Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

0

Γιατί τόσο μένος;
Απορίας άξιο είναι το επαναλαμβανόμενο μένος του αυτοαποκαλούμενου Μουφτή Αχμέτ Μετέ εις βάρος των Εβραίων Ισραηλιτών. Ομολογούμε πως μας ξαφνιάζει όλη αυτή η εμμονή ενός θρησκευτικού ανδρός που χρησιμοποιεί ρητορική μίσους εις βάρος ενός λαού. Ενός λαού που σχετίζεται με τις πράξεις της ηγεσίας του παρότι αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη και τον αδικεί απόλυτα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ένας λαός να χαρακτηρίζεται από τις πράξεις των ηγετικών στελεχών μιας κυβέρνησης.
Πάντως για να’ μαστε σωστοί, η ηγεσία του Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να στρέψει εις βάρος τους όλον τον πολιτισμένο κόσμο.
Γ.Δ.


Όχι κι εξωτερική πολιτική…
Κι ενώ ο Μετέ έχει ήδη καταδικαστεί σε 8 μήνες φυλάκιση, συνεχίζει να προχωρά σε ακραίες δηλώσεις. Δηλώσεις που ήδη έχουν καταδικαστεί από το Ισραηλιτικό Συμβούλιο, το οποίο ζητά την παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας. Είναι προφανές ότι ο Μετέ είναι πολίτης κι αυτός της Ελλάδας και οφείλει να σέβεται τους άλλους λαούς και να μην τους προβάλει με δηλώσεις του.
Η καταδίκη των δηλώσεων Μετέ είναι απαραίτητη διότι ουδείς πολίτης της Ελλάδος έχει δικαίωμα προσβολής κατοίκων άλλων χωρών για την πολιτική τους επιλογή. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, ευθύνη της κυβέρνησης είναι να εκφράζει αυτή την εξωτερική πολιτική κι όχι ιδιώτες. Ας περιοριστεί επομένως στα θρησκευτικά του καθήκοντα ο Μετέ κι ας αφήσει την εξωτερική πολιτική και τις άκαιρες δηλώσεις.
Γ.Δ.


Πήγε καλά η τοπική ΝΔ
Τελικά, στο νομό μας η Νέα Δημοκρατία  από άποψη συμμετοχής των μελών στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη των νέων οργάνων, πήγε πολύ καλά. Ξεπέρασε αριθμητικά νομούς πληθυσμιακά μεγαλύτερους όπως Έβρο και Καβάλα κι αυτό σίγουρα σηματοδοτεί κάτι. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η συμμετοχή της μειονότητας ήταν μικρή, τότε τα 1.197 μέλη που ψήφισαν ήταν ιδιαίτερα πολλά. Κατά τα λοιπά, οι διαδικασίες τελείωσαν και πλέον αρχίζει η οργανωτική δουλειά.
Γ.Δ.


Μεγάλη παρέα Ξανθιωτών στον Κόσυνθο. Πίσω η παλιά γέφυρα. Χρόνος 1947 (αρχείο Βίκυ Μιχαλοπούλου )

Kινητικότητα στην ΝΔ
Μεγάλη κινητικότητα από πλευράς ΝΔ στην περιοχή μας. Τις προάλλες έκανε περιοδεία ο Κώστας Καραμανλής. Προχθές έκανε πέρασμα ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης για να μεταβεί στην Ίμβρο.  Χθες ήρθε στην Ξάνθη το πρωτοπαλίκαρό του ο Λευτέρης Αυγενάκης για να μιλήσει με τους αυτοδιοικητικούς για τον Κλεισθένη. Την Κυριακή είχαν εσωκομματικές εκλογές και εξέλεξαν τα νέα τους κομματικά όργανα. Είναι φανερό μυρίζονται εκλογές και αυξάνουν τις επισκέψεις ενώ βάρεσε συναγερμός ετοιμότητας. Τώρα βέβαια αυτός είναι διακαής πόθος της γαλάζιας παράταξης από τότε που εξέλεξαν τον Μητσοτάκη και πήραν κεφάλι στις δημοσκοπήσεις και γι αυτό συνεχώς το επαναφέρουν ως πρόταση. Μέχρι στιγμής πάντως δεν τους βγήκε και αν κρίνουμε με βάση τα τωρινά δεδομένα τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο δεν προβλέπονται εκλογές. Για μετά τον Αύγουστο δεν βάζουμε το χέρι μας στην φωτιά. Κι ο λόγος είναι απλός καθώς ο Αύγουστος αποτελεί για την κυβέρνηση ορόσημο εξόδου από το Μνημόνιο κι αυτό δεν πρόκειται να το χαρίσει στην ΝΔ αλλά ελπίζει πως θα το κεφαλαιοποιήσει.
Μ.Ξ.


Δικαιολογίες
Με αφορμή το συλλαλητήριο κατά της δημιουργίας διοδίων στην Καβάλα, ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. Απόστολος Αντωνούδης έκανε την εξής δήλωση: «Οι θεσμοί θεωρούν ότι πρέπει να μπουν οι σταθμοί διοδίων εκεί!»
Δηλαδή, αποφάσισαν οι τροϊκανοί πού θα μπουν διόδια! Είμαστε αλήθεια καλά; Έλεος επιτέλους, φτάνει η κοροϊδία. Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς πως κάθονται και ορίζουν οι θεσμοί σε ποια σημεία θα μπουν διόδια; Μα για τί μας θεωρούν; Η κυβέρνηση επέλεξε και αποφάσισε το που θα μπουν τα διόδια.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έριχναν τις ευθύνες στο ΤΑΙΠΕΔ, η Εγνατία Οδός στους θεσμούς και οι πολίτες σύντομα θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για τα νέα διόδια.
Όλα τ’ άλλα είναι παραμύθια.
Γ.Δ.


Όχι από τους καναπέδες
Αγώνες από τους καναπέδες δεν γίνονται ούτε και κερδίζονται. Αυτό είναι επιβεβαιωμένο εδώ και πολλά χρόνια. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά περίτρανα προχθές με το Συλλαλητήριο ενάντια στα διόδια στην Καβάλα. Ενώ υπήρχε η αίσθηση ότι η κινητοποίηση θα έχει μεγάλη επιτυχία, ενώ δήλωσαν συμμετοχή 200 Σύλλογοι, Σωματεία, Φορείς Αυτοδιοίκησης κλπ, τελικά στην πλατεία της Καβάλας συγκεντρώθηκαν 2000 άτομα. Αριθμός δηλαδή πολύ μικρός έναντι της προσδοκίας των διοργανωτών.
Το είπαμε στην αρχή. Από τους καναπέδες αγώνας δεν γίνεται. Η προχθεσινή συγκέντρωση το απέδειξε περίτρανα.
Ε.Δ.


Το κοκαλάκι των αντίμετρων
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα νέα σκληρή μέτρα που έρχονται από το 2019 με την μεγάλη σφαγή συντάξεων, επικουρικών, αφορολόγητου και στα… αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί.
Και τώρα που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές ακόμα κι αν αυτές γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 όπως από προχθές λένε οι κύκλοι του Μαξίμου (κακομελέτα κι έρχεται!), ακούμε πάλι από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την «καραμέλα» των αντίμετρων.
Φυσικά ακόμα και τα αντίμετρα θα τελούν υπό την αίρεση της σκληρής εποπτείας της τρόικας (ναι θα έρχεται και μάλιστα κάθε τρίμηνο μετά την «καθαρή έξοδο») και της επίτευξης των  δημοσιονομικών στόχων που έχουμε υπογράψει. Αλλά για να μην παρανοήσουμε ομαδικά, ας δεχτούμε ότι θα εφαρμοστούν αντίμετρα. Σε ποιους; Όχι σ’ αυτούς που τους κόβουν τις συντάξεις, το επικουρικό και το αφορολόγητο. Αλλά ως κοινωνικό μέρισμα άλλης κατηγορίας πολιτών! Δηλαδή στρέφει τις κοινωνικές ομάδες τη μία εναντίον της άλλης.  Και φυσικά στην τελική, μας απο-ισοπεδώνουν όλους. Έτσι η μόνη «ελπίδα» μας θα καταλήγει κάποια στιγμή να είναι μόνο ένα… κόκκαλο κοινωνικού μερίσματος πείνας προς όλους!
Ν.Σ.Κ.


Ποιος διαφωνεί;
Ο αυστηρός κριτής της στήλης και όσα αναφέρει καθημερινά αλλά κριτής επίσης και όλων όσων συμβαίνουν στην τοπική και όχι μόνον πολιτική σκηνή, ξαναχτύπησε. Αυτή τη φορά ηλεκτρονικά και μας έγραψε: «Τα μνημόνια έχουν νόμους σε ισχύ, φτωχοποίηση του πληθυσμού, δέσμευση της χώρας για 99 χρόνια, καθίζηση και διάλυση του ΑΕΠ, ξεπούλημα ασημικών και πηγή εσόδων της χώρας. Όταν τα αντιστρέψετε όλα αυτά τότε να μιλήσουμε για έξοδο από τα μνημόνια.»
Ποιος λογικός λοιπόν μπορεί να μην συμφωνεί με τον Ξανθιώτη φίλο μας και όσα αναφέρει;


Έγινε νόμος η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Δημοσιεύτηκε το περιβόητο ΦΕΚ που περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης. Στην απόφαση περιγράφονται τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, για την παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και για την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.
-Αφορμής δοθείσης, τι έγινε το επενδυτικό ενδιαφέρον της καναδικής APHRIA ή άλλων εταιρειών;
Τι έγινε το επενδυτικό ενδιαφέρον των αγροτών για την καλλιέργεια;
Μήπως ατόνησαν γιατί δεν ακούμε τίποτε τελευταία και η  εαρινή καλλιεργητική περίοδος φτάνει στο τέλος της;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …