Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

0

Προσοχή δαγκώνει
Μέλος της οικογένειας της εφημερίδας μας γνώρισε τι εστί δάγκωμα αδέσποτου σκύλου. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά και όλη τη διαδικασία για το Νοσοκομείο, την προμήθεια του αντιλυσσικού ορού και όλη την ταλαιπωρία που τη γνωρίζουν όσοι την έχουν ζήσει. Το πλέον ωραίο; Ο αδέσποτος «φίλος των ανθρώπων» θύμωσε από δεσποζόμενο που δεν του έδωσε σημασία και ξέσπασε στον άνθρωπό μας που ξαφνιάστηκε δυσάρεστα γιατί το δάγκωμα έγινε από πίσω και τελείως αναίτια.
Η αναφορά μας γίνεται έτσι για στατιστικούς λόγους. Για την παρουσία των αδέσποτων πλέον τι να πει κανείς. Τα έχουμε πει τόσες και τόσες φορές…
Γ.Δ.


Χάνουμε χρήματα
Δύο κλάδοι ενισχύονται επενδυτικά στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειάς μας 2014-2020. Ήδη δημοσιεύτηκαν δύο προσκλήσεις για τη χρηματοδοτική ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ. Οι δύο κλάδοι είναι αυτός της παραγωγής ηλεκτρονικών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και ο κλάδος των λατομικών ορυκτών (βιομηχανικά ορυκτά, μάρμαρα και αδρανή υλικά).
Κι αν στον πρώτο κλάδο πιθανόν να βρεθούν επιχειρήσεις για να χρηματοδοτηθούν, για τον δεύτερο δεν υπάρχει ούτε ένας στο Νομό μας. Όποιος θέλησε να επενδύσει στο Μάρμαρο τον διώξαμε κακήν κακώς. Άρα τα χρήματα θα τα πάρουν Καβαλιώτες και Δραμινοί.  Όσο δε για το δικό μας μάρμαρο, το’χουμε μεν, το λιβανίζουμε δε…
Γ.Δ.


Μια λιμουζίνα

Λιμουζίνες έχουμε δει όλοι, κυρίως σε αμερικάνικες ταινίες. Κάποια τεράστια αυτοκίνητα σε μήκος με χώρο επίσης μεγάλο που χωρά αρκετά άτομα, κυρίως όμως τη νύφη και τον γαμπρό. Μια τέτοια λιμουζίνα λοιπόν, μαύρου χρώματος, 9 μέτρων μήκους απέκτησε και η Ξάνθη και η οποία, ο ιδιώτης που την έχει την ενοικιάζει για διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Βρίσκεται παρκαρισμένη στο βενζινάδικο των αδερφών Σιούτα και για όποιον ενδιαφέρεται να την ενοικιάσει, ο αριθμός τηλεφώνου είναι 6936129999.
Γ.Δ.


Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας αναφέρει: Μ.Α.Υ. εις Τρίγωνον Ξάνθη 7 Νοεμβρίου 1950. Την περίοδο μετά τον εμφύλιο υπήρχαν σημεία περιμετρικά της πόλης που φύλαγαν ιδιώτες, οι Μάϋδες. Στην φωτό Μιχάλης Κουτσούδης- Χρήστος Μιχαλόπουλος (δεξιά) (αρχείο Βίκυ Μιχαλοπούλου )

Τέσσερις οι υποψήφιοι
Τέσσερις θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για τη θέση του Πρύτανη του ΔΠΘ. Προχθές η πενταμελής Κεντρικής Εφορευτική Επιτροπή του ΔΠΘ ολοκλήρωσε τον έλεγχο για τυχόν κωλύματα εκλογιμότητας των υποψηφίων, συντάσσοντας το πρακτικό ανακήρυξης των υποψηφίων. Σύμφωνα με το πρακτικό, ο Χρήστος Καραγιάννης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, απέσυρε την υποψηφιότητά του και έτσι η Επιτροπή ανακήρυξε τέσσερις υποψήφιους για τη θέση του Πρύτανη και εννέα για τις θέσεις των αντιπρυτάνεων.
Οι υποψήφιοι για τη θέση του Πρύτανη είναι οι εξής: Γεώργιος Κολιός, Παντελής Μπότσαρης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και ο Βασίλης Τσαουσίδης. Για τη θέση αντιπρυτάνεων είναι οι: Κων/νος Βαδικόλιας, Ζωή Γαβριηλίδου, Αθανάσιος Ζησιμόπουλος, Φώτιος Μάρης, Μαρία Μιχαλοπούλου, Ιωάννης Μπούταλης, Αθηνά Σάββα, Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος και Στέφανος Σπάρταλης.
Γ.Δ.


Δυσκολίες Συνεταιρισμών
Είναι γεγονός ότι οι διάφοροι αγροτικοί συνεταιρισμοί (γεωργικοί, κτηνοτροφικοί, αλιευτικοί) πως έχουν περάσει κάποια χρόνια πέτρινα. Κυριολεκτικά επέζησαν «δια πυρός και  σιδήρου». Αρκετοί άντεξαν, κάποιοι υποχρεώθηκαν να σταματήσουν την όποια δραστηριότητά τους. Είναι  αναπόφευκτη επιλογή του να σταματήσει μια δεδομένη ζημιογόνα δραστηριότητα. Έτσι και έγινε. Όσοι όμως επέζησαν, συνεχίζουν την δραστηριότητά τους εφαρμόζοντας νέες μεθόδους και αντιλήψεις που πλέον δεν στηρίζονται μόνο σε δανειοδοτήσεις από το κράτος αλλά από την κερδοφόρα πλέον λειτουργία και δραστηριότητά τους.
Δυσκολίες βέβαια υπάρχουν, διότι οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν εύκολα. Όμως με την εξυγίανση που έχει γίνει, σταδιακά οι Συνεταιρισμοί θα βρουν το δρόμο τους για την σωστή αποστολή τους.
Γ.Δ.


