Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

0

Είμαστε πίσω ακόμη
Το έχουμε ξαναγράψει και δυστυχώς κάποιοι στην πόλη μας δεν θέλουν να καταλάβουν το νόημα του ρόλου και του τρόπου της σωστής ανακύκλωσης συσκευασιών και τη χρήση των μπλε κάδων. Στόχος δεν είναι να πετιούνται τα χαρτόκουτα ολόκληρα, αλλά να τοποθετούνται διπλωμένα για να μειωθεί ο όγκος τους ώστε να χωρέσουν περισσότερες συσκευασίες και άλλα υλικά προς ανακύκλωση. Το να πετιούνται τα χαρτόκουτα έτσι κι όπως λάχει, αυτό δεν εξυπηρετεί κι ούτε υπηρετεί το πνεύμα της ανακύκλωσης. Τελευταία δε κάποιοι πετούν και ολόκληρα πλαστικά τελάρα φρούτων!
-Είμαστε πίσω ακόμη, πολύ πίσω και φαίνεται από τη συμπεριφορά μας.
Γ.Δ.


Από το twitter της Χρ. Ούτση

Η φωτογραφία από τη Γλαύκη. Οι Πομάκοι αποχαιρετούν τα παιδιά τους που πάνε να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Αυτή είναι η Θράκη κι όχι τα φερέφωνα του τουρκικού προξενείου που κακώς παραμένει ανοιχτό. Δεν χρειάζονται άλλα λόγια. Η φωτογραφία από το twitter της Χρύσας Ούτση “μιλά”…


Φάουλ από την Κοινωνία Δημοτών
Εντελώς άστοχη ήταν η στάση των Φανουράκη – Καρά στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και στη συζήτηση του θέματος που αφορούσε την ΕΑΠΑΞ. Ενώ διευκρινίστηκε τόσο από τον δήμαρχο και  τον νομικό  σύμβουλο καθώς και τον πρόεδρο της Οικονομικής ότι αγωγές θα γίνουν αν και εφόσον προκύψει ζήτημα από τους ελέγχους που θα κάνει στα δικόγραφα η νομική υπηρεσία και σε κάθε περίπτωση αυτό θα αποφασιστεί και πάλι από την Οικονομική. Ο τρόπος που χειρίστηκαν το θέμα έδειχνε καθαρά ότι διαφωνούσαν για το θεαθήναι και όχι επί της ουσίας και αυτό δεν είναι προς τιμή τους…
Μ.Ξ.


5ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Βλασίου. 5η και 6η τάξη 1939. Δάσκαλοι: Διευθυντής Δερμιντζάκης (κέντρο), Λουριδάς αριστερά και Γονιτάκης δεξιά

Μπερδέματα
Απεργία κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ για τις 30 Μαΐου. Μάλιστα για πρώτη ίσως φορά επιχειρούν μια κοινωνική συμμαχία με άλλους φορείς όπως τη ΓΣΕΒΕΕ καθώς και επιστημονικούς κλάδους. Για το λόγο αυτό ήρθε στην Ξάνθη και ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Κώστας Μπέσης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στις τοποθετήσεις του απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά. Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει «φασιστικού τύπου» την τροπολογία Γεροβασίλη για την αξιολόγηση! Αναρωτιέμαι μήπως χάσαμε κανένα …επεισόδιο; Αν δεν κάνω λάθος ο πιο προνομιούχος τομέας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ο δημόσιος τομέας. Οι καθαρίστριες που έγιναν αναδρομικά διοικητικοί υπάλληλοι, η αξιολόγηση που έγινε πιο light απ’ ότι επεδίωκε ως υπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι όποιες  αυξήσεις δόθηκαν μόνο στο δημόσιο κ.λ.π.
Άλλαξε κάτι; Ή μήπως το γεγονός ότι ο κ. Μπέτσης εκλέχθηκε με την ΔΑΚΕ επεξηγεί την οπτική του;
Μ.Ξ.


ΕΑΠΑΞ
Η μοίρα της Δημοτικής Επιχείρησης συνεχίζει να αποτελεί μια εκκρεμότητα. Έτσι, για άλλη μια φορά παραιτήθηκε εκκαθαριστής και η τακτοποίηση παραμένει στον αέρα, ενώ τα λόγια για την τακτοποίηση περισσεύουν. Πράγμα που σημαίνει ότι η όποια λύση θ’  αργήσει να δοθεί. Προφανώς από αυτή την αιτία ορμώμενος ο δήμαρχος Ξάνθης αποφάσισε εισηγούμενος στην Οικονομική Επιτροπή να εξουσιοδοτήσει τη νομική Υπηρεσία να παραλάβει τη δικογραφία, να την ελέγξει και αναλόγως να εισηγηθεί για την περαιτέρω πορεία, ως προς την άσκηση αγωγών. Δηλαδή, νέες χρονικές καθυστερήσεις με απρόβλεπτο χρόνο ολοκλήρωσης. Χαρακτηριστικό για το θέμα αυτό που λέει ο λαός μας «ζήσε Μάη να φας τριφύλλι…»
Γ.Δ.


Μην επεμβαίνετε!
Η συζήτηση στο γνωστό καφέ με αφορμή τις δύο επιθέσεις που πρόσφατα βίωσε η κοινωνία. Αυτή του Ρουβίκωνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η δεύτερη οι βιαιοπραγίες σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Η πρώτη επίθεση σόκαρε διότι τέτοια ενέργεια σε Ανώτατο Δικαστικό όργανο δεν έχει ξαναγίνει κι αυτό αποτέλεσε μεγάλο κοινωνικό σοκ. Ως προς τη δεύτερη επίθεση, η κοινωνία σοκαρίστηκε για την εξέλιξη που διαπιστώθηκε και στην πρώτη. Κι αυτό ήταν η παντελής απουσία της Αστυνομίας κατά το χρόνο των δύο επιθέσεων. Πράγμα που πολύ απλά σημαίνει ότι ο πολίτης είναι τελείως απροστάτευτος από έκνομες ενέργειες διαφόρων αντικοινωνικών στοιχείων που έχουν διαφορετικές αφετηρίες. Όταν, σκέφτεται ο απλός Έλληνας, μπορούν να δρουν σχεδόν ανενόχλητοι οι δράστες υπό το φως της ημέρας, ε, τότε κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει. Κι αυτό που συμβαίνει πλέον δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι υπάρχουν εντολές προς την Αστυνομία να μην επεμβαίνει!
Αποχή, απουσία, αγνόηση, αυτό είναι το τρίπτυχο που  πλέον έχει ακινητοποιήσει τις διωκτικές αρχές. Κι αυτό είναι τραγικό από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς. Ανοχύρωτοι πολίτες στις παράνομες ενέργειες διαφόρων.
Γ.Δ.


Η παρέα προβληματίζεται
Κι ενώ η συζήτηση προχωρούσε μεταξύ των μελών της παρέας και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα άσχημο, ακούστηκε κάτι που τους προβλημάτισε όλους ιδιαίτερα. Ο συμπολίτης της παρέας με σοβαρό ύφος έθιξε την παραβατικότητα των Ρομά οι οποίοι μάλιστα συμπεριφέρονται μέσα στην πόλη χωρίς να υπολογίζουν κανένα. Ξέρουν πως τους περιμένει μια απλή επίπληξη αφήνοντας να συνεχίσουν την ίδια παραβατική τους συμπεριφορά. Έκλεισε τα λόγια του τονίζοντας «έχουν αποθρασυνθεί. Δεν λογαριάζουν αστυνομία, νόμους, δικαστήρια». Και βέβαια όλοι συμφώνησαν μαζί του. Κι αυτό είναι το δυσάρεστο για όλη την Ελλάδα όπου ζουν και « λειτουργούν» Ρομά.
Γ.Δ.


Λεφτά υπάρχουν
Οι ξανθιώτες μιας κάποιας ηλικίας και όσοι πήγαιναν στο Φανάρι για μπάνιο θα έχουν δει τον όγκο των κτιρίων στην παραλία δίπλα στο Κάμπινγκ έρημο και εγκαταλελειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια. Ένα συγκρότημα που εξυπηρετούσε παλιά όσους πήγαιναν για μπάνιο στην παραλία αυτή. Διέθετε καμπίνες για αλλαγή, χώρους για ντους και παρείχε κάποιες πρωτοποριακές για τότε υπηρεσίες. Αυτός ο χώρος λοιπόν που ανήκει στον ΕΟΤ, θα αναπλαστεί ως Οικοτουριστικό Πάρκο. Μάλιστα έχει ήδη ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας με προϋπολογισμό 2,3 εκ. ευρώ.
Το έργο προβλέπει την αποκατάσταση του υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος και των υποδομών του καθώς και την κατασκευή νέων υποδομών που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του οικοτουριστικού πάρκου όπως αναψυκτήριο, χώροι υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων, ειδικοί διάδρομοι πρόσβασης ΑΜεΑ στη θάλασσα, δημιουργία κέντρου υποδοχής και πληροφόρησης, διαμόρφωση παιδικής χαράς και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Παράλληλα,  θα γίνουν φυτεύσεις κατά μήκος της επαρχιακής οδού, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κέντρου υποδοχής, παρεμβάσεις προστασίας και εμπλουτισμού της βλάστησης, σχεδιασμός περιηγητικών διαδρομών για τους επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον και τοποθέτηση πινακίδων με πληροφορίες για τον υδροβιότοπο της περιοχής.
Γ.Δ.


Μια δημοτική ιστορία
Είναι γεγονός όπως έχουμε πληροφορηθεί από αξιόπιστη πηγή του ΣΥΡΙΖΑ ότι τοπικά η διαδικασία για τη συνεργασία με ικανό άτομο και κοινωνικά με αποδοχή και δράση, πως είχε ξεκινήσει πριν 2-3 μήνες. Μάλιστα την προσπάθεια αυτή είχε επιφορτιστεί να την φέρει εις πέρας ο ίδιος ο Γραμματέας της Οργάνωσης Γιώργος Χατζηθεοδώρου, υλοποιώντας τις αποφάσεις των κεντρικών στην κατεύθυνση συμπράξεων του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα πρόσωπα του δημοκρατικού χώρου. Σχετικά τα σχόλια της Τρίτης 22 Μαΐου στη στήλη αυτή όπου αναλύονταν το σκεπτικό της όλης προσπάθειας.
Όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είχε προηγηθεί άλλη συνάντηση του Χατζηθεοδώρου με συμπολίτη μας και η οποία διήρκεσε πάνω από μια ώρα. Η συνάντηση σκοπό είχε να διερευνηθεί κατά πόσο το άτομο αυτό, επαγγελματίας της πόλης μας, είχε την πρόθεση να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Το αποτέλεσμα της συνάντησης;  Το μαντέψατε. Αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση τονίζοντας πως δεν μπορεί να γίνει ούτε μαϊντανός ούτε γλάστρα, παίζοντας τον ρόλο του γιες-μεν. Κι εκεί έκλεισε το θέμα. Σημειολογικά, το άτομο αυτό κλήθηκε στη συνάντηση στον Ορφέα αλλά δεν προσήλθε.
Τέλος, ως προς τα γεγονότα που εκτέθηκαν υπάρχουν και μάρτυρες. Γι’  αυτό και δεν χωρεί διάψευση.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…