Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

0

 Ο νέος πρύτανης
Ο β΄ γύρος των πρυτανικών εκλογών ανέδειξε νέο πρύτανη του Δ.Π.Θ. τον Καθηγητή της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη με καταγωγή από την Κομοτηνή. Ο κ. Πολυχρονίδης εκλέχθηκε με διαφορά 41 ψήφων. Πρόκειται για μια καθαρή επικράτηση έναντι του ανθυποψηφίου του καθηγητή τη Πολυτεχνικής Ξάνθης Βασίλη Τσαουσίδη. Το μήνυμα σ’ αυτές στις πρυτανικές εκλογές το έδωσαν οι ψηφοφόροι που προσήλθαν μαζικά στις κάλπες καταδεικνύοντας ότι νοιάζονται για την επόμενη μέρα του Πανεπιστήμιου και θέλουν να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και να προχωρήσει με ενότητα. Ο νέος πρύτανης σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας, έδωσε την εντύπωση ενός ανθρώπου ήπιων τόνων και υπέρμαχο αυτής της γραμμής γιατί όπως είπε το Πανεπιστήμιο πέρασε μια έντονη περίοδο και είναι καιρός να αφήσει πίσω του την εσωστρέφεια.
Αυτό είναι ευκταίο και για την τοπική κοινωνία.
Μ.Ξ.


Τόσκας: Ιδεολογικό μωρό που μπουσουλάει ο Ρουβίκωνας
«Ιδεολογικό μωρό που μπουσουλάει» χαρακτήρισε το Ρουβίκωνα ο Νίκος Τόσκας. «Είναι μικρό ποσοστό του όλου προβλήματος ο Ρουβίκωνας» δήλωσε για την παραβατικότητα ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Οι περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις από τη δράση του Ρουβικώνα και των μικρών αναρχικών ομάδων είναι σε βάρος της κυβέρνησης συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας, ενώ χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές «ακτιβιστική δράση»!
Φανταστείτε αυτό το «ιδεολογικό μωρό», που έως σήμερα έχει επιτεθεί στον Τύπο, σε ξένες πρεσβείες, στο ελληνικό πεντάγωνο, στη δικαιοσύνη και απειλεί ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άραγε τι θα γίνει όταν θα μεγαλώσει και σταθεί στα πόδια του; Θα βγάλει τα σαρανταπεντάρια; Αλλά πάντα με ιδεολογικό υπόβαθρο και ακτιβιστική διάθεση κατά τον κ. υπουργό Προστασίας (τρομάρα του) του Πολίτη…


Στους Φιλίππους, ναι, στα Άβδηρα;
Και βέβαια να πάρουν οι Φίλιπποι 2,3 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειάς μας για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου. Κανείς σίγουρα δεν έχει αντίρρηση. Υπάρχει όμως ένα αυθόρμητο ερώτημα. Πόσα εκατομμύρια θα πρέπει να πάρουν τα Άβδηρα για να συνεχιστούν και κάποτε ολοκληρωθούν οι ανασκαφές;  Πολλά, αλλά πότε;
Στην όλη Ιστορία υπάρχει όμως  μια παράμετρος που επηρεάζει τις αποφάσεις για το πού θα διατεθούν τα περισσότερα χρήματα. Κι αυτή η παράμετρος δεν είναι άλλη από το πόσους κίονες ή άλλα κτίρια σώζονται. Κρίνουν δηλαδή και χρηματοδοτούν τα κτίρια κι όχι την πραγματοποίηση ανασκαφών για να ταυτοποιηθούν και αποκαλυφθούν ιστορικά στοιχεία μιας πόλης που υπήρξε από τις διασημότερες και μεγαλύτερες της Ελλάδος τότε, όπως τα Άβδηρα.
Λοιπόν υπάρχει μια στρεβλή αντίληψη, λανθασμένη για μας, που κάποτε θα πρέπει ν’ αλλάξει.
Γ.Δ.


Παιδικό καλοκαίρι πέντε νεαρών εκ των οποίων οι δύο μέσα στο βαρέλι. Στην Πισίνα, το 1942 επί Βουλγαρικής κατοχής

Για τις συντάξεις
Τώρα που έχουμε μπροστά μας τον νέο κύκλο μειώσεων των συντάξεων, για όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2017, μου έρχεται στον νου και πάλι η πρόταση Γιαννίτση. Αυτόν που κατηγόρησαν και εντέλει έδιωξαν οι σύντροφοι του στο ΠαΣοΚ, αυτόν που λοιδορούσαν όλοι οι (δήθεν) αριστεροί ως δεξιό.
Κι όμως, η πρόταση αυτή του 2001 θα κρατούσε ζωντανό το Ασφαλιστικό μέχρι σήμερα, καθώς η σύλληψη της ήταν απλή και οι ρυθμίσεις που προέβλεπε δίκαιες. Με δυο λόγια, αυτό που πρότεινε τότε ο Τάσος Γιαννίτσης ήταν να μην απονέμεται καμία σύνταξη πριν από τα 65 χρόνια και το ποσοστό αναπλήρωσης εισοδημάτων να περιοριστεί από το 110%-130% στα 80%.
Πού βρεθήκαμε σήμερα, ή θα βρεθούμε σε λίγα χρόνια; Καμία σύνταξη δεν θα απονέμεται πριν από τα 67 (γιατί φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να συμπληρώσει κανείς 40 χρόνια συνεχούς ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθεί στα 62) και το ποσοστό αναπλήρωσης θα φτάνει το πολύ στο 50% των αποδοχών. Εκεί που θα πέσουν οι παλιές συντάξεις τον Δεκέμβριο.
Ζ.Τ.


Γραμματοθυρίδες
Θετική η πρωτοβουλία του δήμου Ξάνθης να τοποθετεί Γραμματοθυρίδες σε οικισμούς και χωριά του δήμου. Παρότι η πρωτοβουλία άργησε, είναι καλοδεχούμενη διότι εξυπηρετεί τους κατοίκους αλλά και τους Ταχυδρόμους. Θα σταματήσει έτσι η αλληλογραφία να πηγαίνει σε καφενεία και να γίνεται αντικείμενο αδιάκριτων βλεμμάτων ή σχολίων από ανάγωγους χωριανούς. Τώρα ο ταχυδρόμος βάζει την αλληλογραφία στην θυρίδα του κάθε πολίτη ο οποίος με το κλειδάκι που έχει πάρει, ανοίγει και παίρνει ό,τι του έχει σταλεί.
Με την ευκαιρία προτείνουμε την ίδια πρωτοβουλία να λάβουν και οι υπόλοιποι δήμοι και σιγά-σιγά να τοποθετήσουν γραμματοθυρίδες στην αρχή στα κεφαλοχώρια κι αργότερα και στα υπόλοιπα. Δεν πρόκειται για περιττό έξοδο ή πολυτέλεια, για στοιχειώδη εξυπηρέτηση πρόκειται για τα χωριά που δεν πάει ο ταχυδρόμος.
Γ.Δ.


Η Τουρκική οικονομία
Δικαιολογημένα κάποιοι αναγνώστες θα πουν «τι μας νοιάζει εμάς για την τουρκική οικονομία, όταν η δική μας είναι σε χειρότερη μοίρα;». Θα συμφωνήσω εν μέρει. Όμως οι χώρες δεν ζουν μόνες. Και δεν είναι περίκλειστες και απομονωμένες. Έχουν γείτονες, συναλλαγές, εμπόριο, τουρισμό. Γι’  αυτά το σχόλιό μας.
Ο έξυπνος άνθρωπος ενδιαφέρεται για τους γείτονές του, πολύ περισσότερο για τις γειτονικές χώρες. Όταν ο γείτονας πάει μπροστά, ευημερεί, θα κερδίσεις κι εσύ, θα προκόψεις κι αν είναι έξυπνος κι εργατικός θα τον ξεπεράσεις.
Εδώ και κάμποσους μήνες η γειτονική Τουρκία περνάει μια ακόμη δοκιμασία στον τομέα της Οικονομίας. Η τουρκική λίρα κατρακυλά χωρίς να φαίνεται το τέλος αυτής της πτώσης. Οι τουρκικές επιχειρήσεις νιώθουν τον αντίκτυπο από τη δραματική υποτίμηση της λίρας, με πολλές εταιρείες να πιέζονται λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και του κόστους εισαγωγής και τους καταναλωτές να είναι συγκρατημένοι στις δαπάνες τους. Οι απώλειες της λίρας από την αρχή του έτους έφθασαν στο 21%. Άρα, λιγότεροι Τούρκοι τουρίστες θα έρθουν στη Θράκη. Άρα θα χάσουμε κι εμείς. Γι’ αυτό υποστηρίξαμε στην αρχή ότι στη γειτονιά μας καλό είναι όλοι να’ ναι καλά…
Γ.Δ.


Νέες Πρυτανικές αρχές
Από το Σεπτέμβριο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο θα έχει νέες πρυτανικές αρχές. Αυτές που προήλθαν από τις προχθεσινές επαναληπτικές εκλογές και ανέδειξαν τον νέο Πρύτανη κ.Πολυχρονίδη και τους τέσσερις αντιπρυτάνεις.
Με την εκλογική διαδικασία που ολοκληρώθηκε ομαλά, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να γυρίσει σελίδα και μάλλον αυτό θα επιδιωχθεί από τη νέα διοίκηση.
Μάλιστα υπό τη νέα πρυτανική αρχή, είναι ευκαιρία να επουλωθούν οι παλιές πληγές και να χαραχθεί μια νέα πορεία για το Ίδρυμα, τους καθηγητές, το προσωπικό και τους φοιτητές.
Πιστεύουμε πως αυτό επιθυμεί και η πλειοψηφία των ανθρώπων του Πανεπιστημίου. Με την ευκαιρία να ευχηθούμε στο νέο Πρυτανικό Συμβούλιο κάθε επιτυχία το έργο του. Επιτυχία που θα αντανακλά στο Ίδρυμα και τους ανθρώπους του και βέβαια και στους ίδιους που θα το διοικήσουν.
Γ.Δ.


Αυτόν χτύπησαν
Πέραν από την ιδιότητά του ως Δημάρχου, είναι γνωστή η έμπρακτη ευαισθησία του Γιάννη Μπουτάρη για το περιβάλλον. Όπως έγραψε προχθές η ΓΝΩΜΗ, είναι ο ιδρυτής της ΜΚΟ «Αρκτούρος» , ενώ το 2003 αναγνωρίστηκε ως διεθνής προσωπικότητα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Βραβεύτηκε με τον τίτλο του « Ευρωπαίου Ήρωα»  από το περιοδικό ΤΙΜΕ. Διετέλεσε και πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής «Φύση 2000» για την προστασία του συνόλου των περιοχών δικτύου “Natura 2000” της Ελλάδας.
Θυμάμαι ότι είχαμε συναντηθεί σε ένα οικολογικό συνέδριο στην Κέρκυρα, όπου εκείνος μίλησε για τη διάσωση της αρκούδας και εγώ για την καταστροφή του Δέλτα του Έβρου από τις αυθαίρετες καλύβες και βίλες.
Αλήθεια τα γνώριζαν αυτά οι τραμπούκοι που τον έδειραν και οι άλλοι που τον αποκάλεσαν Ανθέλληνα; Και πως νοιώθουν οι χιλιάδες των πολιτών που το έπαιξαν Παυλόπουλος, παρακολουθώντας, χωρίς να επέμβουν, τον ξυλοδαρμό του Δημάρχου τους; Ντρέπομαι για λογαριασμό τους, αλλά το φταίξιμο δεν είναι μόνο δικό τους. Ζούμε τον απόλυτο εκφασισμό της κοινωνίας μας.
Γ.Λ.


Τι καινούργιο ήλθε από σήμερα στην ζωή μας και θα μείνει
Όλοι όσοι έχουμε πρόσβαση στο internet και στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουμε παρατηρήσει ότι αν για παράδειγμα κάνουμε μια αγορά ή αν μπούμε σε κάποιο site ή ακόμη αν κάνουμε  like σε κάποιο site στη συνέχεια «βομβαρδιζόμαστε» από αυτού του περιεχομένου είτε τα είδη και προϊόντα είτε υπηρεσίες. Αυτό μόνο είναι ένα απλό δείγμα χρήσης  των προσωπικών  μας δεδομένων από τις εταιρείες που είχαμε συναλλαγή ή τις σελίδες που επισκεφτήκαμε. Βέβαια υπάρχουν πιο σύνθετα παραδείγματα, όπως,  να μην έχουμε μόνο οχλήσεις αλλά και παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως υγείας. Αυτό από σήμερα θεωρητικά σταματάει. Δηλαδή οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια από εταιρείες  θα πρέπει να έχει την συναίνεση του χρήστη καταναλωτή. Κι αυτό είναι υποχρεωτικό, διαφορετικά αν γίνουν καταγγελίες επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα. Αυτό ορίζει ο νέος Κανονισμός της Ε.Ε. που πλέον από σήμερα είναι νόμος και της χώρας μας. Ουσιαστικά μ’ αυτόν τον Κανονισμό που ψηφίστηκε από την Ε.Ε. το 2016, ο Ευρωπαίος πολίτης κατοχυρώνει το δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών του δεδομένων και υποχρεούνται όλες οι υπηρεσίες του  Δημοσίου και οι Ανεξάρτητες Αρχές αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις  μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες να διασφαλίσουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων που είτε έχουν μια σχέση εργασίας μαζί τους είτε συναλλαγής.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…