια γεγονότα. Στοιχείο της δημοκρατίας σ’  ένα δημοκρατικό κράτος αποτελεί η ελεύθερη έκφραση είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν κάποιοι. Οι οποίοι « κάποιοι»  που διαφωνούν, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βιαιοπραγούν, να χτυπούν και να βρίζουν τον πρώτο πολίτη μιας πόλης.
Οι ακροδεξιοί τραμπούκοι (κατά την αστυνομία) ασχημόνησαν για άλλη μια φορά. Ευθύνες όμως φέρουν και τα ποντιακά Σωματεία και ο διοργανωτές που δεν προέβλεψαν να προστατέψουν τον δήμαρχο Μπουτάρη. Σε δική τους εκδήλωση έγινε η επίθεση, χρεώνονται κι αυτοί ευθύνες, ας μην το ξεχνάμε αυτό.
Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε το αναφαίρετο δικαίωμα ΟΛΩΝ να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους. Αυτό που έκανε ο Μπουτάρης. Εκφράστηκε ελεύθερα όπως είχε δικαίωμα. Εάν όσα υποστήριξε δεν αρέσουν σε κάποιους αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχτεί επίθεση και ξυλοδαρμό.
Αηδία και ντροπή μαζί για τον ξεπεσμό κάποιων που θέλουν να λέγονται και άνθρωποι. Υπάνθρωποι ναι, άνθρωποι όχι!
Γ.Δ.


Κάμερες, φράχτες και ιδιωτικοί σεκιουριτάδες
… αυτές είναι μερικές μόνο από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, για να ξεκινήσει ένας επενδυτής, την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης για θεραπευτική χρήση.
Δηλαδή, απαιτείται απαραίτητα ο χώρος που θα καλλιεργείται η ινδική κάνναβη, να είναι περίκλειστος με τοίχο ύψους τουλάχιστον 3 μέτρα. Ανάμεσα στον τοίχο (η το φράχτη με δικτυωτό πλέγμα), θα πρέπει να υπάρχει κενός χώρος, μια ουδέτερη ζώνη δηλαδή, όπως βλέπουμε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, πλάτους επίσης 3 μέτρων. Θα πρέπει η έκταση και οι εγκαταστάσεις να φωτίζονται από προβολείς, από την δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή, ενώ δυνατός φωτισμός θα πρέπει να υπάρχει σε όλες τις εισόδους και τις εξόδους. Κάμερες ασφαλείας θα πρέπει να υπάρχουν παντού, καθώς επίσης και ανιχνευτές κίνησης και συναγερμός. Η έκταση και οι εγκαταστάσεις- αποθήκη και χώρος μεταποίησης- θα πρέπει να φρουρούνται από ένστολους σεκιούριτυ, ενώ στην είσοδο της έκτασης θα πρέπει να υπάρχουν και περίπολοι. Το τελικό προϊόν θα μεταφέρεται μόνο με συνοδεία της ΕΛΑΣ.. Επίσης ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, ενώ η καλλιεργούμενη έκταση θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο από σχολείο.


Εικόνες ντροπής…
Μόνο ντροπή και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες του λυντσαρίσματος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Μια άνευ προηγουμένου έξαρση βίας και τραμπουκισμού απέναντι σε έναν άνθρωπο και ένα θεσμικό εκπρόσωπο που αποκαλύπτουν ένα ακραίο, φασιστικό πρόσωπο μιας κοινωνίας, που λειτουργεί σαν όχλος. Σε κάθε περίπτωση είναι καταδικαστέες τέτοιες πράξεις και συμπεριφορές και χρήζουν τιμωρίας απ’ όπου και αν προέρχονται. Η ανοχή  και η ατιμωρησία υποθάλπει την βία. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Μ.Ξ.


Έφυγε ο Χάρρυ Κλυνν, ο Αριστοφάνης του καιρού μας
Έφυγε ο Χάρρυ Κλυνν, ο ταλαντούχος σατυρικός ηθοποιός που άφησε το στίγμα του στα χρόνια της μεταπολίτευσης και δημιούργησε την νέα σχολή σάτιρας στην Ελλάδα. Καυστικός, αριστοφανικός αλλά ποτέ χυδαιολόγος δημιούργησε χαρακτήρες και περιέγραψε νοοτροπίες και συμπεριφορές που χαρακτήρισαν μια ολόκληρη εποχή. Ποιος δεν θυμάται τον τραμπάκουλα τον  γύφτο, τον βλάχο κ. ά χαρακτηριστικούς τύπους της ελληνικής κοινωνίας. Ποιος δεν τραγούδησε το «Ουγκάγκα μπουμ μπουμ», ένα τραγούδι που άφησε εποχή στην δεκαετία του 80 και είναι τόσο επίκαιρο: « Ρωτούσα στη δουλειά το διευθυντή γιατί δεν ανεβαίνουν οι μισθοί.
Γιατί θα πρέπει να ψωνίζω εγώ στη λαϊκή
και να `χω γίνει εικόνα μαγική.
Γιατί να τη βολεύω συνεχώς με δανεικά
κι εκείνος μου απαντούσε φιλικά: Ουγκάγκα μπουμ μπουμ χι γκάπα γκουμ μπιρλί γκαγκά
αούγκιγκι αούγκιγκι μπάγκαλα γκάουγκα γκα»!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …