Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

0

Για τις ράμπες
Μας εκπλήσσει ευχάριστα ο δήμος Ξάνθης με τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που υλοποιεί στο κέντρο της πόλης. Για τις διαβάσεις πεζών, ηλικιωμένων, μητέρων με καρότσι και για άτομα με κινητικά προβλήματα πρωτίστως βέβαια ο λόγος του σχολίου.
Σαν έργο μικρό. Όμως σημαντικό για πάρα πολλούς συμπολίτες που θα κάνουν χρήση των ραμπών. Για τις οποίες ως γνωστόν οι οδηγοί θα πρέπει ν’ αφήνουν ανοιχτές και να μην εμποδίζουν τους ανθρώπους που πρέπει να τις χρησιμοποιούν. Για τα Ι.Χ. και τα δίκυκλα ο λόγος, που αρκετές φορές αυθαιρετούν ανεπίτρεπτα και αδικαιολόγητα.
Για να δούμε τι θα δούμε από τη λειτουργία των ραμπών αυτών.
Γ.Δ.


Λόγια φιλίας
Περισσή χαρά μας έδωσε φίλος δικηγόρος και συνεργάτης της Εφημερίδας, όταν μας γνωστοποίησε ότι οι εξετάσεις που ανέμενε ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του πέρασαν μια δοκιμασία αναμένοντας τ’ αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων. Στην περίπτωση ισχύει το « τέλος καλό, όλα καλά».
Ευχόμαστε δε στον αγαπητό μας φίλο να ήταν αυτή μια τελευταία δοκιμασία, να είναι πάντα γερός και βέβαια δημιουργικός όπως πάντα. Οι δοκιμασίες στη ζωή, μας χαλυβδώνουν ακόμη περισσότερο.
Γ.Δ.


Πυρκαγιά στο Π.  Όλβιο
Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι  στην περιοχή ανατολικά του Π. Ολβίου, σε περιοχή με θάμνους και κερήνια. Για την κατάσβεσή της επεχείρησαν 8 οχήματα και 20 πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της ΒΙΠΕ Ξάνθης. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το απόγευμα αφού κατεύκαυσε αρκετά στρέμματα με θάμνους αλλά και αθέριστες καλλιέργειες σιτηρών. Δεν κινδύνευσε κατοικημένη περιοχή, παρότι η Πυροσβεστική είχε να παλέψει με τον ….στρατηγό άνεμο!
Μ.Ξ.


Οι παλιές αγάπες… Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τότε (αριστερά) με τον Νομάρχη Ξάνθης Λάζαρο Ζουρνατζή, σε συνάντησή τους στη Νομαρχία (αρχείο εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ)

Εξετάσεις
Χιλιάδες μαθητές σ’ ολόκληρη τη χώρα, ξεκίνησαν χθες τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις. Είναι μια διαδικασία η οποία εφαρμόζεται δεκάδες χρόνια τώρα, με την οποία αξιολογείται το γνωστικό επίπεδο των μαθητών στα μαθήματα του έτους τους. Η εξεταστική περίοδος είναι μια διαδικασία που εισάγει τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου στην εμπειρία της αξιολόγησης που θα συναντήσουν στην πορεία της ζωής τους και κυρίως προς την επιτυχία. Διότι ως γνωστόν η επιτυχία είναι προϊόν της προσπάθειας, της κατάκτησης της γνώσης και της αξιολόγησης. Τότε, ναι, ο νέος που έχει επιλεγεί αξιολογικά και με σεβασμό στα κριτήρια, νιώθει προσωπική ικανοποίηση μεγάλη.
Γ.Δ.


Για τ’  Άβδηρα
Σε ολόκληρο το χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δεν υπάρχει αρχαιολογικός χώρος σπουδαιότερος των αρχαίων Αβδήρων. Κι αυτή η σπουδαιότητα έχει καταστήσει επίκεντρο της λαθραίας ανασκαφής τα Άβδηρα από πολλών χρόνων. Μπορεί η Παιδεία ν’ αποτελεί αντίδοτο στην αρχαιοκαπηλία κατά τις διαπιστώσεις που όλοι αποδέχονται, όμως το κίνητρο του εύκολου πλουτισμού είναι το ίδιο ισχυρό κίνητρο προς την παρανομία.
Τα αρχαία Άβδηρα είναι γεγονός πως έζησαν σημαντικές απώλειες της Πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Μια σημαντική πόλη-κράτος, με δύναμη και πλούτο, με μεγάλο αριθμό πληθυσμού (στην κορύφωση έφθασε τις 30.000 ψυχές!) και ως εκ τούτου με νεκροταφείο μεγάλο επίσης, ήταν επόμενο να υποστεί λεηλασία. Και αυτή η λεηλασία συνεχίστηκε μέχρι και τα νεώτερα χρόνια.
Τέλος πάντων, το μεγάλο κακό έγινε. Σημασία έχει από δω και πέρα να προστατευθεί ο χώρος, να γίνονται επίσημες αρχαιολογικές ανασκαφές και τα ευρήματα να εκτίθενται πλέον στο πολύ σημαντικό Μουσείο που βρίσκεται στα Άβδηρα. Εν κατακλείδι, τα αρχαία Άβδηρα θα πρέπει ν’ αναδειχτούν περισσότερο.
Γ.Δ.


«Ευχαριστώ»
Οι αγαπητοί αναγνώστες της στήλης θα συμφωνήσουν με τη διαπίστωση ότι έχει λίγα χρόνια τώρα που η λέξη «ευχαριστώ» πως έχει σχεδόν χαθεί από την καθημερινή μας κουβέντα και συμπεριφορά. Είχαμε πάψει πλέον να εκφέρουμε την απλή αυτή λέξη με την οποία από λόγους ευγένειας εκφράζουμε την ικανοποίησή μας έναντι ενός φίλου, γνωστού ή ακόμη και μέλους της οικογένειάς μας. Έχουμε πάψει να « ευχαριστούμε» για την εξυπηρέτηση, για τη διευκόλυνση, για το ενδιαφέρον προς το πρόσωπό μας. Το σταματήσαμε γιατί θεωρούμε ως περίσσευμα, ως αυτονόητο. Κι όμως, ένα «ευχαριστώ» που εκφέρεται έτσι αυθόρμητα και με χαμόγελο, αποτελεί μια πράξη ανθρώπινη και απαραίτητη για την καλή σχέση, τη σύσφιξη των σχέσεων, ενώ σίγουρα αποτελεί απόδειξη σωστής αγωγής και συμπεριφοράς γι’ αυτόν που «ευχαριστεί».
Γ.Δ.


Ονοματολογικό
Συνεχίζονται κανονικά οι συζητήσεις στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μεταξύ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, αλλά πλέον η απόφαση βρίσκεται στα χέρια των δύο πρωθυπουργών, οι οποίοι και θ΄ αποφασίσουν. Η υπόθεση δηλαδή του ονοματολογικού βρίσκεται στο « τελικό στάδιο», ενώ οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Σκόπια, θεωρούν ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Βέβαια, η υπόθεση της ονομασίας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και μάλλον μέχρι τις 28 Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει απόφαση και να ανακοινωθεί το όνομα. Από την άλλη, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία πιέζουν τις δύο χώρες για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.
Όπως όλα δείχνουν, ο χρόνος τελειώνει, η υπόθεση δεν μπορεί να σέρνεται και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει παρότι σύσσωμη η αντιπολίτευση διατηρεί τις επιφυλάξεις της.
Γ.Δ.


Καλορίζικα τα νέα διόδια
Σας έχουμε ενημερώσει ότι τα έργα για τα διόδια στην Καβάλα (που σημειώστε μας αφορούν κι εμάς ως γείτονες) έχουν ξαναρχίσει μετά από ένα μικρό…διάλειμμα. Έτσι, όλα πλέον βαίνουν κανονικά και με το νόμο και η όλη εξέλιξη θεωρείται φυσιολογική παρά τις διαμαρτυρίες και τις συγκεντρώσεις. Έτσι, είτε το θέλουμε, είτε όχι, τα διόδια «χτίζονται» τώρα, για να λειτουργήσουν και στο μέλλον να καταργηθούν! Μας δουλεύουν. Γιατί γνωρίζουμε όλοι πως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.
-Άντε καλορίζικα τα νέα διόδια λοιπόν…
Γ.Δ.


Τα προβλήματα των αιγοπροβατοτρόφων
Ενημερωτική σύσκεψη με θέμα την ραγδαία μείωση των τιμών παραγωγού στο γάλα και στο κρέας που επέβαλλαν οι εταιρείες, πραγματοποιήθηκε χθες όμως παρότι το πρόβλημα αφορά όλους τους αιγοπροβατοτρόφους ελάχιστοι ήταν εκεί, ενώ απουσίαζαν οι βουλευτές. Ήταν ένα θέμα που τέθηκε ως προβληματισμός από τον πρόεδρο του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης κ. Α. Λουκμακιά που είχε και την ευθύνη της σύσκεψης και των προσκλήσεων. Και πολύ σωστά προβληματίζεται ο κ. Λουκμακιάς όχι όμως για τους βουλευτές αλλά για τους συναδέλφους του. Γιατί οι βουλευτές δεν ήρθαν, γιατί δεν ήθελαν να πάρουν μέρος σε μια «χρωματισμένη» σύσκεψη αλλά οι συνάδελφοί του γιατί του γύρισαν την πλάτη; Μήπως για τον ίδιο λόγο;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…