Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

0

Τέλος εποχής για το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ξάνθη
Νεκρό είναι το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ξάνθη. Αυτή είναι η θλιβερή διαπίστωση που έγινε όσο ποτέ φανερή με την χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση που εξελίχθηκε σε φιάσκο. Οι εργαζόμενοι του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα δεν απείργησαν. Κυριότερος λόγος είναι ότι δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με το οικονομικό κόστος της απεργίας που είναι διπλό και ένας άλλος λόγος ότι απαξιώνουν τους συνδικαλιστές . Οι παραγωγικοί φορείς που είπαν ότι θα συμμετέχουν και έκαναν μάλιστα και Κοινωνική Συμμαχία δεν έκλεισαν τα μαγαζιά τους ούτε τα γραφεία τους στην Ξάνθη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Τέλος εποχής για τον συνδικαλισμό. Τέλος εποχής γι αυτό τον τρόπο κινητοποιήσεων.
Τέλος εποχής γενικότερα…
Μ.Ξ.


Από πού αντλεί αυτή την βεβαιότητα ο δήμαρχος Ξάνθης;
Την βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να είναι δήμαρχος και μετά τις νέες δημοτικές εκλογές εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Χ. Δημαρχόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Μ. Φανουράκη , αναφορικά με τις αλλαγές στο οργανόγραμμα του δήμου.  Από πού αντλεί αυτή την βεβαιότητα; Μήπως από το έργο του; Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε ή είναι απλά λόγια πολιτικής σκοπιμότητας;
Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον αμετροέπεια να προδικάζει κανείς την ψήφο των δημοτών. Όσο επιτυχημένος και αν θεωρεί ότι είναι κάποιος δήμαρχος δεν μπορεί να λειτουργεί με έπαρση
Μ.Ξ.


Στην Ξάνθη πότε;
Χθες Τετάρτη, η υπουργός Πολιτισμού Έλενα Κουντουρά, επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα ο δήμαρχος της πόλης της παρέθεσε γεύμα και το μενού σίγουρα θα είχε κάτι καλό για την Αλεξανδρούπολη. Επειδή λοιπόν είμαστε γείτονες, ρωτάμε έτσι απλά και ταπεινά, η κυρία υπουργός πότε με το καλό θα έρθει και στην Ξάνθη; Έχει άραγε προγραμματίσει μια επίσκεψη και προς τα δικά μας μέρη;  Κι αν ναι, για πότε;
Ας μην ξεχνά η αγαπητή υπουργός ότι στην Ξάνθη έχουμε τα Άβδηρα, την Παλιά Πόλη και μια σειρά άλλων πραγμάτων που χρήζουν της φροντίδας του υπουργείου Πολιτισμού.
Γ.Δ.


Γιορτή καλοκαιριού στους Τοξότες
Καλοκαίρι μύρισε και ημερολογιακά πλέον. Όμως υπάρχει και κάτι ακόμη που σηματοδοτεί την Καλοκαιρινή περίοδο. Και δεν είναι άλλη από την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων. Έτσι, με τον τίτλο « Γιορτή καλοκαιριού στους Τοξότες», ο εκεί Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος υποδέχεται το καλοκαίρι με τη γιορτή της σαρδέλας, συνοδεία βέβαια λαϊκής και ποντιακής μουσικής.
Η εκδήλωση-γιορτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουνίου και θα ξεκινήσει στις 21.00 στο κέντρο του χωριού. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνεται η εμφάνιση της γνωστής τραγουδίστριας Μάνιας Ασλάνογλου στο λαϊκό πρόγραμμα και τον Σίμο Αναστασιάδη στο ποντιακό. Η είσοδος στην καλοκαιρινή αυτή γιορτή της σαρδέλας είναι 5 ευρώ και το μενού περιλαμβάνει σαρδέλες, σαλάτες, ψωμάκι. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι  η υποδοχή του καλοκαιριού θα γίνει με τρικούβερτο γλέντι. Να πάμε!
Γ.Δ.


Προσοχή στους κεραυνούς
Είναι γνωστό πως το καλοκαίρι είναι η περίοδος των κεραυνών. Τότε συνήθως έχουμε τους περισσότερους που κάποιες φορές είναι και επικίνδυνοι. Μάλιστα έχουν σκοτωθεί άνθρωποι και ζώα που βρίσκονται έξω από την πτώση κεραυνών, έχουν προκληθεί πυρκαγιές από μετασχηματιστές που δέχτηκαν κεραυνό, ενώ πρόσφατα λεωφορείο του ΚΤΕΛ Έβρου πήρε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς από την ίδια αιτία.
Γι’ αυτό, χρειάζεται προσοχή όταν ξεσπάσει καταιγίδα και βρισκόμαστε στην ύπαιθρο με το Ι.Χ. ή πεζοί. Δεν παρκάρουμε κάτω από δέντρο, δίπλα σε μετασχηματιστή, δεν μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο, σβήνουμε τον κινητήρα, δεν πατάμε τα πεντάλ και άλλα μεταλλικά μέρη και βέβαια με τα παράθυρα κλειστά. Εάν δε χτυπηθεί το αυτοκίνητό σας και βρίσκεστε μέσα, το σωστό είναι να βγείτε από το όχημα αφού περάσει το ρεύμα και βέβαια δεν βγαίνουμε έξω από το αυτοκίνητο όσο συνεχίζεται η καταιγίδα.
Γ.Δ.


Μεσιτικά γραφεία οι Τράπεζες
Είχαν που είχαν μεγάλο αριθμό ακινήτων κάθε κατηγορίας και αξίας, τώρα φράκαραν κυριολεκτικά! Αιτία οι συνεχείς πλειστηριασμοί οι οποίοι θα συνεχιστούν μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν το υπαρκτό πλέον πρόβλημα των ακινήτων που συγκεντρώνουν στην κατοχή τους πανελλαδικά. Αυτό σημαίνει ότι θα βγάλουν στην αγορά χιλιάδες ακίνητα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, γεγονός που θα έχει επίπτωση στην αγορά ακινήτων. Διότι για να ξεφορτωθούν τα ακίνητα οι τράπεζες θα τα δώσουν σε χαμηλές τιμές. Οπότε η Κτηματαγορά θα χτυπηθεί και οι εργολαβικές νέες κατοικίες θ’  αργήσουν να ξεκινήσουν. Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια θα κάνουν άνω- κάτω την αγορά ακινήτων…
Γ.Δ.


Πού το κακό;
Όταν κανείς εγκαίρως προετοιμάζεται και οργανώνεται, του λέμε πως βιάζεται. Όταν καθυστερημένα τρέχει να προλάβει, του αποδίδουμε ανευθυνότητα και έλλειψη προγραμματισμού. Και επειδή το προλαμβάνειν και εγκαίρως ετοιμάζεται κάποιος ή κάποιοι είναι το σωστότερο, ρωτάμε: Πού είναι το κακό που νωρίς και με άνεση χρόνου γίνονται οι διεργασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ξάνθη;  Απεναντίας, είναι το σωστό. Κυρίως δε από την πλευρά αυτών που βρίσκονται στην αντιπολίτευση και θα διεκδικήσουν την αλλαγή στον Δήμο. Αυτοί χρειάζονται χρόνο για να οργανώσουν την προσπάθειά τους, να συζητήσουν και συνεργαστούν με τους κατάλληλους συμπολίτες για να τους πείσουν να συμβάλλουν στην αλλαγή με τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια;
Γι’ αυτό το λόγο κυρίως αλλά και για πολλούς άλλους, πολύ φρόνιμα πράττουν όσοι συμπολίτες εγκαίρως οργανώνονται και ετοιμάζονται και δεν αφήνουν για την τελευταία στιγμή όλες τις δουλειές ενός προεκλογικού αγώνα.
Γ.Δ.


Ο βρώμικος Ράμος
Η είδηση έγινε παγκόσμια γνωστή. «Πάνω από μισό εκατομμύριο φίλαθλοι ζητούν την τιμωρία του Ισπανού ποδοσφαιριστή της Ρεάλ, Ράμος, για τον σκόπιμο τραυματισμό του Σαλάχ». Οι φίλαθλοι που παρακολούθησαν τον αγώνα Λίβερπουλ-Ρεάλ, είδαν τη σκηνή του σκόπιμου τραυματισμού του ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ, από τον Ράμος. Είδαν ότι η όλη προσπάθεια του Ράμος πως ήταν σκόπιμη και με πρόθεση να βγει νοκ άουτ ο αντίπαλος επιθετικός ποδοσφαιριστής, ο πλέον επικίνδυνος και γι’ αυτό στοχοποιημένος. Και το ρόλο του εκτελεστή ανέλαβε για άλλη μια φορά ο «βρώμικος Ράμος». Και βέβαια, τα κατάφερε και στο 20ο λεπτό ο Σαλάχ αποχώρησε τραυματισμένος από τη λαβή ζίου-ζίτσου του Ράμος.
Η αποστολή εξετελέσθη. Κι έτσι η Ρεάλ κέρδισε εύκολα και εξαιτίας δύο οικτρών λαθών του τερματοφύλακα της Λίβερπουλ. Μία νίκη κερδισμένη από σκοπιμότητα και αντιεπαγγελματισμό.
Οι φίλαθλοι είδαν και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους για τον αγώνα. Δυστυχώς ο Ράμος ούτε τιμωρήθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα, ούτε θα τιμωρηθεί και μετά. Υπερισχύει το όνομα της Ρεάλ και η σκοπιμότητα.
Γ.Δ.


Το γνωρίζουμε, το γνωρίζουμε…
Δεν περίμεναν οι Έλληνες τη Eurostat για να πληροφορηθούν ότι αποτελούν τους πλέον χρεωμένους κατοίκους στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι μισοί Έλληνες πληρώνουν καθυστερημένα τους λογαριασμούς τους στις ΔΕΚΟ ή άλλες υποχρεώσεις τους όπως στεγαστικά δάνεια, ενοίκια κλπ.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, το 47,9% των Ελλήνων αντιμετώπιζε προβλήματα με τις αποπληρωμές των υποχρεώσεών του το 2016, ποσοστό με διαφορά μεγαλύτερο από τους δεύτερους στη σχετική λίστα Βούλγαρους, οι οποίοι δυσκολεύονταν στις υποχρεώσεις τους σε ποσοστό 34,2%.
Εξίσου απογοητευτική για την Ελλάδα είναι και η εικόνα που αφορά μόνο στις δόσεις των στεγαστικών δανείων και των ενοικίων όπου και πάλι η Ελλάδα καταγράφει αρνητική πρωτιά με το 15,3% του συνολικού πληθυσμού να έχει «σημαντικά» χρέη. Μάλιστα το συγκεκριμένο ποσοστό είναι τριπλάσιο από το 2008 όπου μόλις το 5,5% καθυστερούσε δάνεια και ενοίκια.
Κι αυτά τα ποσοστά φτώχειας και τα στοιχεία είναι για το 2016. Προφανώς τα στοιχεία του 2017 θα είναι ακόμη χειρότερα…
Γ.Δ.


Vivere pericolosamente ή “ζην επικινδύνως”
Η επιμονή της Γερμανία στο «ισχυρό ευρώ» και της συνεχούς μετατροπής των ελλειμμάτων του νότου σε πλεονάσματα του Βορρά, χτύπησε την Πορτογαλία, την Ισπανία, την… σαν έτοιμη από καιρό Ελλάδα και τώρα την Ιταλία. Επέδρασε στο επίπεδο ζωής, το κοινωνικό κράτος, τις «βεβαιότητες» των λαών, από την μια ευρωπαϊκή άκρη μέχρι την άλλη. Και οι λαοί αντέδρασαν, όπως συνήθως αντιδρούν: με το ένστικτο, τον θυμό που πηγάζει από την ανησυχία. Κι οι λαϊκιστές, όσοι υπόσχονται, αύριο κι’ όλας, τον χαμένο παράδεισο στις κοινωνίες, βρίσκονται σε θέσεις ισχύος με… δημοκρατικό τρόπο, με την ψήφο του κόσμου. Έστω και ως αποτέλεσμα καταδίκης «των άλλων», χωρίς πολλές-πολλές σκέψεις για το τι και ποιοι θα το αντικαταστήσουν. Οι Συριζανέλ, οι Τράμπ, οι Φάρατζ, οι Λεπέν οι συμμαχίες τύπου «Λέγκα» και «5 αστεριών» στην Ιταλία, προέκυψαν από την επιλογή του λαού! Έτσι είναι η δημοκρατία. Ψηφίζεις, πληρώνεις, παθαίνεις και… μαθαίνεις.
Το της…Ελλάδος βαρουφάκειο τρόπαιο, μάλλον δεν δίδαξε τίποτε τους γείτονες Ιταλούς. Το ζητούμενο είναι αν θα διδάξει το ευρωιερατείο. Η προσωρινή αποφυγή ενός «καλοκαιριού ‘15» για την Ιταλία και την ΕΕ ολόκληρη, είναι πολύ πιθανόν να γυρίσει μπούμερανγκ για το μέλλον της χώρας, αν στις προσεχείς εκλογές, η επιλογή του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να μην βιώσει η χώρα του ένα «ελληνικό καλοκαίρι» του ‘15, καταδικασθεί από τον λαό, και βρεθούν τα λαϊκίστικα άκρα ακόμη πιο ενισχυμένα, ακόμη πιο καταστροφικά αδιάλλακτα…
Σοφός ο λαός, αλλά… και οι σοφοί συχνά ενεργούν αυτοκαταστροφικά.
Θ.Ο.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…