Μήνυμα ενότητας
Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκαν πλέον μέσα σε ένα κλίμα, πρώτον μεγάλης προσέλευσης και δεύτερον πνεύματος ενότητας. Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΟΔΕ, Κιατίπης και Οικονόμου, από την αρχή έδειξαν ότι τους ενδιαφέρει η ενότητα της Τοπικής Οργάνωσης. Εξάλλου με τις δηλώσεις τους αυτήν τόνισαν ότι στηρίζουν με κάθε τρόπο και οι δύο κι αυτό είναι καθοριστικό για την πορεία της Οργάνωσης της Ν.Δ.
Η όποια αντιπαράθεση κατά τη σύντομη προεκλογική περίοδο ήταν περιορισμένη και στα πλαίσια μιας συνηθισμένης διαδικασίας για τοπικές κομματικές εκλογές.
Γ.Δ.


Και τώρα δουλειά
Δεν το λέμε εμείς, το λένε τα μέλη της Ν.Δ. που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων μελών στις διάφορες οργανώσεις σε πόλη και περιφέρεια. Λοιπόν οι περισσότεροι που συζητήσαμε, μας έδωσαν αυτό το σκεπτικό: «Και τώρα δουλειά».
Και εννοούν βέβαια ότι μετά τις εκλογές και τους όποιους μικρούς πανηγυρισμούς, προέχει η δουλειά. Καλά τα αξιώματα και οι τίτλοι, όμως όλοι θα κριθούν από το έργο που θα παράγουν. Μπροστά τους, ενδεχομένως σύντομα, θα υπάρξουν εκλογές που θα κληθούν να δουλέψουν, τρέξουν, οργανώσουν, κινητοποιήσουν. Κυρίως δε η ΝΟΔΕ ως επικεφαλής οργάνωση.
Γ.Δ.


Υπογράφηκε η σύμβαση για τον κάθετο άξονα της Ξάνθης
Ξεκίνησε και επίσημα το μεγάλο έργο της κατασκευής του κάθετου άξονα της Ξάνθης. Στις 7 Μαΐου υπογράφηκε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΑΚΤΩΡ που πήρε το έργο με ποσοστό έκπτωσης 50,7%. Θυμίζουμε ότι η δημοπράτηση έγινε 11 Ιανουαρίου 2018 και η αποσφράγιση των προσφορών στις 18 Ιανουαρίου. Δηλαδή σε κάτι λιγότερο από 5 μήνες ολοκληρώθηκε η προσυμβατική περίοδος και έπεσαν οι υπογραφές, πράγμα σπάνιο για τα συνήθη ελληνικά δεδομένα κι αυτό είναι θετικό. Να θυμίσουμε ότι είναι το πρώτο κομμάτι του άξονα μήκους 8 χιλιομέτρων αλλά παρουσιάζει δυσκολίες γιατί έχει πολλά τεχνικά. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι από την έκπτωση που δόθηκε περισσεύουν 20 εκ. ευρώ κι αυτό που πρέπει να δουν οι αρχές μας είναι να δημοπρατηθεί και το άλλο κομμάτι Μελίβοια – Εχίνος και να μην πάνε αλλού τα λεφτά.
Κύριε Ζαγναφέρη μην εφυσυχάζετε… γιατί ο Αντωνούδης της Εγνατίας για αλλού τα προόριζε αυτά τα λεφτά σύμφωνα με όσα είπε στη συνέντευξη τύπου τότε στο γραφείο σας!
Μ.Ξ.


Η επίσκεψη του Ιάπωνα πρέσβη και τα …σοκολατάκια μας
Μια πλήρη εικόνα της επιχειρηματικότητας του νομού μας, των προϊόντων που παράγει  αλλά και των δυνατοτήτων και των προοπτικών του, αποκόμισε ο Ιάπωνας πρέσβης αφού συνοδευόμενος από τον κ. Κοντό και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μωραΐτη επισκέφτηκαν πολλές επιχειρήσεις του τόπου μας. Μεταξύ αυτών τη ΣΕΚΕ, του Τσατσούλη, τον Παπαπαρασκευά, το Οινοποιείο Βουρβουκέλη, την επιχείρηση του Παντέλου επίσης το Ζαχαροπλαστείο  «Το Κάτι Άλλο» κ. ά. Όλα αυτά είναι πολύ θετικά αρκεί να έχουν αποτέλεσμα, δηλαδή οικονομικές συμφωνίες για  εξαγωγές στην Ιαπωνία αλλά και τουριστική προσέλευση. Ας ελπίσουμε τα …σοκολατάκια μας να έπεισαν τον κ. πρέσβη και να γίνει πρέσβης καλών υπηρεσιών διαμεσολάβησης. Όσο για την πρόταση με την καριόκα να ανακηρυχθεί επίσημο γλυκό των ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο το 2020 (αφού δεν μας έκαναν την τιμή στο Ρίο) καλή μεν αλλά λίγο χλωμό το βλέπω!
Μ.Ξ.  


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …